Vienas bendras dalykas, kuo yra geros absoliučiai visos daržovės – jos turi daug ląstelienos, kuri gerina žarnyno ir visos virškinimo sistemos veiklą. Be to, daržovėse gausu vitaminų bei mineralų, kurių taip reikia mūsų organizmui, jei norime jį sustiprinti prieš žiemą. Tad pateikiame jums 10 naudingiausių daržovių.
Morkos
Traškiose morkytėse gausu ne tik vitamino A ir karotino: čia ištisi klodai vitaminų В, Р, С, Е, К, kalio, geležies, fosforo, magnio, jodo. Morkos labai naudingos virškinimo traktui, širdies ir kraujagyslių sistemai, plaukams, nagams ir odai.
Pomidorai
Ši daržovė labai naudinga daugeliui mūsų organizmo funkcijų. Pomidorai greitina medžiagų apykaitą, gerina inkstų bei žarnyno veiklą, mažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje ir yra labai naudingi sergantiems mažakraujyste.
Česnakai
Tai viena mėgstamiausių daržovių liaudies medicinoje, dažnai prilyginama plataus poveikio antibiotikams. Net 150 naudingų medžiagų turintis česnakas stiprina organizmo imunitetą, pasižymi priešuždegiminėmis, antiseptinėmis, priešgrybelinėmis savybėmis.
Svogūnai
Visas naudingas svogūnų savybes sunku ir išvardinti. Ši daržovė turėtų būti kas dieną ant mūsų stalo, jei norime būti sveiki ir turėti stiprų imunitetą. Svogūnai padeda kovoti su gripu ir peršalimo ligomis, be to, jie aktyvina medžiagų apykaitą ir, sakoma, netgi atlieka afrodiziako vaidmenį.
Saldžiosios paprikos
Raudonos, geltonos, oranžinės, žalios. Nesvarbu, kokios spalvos būtų, šios daržovės turi daugybę vitamino C, kurio jose daugiau nei citrinose ar juoduosiuose serbentuose. Čia taip pat gausu vitaminų B ir P, kalio, natrio, kalcio, geležies, fosforo.
Burokėliai
Saldūs burokėlių šakniavaisiai turtingi jodu, magniu, kaliu, kalciu, juose daug geležies ir fosforo. Burokėliai gerina virškinimą ir medžiagų apykaitą, teigiamai veikia skrandžio, kepenų ir širdies bei kraujagyslių sistemos darbą.
Baltagūžiai kopūstai
Tai viena iš naudingiausių žmogaus organizmui daržovių, kurioje yra praktiškai visi svarbiausi vitaminai ir mineralai. Kopūstai yra itin svarbus vitamino U, kurio žmogaus organizmas negamina pats, šaltinis. Šis vitaminas padeda įveikti daugybę ligų, įskaitant virškinimo sutrikimus, gastritą bei opaligę. Šalia to kopūstai padeda išjudinti medžiagų apykaitos procesus ir teigiamai veikia širdį bei kraujagysles.
Brokoliai
Kaip ir kitos kopūstų rūšys, brokoliai nusipelno ypatingo dėmesio. Tai vertingas šaltinis daugelio vitaminų bei mineralų, padedančių be trukdžių veikti mūsų virškinimo sistemai. Kai kurie tyrimai rodo, kad brokoliai gali sumažinti vėžio atsiradimo tikimybę, padeda įveikti infekcijas bei virusus.
Moliūgai
Sakote, tik vanduo? Tikra netiesa! Moliūgai be abejonių verti būti pačių naudingiausių daržovių sąraše, jie rekomenduojami sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis, mažakraujyste, nutukimu. Tai labai nedaug kalorijų turinti daržovė, kurioje gausu įvairių vitaminų ir mineralų, tad ji puikiai tinka dietinei mitybai ir norint atsikratyti antsvorio.
Baklažanai
Ši daržovė, kaip ir moliūgai, turi labai nedaug kalorijų ir yra rekomenduojama dietinei mitybai. Rytuose baklažanai buvo vadinami ilgaamžių daržove. Jie teigiamai veikia širdies – kraujagyslių sistemą, mažina blogojo cholesterolio sankaupas. Be to, gerina kepenų bei inkstų veiklą, medžiagų apykaitą ir virškinimo procesus.