1. Cukinijas perpjaukite išilgai, išskobkite sėklas. Cukinijų puseles įtrinkite druska ir česnaku, palikite pastovėti.
2. Paprikas, morką, pomidorus ir baklažaną supjaustykite stambiais kubeliais, susmulkinkite svogūną.
3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite svogūnus, trumpai pakepinkite, sudėkite paprikas, morką ir baklažanus, kepkite, kol šiek tiek suminkštės, pasūdykite, pagardinkite raudonėliais ir pipirais, baigdama kepti įmaišykite pomidorus.
4. Cukinijų puseles įdarykite apkeptomis daržovėmis, uždėkite šaukštą lydyto sūrio, suvyniokite į foliją ir kepkite 180° C temperatūros orkaitėje, kol cukinijos suminkštės. Valgykite daržovėmis įdarytas cukinijas vienas arba su virtais ryžiais.
- Ryžius suberkite į verdantį sultinį ir virkite, kol suminkštės.
- Cukinijų šonus nupjaukite, išskobkite dalį minkštimo ir tokius “laivelius” apvirkite pasūdytame vandenyje (5 min.). Minkštimą ir nupjautus šonelius smulkiai supjaustykite.
- Papriką, išėmus sėklas, supjaustykite kubeliais, svogūnus smulkiai sukapokite, sūrį stambiai sutarkuokite.
- Keptuvėje įkaitintame aliejuje pakepinkite mėsą, suberkite prieskonius, paprikas, svogūnus ir dar truputį patroškinkite.
- Praaušusią mėsą, virtus ryžius, sūrį, kukurūzus sumaišykite ir sudėkite į cukinijų “laivelius”.
- Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite, supjaustykite kubeliais ir kartu su susmulkintais cukinijų gabaliukais pakepinkite keptuvėje įkaitintame svieste.
- Pomidorų košę sukrėskite į ugniai atsparų indą, ant jos sudėkite įdarytas cukinijas ir 40 min. kepkite 180 °C karštumo orkaitėje.
1. Svogūną ir česnako skilteles nulupkite, sukapokite.
2. Papriką nuvalykite, pašalinkite sėklas, supjaustykite žiedeliais ir kartu su svogūnais ir česnakais patroškinkite šaukšte aliejaus.
3. Kai svogūnai pagels, suberkite ryžius, įpilkite šiek tiek vyno ir kaitinkite po truputį pildami likusį vyną ir sultinį, kol ryžiai suminkštės, o skystis išgaruos.
4. Porą supjaustykite žiedeliais ir sumaišykite su ryžiais.
5. Bri sūrį supjaustykite kubeliais.
6. Cukinijų viršūnėles nupjaukite, minkštimą išskobkite, sumaišykite su ryžiais, vidų įtrinkite druska ir pipirais, įdarykite ryžių mase, ant viršaus berkite bri sūrio ir parmezano.
7. Cukinijas sudėkite į kepimo indą, vidų ir išorę apšlakstykite aliejumi ir kepkite apie 15– 20 minučių iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje.
1. Ryžius išvirkite pasūdytame vandenyje, išgriebusi nuvarvinkite. Nuskustą morką sutarkuokite. Ančiuvius išgriebkite iš marinato, nusausinkite ir susmulkinkite.
2. Cukinijas nuplaukite, nusausinkite, perpjaukite horizontaliai pusiau. Peiliu ar šaukšteliu išskobkite minkštimą, susmulkinkite.
3. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą sviesto. Sudėkite smulkintus svogūnus, įberkite žiupsnį šviežių smulkintų šalavijų ir maišydama kepinkite, kol svogūnai pagels. Sudėkite smulkintą cukinijų minkštimą, tarkuotas morkas ir kepinkite apie 5 minutes.
4. Sudėkite smulkintus ančiuvius, suberkite virtus ryžius ir kelias minutes pakaitinkite. Gauta mase prikimškite išskobtas cukinijas. Dėkite į kepimo indą, apšlakstykite aliejumi. Kepkite 180 C karščio orkaitėje 15–20 minučių.
- Cukinijas nuplaukite, padalykite keturių–penkių centimetrų gabaliukais ir šaukšteliu išskobkite sėklas. Vidų pabarstykite druska.
- Nuluptus svogūnus supjaustykite pusžiedžiais, nuplautas petražoles susmulkinkite. Keptuvėje įkaitinkite pusę aliejaus ir suberkite svogūnus. Kepinkite iki geltonumo.
- Nuvalytas morkas ir salierą supjaustykite šiaudeliais, suverskite į storadugnį puodą, supilkite likusį aliejų ir troškinkite apie 10–15 minučių.
- Pomidorus nuplaukite ir sumalkite mėsmale. Tyrę supilkite į puodą ir virkite apie 15 minučių. Suberkite pipirus, laurų lapelius, druską, cukrų, supilkite actą ir dar virkite apie dešimt minučių. 50 ml aliejaus pakaitinkite ir išpilstykite į stiklainius: į puslitrinį stiklainį – vieną šaukštą.
- Sumaišykite apkeptus svogūnus, troškintas morkas ir salierą su šviežiomis petražolėmis. Gautos masės prikimškite cukinijas ir dėkite jas į stiklainius su aliejumi. Užpilkite karštu pomidorų padažu maždaug du centimetrai iki stiklainio viršaus ir pridenkite dangteliais.
- Stiklainius dėkite į puodą su iki 60 laipsnių pakaitintu vandeniu, užvirkite ir lengvai kunkuliuojančiame vandenyje kaitinkite 25 minutes. Iškaitinę užsukite dangtelius.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Cukinijas nuplaukite, nupjaukite kotelius ir šaukšteliu išskobkite sėklas arba perpjaukite išilgai ir išskobkite padarydami tarsi „laivelius“. Vidų pabarstykite druska.
- Svogūnus nulupkite ir supjaustykite žiedais, petražoles susmulkinkite. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir suberkite svogūnus. Kepkite, kol gražiai pageltonuos.
- Ryžius nuplaukite, nuvarvinkite ir suberkite į keptuvę su svogūnais. Išmaišykite. Pomidorus nuplaukite, du susmulkinkite ir taip pat suberkite į keptuvę. Įpilkite 150 ml karšto vandens, pagal skonį įberkite druskos bei pipirų, sumeskite smulkintas petražoles, išmaišykite ir troškinkite, kol ryžiai taps minkšti.
- Ryžių masės prikimškite cukinijas ir sudėkite jas į švarius stiklainius. Likusius pomidorus sutarkuokite stambia tarka arba sumalkite mėsmale. Supilkite į puodą ir virkite apie 15 minučių.
- Įberkite druskos, cukraus, supilkite visą nurodytą kiekį acto, sumeskite kvapiuosius pipirus ir laurų lapelius. Išmaišykite ir dar virkite apie dešimt minučių. Išvirusiu karštu pomidorų padažu užpilkite cukinijas apie du centimetrus iki stiklainio viršaus.
- Stiklainius pridenkite dangteliais, dėkite į puodą su iki 60 laipsnių pakaitintu vandeniu, užvirkite ir lengvai kunkuliuojančiame vandenyje kaitinkite 70–80 minučių (nelygu, kokio dydžio stiklainiai). Užsukite dangtelius ir palikite atvėsti.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C.
- Visus sūrius, išskyrus kietąjį, sutarkuokite ir sumaišykite.
- Cukinijas nuplaukite, nupjaukite jų galus, išskobkite vidų. Apibarstykite aitriosios paprikos milteliais.
- Dėkite į gilų kepimo indą.
- Į cukinijų vidų dėkite tarkuotų sūrių mišinio.
- Kepimo indą uždenkite folija ir kepkite 20 minučių.
- Tada nuimkite foliją, cukinijas apibarstykite kietuoju tarkuotu sūriu.
- Kepkite dar 15 minučių.
Receptą atsiuntė Gintarė
- Cukinijas nulupkite, perpjaukite išilgai, išskobkite sėklas.
- Iš marinatui skirtų produktų sumaišykite ir pagaminkite marinatą, kuriuo apšlakstykite cukinijas ir po kelis šaukštus įpylę į cukinijų vidų, palikite daržovę marinuotis keletui valandų.
- Varškę, špinatus, kiaušinius ir prieskonius išmaišykite iki vientisos masės.
- Išpylę cukinijose esantį marinatą, jas pripildykite varškės mišinio, užbarstykite sūrio ( autorė naudojo kietąjį sūrį „Džiugas“ Delicate, brandintą 24 mėn.) ir kepkite orkaitėje ant kepimo popieriaus apie 20–25 min. 180 laipsnių temperatūroje arba folijoje ant griliaus.
- Pabaigoje dar pagardinkite džiovintais špinatais, kitais prieskoniais.
- Receptas paprastas, patiekalas greitai pagaminamas, tačiau gaminimo laikas išsitęsia dėl cukinijų marinavimosi.
Receptą atsiuntė Edita A.
- Perpjaukite cukinijas per pusę, išskobkite jų vidurį, tačiau palikite apie 1 cm kraštus. Išskobtus cukinijos gabaliukus suberkite į įkaitintą keptuvę, pabarstykite žiupsneliu druskos, įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus.
- Smulkiai supjaustykite raudonąjį svogūną ir jį taip pat suberkite į keptuvę. Kepkite kol daržovės suminkštės, tuomet supilkite pomidorų tyrę ir išmaišykite.
- Dubenyje sumaišykite maltą jautieną ir tarkuotą kietąjį sūrį. Mėsą sumaišykite su troškintomis daržovėmis, įberkite druskos ir žolelių.
- Pasiruošta mase įdarykite cukinijas ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30–40 min.
1. Cukinijas dėkite į puodą su verdančiu vandeniu ir pavirkite 2 minutes. Ištraukite iš puodo ir panardinkite į dubenį su labai šaltu vandeniu (geriausiai, su ledukais), kad neprarastų ryškios žalios spalvos. Palikite, kad atvėstų.
2. Į kitą dubenį sudėkite konservuotą tuną, kaparėlius, džiūvėsėlius, kedro riešutus, įmuškite kiaušinius ir viską gerai išmaišykite.
3. Svogūną susmulkinkite kartu su ančiuvių filė gabaliukais. Suberkite juos į tuno masę, sudėkite didžiąją dalį tarkuoto parmezano sūrio ir vėl viską gerai permaišykite.
4. Atvėsusias cukinijas perpjaukite per pusę išilgai ir išskobkite sėklų masę. Užpildykite puseles tuno įdaru ir padarykite „kalnelius“.
5. Įdarytas cukinijas suguldykite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos, pašlakstykite alyvuogių aliejumi bei pabarstykiyte likusia dalimi tarkuoto parmezano sūrio.
6. Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių.
7. Iškepusias pabarstykite persilado prieskoniais ir pašlakstykite juoduoju balzaminiu actu.Kiek neįprastą populiariųjų cukinijų receptą TV laidoje „Gardu Gardu“ pristatė italų kilmės virtuvės šefas Gian Luca Demarco.