1. Miltus, kepimo miltelius ir druską šluotele gerai permaišyktie dubenyje.
2. Nulupkite obuolius, išpjaukite sėklas ir supjaustykite 3–5 cm gabaliukais.
3. Kiaušinius išplakite iki putų. Suberkite cukrų ir elektriniu plaktuvu plakite 1 minutę.
4. Supilkite brendį ir vanilės ekstraktą. Gerai išmaišykite.
5. Į kiaušinių-cukraus masę įmaišykite pusę miltų – atsargiai išmaišykite, supilkite pusę tirpinto sviesto, vėl išmaišykite. Tuomet įmaišykite likusius miltus ir supilkite likusį sviestą. Tešlą gauname gan skystą – maždaug jogurto konsistencijos.
6. Suberkite į tešlą obuolius ir išmaišykite, kad obuoliai tolygiai pasidengtų tešla.
7. Kepimo formą gausiai ištepkite sviestu. Kepkite 175 laipsnių temperatūroje 50–60 minučių.
8. Iškepus pyragui leiskite pravėsti apie 10 minučių, o tada jau galite išimti iš formos.
1. Kepimo formą ištepkite sviestu ir pabarstykite cukrumi. Kol ruošiate tešlą, palikite ją šaldytuve.
2. Iki baltumo išplakite kiaušinius su cukrumi. Suberkite persijotus miltus ir kepimo miltelius. Gerai išmaišykite, kad neliktų gumulėlių.
3. Ištirpinkite sviestą, supilkite į jį pieną – taip sviestas greičiau atvės. Supilkite mišinį į tešlą ir gerai išmaišykite.
4. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
5. Obuolius nuplaukite, nulupkite, supjaustykite ketvirčiais ir išimkite sėklas. Supjaustykite plonomis skiltelėmis – aš tai dariau su pjaustykle (mandolina), bet galima pjaustyti virtuviniu kombainu arba tiesiog peiliu. Mano skiltelės buvo 2 mm storio.
6. Po truputį sudėkite pjaustytus obuolius į tešlą ir atsargiai išmaišykite. Svarbu, kad skiltelės atsiskirtų ir kiekviena pasidengtų tešla, bet nesulūžtų.
7. Supilkite tešlą į paruoštą kepimo formą ir kepkite apie 70 min., kol viršus gražiai apskrus. Patikrinkite pyrago centrą mediniu pagaliuku ar peiliu.
8. Leiskite pyragui šiek tiek pravėsti ir išimkite iš formos. Jei paliksite atvėsti kepimo formoje, karamelė sustings ir pyragas prikibs prie kraštų.
Patarimai:
- kepimo formą pabarsčiau cukrumi, tad pyragas gražiai karamelizavosi. Todėl patiekiau pyragą apverstą, kad karamelė būtų viršuje.
- galima nebarstyti formos cukrumi, tik patepti sviestu. Tuomet pyrago nereikia apversti, viršuje bus jo graži apskrudusi plutelė (tai ypač aktualu, jei didinate kiekius ir kepate visą skardą – o aš taip būtinai darysiu kitą kartą). Ir dar galvoju, kad šis pyragas būtų labai geras sūdytos karamelės draugas.
- Dar galima rūgštesnius obuolius pamaišyti su kriaušėmis. Vien iš kriaušių kepti tokio pyrago nesiūlau – bus labai saldu.
- skiltelių storis: kaip jau minėjau, pjausčiau obuolius 2mm storio skiltelėmis. Obuoliai visiškai perkepė. Kitąkart pabandysiu pjaustyti storiau, kad obuolys išsaugotų tvirtesnę ir traškesnę struktūrą, tuomet ir sluoksneliai bus dar ryškesni. Jei pjaustysite obuolius kitokio storio skiltelėmis, būtinai parašykite, kaip sekėsi.
- kepimo milteliai: jų atrodo baisiai daug, bet jie reikalingi, kad sunki obuolinė tešla pakiltų. Kepimo milteliai būna skirtingo stiprumo, čia jų reikia tiek, kiek paprastai rekomenduojama 500 g miltų (tokia informacija būna nurodyta ant pakuotės).
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C. Kepimo formos (22 cm skersmens) dugną išklokite kepimo popieriumi, o kraštus patepkite sviestu.
2. Obuolius supjaustykite skiltelėmis ir 2/3 jų sumaišykite su migdolų sviestu.
3. Puode ant mažos kaitros išlydykite sviestą, supilkite pieną ir vanilės esensiją.
4. Kiaušinius ir cukrų išplakite iki purios balsvos masės. Po truputį pilkite sviesto ir pieno masę ir gerai išmaišykite. Suberkite kepimo miltelius, maltus migdolus ir kvietinius miltus. Gerai išmaišykite.
5. Į formą dėkite obuolius su riešutų sviestu, supilkite tešlą ir ant viršaus išdėliokite likusius obuolius. Kepkite orkaitės apatinėje dalyje apie 45 minutes, kol pyragas gražiai pakils ir parus.
6. Apibarstykite perliniu cukrumi ir tiekite su vaniliniais ledais ar kremu. Ar tiesiog užsipilkite plakamosios grietinėlės.
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C.
2. Pirštais trinkite sviestą su abiejų rūšių miltais, cukrumi, vaniliniu cukrumi ir riešutais, kol masė taps panaši į trupinius.
3. 20 cm skersmens kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Suberkite 2/3 trupinių, šiek tiek paslėkite. Kepkite 10 minučių.
4. Kol pagrindas kepa, paruoškite įdarą. Vidutiniame dubenyje maskarponę sumaišykite su varške, kiaušiniais, cukrumi bei vaniliniu cukrumi. Man tai patogiausia daryti maisto smulkintuvu – taip įdaras tampa itin kreminės konsistencijos.
5. Obuolius nulupkite, išpjaukite sėklalizdžius ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Sumaišykite su cukrumi ir cinamonu.
6. Ant iškepusio pagrindo sukrėskite varškės masę, ant viršaus suberkite obuolius. Apibarstykite likusiais trupiniais, kiek paspauskite ir kepkite 30–40 minučių, kol viršus paskrus.
7. Leiskite pyragui atvėsti kepimo formoje. Tiekite šaltą arba kambario temperatūros – vieną, su ledais ar plakta grietinėle.
1. Orkaitę įkaitinkite 180 °C.
2. Pyrago kepimo formą išklokite kepimo popieriumi arba patepkite sviestu ir pabarstykite miltais.
3. Miltus sumaišykite su cukrumi ir kepimo milteliais. Mediniu šaukštu įmaišykite aliejų, pieną ir 2 kiaušinius. Sukrėskite tešlą į paruoštą formą.
4. Obuolius nulupkite, išpjaukite sėklas ir supjaustykite ne itin plonomis skiltelėmis bei išdėliokite jas tolygiai ant paruoštos tešlos.
5. Taip paruoštą pyragą kepkite įkaitusioje orkaitėje 30 minučių.
6. Tuo metu traškučiui skirtą sviestą ištirpinkite ant lengvos ugnies, nukelkite puodą ir suberkite traškučiui skirtą cukrų, supilkite vanilės esenciją. Gerai išmaišykite ir leiskite atvėsti. Atvėsus įmaišykite 2 kiaušinius ir plakite elektriniu maišytuvu apie minutę. Supilkite gautą masę ant kepamo pyrago ir kepkite dar 25–30 minučių, kol paviršius bus tolygiai rusvas.
7. Prieš išimant iš formos, leiskite pyragui atvėsti.
1. Iš pradžių padarykite pyrago pagrindą. Dubenyje sumaišykite miltus, druską ir cukraus pudrą. Supjaustykite mažais gabalėliais sviestą ir maišykite su miltais, kol susiformuos masė su gumulėliais.
2. Gerai išplakite kiaušinio trynį su vandeniu. Lėtai pildami į tešlą maišykite, kol mišinys taps vientisas. Suminkykite tešlą į rutulį ir pusvalandžiui įdėkite į šaldytuvą.
3. Po pusvalandžio iškočiokite tešlą ant miltuoto paviršiaus – kad pagrindas 2-3 centimetrais būtų platesnis nei kepimo forma.
4. Sudėkite tešlą į formą – taip, kad neliktų skylių. Kraštus sulyginkite. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių. Pakepkite pyrago pagrindą prislėgę lėkšte, kad neiškiltų. Išimkite atvėsti.
5. Toliau darykite įdarą. Gerai iki vientisos masės sumaišykite varškę, cukraus pudrą, kiaušinį ir vanilę. Supilkite į pyrago pagrindą ir išlyginkite mentele.
6. Obuolius supjaustykite plonomis skiltelėmis. Sumaišykite dubenyje cukrų, cinamoną ir muskatą. Sumaišykite su obuoliais, kad šie tolygiai pasidengtų mišinių. Išdėliokite obuolius ant pyrago. Pabarstykite migdolų drožlėmis ir kepkite apie pusantros valandos 175 laipsnių temperatūroje (arba kol tešla pagels, o obuoliai suminkštės).
Skaniausiai valgyti atvėsintą.
Įdomiausia, kad šiam pyragui vietoj tradicinio mums sviesto, naudojamas tyras alyvuogių aliejus. Toskanoje tai savaime suprantama, nes alyvmedžių giraitės ten ošia beveik prie kiekvienos sodybos. Nuo alyvuogių aliejaus pyragas tampa drėgnas, maistingas ir labai gardus.
Obuolius tokiam pyragui reikia nulupti ir supjaustyti plonomis riekelėmis, apibarstyti ruduoju cukrumi, cinamonu, o tada berti, kaip įdarą, tarp dviejų skystos tešlos sluoksnių. Atrodo viskas labai paprasta ir lengva, bet vis tiek kiek kitaip, nei pas mus.
1. Obuolius nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite plonomis skiltelėmis. Į paruoštus obuolius suberkite 2 šaukštus cukraus ir cinamoną, gerai išmaišykite.
2. Paruoškite pyragui tešlą. Į plakimo indą įmuškite kiaušinius, suberkite stiklinę rudojo cukraus, vanilinį cukrų, supilkite alyvuogių aliejų ir gerai išplakite.
3. Nuo apelsino smulkiai nutarkuokite oranžinę žievelę ir išspauskite sultis, viską supilkite į tešlos plakinį ir dar kartą gerai išsukite.
4. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, druska ir suberkite į skystąją tešlos dalį. Užmaišykite vidutinio tirštumo tešlą.
5. Kepimo formos dugne patieskite kepimo popierių, jos sieneles ištepkite alyvuogių aliejumi ir supilkite pusę tešlos, ant jos suberkite pjaustytus obuolius, o ant viršaus užpilkite likusią tešlą.
6. Pyragą pašaukite kepti į 180 laipsnių karščio orkaitę 45 minutėms.
7. Iškepusį pyragą palikite praaušti ir apibarstykite cinamonu.
Pastaba: ingredientai apskaičiuoti 24 cm skersmens kepimo formai
1. Obuolius nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite plonomis riekelėmis. Ant pjaustytų obuolių užpilkite šviežiai spaustas citrinų sultis.
2. Kiaušinius išplakite su cukrumi, supilkite 8 šaukštus lydyto ghi sviesto ir įplakite jį į tešlą.
3. Miltus sumaišykite su druska, kepimo milteliais ir meduolių prieskoniais. Miltų mišinį suberkite į skystąją tešlos dalį ir užmaišykite gana skystą tešlą.
4. Į paruoštą tešlą suberkite obuolius ir gerai išmaišykite. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, o jos šonus ištepkite lydytu sviestu. supilkite tešlą su obuoliais ir kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50-60 minučių. Iškepusį pyragą aušinkite ant grotelių. Pjaustykite ir valgykite visai šaltą. Prieš pateikdami pyragą apibarstykite persijotais speltų miltais.
Jis keitėsi kartu su manimi, iš seno tradicinio, kepamo su kvietiniais miltais, pavirto į šiuolaikišką ir naudingesnį kepinį, kurio kepimui visiškai nenaudojami kvietiniai miltai. Eksperimento būdu jį kepiau ne vieną ir ne du kartus, kol radau geriausią skirtingų miltų rūšių derinį, galintį pakeisti įprastus miltus. Stiklinę kvietinių miltų jame atstoja malti lazdynų riešutai, ryžių, kukurūzų miltai ir bulvių krakmolas. Taip pyragas išeina be glitimo.
Skoninės pyrago savybės beveik tokios pat, kaip ir tradicinio, tik šis kiek trapesnis. Obuolių pyragas lygiai toks pats skanus ir neatsivalgomas, kaip ir keptas pagal tradicinį receptą. Nei vaikai, nei vyras, kol nepasakiau, nesuprato, jog jis iškeptas kažkaip kitaip nei anksčiau.
Beje, šiam pyragui visiškai nenaudojami riebalai ir kepimo milteliai, o vietoj tradicinių cukraus miltelių, jį papuošti ir apiberti patariu kuo įvairesnėmis sėklomis: aguonomis, sezamais, saulėgrąžomis, riešutais. Gražu, skanu ir sveika!
1. Pyrago kepimo formą ištepkite sviestu, jei reikia, jos dugne patieskite kepimo popieriaus.
2. Obuolius supjaustykite vidutinio storio riekelėmis, prieš tai išpjaukite jų sėklas, bet obuolių nenulupkite. Beje, obuolius galite pjaustyti tiesiai į kepimo formą. Ant obuolių užbarstykite cinamono.
3. Paruoškite pyragui tešlą. Kiaušinius (trynius ir baltymus kartu) labai gerai išplakite su cukrumi, kol net pabals. Tada supilkite po du šaukštus maltų riešutų, kukurūzų, ryžių ir bulvių miltų, užmaišykite vidutinio tirštumo tešlą.
4. Paruoštą tešlą užpilkite ant obuolių, apibarstytų cinamonu. Ant viršaus barstykite aguonas, sezamus, smulkintus riešutus, jie ne tik suteiks skonio, bet ir papuoš.
5. Pyragą dėkite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 30 minučių. Ar pyragas iškepęs, tikrinkite mediniu pagaliuku – ištraukus jis turi būti sausas, neaplipęs tešla.
6. Iškepusį pyragą palikite, kad praauštų. Jį pjaustykite ir valgykite jau atšalusį.
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C.
2. Obuolius nulupkite, perpjaukite pusiau, tada dar pusiau, išimkite sėklas ir supjaustykite plonomis riekelėmis (pasistenkite, kad riekelių storis būtų kuo vienodesnis).
3. Gilią kepimo skardą išklokite pergamentiniu popieriumi. Sudėliokite obuolių skilteles taip, kad jos būtų kuo arčiau viena kitos. Pašlakstykite citrinos sultimis ir pabarstykite cinamonu.
4. Baltymus atskirkite nuo trynių. Baltymus plakite tol, kol putos taps standžios, tada dalimis dėkite cukrų (maždaug po šaukštą, kaskart išplakdami masę taip, kad įdėtas cukrus ištirptų, tik tada dėkite kitą šaukštą cukraus). Į išplaktus baltymus nesustodami plakti dėkite po vieną kiaušinio trynį, kitą trynį dėkite tik tada, kai prieš tai dėtas visiškai įsiplaks į masę.
5. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir išsijokite. Juos suberkite į indą su kiaušinio baltymų plakiniu, įpilkite du šaukštus vandens ir mentele (tik ne elektriniu plakikliu!) kuo atsargiau viską sumaišykite.
6. Gautą masę išliekite ant paruoštų obuolių ir viršų išlyginkite mentele. Kepkite apie 20–23 minutes, arba kol biskvitas bus iškepęs (kai įbedę medinį pagaliuką jį ištrauksite sausą).
7. Kol pyragas kepa, ant darbastalio ištieskite švarų lininį virtuvinį rankšluostį. Visą rankšluosčio paviršių pabarstykite cukraus pudra. Kai pyragas iškeps, išimkite iš orkaitės ir iškart labai staigiu judesiu apverskite skardą su pyragu taip, kad jis biskvito puse atsidurtų ant paruošto rankšluosčio. Atsargiai iškart nuimkite pergamentinį popierių nuo dabar jau viršuje esančio obuolių sluoksnio. Pyragą nedelsiant kuo tampriau susukite į vyniotinį, prilaikydami rankšluostėliu (tarsi vyniotumėte sušį).
8. Palikite visiškai atvėsti. Prieš patiekiant pabarstykite cukraus pudra ir supjaustykite.