Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Stilius ir mada Agnės Jagelavičiūtės gyvenime: nuo kostiumų teatrui iki stiliaus knygos moterims

„Visą gyvenimą mada buvo šalia. Ji man – gyvenimo būdas, nuo mažens domėjausi mada ir neįsivaizduoju savo gyvenimo be jos“, – 2021 m. pradžioje, palikdama mados žurnalo „L'Officiel Lithuania“ vyr. redaktorės pareigas, sakė ne kartą stilingiausia Lietuvos moterimi tituluota Agnė Jagelavičiūtė, kurios netikėta mirtis nuo plaučių uždegimo komplikacijų trečiadienį sukrėtė šalies visuomenę.
Agnė Jagelavičiūtė
Agnė Jagelavičiūtė / BNS nuotr.

A.Jagelavičiūtė buvo viena žymiausių Lietuvos stilisčių, nuomonės formuotojų, dizainerė, kostiumų dailininkė, keletą metų ėjo mados žurnalo „L'Officiel Lithuania“ vyr. redaktorės pareigas, dirbo televizijos laidų vedėja, tapo kulinarinių ir stiliaus knygų autore.

Draugai, bičiuliai, kolegos, dalydamiesi prisiminimais, be ryškių charakterio savybių, išskyrė ir kitą A.Jagelavičiūtės bruožą – didelį kūrybiškumą ir savęs atidavimą idėjoms, kurių ėmėsi, o kad daug savo laiko skirdavo darbui ir stengdavosi pabaigti viską, ką pradėjusi, ne kartą interviu yra pabrėžusi ir pati Agnė.

„Dabar ką tik nufilmavome didžiulį šešių stiliaus pamokų projektą „Tu turi ką apsirengti“ ir per tą laiką naktimis miegojau po kelias valandas. Jau prieš dvejus metus supratau, kad darbų mastai tokie, jog nesu savo gyvenimo šeimininkė. Gyventi kaip dabar jau nebenoriu, nes imsiu ir mirsiu. Tiesiog vieną dieną nebeatsikelsiu, juk nuolat išgyvenu emocinę įtampą, kad nieko nespėju“, – 2020 m. lapkritį, duodama interviu žurnalui „Žmonės“, sakė A.Jagelavičiūtė.

20-metį švenčiančio žurnalo „Žmonės“ viršelyje – Agnė Jagelavičiūtė / Tomo Kaunecko nuotr., montažas
20-metį švenčiančio žurnalo „Žmonės“ viršelyje – Agnė Jagelavičiūtė / Tomo Kaunecko nuotr., montažas

Baigusi Kauno „Aušros“ gimnaziją, Agnė studijavo Vilniaus dizaino kolegijoje, buvo pasirinkusi drabužių dizaino studijas, o Vilniaus dailės akademijoje įgijo tapybos bakalauro diplomą.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Agnė Jagelavičiūtė 2013 metais
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Agnė Jagelavičiūtė 2013 metais

Vilniaus dailės akademijoje kartu su Agne studijavęs lietuvių režisierius Saulius Baradinskas savo „Facebook“ paskyroje rašė: „Tiek daug turėjom smagių gyvenimo akimirkų. Atsimenu, kad net pirmuosiuose mano režisūros žingsniuose Agnė visada palaikė mano kūrybą ir mano talentą. Už ką būsiu dėkingas visą gyvenimą tau, drąsioji drauge! Tu man visada buvai spalvinga kūrėja!“

Tapytojas Stanislovas Marmokas su A.Jagelavičiūte 2013-aisiais studijavo tapybą. Jis 15min sakė, kad Agnė buvo „kursą jungiantis, be galo charizmatiškas ir savęs negailintis žmogus“, o labiausiai jam įstrigo A.Jagelavičiūtės diplominis darbas apie atmintį ir laiką.

Būdama neabejinga madai ir stiliui, A.Jagelavičiūtė savo tolesnius darbus siejo ir su šiomis sritimis. 2011-aisiais Mariaus Ivaškevičiaus pjesei „Išvarymas“ A.Jagelavičiūtė sukūrė drabužius, o 2012 m. prisidėjo prie spektaklio „Saulės smūgis“ aktorių įvaizdžio.

Tiesa, M.Ivaškevičius savo „Facebook“ paskyroje patikslino, kad Agnė drabužius sukūrė ne tik lietuviškajam „Išvarymui“, bet ir latviškajam (Oskaro Koršunovo „Išvarymui“), statomam Rygos dailės teatre. „Ir visi, kas matė abu spektaklius, sakė, kad latviško „Išvarymo“ kostiumai perspjovė savo lietuviškus pirmtakus. Ilsėkis Ramybėje, Ryškioji ir Talentingoji!“ – rašė M.Ivaškevičius.

A.Jagelavičiūtė debiutavo ir kine – jai buvo patikėta kurti režisieriaus Romo Zabarausko filmo „We Will Riot“ („Streikas“), kuris dienos šviesą išvydo 2013 m., herojų įvaizdį.

2013-aisiais, studijuodama Vilniaus dailės akademijoje, Agnė su Vilniaus senamiesčio butiku „Decolte“ sukūrė vasarinių suknelių kolekciją. „Gyvenu tarp studijų dailės akademijoje, darbo su reklaminiais projektais, stiliaus kūrimu fotosesijoms ir tai labai organiškai sugrąžino mane prie drabužių kūrybos. Dažnai sulaukdavau klausimų, kodėl nekuriu drabužių moterims, matyt, reikėjo tinkamo laiko ir partnerio“, – tuomet sakė A.Jagelavičiūtė.

Agnės Jagelavičiūtės eskizas/Modelio eskizas
Agnės Jagelavičiūtės eskizas/Modelio eskizas

2014 m. Agnė pristatė stiliaus konsultacijų portalą StiliuSOS.lt, kur kiekvienas galėjo kreiptis į stilistą – užduoti jam aktualius stiliaus klausimus ir per parą sulaukti konsultacijos. O dar po poros metų turėtą platformą išplėtė iki elektroninės parduotuvės, kur subūrė rinktinius prekių ženklus ir diplomuotus stilistus.

2015 m. pavasarį buvo išleistas pirmasis „Virtuvės mitų griovėjų“ (VMG) mados žurnalo „VMG Ikona“ numeris, o jo vyriausiąja redaktore Alfo Ivanausko kvietimu tapo A.Jagelavičiūtė. Vėliau žurnalas buvo pervadintas į „Aš Ikona“. Tuo pačiu pavadinimu buvo leidžiamos ir darbo knygos.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Agnė Jagelavičiūtė ir Alfas Ivanauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Agnė Jagelavičiūtė ir Alfas Ivanauskas

2017 m. pavasarį Agnė Jagelavičiūtė pristatė pirmąją savo suknelių kolekciją VIENA, kurią sudarė 30 panašaus modelio, tik skirtingų audinių, suknelių. Pirmoji kolekcija sulaukė sėkmės ir buvo išgraibstyta, tad po metų kūrėja išleido antrą tokio pat koncepto suknelių kolekciją, kurią sudarė 41 to paties modelio, tik skirtingo audinio, suknelė.

2018 m. rudenį A.Jagelavičiūtė išleido pirmąją savo knyga moterims apie stilių „Tu turi ką apsirengti“, kurioje autorė kalba apie pagrindines stiliaus taisykles – jau egzistuojančias ir pačios sukurtas.

„Jei, kaip aš, tiki, kad stilius nepalyginamai svarbiau už madą, jei nori dar kartą prisiminti taisykles, kurias per ilgą laiką sugalvojo žmonija, jei nori pasitarti, kurių iš jų verta laikytis, o kurios – nevykęs atsitiktinumas, jei nori susitvarkyti savo drabužinę ir susidėlioti akcentus, kad ir vėl nestovėtum kambaryje su krūva drabužių ant žemės galvodama, kad ir vėl neturi ką apsirengti, ši knyga – tau“, – pristatydama knygą tuomet sakė A.Jagelavičiūtė.

Agnės Jagelavičiūtės knyga „Tu turi ką apsirengti“
Agnės Jagelavičiūtės knyga „Tu turi ką apsirengti“

Nuo 2018-ųjų iki 2021-ųjų A.Jagelavičiūtė buvo mados žurnalo „L'Officiel Lithuania“ (tai – 1921 m. pradėto leisti prancūzų žurnalo „L'Officiel“ lietuviška versija) vyriausiąja redaktore. Palikdama žurnalą Agnė sakė, kad laikas tarti komandai „sudie“, nes čia jai jau „nebėra, ko statyti“.

„Kai atėjome dirbti į „L’Officiel Lithuania“, situacija buvo sudėtinga. Šiandien žurnalo pajėgos yra kur kas didesnės – turbūt daugiau nei menkus dešimt kartų. Žurnale dirba pasakiška komanda ir man beveik nebėra ko statyti. O aš, kad ir kaip keistai skambėtų, esu statybininkė. Mėgstu kurti dalykus arba pataisyti sugedusius, paskui man ateina laikas eiti statyti ko nors kito. Manau, kad visi turi dirbti savo darbą, ir man atėjo laikas šiai komandai tarti sudie. Žurnalui linkiu didžiausios sėkmės, o manęs laukia naujas kūrinys“, – A.Jagelavičiūtę citavo lofficiel.lt.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Agnė Jagelavičiūtė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Agnė Jagelavičiūtė

Paskutinis projektas, prie kurio kartu su Agne teko darbuotis Gediminui Jauniui, – 2019-aisiais tuometėje „Siemens“ arenoje buvo surengtas A.Jagelavičiūtės stiliaus šou „Lažinamės, tu turi ką apsirengti“. Prodiuseris Gediminas Jaunius dirbo drauge su ja, o išgirdęs liūdną žinią apie Agnės mirtį, svarstė, kad, jei ne tai, galbūt juodu vėl būtų ką nors sugalvoję.

„Tai (stiliaus šou – red. past.) irgi buvo vienas iš tų projektų, kur visi žiūrėjo labai skeptiškai – ar parduos bilietus, ar žmonėms bus įdomu, galų gale, ar ji susitvarkys su viešojo kalbėjimo ir dėmesio išlaikymo iššūkiais. Ji eilinį kartą parodė, kad yra nenuspėjama, nepralenkiama, ir tikrai viską padarė fantastiškai. Tai mes ir vėl buvome kažkokiose tokiose kūrybinėse paieškose, ką dar kartu galėtume nuveikti, nes mums smagu būdavo kartu dirbti, nors pastaruoju metu ir rečiau“, – laidoje „Labas vakaras, Lietuva“ sakė G.Jaunius.

Su Žmonės.lt apie velionę kalbėdamas dizaineris Aleksandras Pogrebnojus pabrėžė, kiek daug Agnė dirbo ir prie kiek įvairių projektų buvo prisidėjusi: „Ji labai daug kuo užsiėmė: ir dirbo su Oskaru Koršunovu, ir madą kūrė, ir žurnalą redagavo. Iš tikrųjų yra labai mažai žmonių, kurie tiek daug daro.“

Dizaineris įsitikinęs, kad A.Jagelavičiūtės palikimas ir indėlis į madą yra didelis. Pasak jo, Agnė nebijojo eksperimentuoti ir visada buvo kitokia nei visi – tikras mados rokenrolas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas