Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Trenerė – apie mitybos įtaką ir nuotolinį sportą: „Ir namuose galite užsiauginti raumenis“

Nuotolinis sportas pastaraisiais metais dėl karantino ir pandemijos tapo itin populiarus. Nors daugelis laukė, kada pagaliau atsidarys sporto klubai, kai kurie ir toliau liko sportuoti namuose.
Agnė Mickevičiūtė Butienė
Agnė Mickevičiūtė Butienė / Asmeninio archyvo nuotr.

Su sporto trenere Agne Mickevičiūte-Butiene kalbamės apie tai, kas svarbu renkantis trenerį, kaip pasiekti gerų rezultatų ir kodėl, jos nuomone, mitybos planą turėtų sudaryti ne treneris, bet mitybos specialistas.

– Papasakokite, į ką atkreipti dėmesį renkantis trenerį, ypač, kai pastaruoju metu visas pasaulis sportavo ir vis dar sportuoja nuotoliniu būdu?

– Prižiūrėti žmones, sportuojant online, yra be gali sudėtinga, kadangi tu jų nematai. Mano patarimas – rinkitės patyrusį ir profesionalų trenerį. Aš pati tuo užsiimu jau daugiau kaip dvidešimt metų ir žinau, kokias klaidas žmonės daro atlikdami vieną ar kitą pratimą.

Nuotoliniu būdu sportuojantiems pabrėžiu, kokia turi būti laikysena, stovėsena, kaip laikyti pėdas, kadangi iš patirties jau žinau, kur sportuojantys gali suklysti, o tokie pastebėjimai ir padeda pratimus atlikti taisyklingai.

Tačiau ir patys žmonės turi savo nuomonę, kas jiems patinka ar nepatinka, tad dabar tikrai nėra sudėtinga išmėginti treniruotes pas skirtingus trenerius ir atrasti tokį, kuris jums tiks labiausiai, kur geriausiai jausitės ir pasieksite geriausių rezultatų.

Tad pradedantiesiems verta išmėginti patyrusio, profesionalaus trenerio pagalbą ir patarimus, o jeigu jau turite patirties sportuodami, tos žinios savaime padės jums atrasti gerą trenerį, jūs žinosite, į ką atkreipti dėmesį.

– O ar tikrai įmanoma turėti tvirtą ir raumeningą kūną sportuojant namuose? Socialinėje erdvėje matomi rezultatai prieš ir pro atrodo itin motyvuojantys.

– Dažniausiai tie rezultatai yra pasiekiami ne tik sportuojant, bet ir kardinaliai pakeitus mitybą, atsisakius angliavandenių, cukraus ir daugybės kitų produktų.

Sportas turi apie 30 proc., o mityba – net 70 proc. įtakos siekiant gražesnės figūros. Visgi turite gyventi subalansuotai, kadangi vien tik mityba ar vien tik sportu norimų rezultatų nepasieksite. Derindami atitinkamą sportą ir mitybą namuose, jūs tikrai pamatysite norimus figūros pokyčius.

„Scanpix“ nuotr./Grupinis užsiėmimas sporto salėje
„Scanpix“ nuotr./Grupinis užsiėmimas sporto salėje

Jeigu jaučiate, kad jums šioje srityje trūksta žinių, neeksperimentuokite – kreipkitės į profesionalą. Mano nuomone, visi turi dirbti savo darbą – aš nežinau nei vieno trenerio, kuris galėtų sudaryti kokybišką mitybos planą – tam yra mitybos specialistai. Puiku, kai treneris ir mitybos specialistas bendradarbiauja.

Išmesti produktus iš raciono lengva, tačiau mityba turi būti racionali. Žmogus negali vaikščioti svaigstančia galva ir nukritusiu cukraus kiekiu kraujyje, o taip nutinka, kai drastiškai lieknėjama apribojus mitybą. Gyvenimas nėra dieta. Jos yra laikinos, ir galiausiai visi kilogramai grįžta su kaupu.

Kitas niuansas – perdėta kontrolė mityboje, kai žmonės sako, kad jiems nėra ką valgyti kokioje nors kavinėje ir jie nešiojasi tik savo maistą. Pavyzdžiui, pirmadienį valgo tik ryžius, antradienį tik brokolinius kopūstus ir pan. Dažniausiai tokius žmones kitų mitybos įpročiai pradeda erzinti, tačiau sveika mityba turi būti subalansuota ir ji neturi nieko bendro su dietomis. O kai valgote subalansuotai, visada atrasite, ką suvalgyti kavinėje, ir nuo to maisto jums tikrai nieko nenutiks. Negalima savęs alinti ir kankinti, nes tai neduoda nieko gero.

Išmesti produktus iš raciono lengva, tačiau mityba turi būti racionali.

Kalbant apie raumenis – juos tikrai galite turėti ir sportuodami namuose, tačiau gyvos treniruotės metu yra lengviau, kadangi treneris gali iškart paaiškinti, ką darote ne taip, ir nukreipti teisinga linkme. Prisiversti sportuoti ir maitintis taisyklingai nuotoliniu būdu yra kur kas sunkiau.

– Vyresnio amžiaus žmonės dažnai mano, kad jiems keistis ir pradėti sportuoti per vėlu. Ar tikrai?

– Tikrai ne per vėlu! Tiesa, pastangų, jeigu niekada nebuvo sportuojama, įdėti reikės daugiau nei 20-mečiams, nes laikui bėgant medžiagų apykaita taip pat lėtėja.

Kuo vyresni žmonės tampa, tuo jiems reikalingesnis sportas su svarmenimis, įvairios jėgos treniruotės. Tačiau ne visi namuose turi priemonių tokioms treniruotėms, tad sporto salė tokiais atvejais yra geriausias pasirinkimas.

20-ies žmogus – plastilinas, iš jo daug ką galima nulipdyti pagal norą, poreikį ir galimybes. Tuo pačiu tokio amžiaus klientai nori dar daug ką išmėginti, todėl dažniau keičia sporto klubus, trenerius ir programas.

40-mečiai dažniausiai jau būna nusistovėję su pasirinkimais, išbandę daug įvairiausių sporto šakų ir treniruočių, todėl žino, kur eina, pas ką eina, ir dažniausiai nebesimėto. Rezultatų siekimas labiau priklauso nuo paties žmogaus valios.

Kitas niuansas, kurį norėčiau pabrėžti, – kai žmogus ateina sportuoti dėl figūros, dažniausiai nepasiekia norimų rezultatų, kadangi sportuoti reikia dėl sveikatos.

Ar dažnai reikėtų sportuoti? Jeigu kalbame apie treniruotes, tai per savaitę reikėtų sportuoti bent tris kartus, ir ta jėgos treniruotė turėtų trukti bent valandą, o jeigu apie mankštą – ji reikalinga kasdien. Vaikščiojimas, dviračio mynimas, bėgiojimas ar riedučiai – išnaudokite vasarą šioms veikloms, kadangi bet kokia fizinė veikla duoda gero mūsų sveikatai ir organizmui.

Fotolia nuotr./Riedutininkė.
Fotolia nuotr./Riedutininkė.

TAIP PAT SKAITYKITE: Trenerė apie pilvo riebalus: kaip atsikratyti ir kodėl atsilenkimai nepadės presui?

– Celiulitas ir atsikišęs pilvukas – ar galime juos įveikti?

– Celiulitas yra sukietėjusios riebalų sankaupos, todėl reikalingas kompleksinis požiūris, kad jį sumažintume. Tai ne tik sportas, bet ir įvairūs masažai, sveika mityba, įvyniojimai, kitos procedūros.

Tačiau iš kitos pusės reikia suvokti, kad visos moterys jį turi – net ir aktyvios sportininkės. Tiesiog vienų jis dėl tam tikrų niuansų matomas labiau, kitų kūne – mažiau. Ir to nereikia bijoti ar slėptis.

Tas pats ir su pilvuku – visos moterys turi kažkiek atsikišusį pilvuką apatinėje kūno dalyje. Tai hormonai, moters prigimtis – taip sudėtas mūsų kūnas, kovok nekovojęs. Ryte pilvas plokščias, tik išgerk kavos – jau šiek tiek išsipūtęs.

Nereikia kovoti prieš prigimtį – verčiau skirti laiką maloniai fizinei veiklai, kad jaustumėtės puikiai. Pilvo presas yra didelis raumuo ir jam reikalingi skirtingi pratimai – vien tik atsilenkimų nepakanka, kadangi daugelis juos atlieka netaisyklingai ir skundžiasi kaklo skausmais. Pilvo presui labai reikalingos ir kardio treniruotės, kurios, derinamos su jėgos pratimais, duos puikių rezultatų.

Svarbiausia, nepersistengti – jeigu atėjusiam žmogui liepsi bėgti 40 minučių, jis gali daugiau ir nesugrįžti. Visos treniruotės turi vykti palaipsniui – tai ir padės pasiekti gerų rezultatų.

– Kas jus labiausiai motyvuoja sportuoti ir kaip tos motyvacijos pasisemti šiek tiek pritingintiems?

– Mane pačią labiausiai motyvuoja mano klientai ir jų pasiekimai – kiekvienas numestas kilogramas ar dar vienas padarytas prisitraukimas.

Patariu pritingintiems rasti bendraminčių, nusipirkti naują aprangą, gal netgi su kažkuo susilažinti, bet iš esmės motyvuoti žmogus gali tik pats save – todėl marš į sporto salę!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas