Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Specialistas atsakė, kaip dažnai reikėtų trinkti galvą: ar galima tai daryti kasdien?

Nors dalis žmonių žino, kaip tinkamai rūpintis savo galvos oda ir plaukais, kai kurie vis dar daro nemažai klaidų. Tam, kad jūsų plaukų priežiūros rutina būtų teisinga, specialistas dalijasi patarimais.
Plaukų plovimas
Plaukų plovimas / 123RF.com nuotr.

„Kai kurie žmonės galvoja, kad plaukus reikia plauti kasdien, nes kitaip jie labai riebaluosis, – CNN sako Niujorko „Memorial Sloan Kettering“ vėžio centro dermatologas asistentas ir Amerikos dermatologijos akademijos asociacijos narys Anthony Rossi. – Jei jie suteiks sau progą, galbūt pamatys, kad iš tikrųjų neturi riebios galvos odos. Kita vertus, žmonės gali netoleruoti per reto plaukų plovimo.“

Kaip dažnai turėtumėte trinkti galvą, priklauso nuo daugelio veiksnių, įskaitant plaukų tipą ir stilių, galvos odos riebumą bei jūsų aktyvumo lygį.

„Tai tarsi asmeninis reikalas, – teigia A.Rossi. – Per dažnas plovimas gali išsausinti ir išblukinti plaukus, o tą darant per retai, susikaupę riebalai gali sukelti nemalonų kvapą bei pleiskanojimą.“

Štai kaip išsiaiškinti, kas jums tinka labiausiai.

123RF.com nuotr./Į rankšluostį susukti šlapi plaukai
123RF.com nuotr./Į rankšluostį susukti šlapi plaukai

Kada plauti?

A.Rossi savo pacientams paprastai siūlo galvą trinkti kartą arba du per savaitę. Vis dėlto jei jums buvo atliktos cheminės procedūros, dėl kurių plaukai gali tapti sausesni, pavyzdžiui, balinimas, plaukus galima plauti net rečiau nei kartą per savaitę tam, kad išvengtumėte jų lūžinėjimo ar galiukų skilinėjimo.

Jeigu jūsų galvos oda labai riebi, plaukus gali tekti plauti kartą per dieną, rašoma Amerikos dermatologijos akademijos asociacijos interneto svetainėje. Be to, jūsų amžius taip pat gali būti svarbus.

„Bręstant hormonų kiekis padidėja, todėl riebalų liaukos gali išsiplėsti. Dėl šios priežasties žmonėms atsiranda paaugliškų spuogų, – aiškina A.Rossi. – Vaikams brendimo laikotarpiu gali labiau riebaluotis galvos oda, todėl dažnesnis plaukų plovimas gali būti naudingas.“

Specialisto teigimu, senstant galvos oda gamina mažiau riebalų.

Taip pat plaukai gali būti labiau linkę išsausėti arba lūžinėti, jei jie yra garbanoti. Per dažnas plovimas tą gali dar labiau pabloginti, todėl storų, banguotų plaukų paprastai nereikia plauti kasdien – galima net rečiau nei kas savaitę. Vis dėlto turėtumėte juos plauti bent kas 2–3 savaites, kad galvos oda ir plaukai būtų švarūs bei sveiki.

Kaip plaukus prižiūrėti tarp plovimų?

Plaukus ir galvos odą reikia prižiūrėti ne tik duše. Tarp plovimų galite atlikti tam tikrus veiksmus, kad palaikytumėte plaukų švarą, tinkamą išvaizdą bei apsaugotumėte juos nuo aplinkos žalos.

„Manau, svarbu laikytis galvos odos higienos. Čia kaip ir su barzdos higiena – reikia rūpintis po ja esančia oda, – sakė A.Rossi. – Pavyzdžiui, šukuokite plaukus. Tai pašalina iš galvos šiukšlytes, negyvas odos ląsteles. Tam pasitelkti galite ir galvos odos masažavimą. Jei yra galimybė, plaukus galite sudrėkinti.

Taip pat galite naudoti tokius produktus, kaip kondicionierius ar galvos odos aliejus, kurie padeda maitinti ir drėkinti galvos odą.“

Manau, svarbu laikytis galvos odos higienos.

Jei reguliariai sportuojate, tikėtina, prakaituojate, tačiau nebūtina kiekvieną kartą galvos trinkti šampūnu, nebent jūsų plaukai ima smirdėti. Kitu atveju, jeigu yra poreikis, plaukus galima paprasčiausiai praskalauti vandeniu.

Nors dauguma sausų šampūnų yra laikomi saugiais, A.Rossi pataria jais nepasikliauti per dažnai.

„Sausas šampūnas tinka kraštutiniais atvejais. Jūs juk nenorite, kad nešvarumai kauptųsi ant galvos odos – geriau juos nuplauti“, – aiškina specialistas.

A.Rossi priduria, kad, pastebėjus riebalų perteklių palei plaukų liniją, jį nuvalyti galima kosmetinėmis servetėlėmis.

Jūsų plaukai gali būti sausi ir lūžinėjantys, jeigu plaukiojate baseine – taip nutinka dėl chloro. Juos apsaugoti galite prieš tai sudrėkindami, naudodami kondicionierių, dėvėdami plaukimo kepurę, o po maudynių išsiplaudami galvą specialiu plaukikams skirtu šampūnu bei giliai drėkinančiu kondicionieriumi.

Anot A.Rossi, jei turite nuolatinių galvos odos ar plaukų problemų, pavyzdžiui, skundžiatės pleiskanomis, slinkimu ar lūžinėjimu, reikėtų kreiptis į dermatologą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius