Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Svajojate apie pasaką primenantį švenčių dekorą? Kas aktualu lietuviams atskleidžia Paslaugos.lt dekoratorės

Tinkamai parinktas dekoras jūsų šventėje gali sukurti tikrą pasaką ir sužavėti visus svečius. O kas populiaru ir madinga šioje srityje? Ar dekoro paslaugos tampa vis populiaresnės? Ką renkasi lietuviai ir kas būdinga jų skoniui?
Karolinos Minčinskytės (kairėje) ir Andželos Baidikovienės dekoras
Karolinos Minčinskytės (kairėje) ir Andželos Baidikovienės dekoras / Asmeninio archyvo nuotr.

Apie dekoro paslaptis ir ką turime žinoti bei kokios kainos vyrauja šioje srityje kalbamės su švenčių dekoratorėmis Karolina Minčinskyte ir Andžela Baidikoviene.

Karolina dalinasi, kad aktyviai savo pašaukimo ieškojo nuo pat vaikystės išbandydama save įvairiausiose veiklose. Jau ankstyvoje paauglystėje ji įsisuko į renginių organizavimą, o galimybių dekoruoti erdves daugėdavo – savo organizuojamuose renginiuose, tėvų ir kitų giminaičių gimtadieniuose, po to ir festivaliuose bei įmonės renginiuose.

„Stipriai pervargusi keleriems metams persikrausčiau gyventi į Labanorą, kuriame kurdama savo gėlių pievas, sodą, pindama žilvičio tvoras ir kolonas kaimynams, pajutau didelę trauką augalams, tad šitaip perėjau prie floristikos bei išsigryninau, kad dekoravimas yra mano pašaukimas. Supratau, kad tai ta veikla, kuri man teikia begalinį džiaugsmą“, – pasakoja Karolina.

Asmeninio archyvo nuotr./Karolinos Minčinskytės dekoras
Asmeninio archyvo nuotr./Karolinos Minčinskytės dekoras

Paklausta, ko nori lietuviai, dekoratorė atsako, kad esanti lanksti įvairovei ir mėgsta iššūkius, tad priima įvairiausių stilių dekoro užsakymus – nuo minimalaus dizaino iki gėlių gausa perpildytų idėjų. „Būna visko, net mano akiai nelabai „skanių“ idėjų, bet jeigu užsakovui patinka – kodėl gi ne? Priimu tai kaip iššūkį savo proto lankstumui lavinti padarant gražiai tai, kas mano skoniui nelabai gražu.

Pastebiu, kad kasmet populiaru yra vestuvinės arkos – galbūt jos ir yra svarbiausias dekoro elementas šventėse. Tačiau jei kalbėtume apie tai, kas tokio išskirtinio šiemet, manau – laukiniai Lietuvos augalai. Vis dažniau sulaukiu prašymų naudoti ar imituoti lietuviškos gamtos įvaizdį, panaudojant ir mūsų pievose augančias gėles“, – lietuvių norais dalinasi Karolina.

Ji priduria, kad daugiausia užsakymų, be abejonės, vasaros metu, nes tai pats populiariausias laikas vestuvėms. Kiek mažiau jų kalėdiniu laikotarpiu nuo lapkričio, kai užsakovai kviečia įnešti kalėdinės dvasios į biurus bei renginio erdves.

Asmeninio archyvo nuotr./Karolinos Minčinskytės dekoras
Asmeninio archyvo nuotr./Karolinos Minčinskytės dekoras

„Kitais sezonais jau atsiranda laiko ir pailsėti, tačiau nuobodžiavimui erdvės tikrai nėra, nes įmonių renginiai, gimtadieniai ir įvairių prekės ženklų pristatymai ar parduotuvių dekoro atsinaujinimai nestoja visus metus“, – darbo ypatumus vardina dekoratorė.

Kitas niuansas – kainos. Kiek gi kainuoja įspūdingieji dekorai? „Priklauso nuo to, ar tai dekoracijų nuoma, paremta dirbtinėmis gėlėmis, ar gyvų gėlių dekoracijos, tačiau preliminarus vidurkis būtų 900 eurų už projektą, – sako K.Mičinskytė ir dalinasi išskirtiniais užsakymais, kuriuos pavyko įvykdyti. – Labiausiai įsimintinas projektas buvo 5 metrų aukščio, ilgio ir pločio arka, kurią dekoravau „Lady Go“ moterų raliui, nes ten nugalėjau savo baimę aukščiui, kurios iki tol maniau, kad neturiu“.

Asmeninio archyvo nuotr./Karolinos Minčinskytės dekoras
Asmeninio archyvo nuotr./Karolinos Minčinskytės dekoras


Dekoratorė pastebi, kad kalbant apie vestuvių dekorą – išeinama iš baltos spalvos standartų, atsiranda vis daugiau spalvų poreikio, vis įdomesnių spalvinių ir dizaino sprendimų. „Manau, kad ateityje sulauksime vis įspūdingesnių dekoro kūrinių, jau vadinamų ne tik „papuošimais“, bet drąsiai laikomų menu“, – dalinasi Augalų meno dekoratorė Karolina Minčinskytė.

Dekoratorė Andžela Baidikovienė pirmąjį floristės diplomą gavo beveik prieš 20 metų, bet tuomet ši veikla buvo tik hobis, tiesa, visuomet lydėjusi net ir dirbant visai kitokio pobūdžio darbus.

Asmeninio archyvo nuotr./Andželos Baidikovienės dekoras
Asmeninio archyvo nuotr./Andželos Baidikovienės dekoras

„Man atrodė, kad ši rinka jau užimta, o gal buvau jauna, nepasitikėjau savimi... Kai internete atsirado daug informacijos apie floristiką ir švenčių puošimą, pradėjau aktyviai domėtis, bandyti dekoruoti savo, artimųjų šventes. Man sekėsi tai daryti, o ir visiems patiko.Supratau, kad tai mano! Atnaujinau floristikos žinias, pasisėmiau naujų idėjų, gavau dar vieną floristės diplomą. Štai toks ilgas savęs ieškojimo kelias“, – šypsosi Andžela pasakodama savo istoriją.

Su kokiais klientais ir jų pageidavimais susiduria? „Įprastai dekoruojant šventes yra pageidavimai papuošti stalus, suderinti gėles, vazas, žvakides, tekstilę, saldaus stalo dekoras, kartais foto zona. Neturiu jokių nusistatymų, ko šiukštu negalima daryti, neperšu savo nuomonės – man svarbiausia kliento norai“, – kalba Andžela.

Ji priduria, kad dirba ir su dirbtinėmis, kokybiškomis gėlėmis, nes tai praverčia ir taupant biudžetą, be to, yra tvaru, nes naudojama ne vieną ir ne du kartus.

„Kartais reikia tik foto zonos, tad imuosi ir smulkių užsakymų. Mano klientai manim pasitiki, o aš tuo pačiu stengiuosi jų nenuvilti ir prisiderinti prie biudžeto – manau, kad tai ir yra mano sėkmė“, – dalinasi dekoratorė, daugiausia užsakymų, turinti vasaros metu.

A.Baidikovienė dirba ir su vaikučių šventėmis, tad pastebi, kad populiariausias šiuo metu dekoravimas balionais, taip pat – personalizuoti užrašai ant foto sienelės bei saldaus stalo ir foto zonos apjungimas į vieną visumą.

„Labai išskirtinių užsakymų neišskirčiau, manau, kad visi įgyvendinami. Tiesa, kartais reikia susisukti per rekordiškai trumpą laiką, tuomet jau prašau šeimos pagalbos“, – šypsosi Andžela.

Asmeninio archyvo nuotr./Andželos Baidikovienės dekoras
Asmeninio archyvo nuotr./Andželos Baidikovienės dekoras

Visiems labai smalsu – o kokiam biudžetui ruoštis, norint išskirtinio ir pasaką primenančio dekoro savo šventėje? „Dabar švenčių dekoravimo paslaugų vidutinė kaina apie 500 eurų, o galutinė jau su gėlėmis ir dekoracijomis priklauso nuo pasirinkimų ir galimybių. Vaikučių švenčių dekoravimo kainos mažesnės, nors darbo įdedama ne mažiau“, – dalinasi A.Baidikovienė, tikinti, kad ateityje daugės nestandartinių bei teminių dekoro sprendimų.

Paslaugų teikėjų sąrašas

Dažniausi klausimai

Kainos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius