1. Viename inde sumaišykite miltus, cukrų, sodą ir druską, o kitame išplakite jogurtą su kiaušiniais. Abu mišinius gerai sumaišykite ir palikite apie 10-15 min. pastovėti.
2. Įpilkite aliejų, išmaišykite, dėkite po šaukštą į įkaitintą keptuvę. Kai pasirodys burbuliukai, gražiai su mentele apverskite ir dar minutę pakepkite ant labai silpnos ugnies. Skanaus! :)
Recepto autorė Gintarė
1. Pirmoji diena. Sumaišykite jogurtą ir grūdėtąją varškę, po to įmaišykite ryžių dribsnius. Indą uždenkite maistine plėvele, padėkite į šaldytuvą ir palikite pernakt.
2. Antroji diena. Sumaišykite druską, miltus, sviestą arba aliejų, kukurūzų dribsnius ir lengvai plaktą kiaušinį. Gautą mišinį sukrėskite į iš vakaro pasiruoštą masę ir gerai išsukite. Minklė neturėtų priminti labai tirštos košės, jei pasirodys per tiršta, įpilkite dar truputėlį jogurto arba pieno.
3. Stačiakampę skardą aukštais kraštais išklokite kepimo popieriumi ir ant jo tešlą paskirstykite vienodu sluoksniu.
4. Duonelę kepkite 225 laipsnių orkaitėje 40 minučių – arba tol, kol pluta gražiai paruduos.
5. Leiskite duonutei atvėsti, tada supjaustykite norimo dydžio gabalėliais. Galite patiekti užteptus grūdėtąja varške, papuoštus mėgstamais žalumynais.
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“ |
Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė.
- Sausoje keptuvėje paskrudinkite migdolų drožles ir avižinius dribsnius. Įmaišykite į juos sėlenas ir medų.
- Obuolius nulupkite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais.
- Keptuvėje išlydykite sviestą, suberkite į ją obuolius, cukrų, cinamoną. Kaitinkite nuolat maišydami, kol cukrus ištirps, iš obuolių išsiskirs skystis ir jie suminkštės.
- Atvėsusią obuolių masę po lygiai paskirstykite į du desertinius indelius, ant jos užkrėskite jogurtą, ant viršaus užberkite po kelias perpus perpjautas vynuoges, užberkite po du šaukštus skrudintų migdolų ir dribsnių masės su medumi.
1. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, cukrumi ir druska.
2. Kitame dubenyje išplakite pieną, kiaušinius ir jogurtą, taip pat – ištirpintą sviestą. Į mišinį palengva berkite miltus, ir būtinai nuolat maišykite.
3. Blynus kepkite tirpintame svieste, o patiekti tiks pačių mėgstamiausi ingredientai – medus, uogos ar kiti.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros.
- Mažu gabalėliu sviesto labai plonai ištepkite penkias mažas kepimo formeles. Apibarstykite trupučiu cukraus.
- Dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite graikišką jogurtą, kiaušinių trynius, miltus, druską, vanilę ir nutarkuotą citrinos žievelę.
- Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinių baltymus iki minkštų putų.
- Suberkite cukrų ir toliau plakite baltymus iki standžių, bet ne kietų putų.
- Trečdalį plaktų baltymų sudėkite į graikiško jogurto plakinį ir lengvai išmaišykite.
- Sudėkite likusius baltymus ir vėl lengvai išmaišykite. Nepermaišykite.
- Paruoštą masę paskirstykite į penkis kepimo indelius.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių, kol suflė iškils ir taps gražiai rusvos spalvos.
- Kol suflė kepa, nedarinėkite orkaitės durelių.
- Patiekite nedelsiant. Skanaus!
1. Sūrį sutrupinkite į dubenį, įdėkite jogurtą ir gerai išsukite. Jei mišinys per sausas, įdėkite dar jogurto. Dviem šaukštais ar šlapiomis rankomis suformuokite kukuliukus ir apvoliokite pistacijose.
2. Padažui skirtus produktus gerai išplakite.
3. Kukuliukus sudėkite į lėkštę ir patiekite su salotomis apšlakstę padažu.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Žuvų filė nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, supjaustykite juostomis. Sudėkite į dubenį, apibarstykite maltais juodaisiais pipirais, Provanso žolelėmis, druska.
2. Ant viršaus sukrėskite natūralų jogurtą. Pamaišykite šaukštu. Valandą marinuokite. Žuvų juosteles susukite į ritinėlius, suverkite juos ant šaltame vandenyje išmirkytų konditerinių iešmelių.
3. Iš abiejų pusių apšlakstykite alyvuogių aliejumi, dėkite į kepimo popieriumi ištiestą skardą ir 15 minučių pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę.
4. Ištraukusi vėrinukus apibarstykite sezamų bei ispaninių šalavijų mišiniu ir dar 5 minutėms pašaukite į karštą orkaitę. Tiekite su saldžiarūgštėmis daržovėmis.
Jei visgi mėlynių negalite gauti, keiskite jas šilauogėmis, tik tokiu atveju būtinai naudokite citrinos sultis įdarui pagaminti – jų reikia subalansuotam skoniui.
Dar vienas slaptas (o gal ir nelabai) šių keksiukų ginklas – jogurtas. Jis suteikia lengvumo, purumo, paslepia kepimo miltelių skonį ir apskritai, turbūt, veikia magiškai.
1. Paruoškite įdarą: mėlynes sumaišykite su cukrumi (arba šilauoges su cukrumi ir citrinos sultimis) ir kaitinkite mažame prikaisuvyje kol sutirštės ir maždaug perpus sumažės masės. Atidėkite į šalį pravėsti.
2. Įkaitinkite orkaitę iki 170°C laipsnių temperatūros (režimas su ventiliatoriumi). Jei ventiliatoriaus jūsų orkaitėje nėra, siūlau temperaūrą šiek tiek pakelti, pavyzdžiui, iki 180°C.
3. Sviestą ištirpinkite ir leiskite jam pravėsti (taip pat galite naudoti kambario temperatūros sviestą ir iškart išsukti su cukrumi (sviesto tirpdyti nereikės). Sviestą išsukite su cukrumi iki purumo, po vieną įmaišykite kiaušinius, supilkite jogurtą, suberkite citrinos žievelę, druską, kepimo miltelius. Įmaišykite migdolų bei kitus miltus.
4. Keksiukų formeles išklokite keksiukų popierėliais. Pripildykite kiekvieną formelę maždaug 3/4 tešlos ir į kiekvieno vidurį dėkite po šaukštelį įdaro. Jei norite traškesnio viršaus, apibarstykite trupučiu cukraus. Įdaro greičiausiai šiek tiek liks, jį galėsite supiltį į sandarų indą ir laikyti šaldytuve kelias dienas (galite patiekti prie blynų, varškėčių, įmaišyti į jogurtą arba pasigaminti skrebučių su riešutų sviestu bei mėlynių/šilauogių uogiene).
5. Kepkite keksiukus 30-35 minutes kol tolygiai paruduos. Leiskite jiems visiškai atvėsti prieš išimant iš formelių.
Dažniausiai jį iškepu ir sulieju dar iš vakaro, per naktį jis subręsta ir pilnai įsiskonėja. Tik nepamiškite, kad medus irgi įtakoja kepinio skonį, todėl keksui rinkitės švelnaus skonio natūralų ir kuo šviesesnį medų.
Paruoškite tešlą
Kiaušinius gerai išplakite su cukrumi, iš lėto į juos supilkite alyvuogių aliejų ir jogurtą.
Speltų miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir suberkite į skystąją tešlos dalį, užmaišykite vidutinio tirštumo tešlą. Į ją smulkiai įtarkuokite citrinos žievelę ir įlašinkite vanilės ekstrakto.
Iškepkite keksą
Pailgą kekso formą išklokite kepimo popieriumi ir supilkite į ją paruoštą tešlą.
Keksą pašaukite kepti į įkaitintą 180 °C laipsnių orkaitę 40 minučių. Per tą laiką keksas gerai iškeps ir išsipūs.
Kol keksas kepa pasiruoškite sirupą suliejimui. Išspauskite citrinos sultis ir jose ištirpinkite medų, gerai išmaišykite. Iškepusį pyragą ištraukite iš orkaitės, bet iš kepimo formos neišimkite, palikite trumpam kiek praaušti ir kol dar šiltas suliekite citrinų ir medaus sirupu.
Sirupą liekite ant kekso viršaus ir leiskite jam laisvai nuvarvėti šonais, kad sudrėktų visas keksas. Kai sirupas pilnai susigers, keksą galėsite išimti iš kepimo formos ir pakiti pilnai ataušti bei subręsti ant grotelių.
Jis skaniausias, kai nors kelias valandas po kepimo paliekamas pailsėti, o geriausiai per naktį.
1. Sausainius sudėkite į tvirtą polietileninį maišelį ir kočėlu sutrinkite. Išmaišykite su tirpintu sviestu.
2. Sausainių masę sudėkite į kepimo popieriumi išklotą apskritą skardą, tolygiai paskirstykite, suspauskite ir padėkite šaltai.
3. Aguonas įmaišykite į pieną, užvirinkite ir atvėsinkite. Želatiną 10 minučių brinkinkite šaltame vandenyje.
4. Jogurtą, varškę, cukrų, vanilinį cukrų išsukite elektriniu maišikliu.
5. Į varškės masę supilkite aguonas su pienu, suberkite citrinos žieveles ir gerai išmaišykite.
6. Puode įkaitinkite citrinų sultis, supilkite ir ištirpinkite išbrinkusią želatiną (neužvirinkite). Mišinį atsargiai įmaišykite į varškės masę ir padėkite šaltai. Kai pradės stingti, įmaišykite plaktą grietinėlę.
7. Varškės ir jogurto masę sukrėskite ant avižinių sausainių papločio ir 4 valandoms dėkite į šaldytuvą.
8. Mandarinus nulupkite, skersai supjaustykite griežinėliais ir jais gražiai apdėkite sustingusį pyragą.
9. Pakaitintą abrikosų džemą ištrinkite pro sietelį ir atvėsinkite. Apliekite torto viršų.
Pagaminsite per 1 val. neskaičiuojant šaldymo laiko.
Knyga „Vaisiai“ |
Receptas iš knygos „Vaisiai“
Sudėkite visus ingredientus į elektrinį plaktuvą (blenderį) ir suplakite.