1. Varškę, pieną ir grietinę suplakite elektriniu smulkintuvu.
2. Sudėkite burokėlius, smulkiai supjaustytus krapus ir svogūnų laiškus. Pagal skonį įberkite druskos ir cukraus. Viską gerai išmaišykite.
3. Su kuo tiekti, aiškinti, matyt, nereikia.
1. Tešlai miltus sumaišykite su druska, sudėkite sviesta, trinkite miltus su sviestu rankomis, kol susidarys trupiniai. Įmaišykite lengvai plaktą kiaušinį. Jei tešla per kieta įpilkite lašelį šalto vandens, o jei kiaušinis buvo labai didelis ir tešla labai lipni, įberkite dar truputį miltų.
2. Atvėsinkite tešlą bent pusvalandį šaldytuve, iškočiokite ir ja padenkite 32 cm skersmens tartos formą. Pabadykite dugną ir padėkite į šaldytuvą, kol jos vėl prireiks,
3. Cukinijas sutarkuokite stambia tarka, sudėkite į kiaurasamtį, apiberkite geru žiupsniu druskos ir palikite pastovėti, kad galėtų nuvarvėti išsiskyrusios sultys.
4. Orkaitę įkaitinkite 200 C°.
5. Jei varškė labai grūdėta, ją sumalkite virtuviniu kombainu, kad būtų kuo glotnesnė. Sumaišykite varškę su grietine ir kiaušiniais. Sudėkite kapotas mėtas ir kuminą. Pagardinkite mišinį pipirais.
6. Nuo tarkuotų cukinijų delnais gerai nuspauskite sultis, sudėkite cukinijas į mišinį. Gerai išmaišykite.
7. Mišinį supilkite į tešla išklotą tartos formą, apiberkite tarkuotu sūriu. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 40 min.
8. Mėgaukitės tiesiog taip arba su žalių salotų krūva.
1. Įkaitintoje keptuvėje pakepinkite svogūną, kol pasidarys skaidrus. Tuomet sudėkite špinatų lapelius ir pakepinkite viską keletą minučių. Špinatų kiekis sumažės trigubai. Įberkite šiek tiek muskato riešuto. Palikite atvėsti.
2. Į dubenį suberkite varškę, tarkuotą kietą sūrį, įmuškite kiaušinį, įberkite druskos ir pipirų. Viską išmaišykite. Tuomet sudėkite atvėsusius špinatus su svogūnais. Viską gerai permaišykite.
3. Bemielės tešlos lakštus šiek tiek pakočiokite. Vieną lakštą dėkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą. Sudėkite įdarą, ant viršaus uždėkite kitą tešlos lakštą, kraštus gražiai užlankstykite, pyragą patepkite kiaušinio plakiniu, peiliu padarykite kelias įpjovas.
4. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 45-60 min. Pyragas turi gražiai paruduoti.
1. Didelę kepimo formą ištepkite sviestu ar aliejumi, joje ištieskite iškočiotą atšildytą sluoksniuotą tešlą pagal visą indo dydį. Prie kepimo formos kraštų užlenkite tešlą kuo aukščiau ir ją visą subadykite šakute.
2. Dilgėles nuplaukite, nuplikykite verdančiu vandeniu ir iš karto perliekite šaltu, kad neprarastų savo skaisčiai žalios spalvos.
3. Varškę išsukite su grietine, prieskoniais ir smulkiai pjaustytomis nuplikytomis dilgėlėmis. Įmuškite vieną kiaušinį ir gerai išmaišykite. Šią masę vienodai paskleiskite ant tešlos ir pašaukite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę kepti 15 minučių.
4. Apkepusį pyragą ištraukite iš orkaitės, atsargiai ant jo įmuškite 4 kiaušinius, apibarstykite juos maltais pipirais ir druska, bei vėl pašaukite į orkaitę kepti dar 10–15 minučių. Kai kiaušiniai iškeps, pyragą dar šiltą neškite į stalą.
- Mielės sumaišykite su cukrumi ir pienu, paliekite porai minučių suaktyvėti.
- Miltus sumaišykite su druska, į gautą mišinį supilkite mielės.
- Tešlą gerai išminkykite ir palikite ~1 valandai augti.
- Pomidorus su česnakais susmulkinkite.
- Varškę sumaišykite su feta, įmaišykite česnakus, pomidorus, pomidorų pastą, provanso žoleles.
- Tešlą iškočiokite, klokite į formą, sudėkite įdarą ir viską užklokite tešla.
- Pyragą aptepkite kiaušinio plakiniu ir jame padarykite keletą skylučių šakute.
- Pyragą kepkite ~20 minučių 200 laipsnių orkaitėje.
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
1. Abrikosus užpilkite karštu vandeniu ir palikite brinkti.
2. Kiaušinius išplakite su cukrumi, druska, cinamonu ir vaniliniu cukrumi. Į plakinį sudėkite varškę, grietinę ir gerai sumaišykite. Suberkite pjaustytus abrikosus (kelis palikite).
3. Į grikių košę sudėkite varškės masę, gerai pamaišykite, suverskite į sviestu išteptą formą ir 20–25 min. kepkite 180 °С orkaitėje. Apkepą papuoškite likusiais abrikosais.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Varškę, kiaušinius, druską ir cukrų sumaišykite ir išsukite iki vientisos masės.
2. Sodą užgesinkite citrinų sultimis, sumaišykite su grietine ir sudėkite į varškės masę. Įmaišykite miltus, užminkykite tešlą ir iš jos iškočiokite 4 vidutinio dydžio skritulius.
3. Papriką išvalykite, supjaustykite gabalėliais, alyvuoges supjaustykite griežinėliais.
4. Svogūną nulupkite, susmulkinkite, pakepinkite aliejuje. Į svogūnų masę sudėkite smulkintus pievagrybius, šakute maigytą faršą, suberkite paprikas ir alyvuoges, sukrėskite pomidorų tyrę, viską kiek pakaitinkite, galiausiai sudėkite visus prieskonius.
5. Kiekvieną tešlos paplotį aptepkite aliejumi, berkite sūrio, krėskite faršo ir daržovių masės, vėl berkite sūrio.
6. Picą kepkite iki 220 °C įkaitintoje orkaitėje apie 20 min.
Tiekite su petražolių lapeliais.
1. Cukiniją ir bulves nulupkite, sutarkuokite stambia trintuve, pasūdykite, palikite pusvalandžiui pastovėti. Tada nupilkite išsiskyrusias sultis, įmaišykite smulkintą porą.
2. Česnakus nulupkite, sukapokite, aitriąją papriką išvalykite, irgi sukapokite, kartu su kmynais pakepinkite svieste, atvėsinkite, sukrėskite į daržoves.
3. Ten pat sudėkite šakute maigytą varškę, košę, suberkite miltus, supilkite plaktus kiaušinius, žalumynus.
4. Viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, rankomis formuokite rutuliukus, juos dėkite į karščiui atsparią kepimo skardą ir be jokių riebalų kepkite orkaitėje.
5. Valgykite su mėgstamu padažu arba grietine.
1. Svogūną ir česnaką susmulkinkite ir pakepinkite svieste, iki dailiai apskrus, tada suberkite žiedeliais pjaustytus porus, labai gerai nuvarvintus, nusausintus ir susmulkintus saulėje džiovintus pomidorus, dar 8 min. patroškinkite – porai turi suminkštėti.
2. Į atvėsusį svogūnų ir porų mišinį suberkite per sietelį pertrintą varškę, alyvuoges, žalumynus, džiovintus bazilikus, viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir gerai išmaišykite.
3. Kopūsto kotelį išpjaukite, lapus išskirstykite ir nuplikykite verdančiu vandeniu arba trumpai palaikykite virš garų. Ant kiekvieno kopūstlapio dėkite įdaro ir gražiai susukite.
4. Kopūstus dėkite į puodą su sultiniu, supilkite grietinėlę ir apie 20 min. patroškinkite.
5. Tiekite apibarsčiusi likusiomis alyvuogėmis.
1. Lazanijos lakštus trumpai apvirkite su šlakeliu aliejaus, kad nesuliptų.
2. Svogūną ir česnakus nulupkite, susmulkinkite ir, kol dailiai apskrus, pakepinkite svieste.
3. Špinatus nuplaukite ir suplėšykite (arba atšildykite ir nuspauskite), tada sukrėskite į svogūnus ir kelias minutes pakepinkite, bet ne ilgiau. Įberkite druskos, pipirų.
4. Varškę išsukite, suberkite tarkuotą parmezaną, mocarelą, pasūdykite, pagardinkite bazilikais.
5. Paruoškite bešamelio padažą: nedideliame puodelyje ištirpinkite sviestą, pamažu supilkite paskrudintus miltus, pieną, tada įberkite muskatų, padažą pasūdykite, pagardinkite pipirais ir kaitinkite, kol sutirštės.
6. Truputį padažo įpilkite į sviestu išteptą kepimo formą, dėkite makaronų lakštus, vėl pilkite padažo, krėskite sluoksnį špinatų, dėkite kitus lakštus, ant jų – sluoksnį varškės ir t. t.
7. Viršų aptepkite trintais pomidorais, pilkite likusį bešamelio padažą, apibarstykite sūriu.
Kepkite karštoje orkaitėje apie 30 min.