Prenumerata nuo 0,50 Eur/mėn! Paskutinės akcijos dienos.
Išbandyti

Sužadėtuvių žiedo paieškos: kaip išrinkti tinkamiausią?

Deimantai yra šimtmečius vertinama brangi bei daugelio žmonių trokštama svajonė, todėl jie – ypatingų gyvenimo progų simboliai. Šiandien sužadėtuvių niekas nebeįsivaizduoja be žiedo su deimantu. Jis yra svarbus meilės, įsipareigojimo ir pasiryžimo praleisti gyvenimą kartu ženklas. Sužadėtuvių žiedo pasirinkimas kiekvienam pirštis planuojančiam asmeniui yra reikšmingas žingsnis, todėl jį žengiant svarbūs ir juvelyrikos ekspertų patarimai.
Sužadėtuvių žiedas
Sužadėtuvių žiedas / „Diamante“ nuotr.

Juvelyrikos namų „Diamante“ vadovė Tamara Milkintienė pasakoja, į ką reikėtų atkreipti dėmesį renkantis sužadėtuvių žiedą ir kaip nepasiklysti jį puošiančių deimantų dokumentuose.

Vasara Lietuvoje – sužadėtuvių metas

Pasak T.Milkintienės, vasaros mėnesiais sužadėtuvių žiedus įsigyjančių pirkėjų skaičius išauga beveik tris kartus. „Svetur su mylimu žmogumi suplanuotos kelionės, palankus oras ir kitų žmonių vestuvių sezonas yra pagrindinės priežastys, kurios paskatina vyrus būtent šiltuoju metų laiku pasipiršti mylimam asmeniui. Į juvelyrikos namus būsimai sužadėtinei žiedo įsigyti atvykstantys mūsų šalies vyrai dažniausiai renkasi klasikinį sužadėtuvių žiedą su iškiliu skaidriuoju deimantu arba su pagrindiniu brangakmeniu, kuris apsuptas smulkiais deimantais“, – kalba „Diamante“ direktorė.

„Diamante“ nuotr./Tamara Milkintienė
„Diamante“ nuotr./Tamara Milkintienė

Ji pasakoja, kad sužadėtuves planuojantys vyrai, kurių mylimos moterys dirba medicinos srityje, neretai renkasi mažiau iškilusius deimantus, o menininkai piršlyboms įsigyja charakteringus papuošalus ir deimantus derina kartu su safyrais, rubinais ar kitais akmenimis.

„Diamante“ vadovės teigimu, tik pusė pasipiršti planuojančių ir į juvelyrikos namus atvykstančių vyrų žino, kokio sužadėtuvių žiedo norėtų – kitiems pataria ir tinkamiausią sprendimą priimti padeda juvelyrikos ekspertai.

Jei žiedo dydį, pasak T.Milkintienės, savarankiškai nustatyti sudėtinga, ji rekomenduoja atsinešti bet kokį būsimos sužadėtinės žiedą į juvelyrikos namus. „Jis ne tik padės nustatyti tinkamą sužadėtuvių žiedo dydį, bet ir leis juvelyrikos ekspertams geriau pažinti būsimos sužadėtinės aksesuarų stilių. Mylimos moters nešiojamo žiedo dydį galima išmatuoti ir namuose. Jei tokios galimybės nėra, ne bėda – tuomet juvelyrai apskaičiuos žiedo išmatavimus pagal specialią formulę. Jeigu įteiktas aksesuaras nebūtų patogus, visuomet atliksime nemokamą jo dydžio korekciją – juvelyrinio dirbinio apimtį galime padidinti arba sumažinti“, – pasakoja T.Milkintienė.

„Diamante“ vadovė atkreipia dėmesį, kad sužadėtuvių žiedas yra mūvimas ir po vestuvių, todėl jis yra renkamas visam gyvenimui. „Deimantus galima perduoti iš kartos į kartą, todėl šių brangakmenių įsigijimas kiekvienam asmeniui yra ypatingas sprendimas“, – pabrėžia pašnekovė.

Sertifikatas – deimanto pasas

Pasak juvelyrikos namų „Diamante“ vadovės, renkantis sužadėtuvių žiedą su deimantu svarbiausia atkreipti dėmesį į brangakmenio dokumentus. „Visi deimantai turi sertifikatus, juos galime vadinti deimantų pasais. Jie patvirtina deimanto autentiškumą ir apibūdina jo charakteristikas. Sertifikatus išduoda pasaulinės gemologijos laboratorijos. Lietuvoje deimantus sertifikuoja Lietuvos prabavimo rūmai. Pastarieji išduoda sertifikatus didelei daliai mūsų šalyje parduodamų deimantų“, – pasakoja T.Milkintienė.

Jos teigimu, viena prestižiškiausių deimantų sertifikavimo laboratorijų – Gemological Institute of America (GIA). Šios laboratorijos išduoti dokumentai laikomi vienais patikimiausių visame pasaulyje, nes ji akmenis vertina griežčiausiai. Būtent šioje didžiausiose brangakmenių rinkose pripažintoje laboratorijoje visus deimantus sertifikuoja juvelyrikos namai „Diamante“.

Deimanto vertė – keturiose charakteristikose

Renkantis sužadėtuvių žiedą su deimantu, pasak T.Milkintienės, itin svarbu atkreipti dėmesį į keturias deimanto charakteristikas, pagal kurias klasifikuojami šie brangakmeniai. Jos gemologijos pasaulyje yra vadinamos 4C: Carat (svoris), Cut (pjovimas), Color (spalva) ir Clarity (skaidrumas). Kiekviena šių savybių yra itin svarbi deimanto vertei.

„Deimantų svoris yra matuojamas karatais, o vienas karatas lygus 200 miligramų. Karatų skaičius lengviausiai plika akimi įvertinamas parametras, nes visi matome, kuris akmuo didesnis. Kuo didesnis karatų skaičius, tuo deimantas brangesnis, tačiau svoris nėra vienintelis vertės kriterijus. Pjovimas yra kitas deimanto kokybės rodiklis, kuris lemia, kaip deimantas spindės. Pjovimo būdai išryškina deimanto ugnį ir švytėjimą“, – pasakoja juvelyrikos namų „Diamante“ vadovė.

„Diamante“ nuotr./Sužadėtuvių žiedas
„Diamante“ nuotr./Sužadėtuvių žiedas

Skaidrumas – grynumo ir kokybės matas

T.Milkintienė atkreipia dėmesį į dar vieną svarbų rodiklį, kurį pirkėjas turėtų aptikti kiekvieno deimanto sertifikate, – deimantų skaidrumą. „Jis reiškia šio brangakmenio grynumą ir jo ypatybę perduoti šviesą be kliūčių. Natūralūs deimantai dažnai turi įtrūkimų – vidinių defektų – arba dėmių – išorinių defektų“, – pasakoja ekspertė.

Jos teigimu, skaidrumas vertinamas ir klasifikacija atliekama pasitelkus dešimties kartų didinimą. „Geriausiai vertinami FL ir IF raidėmis pažymėti deimantai, nes jie neturi jokių vidinių trūkumų ir išoriškai yra nepriekaištingi. Žemiausia deimantų skaidrumo kategorija yra žymima I1, I2 ir I3. Tokių brangakmenių pirkti nerekomenduočiau. Taip pažymėti deimantai turi akivaizdžių vidinių trūkumų, kuriuos galima pamatyti plika akimi ir kurie gali paveikti deimanto skaidrumą bei jo blizgesį“, – teigia T.Milkintienė.

Ekspertė pabrėžia, kad jos vadovaujami juvelyrikos namai neprekiauja žemiausių SI1, SI2, I1, I2 ir I3 klasių deimantais.

„Diamante“ vadovės teigimu, renkantis deimantą itin svarbu atkreipti dėmesį ir į jo spalvos žymėjimą. „Sužadėtuvių žiedams dažniausiai renkamasi bespalvius skaidriuosius deimantus. Reikėtų atkreipti dėmesį, kad spalva nebūtų įvertinta žemesne nei H raide. Pažymėtieji I ir žemiau esančiomis raidėmis – jau gelsvieji deimantai, kurie plika akimi gali atrodyti bespalviai, tačiau tinkamai krintant šviesai pamatysite, kad jis nėra bespalvis. Todėl spalvą žyminti raidė – taip pat labai svarbi“, – pabrėžia T.Milkintienė.

Anot jos, vertingiausi deimantai yra tie, kurie yra visiškai bespalviai arba turi retas ir intensyvias spalvas. „Bespalviai deimantai vertinami už jų grynumą ir gebėjimą geriausiai atspindėti šviesą, o spalvoti deimantai yra vertingi dėl savo retumo ir unikalaus grožio“, – pasakoja ekspertė.

Pasak T. Milkintienės, tarp bespalvių deimantų vertingiausi yra tie, kurie priskiriami kategorijai, ne žemesnei nei H spalva, o tarp spalvotų – raudoni deimantai, kurie yra patys rečiausi ir brangiausi pasaulyje.

Ji atkreipia dėmesį, kad sužadėtuvių žiedai dažniausiai kuriami iš balto aukso, nes jis paryškina skaidriojo deimanto spindesį ir padidina brangakmenio tūrį. Tačiau itin populiarūs ir geltonojo bei rausvo aukso sužadėtuvių žiedai.

Juvelyrikos ekspertai – svarbūs patarėjai

„Visą šią informaciją apie sužadėtuvių žiedo deimantą galima rasti jo dokumentuose, todėl visada perskaitykite juos domėdamiesi konkrečiais brangakmeniais. Klausimus, kurie kils renkantis sužadėtuvių aksesuarą, drąsiai užduokite juvelyrikos ekspertams, kurie patars, kaip išsirinkti jūsų lūkesčius geriausiai atitiksiantį juvelyrikos šedevrą“, – pabrėžia T.Milkintienė.

Pasak jos, sužadėtuvių žiedas su deimantais yra ne tik materiali vertybė, bet ir svarbi dovana mylimam asmeniui, tai – ypatingas sprendimas, emocijos ir simboliai, kurie žiedą nešiosiantį žmogų lydės visą gyvenimą, todėl sužadėtuvių žiedą rinkitės ne tik kliaudamiesi širdimi, bet ir susipažindami su visa apie jį prieinama informacija.

Pasitarti su juvelyrikos ekspertais ir išrinkti mylimai moteriai geriausiai tinkantį sužadėtuvių žiedą kviečiame į juvelyrikos namus „Diamante“ Vilniuje, Gedimino pr. 47, arba į elektroninę parduotuvę www.diamante.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Kaip įveikti nuostatas dėl įtraukiojo ugdymo? Sėkmingas mokyklų kelias
Mokyklos vadovė pasidalino, kas lemia įtraukties sėkmę: dalykas labai paprastas
Reklama
„Playtime 2024“ – kompiuteriniai žaidimai ir turnyrai, virtualios pramogos ir „OG Version“ koncertas