1. Susmulkinkite svogūną ir apkepkite su faršu. Kepamą faršą pertrinkite šakute. Pomidorus nuplikykite karštu vandeniu, paskui kelioms sekundėms įmeskite į šaltą vandenį, išimkite ir nulupkite. Pomidorus perpjaukite, išimkite sėklas ir supjaustykite tik minkštimą, sudėkite į faršą, supilkite vyną ir ant mažos ugnies troškinkite. Sudėkite pjaustytą aitrųjį pipirą, grūstą česnaką, įberkite pipirų, druskos, maltos saldžiosios paprikos, sudėkite pastą ir troškinkite apie 30 minučių.
2. Baigdami troškinti suverskite pupeles ir apšlakstykite žaliųjų citrinų sultimis. Padažą tiekite supylę ant traškučių, šalia padėkite žaliųjų citrinų griežinėlių.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
- Įkaitinkite keptuvę, įpilkite aliejų, sudėkite avieną ir ją apkepkite. Į tą pačią keptuvę suberkite ir likusius susmulkintus ingredientus (išskyrus alyvuoges).
- Viską gerai išmaišykite ir patroškinkite apie 15 minučių. Baigus troškinti leiskite įdarui atvėsti. Dėkite jį į iškočiotos tešlos apskritimus, taip pat pridėkite ir po vieną alyvuogę.
- Pyragėlius pašaukite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 15 minučių, kol jie įgaus auksinį atspalvį.
Receptas iš kaledos.borjomi.lt
1. Į nemažą storadugnį puodą (idealu, jei turite ketaus, tuomet naudokite jį) dėkite avieną ir užkaiskite puodą ant viryklės. Įkaitinkite ir palaukite, kol riebalai ims lydytis ir jų puode susidarys keli šaukštai, o mėsa pradės vos vos skrusti.
2. Į puodą su mėsa suberkite svogūnus ir česnakus ir pakepinkite, kol svogūnai pagels, suminkštės, pasklis kvapas. Tuomet į puodą supilkite apie 1,5 litro vandens, palaukite, kol užvirs.
3. Suberkite į puodą morkas, po kelių minučių – ropės ir baklažano kubelius, dar po kelių minučių – pomidorus, suberkite čiobrelius, įdėkite į sriubą aitriąją papriką, įberkite apie šaukštelį druskos. Pavirkite viską dar kelias minutes, o tada berkite ryžius, išmaišykite, sumažinkite kaitrą iki tokios, kad puodas vos vos kunkuliuotų. Virkite 20 min.
4. Praėjus 20 min. suberkite ir bulves ir vėl ant labai silpnos ugnies virkite apie 30 min. – šiai sriubai reikia laiko.
5. Paragaukite, ar netrūksta druskos, ar ryžiai jau minkšti. Nukelkite puodą nuo ugnies ir leiskite ramiai pastovėti 15–20 min.
6. Pilstykite į lėkštes, berkite šviežiai maltų juodųjų pipirų ir kapotų šviežių kalendrų.
1. Tešlą atšildykite, pakočiokite ir išspauskite didesnius apskritimus. Sutarkuokite morką, susmulkinkite svogūną, paprikas ir sumaišykite su malta aviena. Paskaninkite mėsos prieskoniais, pipirais ir druska.
2. Ant kiekvieno apskritimo dėkite įdaro ir užsukite. Aptepkite kiaušinio plakiniu. Kibinus sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Avieną 1 valandą virkite pasūdytame vandenyje.
2. Gabalėliais supjaustykite papriką, česnaką, svogūnus ir viską patroškinkite keptuvėje. Patiekalą pagardinkite gruziniškais prieskoniais.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Avieną supjaustykite kepsniams, išmuškite, pabarstykite prieskoniais ir marinuokite majoneze per naktį.
2. Vėliau kepkite keptuvėje, kol gražiai apskrus.
3. Supjaustykite griežinėliais morkas, baklažaną, susmulkinkite česnaką.
4. Baigiant kepti mėsai, sudėkite daržoves ir viską patroškinkite.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1.Svogūnus nulupkite ir stambiai supjaustykite. Moliūgus nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Mėsą nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite apie 4 centimetrų dydžio kubeliais.
2.Keptuvėje ištirpinkite sviestą, sudėkite mėsą, pabarstykite druska, pipirais ir apkepkite. Sudėkite svogūnus ir šiek tiek patroškinkite. Pabarstykite miltais, supilkite sultinį, vyną ir leiskite pavirti 25 minutes.
3.Sudėkite moliūgų gabaliukus ir dar troškinkite 15 minučių. Svogūnų laiškus smulkiai supjaustykite, sumaišykite su grietine ir sudėkite į troškinį.
4.Užvirkite, pabarstykite druska, pipirais, tarkuotais muskatais, apšlakstykite išspaustomis citrinų sultimis ir nukelkite nuo ugnies. Tiekite su virtais laukiniais ryžiais.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Svogūną susmulkinkite ir apkepkite su faršu, paskaninkite Viduržemio regiono žolelių mišiniu, pipirais ir druska. Baklažaną supjaustykite riekelėmis, apšlakstykite aliejumi, pabarstykite prieskoniais ir susukite. Ritinėlius sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 10 minučių.
2. Nedideliame puodelyje ištirpinkite sviestą, suberkite miltus ir maišydami pakepinkite. Nuolat maišydami po truputį pilkite pieną, dėkite sūrelį. Pagardinkite įvairiais prieskoniais, druska ir pipirais. Padažą nuolat maišydami kaitinkite, kol pradės tirštėti.
3. Į aliejumi apšlakstytą kepimo formą dėkite sluoksnį baklažanų, tuomet – sluoksnį faršo, apšlakstykite padažu. Taip sluoksniuokite, kol sudėsite visus produktus. Viršutinis sluoksnis turi būti baklažanų. Apkepo viršų pabarstykite tarkuotu sūriu ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 30–40 minučių.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
Mėtų padažas:
1. Nuskabykite lapus, smulkiai supjaustykite ir sudėkite į mažą dubenėlį. Sumaišykite su žiupsneliu druskos. Užpilkite verdančiu vandeniu, kad apsemtų susmulkintą mėtą. Įdėkite cukraus ir išmaišykite. Leiskite atvėsti.
2. Įpilkite acto ir išmaišykite. Ragaukite. Pagal skonį pridėkite acto arba vandens ir palikite pusvalandį–valandą pastovėti.
Aviena su garnyru: (svarbu: gaminant avieną ir garnyrą vienu metu reikės veikti dviejuose frontuose!)
1. Puode išvirkite morkas, nukoškite, įpilkite grietinėlės, įdėkite druskos ir užkaitinkite. Nukaiskite puodą ir palikite uždengtą – morkos neatvės.
2. Mėsą aptepkite aliejumi ir lengvai pasūdykite. Įkaitinkite storo dugno keptuvę. Vieną šonkaulį kepkite 2 minutes ant vieno šono, dvi – ant kito, tada apverskite ir vėl abi puses pakepkite po minutę. Jei mėgstate labiau iškeptą – kepkite savo nuožiūra ilgiau.
3. Kitoje keptuvėje įkaitinkite šaukštą ar du aliejaus, įmeskite sutraiškytas česnako skilteles, pusę minutės pakepinkite maišydami, kad aliejus įsigertų česnako skonio.
4. Suberkite ankštis ir ant stiprios ugnies pakepkite porą minučių maišydami.
5. Dėkite į lėkštes mėsą, žirnius, morkas. Ant mėsos užpilkite mėtų padažo, ant morkų – šiek tiek grietinėlės iš puodo.
Tiesa, jam pagaminti būtinas storasienis, sunkus puodas, kitaip troškinys gali nepavykti. Be to, jei nerandate gražių baklažanų, jų galite ir nedėti – ypač žiemą, kai baklažanai retai būna skanūs.
1. Svogūnus nulupkite, supjaustykite pusžiedžiais. Morkas nuskuskite, supjaustykite riekelėmis. Pomidorus šiek tiek pasmulkinkite, paprikas supjaustykite skiltelėmis, kopūstus supjaustykite plonais šiaudeliais, o nuvalytus baklažanus supjaustykite riekelėmis.
2. Mėsą supjaustykite nedideliais gabaliukais. Bulves nulupkite ir supjaustykite ketvirtadaliais. Smulkintuvu susmulkinkite česnakus ir petražoles.
3. Sluoksniais viską dėkite į storasienį, sunkų puodą:
- mėsą ir dalį česnakų bei petražolių mišinio (pabarstykite prieskoniais ir druska);
- svogūnus;
- morkas;
- pomidorus (pabarstykite prieskoniais, dalimi česnakų ir petražolių mišinio);
- baklažanus;
- paprikas;
- kopūstus;
- viską pabarstykite prieskoniais ir likusiu petražolių ir česnako mišiniu;
- bulves (pasūdykite);
- sandariai uždenkite kopūstų lapais.
4. Įpilkite dar apie 1 l vandens, uždenkite dangčiu, užvirinkite ir sumažinkite kaitrą taip, kad troškinys vos virtų.
5. Troškinkite apie 2 val. Išjunkite ir šiek tiek palikite pastovėti – apie 15–20 min.
1.Avieną nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite vieno kąsnio gabalėliais. Morkas nuskuskite ir supjaustykite šiaudeliais. Cukiniją ir baklažaną supjaustykite dideliais kubeliais. Svogūnus ir česnako skilteles nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Kalendras ir petražoles nuplaukite, nusausinkite ir smulkiai sukapokite. Viską sudėkite į elektrinio trintuvo indą ir sutrinkite. Pasūdykite, paskaninkite pipirais.
2.Nesvylančiame puode įkaitinkite 2 šaukštus alyvuogių aliejaus, sukrėskite trintą masę, suberkite maltus kuminus, papriką ir maišydami kepinkite apie minutę. Įpilkite 150 mililitrų vandens ir maišydami kaitinkite, kol masė taps vienalytė. Puodą nuimkite nuo ugnies.
3.Keptuvėje įkaitinkite likusį aliejų, sudėkite jautienos gabalėlius ir maišydami apkepinkite. Mėsą sudėkite į molinį kepimo indą su dangčiu. Toje pačioje keptuvėje pakepinkite cukiniją ir baklažaną.
4.Daržoves sudėkite ant mėsos, supilkite petražolių ir kalendrų padažą, pabarstykite cinamonu. Puodą uždenkite ir 180 laipsnių orkaitėje troškinkite apie 90 minučių.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Pirmiausiai nedideliame dubenėlyje sumaišykite visus padažui reikalingus ingredientus ir dėkite į šaldytuvą, kol prireiks.
2. Nedideliame smulkintuvo inde iki rupių trupinių (gali būti ir stambesnių gabaliukų) sukapokite pistacijas. Perpilkite jas į nemažą dubenį. Dabar tame pačiame smulkintuve šiek tiek pasmulkinkite gražgarstes – tyrės nereikia, tačiau dideli lapai irgi nereikalingi. Dėkite gražgarstes prie pistacijų.
3. Pagaliau smulkintuve beveik iki tyrės konsistencijos sumalkite svogūną, česnaką ir šaukštą aliejaus. Sudėkite šią tyrę ir avieną į dubenį su pistacijomis bei gražgarstėmis, įberkite 3/4 arbat. šaukšt. druskos, gerą žiupsnį šviežiai maltų juodųjų pipirų, visą gerai išmaišykite – galite ir rankomis.
4. Gautą masę padalinkite į 20 vienodų dalių ir suformuokite nedidelius kotletukus.
5. Keptuvėje ant vidutinio karščio įkaitinkite šaukštą aliejaus, dėkite kotletukus ir kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai paskrus – tam prireiks 7–9 min., jų nereikia perkepti (jei aviena rieboka, kotletukai gerokai susitrauks). Gali būti, kad po pirmosios porcijos keptuvę teks kiek pavalyti, mat pistacijų gabaliukai ir gražgarsčių lapeliai kiek svils.
6. Tiekite kotletukus dar šiltus, su gaiviu iš anksto pasiruoštu jogurto padažu. Prie jų tinka ir ryžiai, ir kuskusas, ir mėgstamos žalėsių salotos.
1. Dubenyje sumaišykite avienos gabalėlius, alyvuogių aliejų, citrinos sultis, druską, pipirus bei raudonuosius pipirus. Prieš kepant marinuokite apie 2-3 valandas.
2. Ant vienų iešmų sumaukite šašlykus, o ant kitų iešmų – daržoves. Daržoves būtina sumauti ant kitų iešmų, nei mėsą, nes jos iškepa greičiau, tad veriant viską ant tų pačių iešmų daržovės gali perkepti, o mėsa – neiškepti.
3. Mėsą kepkite apie 20 minučių, nepamirškite jos vartyti, kad šašlykas būtų iškepęs tolygiai. Daržoves nuolat vartydami kepkite apie 10 minučių.
1. Avieną supjaustykite didesniais gabaliukais. Į didelį, kepimui grilyje pritaikytą, puodą supilkite aliejų ir ten sudėkite avienos gabaliukus. Tuomet suberkite kalendrą, kvapniuosius pipirus, kardamoną ir dėkite ant grilio pakaitinti tol, kol atsiskleis prieskonių aromatas. Ten pat sudėkite avienos gabaliukus ir pamaišydami kepkite apie 20 minučių.
2. Nulupkite ir supjaustykite svogūną pusžiedžiais. Morkas taip pat nuvalykite ir supjaustykite griežinėliais. Į puodą suberkite svogūnus, morkas ir pakepinkite kelias minutes. Į apkepintas daržoves įpilkite 500 ml karšto vandens ir išmaišykite. Uždenkite dangčiu, puodą uždėkite ant grilio ir troškinkite apie valandą.
3. Per tą laiką nuplaukite džiovintas slyvas, užpilkite jas karštu vandeniu ir palikite keliolikai minučių pastovėti. Nuvalykite ir didesniais gabaliukais supjaustykite bulves. Vėliau nuo grilio nuimkite puodą su aviena bei daržovėmis ir į jį sudėkite bulves, berkite druskos, pipirų ir atsargiai pamaišykite. Tuomet viską vėl dėkite ant grilio ir troškinkite dar apie 20 minučių.
4. Per tą laiką nusausinkite džiovintas slyvas ir perpjaukite jas per pusę. Supjaustykite čili pipirą. Juos sudėkite į puodą ant grilio ir vėl viską troškinkite apie pusvalandį.
5. Praėjus nurodytam laikui, išimkite avienos troškinį ir papuoškite jį kalendros lapeliais ir ragaukite.
1. Nuluptą morką, svogūną, o taip pat cukiniją bei 1 pomidorą supjaustykite kubeliais, o tada dėkite į elektrinį smulkintuvą su S formu peiliu. Pulsuojančiu režimu pasmulkinkite iki rupių (maltos mėsos tekstūrą primenančių) drožlių. Gautą mišinį dėkite į plieninį sietą ir nuspauskite kuo daugiau sulčių.
2. Į didelį dubenį dėkite maltą mėsą, nuspaustą smulkintų daržovių mišinį, berkite druską, prieskonius, traiškytas česnako skilteles, džiūvėselius, sūrį, muškite abu kiaušinius, dėkite pomidorų pastą (ar tyrę). Labai gerai (patogiausia – švariomis rankomis) šią masę išmaišykite, kad ingredientai tolygiai pasiskirstytų.
3. Nedidelę kepimo skardą (tinka pailga, skirta keksui ar keturkampė) ištepkite aliejumi. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C laipsnių temperatūros.
4. Gautą masę sukrėskite į paruoštą kepimo formą, išlyginkite viršų. Šią formą dėkite į kitą didesnę, kurią pripilkite verdančio vandens (idealu, jei didžioji kepimo forma bus tiek aukštais kraštais, kad vandens lygis beveik sutaptų su kepinio mažesniojoje kepimo formoje aukščiu). Atsargiai statykite į orkaitę ir kepkite 1 val. ir 10 min. Išėmę kepinį iš orkaitės leiskite ramiai pastovėti apie 10 min.
5. Kol mėsos apkepas kepa, pasiruoškite padažą. Visus jam skirtus ingredientus išsukite iki vientisos balzganos, gana skystos tyrės. Likusius 2 pomidorus sutarkuokite burokine tarka (tarkuojant pašalinkite odeles).
6. Tiekite apkepą su padažu, tarkuotų pomidorų tyre, šalia derinkite lengvas salotas, jei norisi stipriau – kuskusą ar ryžius.