Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Slenka plaukai? Didžiausi šios problemos kaltininkai ir kur mums ieškoti sąjungininkų

Manote, kad slenkantys ar silpni plaukai yra tik vyrus kankinanti problema? Nieko panašaus! Daugybė moterų visame pasaulyje susiduria su plaukų slinkimu ir ne ką aktyviau nei vyrai ieško būdų, kaip tai įveikti. Pabandykime kiek giliau apžvelgti stiprių ir žvilgančių plaukų paslaptis.
Slenkantys plaukai
Slenkantys plaukai / 123RF.com nuotr.

Plaukai – geriausias indikatorius, labai anksti išduodantis, jog patiriamas stresas jus jau pradėjo veikti fiziškai. Galbūt vonioje radote neįprastai daug išslinkusių plaukų, o gal jūsų plaukai tiesiog tapo nebe tokie švelnūs ar galiukai pradėjo šakotis? Jei šiuos ženklus pastebėjote būtent dabar, kai visas pasaulis gyvena karantino režimu, turėtumėte į tai atkreipti dėmesį ir pasirūpinti savo sveikata.

Pandeminė situacija, nuovargis, stresas, prasta mityba – tai tik nedaugelis dalykų, kurie šiomis dienomis persekioja žmones visame pasaulyje. Žinoma, šie žalingi veiksniai nepraeina be pasekmių. Suprastėjusi plaukų būklė išduoda, kad niūrios emocijos jau veikia jus ir fiziškai. Tokioje situacijoje sunkiai pagelbės net ir brangiausios plaukų priežiūros priemonės. Specialistai pirmiausia siūlo stiprinti savo organizmą ir plaukus iš vidaus. Galbūt tai reiškia ramesnį gyvenimą ir pilnavertę mitybą?

123RF.com nuotr./Moteris
123RF.com nuotr./Moteris

Streso šaknys ir vaisiai, ką reikia žinoti

Pandeminės situacijos įtaką mūsų sveikatai išsamiai tyrinėjo „Mayo Clinic“, ne pelno siekiantis Amerikos akademinis medicinos centras, orientuotas į integruotą sveikatos priežiūrą, švietimą ir tyrimus. Išvada aiški ir visapusiškai patikrinta – rūpesčiai ir nerimas, patiriami dėl COVID-19 pandemijos, gali būti didžiuliai. Dėl socialinio atsiribojimo ši problema tampa dar rimtesnė.

Kai mokslininkai padarė ir paviešino šias išvadas, nemažai žmonių pradėjo sakyti, jog tai – savaime aišku, nors iki tol patys neigė jaučiantys ką nors negero. Tokiam stresui atsirasti įtakos turi daug dalykų – psichologinė įtampa, vienišumas ir praleidžiamas ilgesnis laikas prie kompiuterio. Taip pat – dirbdami namuose žmonės mažiau riboja darbo valandas. Pastebėta, kad darbui namuose žmonės skiria virš 20 procentų daugiau laiko, nei dirbdami iš savo įprastų darboviečių!

Stresas – tai tik frazė, kurią dažniausiai suvokiame paviršutiniškai arba skambanti mažų mažiausiai nuvalkiotai, tačiau faktas – įvairūs ribojimai sukuria vidinių nepasitenkinimų ratą, kuriame daugelis gyvename dabar, o to rezultatas – mūsų kūno jaučiamas stresas. Mums netgi gali atrodyti, kad jokio streso mes iš tikrųjų nepatiriame, nes tai tiesiog tampa kasdienio gyvenimo dalimi. Galbūt tokiam stresui apibūdinti reikėtų sugalvoti naują pavadinimą?

Iš pradžių pradedame jausti įtampą, nuovargį. Po to seka šiek tiek sumažėjęs fizinis aktyvumas, dažnesnis alkoholio vartojimas. Daug ir ilgai dirbame namuose, o tuo pačiu turime spėti pagaminti visai šeimai pietus ir skirti pakankamai užtektinai dėmesio nuotoliniu būdu besimokantiems vaikams.

llgainiui tokia mūsų psichologinė būklė virsta „kūnu“. Tai reiškia, jog iš pradžių jautėme tik pojūčius ir emocijas, tačiau dabar visa tai jau perėjo į fizinį lygmenį.

123RF.com nuotr./Įtampa, stresas ir nerimas vargina vis daugiau žmonių
123RF.com nuotr./Įtampa, stresas ir nerimas vargina vis daugiau žmonių

Kodėl gali slinkti plaukai?

Ar viską lemia tik genetika? Tokių atvejų iš tiesų pasitaiko, tačiau tikrai ne visada. Ar gali plaukai silpnėti arba slinkti dėl pandemijos? Žinoma – tai gali nutikti dėl bet ko, kas jums sukelia vienokį ar kitokį stresą.

Taip, vyrai yra dažniau linkę netekti plaukų nei moterys, tačiau ši problema yra būdinga abiem lytims. Taip pat reikia pabrėžti, kad vyrai į šią problemą žvelgia ne taip jautriai, kaip moterys, kurios desperatiškai ieško plaukų slinkimo priežasčių ir sprendimo būdų.

Moksliškai kalbant, dėl patiriamo didelio streso išsiskiria kortizolis, kurio kiekio padidėjimas gali net tris mėnesius skatinti plaukų slinkimą. Apie tai žurnale „Health“ plačiai rašo Vašingtone dirbantis dermatologas, medicinos mokslų daktaras Angelo Landriscina.

Plaukų slinkimą taip pat gali paskatinti ir nėštumas. Tačiau mokslininkai ramina, kad pagimdžius plaukų būklė atsistatys po poros mėnesių ir vėl galėsite džiaugtis savo turėtais plaukais.

Plaukai ataugs ir tuomet, jei jie slenka dėl vitamino A pertekliaus. O ką daryti, jei slinkimą sukelia baltymų trūkumas organizme? Tiesiog papildykite savo mitybą kiaušiniais ir pupelėmis. Minėtos problemos taip pat neliks.

Dar viena plaukų slinkimo priežastimi gali būti hormonų disbalansas. Tokiais atvejais medikai jums turėtų paskirti reikiamus preparatus ar vaistus. Neabejotinai įtakos gali turėti ir genetika. Kiekvienas gali tai pastebėti vos pažvelgę į savo tėvų ir senelių viršugalvius. Galbūt jums trūksta geležies? Turite skydliaukės problemų? Labai greitai numetėte daug svorio? O gal tiesiog nuolatos savo plaukus formuojate, šukuojate, tiesinate, veikiate chemikalais ar dažais, karščiu? Dėl šių priežasčių pažeistos plaukų šaknys gresia itin rimtais nemalonumais – plaukai jums gali ir nebeataugti.

Stanfordo universiteto mokslininkai Kalifornijoje šias problemas ir sutrikimus nagrinėjo dar išsamiau – tyrė depresijos, nerimo ir savižudybės rizikas, sukeliamas ilgalaikės visuomenės sveikatos krizės. Buvo prieita išvados, jog būtent ilgalaikis patiriamas stresas vargu ar praeis savaime.

123RF.com nuotr./Moteris
123RF.com nuotr./Moteris

Vien piliulės nepadės

Kodėl svarbu, kad Jūsų maisto racione netrūktų svarbių amino rūgščių cistino ir metionino? Dauguma vyrų į pradėjusius slinkti plaukus pažvelgia daug paprasčiau – ima kirptis trumpai arba skustis galvas plikai. Moterys ieško kitų išeičių. Dažniausias pirmasis problemos sprendimo būdas – specialūs maisto papildai plaukams.

Taip, vartojant papildus jūsų organizmas gaus kai kurių vertingų elementų, tačiau vien piliulėmis streso nualintiems plaukams vargu ar padėsite. Taip pat būtina tinkamai subalansuota mityba, su kuria gausite visus 13 būtinų vitaminų. Nėra pakankamai įrodymų, jog atskiri vitaminai gali paskatinti plaukus greičiau augti, tačiau dėl kai kurių jų trūkumo plaukai gali pradėti slinkti arba lūžinėti.

Mokslininkai atliko tyrimus ir nustatė, kad vitaminas D, vitaminas E bei B grupės vitaminai, gali paskatinti plaukų augimą. Pats vitamino D kiekis gali neturėti tiesioginio ryšio su plaukų augimu, tačiau didelis jo trūkumas gali turėti neigiamos įtakos plaukų būklei ir sveikatai. Todėl yra svarbu jo gauti pakankamai.

Taip pat labai svarbu paminėti amino rūgštis metioniną ir cistiną – jos labai svarbios plauko struktūrai, o kartu su D ir B grupės vitaminais duoda ypač gerus rezultatus. Metioninas yra nepakeičiama amino rūgštis, kuri gali būti gaunama tik su maistu. Negaunant pakankamai šios amino rūgšties formuojasi jos deficitas. Tiek cistinas, tiek metioninas yra labai svarbios baltymų sintezėje amino rūgštys.

„Arkopharma“ nuotr./„Forcapil"
„Arkopharma“ nuotr./„Forcapil"

B grupės vitaminai padeda reguliuoti medžiagų apykaitą ir palaiko tinkamą centrinės nervų sistemos veiklą. Tai reiškia, kad šis vitaminas organizmui padeda kovoti su stresu – sumažina žalingą jo poveikį jūsų kūnui.

Teigiama, kad spirale besigarbanojantys plaukai yra vienas dažniausių vitamino C trūkumo simptomas. Nėra konkrečių įrodymų, kad šis vitaminas tiesiogiai užkerta kelią plaukų slinkimui, tačiau akivaizdu, jog šis ir kiti mūsų organizmui svarbūs elementai geriausiai veikia kartu, harmonijoje ir darnoje.

Jau minėtas vitaminas A, kitaip žinomas kaip retinolis, taip pat prisideda prie plaukų sveikatos. Jis palaiko sebumo – medžiagos, kuri apsaugo plaukus nuo jų lūžinėjimo, išsiskyrimą. Tačiau kaip ir visko, šio vitamino svarbu nepadauginti.

123RF.com nuotr./Moteris
123RF.com nuotr./Moteris

Menopauzė? Jums reikia amino rūgščių!

Skurdi, nepakankama mityba lemia lėtinį nepakeičiamų amino rūgščių deficitą organizme. Taigi kokios yra nepakeičiamos amino rūgštys menopauzės laikotarpiu?

Prasidėjus menopauzei, vienas dažniausių moterų nusiskundimų yra plaukų slinkimas, sukeliamas hormoninių pokyčių organizme. Tai, kad maisto sudedamosios dalys, esančios įvairiose suvartojamų maisto produktų grupėse, yra steroidinių hormonų sintezės pirmtakai, taip pat daro tiesioginę įtaką plaukų struktūrai, jų augimui ir slinkimo prevencijai. Todėl šiuo laikotarpiu moterims yra ypač svarbi subalansuota ir pilnavertė mityba.

Tokios amino rūgštys, kaip cisteinas ir metioninas, yra plaukų baltymo keratino, kuris yra pagrindinė plaukų sudedamoji dalis, sintezės pirmtakai. Nepakeičiamas plaukų slinkimo prevencijai ir atsakingas už plaukų formą bei tūrį yra egzogeninis L-lizinas, kurio daugiausia galima rasti vidinėje plaukų šaknų dalyje.

Su maistu gaunami riebalai dalyvauja steroidinių hormonų gamyboje iš cholesterolio, todėl turi įtakos plaukų slinkimo prevencijai. Moterų mityboje turėtų būti pakankamai produktų, kuriuose gausu sudėtinių angliavandenių, kurių glikemijos indeksas yra nedidelis, taip pat skaidulų, reguliuojančių angliavandenių ir lipidų apykaitą organizme.

Verta atidžiau atkreipti dėmesį į savo mitybą moterims, kurios be hormonų pokyčių ir taikytos farmakoterapios papildomai patiria lėtinį stresą ir alina plaukus dažnu jų formavimu ar dažymu.

„Arkopharma“ nuotr./„Forcapil keratine"
„Arkopharma“ nuotr./„Forcapil keratine"

Geriausia – užbėgti problemoms už akių

Norite, kad plaukai neslinktų ir visada būtų vešlūs? Nustokite nervintis dėl menkniekių. O ir dėl didelių dalykų sielotis – kaip vėliau paaiškėja – nėra verta. Žinoma, nuo emocijų nepabėgsime, tačiau galime save palepinti įvairiais raminančiais ar atpalaiduojančiais dalykais – gal tai bus meditacija, o gal kelios valandos gamtoje. Išmainykite dalį sėdėjimo prie kompiuterio į fizinį aktyvumą ir darykite tai ne kartkartėmis, o reguliariai.

Lygiai taip pat kaip geros mintys ir emocijos, jums yra reikalinga ir subalansuota mityba. Organizmui reikia pakankamai baltymų, sudėtinių angliavandenių, gyvūninių ir augalinių riebalų. Būtina papildyti savo kūno atsargas mineralais – fosforu, cinku, variu, magniu, jodu.

Svarbu gauti reikiamą kiekį Omega-3 riebalų rūgščių. Stenkitės, kad mitybos racione būtų pakankamas kiekis įvairių daržovių, vaisių, žuvies patiekalų. Nepamirškite gerti ir pakankamai vandens – skysčiai yra būtini jūsų organizmui.

Rinkitės natūralios kilmės plaukų priežiūros priemones ir kartą per mėnesį atlikite galvos odos šveitimą – pilingą.

Jei visus išvardintus dalykus atliekate sąžiningai, tuomet plaukus stiprinantys maisto papildai bus lyg braškė ant torto. Nepamirškite, kad norint teigiamų rezultatų, papildus reikia vartoti taip, kaip nurodyta jų instrukcijoje. Specialistai pastebi, kad dažnai žmonės papildus vartoja labai trumpą laiką. Vos pajutę efektą nutraukia jų vartojimą. O siekiant ilgalaikių rezultatų vertėtų suvartoti pilną kursą ir padarius trijų mėnesių pertrauką vėl pakartoti.

Geriausia papildus yra pradėti vartoti tuomet, kai kūnas dar nesiunčia fizinių signalų, o plaukai dar nėra pradėję silpnėti. Atsiradusį streso poveikį jūsų organizmui galėtų išduoti paprasčiausias dažnas nuovargis ar nuotaikos nebuvimas. Tokiu atveju geriausia būtų nedelsti ir nelaukti fizinių streso požymių – visos išvardintos priemonės naudojamos kartu ir laiku bus veiksmingesnės bei efektyvesnės.

123RF.com nuotr./Moteris
123RF.com nuotr./Moteris

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas