Mitybos specialistų teigimu, grikius naudingiausia valgyti pusryčiams, kadangi juose esantys angliavandeniai ilgai virškinami ir ilgam suteikia sotumo jausmą. Dėl savo ypatingos sudėties šios kruopos tinka mėsos pakeitimui, tad yra labai mėgstamos vegetarų.
Na, o jeigu jūsų virtuvėje grikiai dar retas svečias, dabar galite įsigyti šių kruopų su akcija ir išmėginti naujus patiekalus.
1. Grikius perrinkite, nuplaukite, kelis kartus nuplikykite verdančiu vandeniu, tada užpilkite jo tiek, kad gerai apsemtų ir per naktį pamirkykite.
2. Nusunktus gerai išbrinkusius grikius ir smulkintas virtas bulves sukrėskite į gilų indą.
3. Svogūną ir česnakus nulupkite, susmulkinkite, pakepinkite svieste. Sumeskite smulkintus miško grybus, tarkuotą morką, viską kiek pakepinkite, masę atvėsinkite ir sukrėskite į tą patį indą.
4. Įmuškite kiaušinius, suberkite miltus, prieskonius, sudėkite grietinę ir viską išplakite elektriniu plakikliu – turite gauti lipnią tešlą. Jeigu ji per skysta, dar įberkite miltų.
5. Iš masės drėgnomis rankomis formuokite norimo dydžio ir formos maltinukus ir kepkite karštame aliejuje keptuvėje arbe be jokių riebalų orkaitėje.
6. Tiekite papuošusi petražolių lapeliais ir citrinos skiltele.
Kulinaro patarimas: jeigu mėgstate apskrudusius kotletukus, prieš kepdamos juos apvoliokite džiūvėsėliuose.
1. Nuplautas kruopas užpilkite verdančiu vandeniu, kad apsemtų (3 stiklinėms kruopų reikia maždaug 4–5 stiklinių vandens), pasūdykite, uždenkite ir porai valandų palikite brinkti.
2. Paruoškite padažą: miltus pakepinkite svieste, maišydami supilkite šaltą pieną ir užvirinkite. Kai sutirštės, nukelkite nuo ugnies, supilkite iš citrinos išspaustas sultis, suberkite tarkuotą sūrį ir gerai išmaišykite.
3. Išbrinkusias kruopas sumaišykite su migdolų drožlėmis. Karščiui atsparų indą patepkite sviestu, sukrėskite košę, ant viršaus supilkite padažą ir 20–25 min. kepkite 180ºC karštumo orkaitėje.
1. Grikius išvirkite vištienos sultinyje ir palikite, kad išbrinktų.
2. Baravykus atšildykite ir susmulkinkite.
3. Svogūną ir česnakus nulupkite, susmulkinkite, iki dailiai pagels, pakepinkite svieste.
4. Į svogūnų masę sudėkite baravykus, kelias minutes pakaitinkite ant silpnos ugnies, tada supilkite grietinėlę ir dar kiek pakaitinkite atviroje keptuvėje, kad dalis skysčio nugaruotų.
5. Grikius išdalykite į kelias lėkštes ir užpilkite grietinėlės ir baravykų padažu.
6. Tiekite apibarsčiusi kapotais žalumynais, su salotinės sultenės lapeliais.
1. Viename inde sumaišykite abejus miltus, kepimo miltelius ir druską.
2. Kitame inde išplakite kiaušinį su kefyru. Supilkite miltų mišinį, maišykite ir po truputį pilkite vandenį, kol gausite grietinės tirštumo tešlą. Įmaišykite aliejų.
3. Dėkite riekelėmis supjautytą papriką į įkaitintą keptuvę, o į jų vidų – tešlą ir kepkite, kol kraštai pradės ruduoti, o viduryje pamatysite atsirandančius burbuliukus, tada atsargiai apverskite ir mentele prispauskite bei dar minutę pakepkite.
Skanu su kitomis daržovėmis!
Skanaus!
Receptą atsiuntė Edita Aleksandravičienė
1.Grikius nuplaukite ir nuvarvinkite sietelyje. Suberkite į puodą su 3 stiklinėmis verdančio sūdyto vandens ir ant silpnos ugnies virkite apie 20 minučių, kol vanduo išgaruos.
2.Kiaulienos šoninę supjaustykite kubeliais ir maišydami pakepinkite keptuvėje be riebalų. Sukrėskite į puodą su grikiais ir išmaišykite. Svogūną nulupkite, supjaustykite pusžiedžiais, pakepinkite įkaitintame svieste ir sukrėskite į varškę.
3.Supilkite grietinę, pasūdykite, pabarstykite pipirais, mairūnais, malta saldžiąja paprika ir gerai išmaišykite. Į sviestu pateptą molinį kepimo indą dėkite sluoksnį grikių masės, ant jo – varškės ir vėl grikių masės.
4.Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 30 minučių.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Svogūną smulkiai sutarkuokite arba susmulkinkite elektriniu smulkintuvu. Į dubenį dėkite vištienos faršą, svogūną, virtus grikius, įmuškite kiaušinį, pagardinkite pipirais, prieskoninėmis žolelėmis ir druska. Gerai išmaišykite. Iš masės drėgnomis rankomis formuokite nedidelius kotletukus ir dėkite į keptuvėje įkaitintą aliejų.
- Kepkite ant nedidelės ugnies 3–4 minutes, kol gražiai apskrus. Į keptuvę su kotletais supilkite grietinėlę, pagardinkite prieskoninėmis žolelėmis, druska, pipirais ir troškinkite apie 10 minučių, dažnai vartydami.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Grikių kruopas išvirkite žiupsneliu druskos pasūdytame vandenyje.
- Svogūną sukapokite nedideliais kubeliais, morką sutarkuokite. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus ir pakepinkite, kol daržovės suminkštės.
- Išvirtus grikius sumaišykite su pakepintomis daržovėmis. Įmaišykite šiek tiek pertrintą varškę. Įmuškite kiaušinius, supilkite pieną ir išmaišykite. Galiausiai suberkite miltus, kario miltelius, maltus juoduosius pipirus ir pagardinkite druską pagal skonį. Išmaišykite.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Šaukštu semkite masę ir dėkite į keptuvę, formuodami nedidelius blynelius. Apkepkite iš abiejų pusių po kelias minutes, kol gražiai apskrus.
- Patiekite nedelsiant su šviežiomis daržovėmis, salotomis ar mėgstamu padažu. Skanaus!
- Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C.
- Grikius perplaukite po tekančiu vandeniu, suberkite į gilią lėkštę ir užpilkite šaltu virintu vandeniu. Palikite stovėti 2–3 valandoms.
- Išvirkite stambiai supjaustytas morkas. Kruopščiai jas nusunkite ir sutrinkite iki košės konsistencijos.
- Trintas morkas sudėkite į išbrinkusius grikius.
- Svogūną susmulkinkite ir dėkite į morkas bei grikius.
- Čia pat suplakite kiaušinį, suberkite miltus, druską, pipirus ir viską gerai išmaišykite.
- Suformuokite kotletus ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą.
- Kepkite 30 minučių.
Receptą atsiuntė Gintarė
- Grikius išvirkite. Morkas nuskuskite ir sutarkuokite. Svogūną nulupkite ir supjaustykite gabalėliais.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite tarkuotas morkas ir smulkintą svogūną. Troškinkite, kol suminkštės.
- Suberkite į troškintas morkas grikius ir dar kiek patroškinkite. Pagal skonį pagardinkite pipirais, pasūdykite.
- Baltą varškės sūrį supjaustykite riekelėmis, įtrinkite smulkintais česnakais, ir apkepkite 160 laipsnių orkaitėje ant grotelių, kol sušils ir suminkštės (galima kepti ir keptuvėje).
- Į lėkštę suberkite troškintus grikius, ant viršaus išdėliokite sūrį.
- Ši mišrainė skani su šviežiomis daržovėmis: agurkais, pomidorais, žalialapėmis salotomis.
- Grikius užpilkite vandeniu ir palikite per naktį. Kitą rytą vandenį nupilkite ir kruopas gerai išskalaukite. Grikius suberkite į didesnį stiklainį, paverskite stiklainį šonu, grikius tolygiai paskirstykite nestoru sluoksneliu (jei turite, galite naudoti daigyklę) ir palikite šviesioje vietoje – puikiai tiktų ant palangės.
- Vakare grikius vėl išskalaukite, gerai nuvarvinkite ir vėl paskleiskite sluoksneliu stiklainyje. Po dviejų dienų, jau matysis nedideli daigeliai.
- Sudygusius grikius berkite į elektrinį maisto smulkintuvą, taip pat dėkite gabalėliais susmulkintą bananą ir persimoną, sukrėskite medų, įpilkite šlakelį vandens ir susmulkinkite pagal skonį – rūpiau ar iki vientisos purios masės.