Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Riebaluojasi galva: kokie įpročiai ydingi ir ką daryti? Pataria plaukų stilistė

Per dažnas galvos trinkimas, nuolatinis plaukų lietimas rankomis, per ilgai laikomas rankšluostis, į kurį susukti šlapi plaukai, paskatina riebaluotis galvos odą. Tiesa tai ar mitas? Apie tai, kas lemia greitesnį galvos odos riebalavimąsi, kaip su tuo tvarkytis, kiek kartų per savaitę trinkti galvą, kalbamės su plaukų stiliste, technologe Egle Saunoryte-Kinderiene.
Riebaluota galva
Riebaluota galva / 123RF.com nuotr.
Temos: 3 Plaukai Oda Riebalai

Veiksniai, lemiantys galvos odos riebalavimąsi

Plaukų stilistės E.Saunorytės-Kinderienės teigimu, galvos oda, lygiai taip pat kaip veido ir kūno, išskiria riebalus. Galvos odos riebalavimąsi lemia keletas veiksnių. Vienas jų, pasak pašnekovės, – įgimtos odos savybės, antras – mityba, trečias – naudojamos kasdienės plaukų priežiūros priemonės.

„Jei žmogus maitinasi labai riebiai, labai saldžiai, mityba nesubalansuota, patiria daug streso, galvos oda, kaip ir veido ar kūno, linkusi į tai reaguoti, tada ji išskiria kur kas daugiau riebalų, – paaiškino plaukų stilistė.

Monikos Požerskytės-Kalvelės nuotr./Eglė Saunorytė-KInderienė
Monikos Požerskytės-Kalvelės nuotr./Eglė Saunorytė-KInderienė

– Galvos oda greičiau riebaluojasi, jei galva dažnai trenkama, tai gali lemti ir netinkamai parinktos kosmetinės priemonės. Galvos riebalavimasis, kaip mėgstu sakyti, yra tarsi gynybinis atsakas. Kitaip tariant, kuo dažniau trinksime galvą, pašalinsime riebalus, tuo gausiau galvos oda juos ir išskirs.

Įtakos turi ir pačių plaukų būklė. Visi atlikti veiksmai – plaukų šviesinimas, kitaip pažeisti plaukai – irgi skatina intensyvesnį galvos odos riebalavimąsi. Kartais po to, kai plaukai nušviesinami, moterys sako, kad galvos oda riebaluojasi mažiau, taip atrodo todėl, kad riebalų perteklių sugeria pažeisti plaukai.“

Prisideda dažnai naudojami sausi šampūnai

Galvos odą greičiau riebaluotis paskatina ir kasdien naudojamos įvairios plaukų priežiūros priemonės, tokios kaip putos, želė, vaškas ir kitos. Plaukų stilistės teigimu, didelę įtaką turi ypač pamėgti dažnai naudojami sausi šampūnai.

„Tokie produktai yra pertekliniai, jie užkemša poras, juos užtepus atsiranda daugiau svorio, todėl iššaukia gynybinę odos reakciją. Dabar daug kas pamėgo sausus šampūnus ir juos ėmė naudoti kasdien. Tačiau tai yra produktas, skirtas naudoti tik tada, kai neturi galimybės išsitrinkti galvos.

Įsivaizduokite, oda išskiria riebalą, jūs ant jos papurškiate produkto, kuris savyje turi krakmolo, spirito, sluoksnis po sluoksnio ir oda užsikemša. Čia joks ne teigiamas veiksmas, priešingai – daugiau daroma žalos. Todėl sausus šampūnus reikėtų naudoti tik tais retais atvejais, kai tikrai labai reikia ir nėra galimybės išsitrinkti galvos“, – teigė E.Saunorytė-Kinderienė.

Kartais po to, kai plaukai nušviesinami, moterys sako, kad galvos oda riebaluojasi mažiau, taip atrodo todėl, kad riebalų perteklių sugeria pažeisti plaukai.

Rankšluostis įtakos galvos odai neturi

Paklausta, ar tokie mūsų kasdieniai įpročiai kaip liesti plaukus, delnu pasiremti galvą ir pan. turi įtakos tam, kad galva greičiau riebaluojasi, pašnekovė sakė, kad taip, tačiau, pasak jos, labiausiai tai lemia tie plaukai, kurie liečiasi prie veido.

„Plaukuose visada daugiausia yra riebalų ir dulkių sankaupų, nes šiuos dalykus iš aplinkos jie sugeria geriausiai. Kai konsultuoju dėl šampūnų, visada sakau, kad jų paskirtis yra pašalinti riebalus ir susikaupusius nešvarumus, kitaip tariant – dulkes. Šampūnas visada turi išplauti plaukus, o kitos priemonės jau skirtos plaukams pamaitinti, suteikti blizgesio, apsaugoti nuo saulės ir t. t. Su galvos oda tai neturi nieko bendra, čia kalbu apie pačius plaukus“, – sakė plaukų stilistė.

Galvos oda greičiau riebaluojasi, jei galva dažnai trenkama, tai gali lemti ir netinkamai parinktos kosmetinės priemonės.

Yra tekę girdėti, kad ilgai laikant į rankšluostį susuktus šlapius plaukus, jie greičiau riebaluosis. E.Saunorytė-Kinderienė paaiškino, kad ilgai laikomas rankšluostis naudos neduoda, tačiau, pasak jos, galvos odai jis įtakos neturi:

„Visų pirma, jei į rankšluostį susukate šlapius plaukus, jis sugeria labai daug plaukų drėgmės ir taip sukelia jiems tam tikrą šoką. Jei drėgmė išgarinama pamažu, plaukui stresas yra mažesnis. Tačiau čia mes kalbame apie patį plauką, o ne galvos odą. Rankšluostis galvos odai neturi jokios įtakos.

Kitas minusas, jei plaukai yra dažyti, per ilgai laikomas rankšluostis ant galvos su ta drėgme, kurią sugeria į save, perima ir dažų molekules. Kitaip tariant, silpnina dažymo efektą.“

123RF.com nuotr./Į rankšluostį susukti šlapi plaukai
123RF.com nuotr./Į rankšluostį susukti šlapi plaukai

Kiek kartų per savaitę trinkti galvą?

Vieno recepto, kaip dažnai reikėtų trinkti galvą, E.Saunorytės-Kinderienės teigimu, nėra, nes tai priklauso nuo keleto veiksnių: visų pirma – galvos odos tipo, antra – plaukų tipo: ar plaukai pažeisti, natūralūs, ploni, žili, banguoti, tiesūs. Atsižvelgus į šiuos veiksnius, pasak pašnekovės, būtų galima pasakyti, kiek dažnai reikėtų trinkti galvą.

„Tarkime, jei plaukai labai ploni, jų nėra daug, riebalų išsiskyrimas matyti kur kas greičiau, tad tokio tipo plaukus turinčioms galvą tenka trinkti kasdien. Tos, kurios turi daug plaukų, jie yra sausi arba žili, banguoti, taip dažnai galvos nereikia trinkti, nes tas riebalų perteklius susigeria į plaukus arba pasiskirsto.

Kritinis tankis galėtų būti vienas du kartai per savaitę, tam tikrais atvejais – ir kasdien. Jei žmogus sportuoja, gali būti ir du kartai per parą, nes kartu su prakaitu išsiskiria ir druskos, ir riebalai.

Jei žmogus sportuoja, gali būti ir du kartai per parą, nes kartu su prakaitu išsiskiria ir druskos, ir riebalai.

Nėra tokio dalyko, kaip „negerai trinkti galvą taip dažnai“. Tai lemia daug veiksnių, kiekvieno mūsų gyvenimo būdas. Tik tokiais atvejais, kai galva trenkama dažnai, būtina pasirinkti tinkamas priemones, kurios per daug neišsausintų plaukų ir galvos odos, nes tada yra grėsmė, kad gali atsirasti pleiskanų. Renkantis priemones reikėtų atkreipti dėmesį į užrašus, turėtų būti nurodyta, kad tinka naudoti kasdien arba yra skirta pažeistiems plaukams.

Nes, tarkime, jei žmogus, turintis plonus plaukus, kurių nėra gausu, pradeda trinkti galvą priemonėmis, kurios labai gerai išplauna galvos odą, kyla problemų su pačiais plaukais – jie pradeda labiau veltis, atsiranda mechaninis pažeidimas“, – paaiškino plaukų stilistė.

Vida Press nuotr./Moteris maudosi
Vida Press nuotr./Moteris maudosi

E.Saunorytė-Kinderienė, kalbėdama apie galvos odos riebalavimąsi, užsiminė ir apie paauglius, nes jie su šia problema, pasak pašnekovės, susiduria gana dažnai:

„Ypač tie, kurie sportuoja, tada išsiskiria daugiau prakaito, paauglių riebalinė liauka apskritai yra aktyvi, nes brandos periodas. Tad jiems taip pat svarbu dėmesingai atrinkti galvos odos ir plaukų priežiūros priemones, kurios sugebėtų pašalinti susikaupusius riebalus.

Galvai trinkti reikėtų skirti dėmesio – pirmiausia sušlapinti plaukus vandeniu, paskirstyti ant jų priemonės ir tada masažuoti galvą. Jei putoja mažai, procedūrą pakartoti. Jei galvą išsitrinksite tinkamai, perteklinio riebalavimosi bus mažiau. Didžiausia žala, kurią gali padaryti per didelis riebalų kiekis, – užkimšti poras, tada gali pradėti berti odą.“

Nesirinkti aliejinių priemonių, perlieti vėsiu vandeniu

Plaukų stilistės patarimu, jei žmogus susiduria su padidintu galvos odos riebalavimusi, tinkamos produkcijos derėtų paieškoti ne prekybos centruose, o vaistinėse.

Kitas plaukų stilistės patarimas – būtina kruopščiai trinkti galvą, kad ne tik plaukai, bet ir galvos oda taptų švari. Tik čia, pasak jos, reikia atkreipti dėmesį į naudojamus produktus, nes vieni jų skirti naudoti kasdien, kiti – galvos odai išvalyti. Pastarieji kur kas geriau pašalina riebalus, tačiau tų priemonių, pašnekovės teigimu, naudoti kasdien negalima.

Paprašyta pasidalyti keletu patarimų toms, kurios susiduria su dažnu galvos riebalavimųsi, E.Saunorytė-Kinderienė sakė:

„Jei galvos oda linkusi riebaluotis, nerekomenduoju rinktis aliejinių priemonių. Tačiau taip pat netiks naudoti tik spiritines priemones. Čia turi būti sveikas balansas.

Taip pat tokiais atvejais nerekomenduočiau naudoti plaukų kaukės, geriau būtų balzamas arba kondicionierius po šampūno, ir priemonę skirstyti ne ant galvos odos, o per plaukų ilgį, kad maitinamojo produkto nepatektų ant galvos odos ir ji netaptų riebi nuo produkto.

Reikia nepamiršti, kad galvos oda ir plaukai – yra du tarpusavyje susiję, bet visiškai skirtingi dalykai, jais abiem reikia rūpintis.

Dar vienas patarimas – ištrinkus galvą, atlikus visą plovimo procedūrą, perlieti galvą, plaukus vėsiu vandeniu.“

Plaukų stilistės teigimu, plaukų priežiūros priemonių yra daug, reikia jų ieškoti ir prisitaikyti sau, o ne vadovautis, kad kam nors tiko, tiks ir jums.

„Ir reikia nepamiršti, kad galvos oda ir plaukai – yra du tarpusavyje susiję, bet visiškai skirtingi dalykai, jais abiem reikia rūpintis. O mitai ir nerealūs receptai gimsta tada, kai jie abu suvedami į vieną.

Ir apskritai galiu pasakyti, kad pats geriausias vaistas šioje situacijoje yra tinkamai parinktas produktas ir vanduo“, – sakė plaukų stilistė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus