10 įdomių patiekalų su krapais: nuo padažų iki mišrainių ar sūdytos lašišos

Krapai – vienas mėgstamiausių, charakteringiausių vasaros žalumynų. Jų reikia šaltibarščiams, krapais gardiname šviežias bulvytes, kapotų jų beriame į salotas su grietine. Tačiau krapais galima skaninti kur kas daugiau patiekalų – ir silkę, ir lašišą, ir daržovių kotletukus. Pasižvalgykite po šį receptų rinkinį ir įsitikinsite!
Kopūstų kepsneliai
Kopūstų kepsneliai / Vida Press nuotr.
Sūrio užtepėlė
Receptas: Tepamas sūrelis su feta, česnaku ir krapais
4 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.5 / 20
Receptas
Ingredientai
Kreminis sūris: 230.00 arbat. š.
Fetos sūris: 110.00 g (sutrupinto)
Česnakai: 2.00 skiltelės (susmulkintos)
Krapai: 2.00 valg. š. (šviežių susmulkintų)
Kaip gaminti

1. Elektriniame maišytuve gerai išsukite visus ingredientus.

2. Paruoštą tepamą sūrelį palikite šaldytuve bent keturioms valandoms.

3. Patiekite jį su alyvuogėmis, duonos lazdelėmis, ar daržovių šiaudeliais.

Suskleisti
Krapų pesto
Receptas: Krapų pesto padažas su anakardžiais
6 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.7 / 16
Receptas
Ingredientai
Krapai: 100.00 g (šviežių)
Kietasis sūris: 20.00 g (sutarkuoto)
Alyvuogių aliejus: 40.00 ml
Česnakai: 2.00 skiltelės (susmulkintos)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Riešutus, česnaką, krapus bei sutarkuotą sūrį sudėkite į trintuvę ir sutrinkite iki vientisos masės. Tuomet pilkite alyvuogių aliejų ir viską gerai išmaišykite. Paragaukite ir pagal skonį įdėkite druskos bei pipirų.

2. Pagamintą pesto padažą sudėkite į stiklainį, prieš tai ant viršaus užpylę ploną sluoksnį alyvuogių aliejaus bei padėkite į šaldytuvą. Palikite šiek tiek pastovėti ir tuomet ragaukite.

Suskleisti
Daržovių salotos su ikrais ir krapais
Receptas: Daržovių salotos su ikrais ir krapais
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 16
Receptas
Ingredientai
Ikrai: 1.00 vnt. (skardinė raudonųjų)
Krevetės: 100.00 g (virtų tigrinių)
Agurkai: 1.00 vnt.
Avokadai: 1.00 vnt. (prinokęs)
Salotos: 100.00 g (2 saujos lapelių)
Pomidorai: 2.00 vnt. (nedideli)
Majonezas: 4.00 valg. š.
Citrinos: 2.00 vnt. (1 - sultys ir 4 skiltelės žaliosios citrinos)
Krapai: 1.00 sauja (kapotų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Kaip gaminti

1. Avokadą nulupkite, išimkite kaulą. Salotų lapelius nuplaukite, nusausinkite ir suplėšykite. Visas daržoves  ir avokadą supjaustykite mažyčiais kubeliais.

2. Daržoves, avokadus ir salotų lapelius išdėliokite į keturias salotines, įdėkite po šaukštelį ikrų ir kelias krevetes.

3. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite majonezą su citrinų sultimis, įberkite pipirų, jei reikia, pasūdykite. Ant paruoštų salotų dėkite po šaukštą majonezo ir gausiai pabarstykite krapais, papuoškite žaliosios citrinos skiltele.

Krapais galima gardinti vėžiagyvius, lašišą, troškintą žuvį, paukštienos, varškės patiekalus, salotas, sriubas, padažus.

Suskleisti
Saldžiarūgščiai agurkai su krapais
Receptas: Saldžiarūgščiai agurkai su krapais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 142
Receptas
Ingredientai
Krapai: 1.00 sauja
Agurkai: 3.00 kg
Vanduo: 1500.00 ml (marinatui)
Svogūnai: 2.00 vnt. (marinatui)
Juodieji pipirai: 1.00 valg. š. (žirneliai - marinatui)
Actas: 200.00 ml (9 proc. galima ir daugiau, pagal skonį - marinatui)
Cukrus: 200.00 g (marinatui)
Kaip gaminti
  1. Į puodą supilkite vandenį, actą, cukrų, pipirus, sumeskite nuluptus ir žiedais supjaustytus svogūnus.
  2. Užkaiskite ir maišydami, kad ištirptų cukrus, užvirkite. Palikite atvėsti.
  3. Krapus nuplaukite ir susmulkinkite. Agurkus nuplaukite, supjaustykite griežinėliais ir dėkite į paruoštus stiklainius, sluoksniuodami su smulkintais krapais.
  4. Užpilkite atvėsintu marinatu, pridenkite dangteliais (neužsukite) ir palaikykite dvi dienas.
  5. Tuomet marinatą nupilkite, užvirkite, atvėsinkite ir vėl užpilkite agurkus. Sandariai užsukite dangtelius.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Suskleisti
Silkė su agurku, aitriąja paprika ir krapais
Receptas: Silkė su agurku, aitriąja paprika ir krapais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.9 / 21
Receptas
Ingredientai
Obuolių actas: 100.00 ml (marinatui)
Cukrus: 200.00 g (marinatui)
Vanduo: 300.00 ml (marinatui)
Silkė: 3.00 vnt. (filė)
Agurkai: 0.50 vnt. (ilgavaisio)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (žalioji)
Krapai: 4.00 vnt. (šakelės)
Kaip gaminti

1. Puode sumaišykite marinato produktus ir kaitinkite, kol cukrus ištirps. Uždenkite puodą ir palikite atvėsti, pvz., balkone. Marinatas turėtų būti pakankamai šaltas.

2. Silkės filė supjaustykite 1,5–2 cm pločio juostelėmis. 


3. Agurką nulupkite ir supjaustykite plonais ritinėliais. 


4. Aitriąją papriką supjaustykite ritinėliais. Jei norite mažiau aštrumo, pašalinkite sėklytes. 


5. Krapų viršunėles sukapokite. 


6. Stiklainyje arba stikliniame ar keraminiame inde sluoksniais dėkite agurkus, silkes, aitriąsias paprikas ir krapus. Užpilkite šaltu marinatu ir laikykite šaldytuve 2 paras. Tiekite su karštomis virtomis bulvėmis.

Suskleisti
Sūdyta lašiša
Receptas: Krapais ir kadagio uogomis kvepianti sūdyta lašiša su viskiu
8 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.7 / 3
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 1.00 kg (filė gabalas su oda)
Druska: 250.00 g (rupios)
Rudasis cukrus: 100.00 g
Kadagio uogos: 2.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (stambiai sugrūstų)
Viskis: 120.00 ml
Krapai: 2.00 sauja (šviežių, nuplautų ir nusausintų)
Kaip gaminti

1. Imkite nedidelę kepimo skardą, į kurią tilps lašiša, ir išklokite maistine plėvele, o tada atidėkite į šoną.

2. Lašišą nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu ir nusausinkite popieriniais rankšluosčiais.

3. Dubenyje sumaišykite druską, cukrų, pipirus ir kadagio uogas. Pusę šio mišinio išberkite ant paruoštos kepimo skardos, taip pat išdėliokite pusę krapų šakelių.

4. Guldykite lašišą ant paruošto druskos-krapų „patalo“ oda žemyn ir tolygiai apšlakstyite viskiu. Tada apdėliokite likusiais krapais ir galiausiai apibarstykite likusiu druskos ir kitų priedų mišiniu.

5. Kruopščiai ir glaudžiai apgaubkite priedais apibarstytą ir apdėliotą lašišos gabalą maistine plėvele, o tada prislėkite kuo nors sunkiu – pvz., ketaus indu, keliomis skardinėmis su konservuotomis gėrybėmis ar pan. Taip paruoštą lašišą laikykite šaldytuve 48 val., o praėjus 24 val. apverskite ją, kad gulėtų oda aukštyn.

 

6. Praėjus 48 val. nuimkite nuo lašišos maistinę plėvelę, dėkite ant didelės medinės lentos ir bukąja peilio puse kruopščiai nubraukite nuo lašišos visus priedus.

7. Patiekdami pjaustykite žuvies gabalą skersai labai plonomis riekelėmis. Tokia sūdyta lašiša šaldytuve išbus tinkama valgyti 5 dienas. Tad užsūdę jos pirmadienį, dar mėgausitės ir atėjus savaitgaliui. 

Suskleisti
Kopūstų kepsneliai
Receptas: Lengvučiai kopūstų kotletukai su krapais
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.4 / 72
Receptas
Ingredientai
Kopūstai: 650.00 g (sutarkuoto burokine tarka arba labai smulkiai supjaustyto peiliu)
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis, labai smulkiai supjaustytas)
Miltai: 3.00 valg. š.
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (dideli)
Džiūvėsiai: 2.00 valg. š. (maltų)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Krapai: 1.00 valg. š. (šviežių, smulkiai sukapotų; patiekimui)
Grietinė: 3.00 valg. š. (arba natūralaus jogurto; patiekimui)
Citrinos: 1.00 vnt. (supjaustytos ketvirčiais; patiekimui)
Kaip gaminti

1. Dideliame puode užvirkite nemažai vandens, pasūdykite ir suberkite smulkintus kopūstus. Leiskite jiems pavirti 2-3 minutes, kol kiek suminkštės, tuomet nusunkite ir leiskite atvėsti ir apdžiūti.

2. Nuspausdami likusį vandenį (jei jo dar liko) perdėkite kopūstus į nemažą dubenį, berkite ten svogūną, druską, pipirus, džiūvėsėlius, miltus, muškite kiaušinius ir labai gerai išmaišykite. Turite gauti tirštą, lipnią masę. Jei ji dar gana vandeninga, galite papildomai įberti miltų ar džiūvėsėlių.

3. Gilioje keptuvėje įkaitinkite neutralaus skonio aliejų ir šaukštu formuokite nedidelius kotletukus, šiek tiek juos paplokite, kad nebūtų labai stori. Kepkite po 4-5 min. iš kiekvienos pusės, kol gražiai parus. Stebėkite kaitrą ir, prireikus, ją sumažinkite, jei kotletukai skrunda pernelyg greitai.

4. Iškepusius dėkite ant popieriniais rankšluosčiais išklotos lėkštės, kad susigertų riebalų perteklius.

5. Valgykite dar karštus, gausiai apibarstę krapais, išspaudę truputį citrinos ar/ir su grietine/šaukštu jogurto, kad būtų gaiviau.

Suskleisti
Bulvių mišrainė su agurkais ir krapais
Receptas: Bulvių, krapų ir agurkų mišrainė
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.3 / 86
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 1.00 kg
Jogurtas: 200.00 ml (graikiško)
Grietinė: 2.00 valg. š.
Citrinos sultys: 1.00 valg. š.
Krapai: 1.00 valg. š. (kapotų, šviežių)
Baltojo vyno actas: 1.00 arbat. š.
Agurkai: 3.00 vnt.
Česnakai: 1.00 skiltelės (nedidelė, sutraiškyta)
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Išvirkite bulves – jei naudojate nedidukes naujo derliaus, galite net neskusti, jei seno, tuomet nuskuskite ir supjaustykite, kad būtų vienodo dydžio. Kai išvirs, leiskite atvėsti.

2. Dideliame dubenyje, kuriame maišysite mišrainę, sumaišykite jogurtą, grietinę, citrinos sultis, vyno actą, krapus, druską ir pipirus.

3. Šiaudeliais sutarkuokite ar itin plonai supjaustykite agurkus, nusunkite sultis, kiek tik įmanoma. Sudėkite į jogurto mišinį.

4. Kai bulvės bus atvėsusios, supjaustykite jas vienodais gabalėliais – labai smulkiai nereikia, maždaug kąsnio dydžio. Sudėkite į dubenį su jogurto-agurkų padažu ir gerai išmaišykite. Paragaukite, ar netrūksta druskos. Valgykite iškart, o jei šiek tiek lieka, mišrainė gali išbūti šaldytuve porą dienų.

Daugiau skonio šiai mišrainei galite suteikti įdėdami trupintos fetos, riekelėmis pjaustytų žaliųjų alyvuogių, šviežių mėtų. O gal ir patys sugalvosite, kas dar tiktų.

Suskleisti
Bulvių ir žuvies apkepas
Receptas: Lašišų ir bulvių apkepas su krapais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.9 / 37
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 1.50 kg (virtų, atvėsintų)
Lašiša: 700.00 g (filė)
Kiaušiniai: 5.00 vnt.
Pienas: 250.00 ml
Grietinėlė: 250.00 ml (neriebios)
Sviestas: 200.00 g
Krapai: 1.00 sauja
Kaip gaminti

1. Virtas bulves supjaustykite maždaug 0,5 cm storio riekelėmis. Panašaus storio gabaliukais supjaustykite ir lašišą.

2. Į nedidelę, tačiau geriau gilesnę skardą pakaitomis klokite bulvių ir lašišos sluoksnius (apatinis ir viršutinis sluoksniai turėtų būti bulvių), kiekvieną sluoksnį pabarstykite trupučiu druskos ir pipirų.

3. Dubenyje lengvai paplakite kiaušinius, pieną ir grietinėlę ir supilkite šį mišinį ant bulvių-lašišos sluoksniuočio.

4. Kepkite apkepą iki 175 °C įkaitintoje orkaitėje 45–60 min, kol viršus bus gražiai geltonas.

5. Baigiant kepti apkepui keptuvėje ištirpinkite sviestą ir pridėkite kuo daugiau smulkiai kapotų krapų. Šiuo padažu užpilkite į lėkštes išdėliotą apkepą.

Suskleisti
Upėtakiai su porais ir krapų padažu
Receptas: Upėtakiai su porais ir krapų padažu
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 22
Receptas
Ingredientai
Upėtakiai: 3.00 vnt. (po 250g)
Porai: 300.00 g
Sviestas: 2.00 valg. š. (1 - padažui)
Druska: 2.00 žiupsnelis (žuviai ir padažui)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Peletrūnas: 1.00 arbat. š. (0.5 džiovinto)
Žuvies sultinys: 1.00 st. (tirpus - padažui)
Grietinė: 3.00 valg. š. (padažui)
Miltai: 1.00 valg. š. (padažui)
Krapai: 1.00 sauja (pluoštelis - padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Kaip gaminti

1. Išvalytas žuvis pasūdykite, pabarstykite peletrūnais ir sudėkite ant sviestu patepto folijos lakšto. Folijos kraštus gerai užspauskite ir kepkite 180 °C orkaitėje 20 min.

2. Paruoškite padažą: į gilioje keptuvėje ištirpintą sviestą suberkite miltus, atskieskite šaltu sultiniu, užvirinkite, nukelkite nuo ugnies, sudėkite grietinę, suberkite susmulkintus krapus (kelias šakeles palikite papuošti), pasūdykite, pagardinkite pipirais.

3. Paruoškite porus: žalius lapus nupjaukite, baltąją dalį supjaustykite 5 cm dydžio gabalėliais ir virkite pasūdytame ir pasaldintame vandenyje 5 min.

4. Porus išgriebkite, sudėkite į karščiui atsparų indą, užpilkite puse padažo ir kepkite orkaitėje (šalia žuvų) 15 min.

5. Iš folijos išvyniotus upėtakius sudėkite į lėkštes, apipilkite likusiu padažu, papuoškite krapų šakelėmis. Šalia sudėkite troškintų porų garnyrą.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis