10 receptų dievinantiems krapus: gardiname mišraines, silkę, apkepus

Yra patiekalų, kurie be krapų sunkiai įsivaizduojami – šis aromatingas augalas pagardina šaltibarščius ir silkę, šviežias bulvytes ir sumuštinius su varškės kremu. Tai tik kelios klasikinės idėjos, o detalesnių instrukcijų ieškokite mūsų paruoštame receptų rinkinyje. Tegyvuoja krapai!
Bulvių apkepas su rūkyta lašiša ir žirneliais
Bulvių apkepas su rūkyta lašiša ir žirneliais / Neringos Kalasauskaitės nuotr.
Sūrio užtepėlė
Receptas: Tepamas sūrelis su feta, česnaku ir krapais
4 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.5 / 20
Receptas
Ingredientai
Kreminis sūris: 230.00 arbat. š.
Fetos sūris: 110.00 g (sutrupinto)
Česnakai: 2.00 skiltelės (susmulkintos)
Krapai: 2.00 valg. š. (šviežių susmulkintų)
Kaip gaminti

1. Elektriniame maišytuve gerai išsukite visus ingredientus.

2. Paruoštą tepamą sūrelį palikite šaldytuve bent keturioms valandoms.

3. Patiekite jį su alyvuogėmis, duonos lazdelėmis, ar daržovių šiaudeliais.

Suskleisti
Padažas su krapais
Receptas: Citrininis krapų padažas
6 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.1 / 8
Receptas
Ingredientai
Česnakai: 2.00 skiltelės (susmulkintos)
Vynas: 0.50 st. (sauso baltojo; galima keisti vištienos sultiniu)
Citrinos sultys: 2.00 valg. š.
Krapai: 3.00 valg. š. (šviežių kapotų)
Garstyčios: 0.50 arbat. š.
Grietinėlė: 0.50 puodelis
Sviestas: 3.00 valg. š.
Kajeno pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Česnaką, vyną arba vištienos sultinį, citrinos sultis ir krapus suberkite į nedidelį puodą ir kaitinkite ant vidutinio kaitrumo ugnies apie 2 minutes.

2. Sumažinę ugnį į ruošiamą padažą įpilkite grietinėlę ir garstyčias. Virkite kol padažas pradės tirštėti, tuomet nuimkite nuo ugnies ir sudėkite gabaliukais supjaustytą sviestą.

3. Galiausiai įberkite pipirus ir druską.

Suskleisti
Daržovių salotos su ikrais ir krapais
Receptas: Daržovių salotos su ikrais ir krapais
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 16
Receptas
Ingredientai
Ikrai: 1.00 vnt. (skardinė raudonųjų)
Krevetės: 100.00 g (virtų tigrinių)
Agurkai: 1.00 vnt.
Avokadai: 1.00 vnt. (prinokęs)
Salotos: 100.00 g (2 saujos lapelių)
Pomidorai: 2.00 vnt. (nedideli)
Majonezas: 4.00 valg. š.
Citrinos: 2.00 vnt. (1 - sultys ir 4 skiltelės žaliosios citrinos)
Krapai: 1.00 sauja (kapotų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Kaip gaminti

1. Avokadą nulupkite, išimkite kaulą. Salotų lapelius nuplaukite, nusausinkite ir suplėšykite. Visas daržoves  ir avokadą supjaustykite mažyčiais kubeliais.

2. Daržoves, avokadus ir salotų lapelius išdėliokite į keturias salotines, įdėkite po šaukštelį ikrų ir kelias krevetes.

3. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite majonezą su citrinų sultimis, įberkite pipirų, jei reikia, pasūdykite. Ant paruoštų salotų dėkite po šaukštą majonezo ir gausiai pabarstykite krapais, papuoškite žaliosios citrinos skiltele.

Krapais galima gardinti vėžiagyvius, lašišą, troškintą žuvį, paukštienos, varškės patiekalus, salotas, sriubas, padažus.

Suskleisti
Bulvių mišrainė su agurkais ir krapais
Receptas: Bulvių, krapų ir agurkų mišrainė
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.3 / 86
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 1.00 kg
Jogurtas: 200.00 ml (graikiško)
Grietinė: 2.00 valg. š.
Citrinos sultys: 1.00 valg. š.
Krapai: 1.00 valg. š. (kapotų, šviežių)
Baltojo vyno actas: 1.00 arbat. š.
Agurkai: 3.00 vnt.
Česnakai: 1.00 skiltelės (nedidelė, sutraiškyta)
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Išvirkite bulves – jei naudojate nedidukes naujo derliaus, galite net neskusti, jei seno, tuomet nuskuskite ir supjaustykite, kad būtų vienodo dydžio. Kai išvirs, leiskite atvėsti.

2. Dideliame dubenyje, kuriame maišysite mišrainę, sumaišykite jogurtą, grietinę, citrinos sultis, vyno actą, krapus, druską ir pipirus.

3. Šiaudeliais sutarkuokite ar itin plonai supjaustykite agurkus, nusunkite sultis, kiek tik įmanoma. Sudėkite į jogurto mišinį.

4. Kai bulvės bus atvėsusios, supjaustykite jas vienodais gabalėliais – labai smulkiai nereikia, maždaug kąsnio dydžio. Sudėkite į dubenį su jogurto-agurkų padažu ir gerai išmaišykite. Paragaukite, ar netrūksta druskos. Valgykite iškart, o jei šiek tiek lieka, mišrainė gali išbūti šaldytuve porą dienų.

Daugiau skonio šiai mišrainei galite suteikti įdėdami trupintos fetos, riekelėmis pjaustytų žaliųjų alyvuogių, šviežių mėtų. O gal ir patys sugalvosite, kas dar tiktų.

Suskleisti
Pupelių mišrainė
Receptas: Pupelių ir morkų mišrainė su krapais ir migdolais
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.9 / 38
Receptas
Ingredientai
Morkos: 4.00 vnt. (supjaustytos skersai plonomis riekelėmis)
Pupelės: 2.00 st. (iš vakaro užmerktų ir kitą dieną išvirtų baltųjų; tinka ir konservuotos)
Krapai: 1.00 sauja (kapotų šviežių)
Migdolai: 50.00 g (pasmulkintų išilgai ir pakepintų)
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š. (1 šaukštas morkų pakepinimui (tam galima naudoti ir ghi sviestą) ir 3 šaukšt. užpilui)
Medus: 1.00 valg. š. (skysto; užpilui)
Citrinos sultys: 2.00 valg. š. (užpilui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (didelis; užpilui)
Šalotinis svogūnas: 1.00 vnt. (nedidelis (arba raudonasis), supjaustytas kubeliais; užpilui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (užpilui)
Kaip gaminti

1. Nedideliame indelyje sumaišykite visus užpilui skirtus ingredientus (išskyrus pipirus), paplakite šluotele, kad skysčiai susimaišytų.

2. Keptuvėje įkaitinkite šiek tiek alyvuogių aliejaus ar ghi sviesto ir suberkite morkas. Retkarčiais pavartydami kepkite jas po 4–5 min. iš kiekvienos pusės, kol suminkštės, šiek tiek paskrus.

3. Į didelį dubenį suberkite pupeles, kiek pravėsusias morkas, pilkite užpilą ir leiskite 10 min. pastovėti. Tuomet darsyk išmaišykite, suberkite krapus, riešutus, šviežiai maltus pipirus, vėl išmaišykite ir patiekite.

4. Ši soti mišrainė bus skani ir kitą dieną (nors migdolai ir kiek praras traškumą), ji tinkama ir dėti į pietų dėžutę.

Suskleisti
Silkė su agurku, aitriąja paprika ir krapais
Receptas: Silkė su agurku, aitriąja paprika ir krapais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.9 / 21
Receptas
Ingredientai
Obuolių actas: 100.00 ml (marinatui)
Cukrus: 200.00 g (marinatui)
Vanduo: 300.00 ml (marinatui)
Silkė: 3.00 vnt. (filė)
Agurkai: 0.50 vnt. (ilgavaisio)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (žalioji)
Krapai: 4.00 vnt. (šakelės)
Kaip gaminti

1. Puode sumaišykite marinato produktus ir kaitinkite, kol cukrus ištirps. Uždenkite puodą ir palikite atvėsti, pvz., balkone. Marinatas turėtų būti pakankamai šaltas.

2. Silkės filė supjaustykite 1,5–2 cm pločio juostelėmis. 


3. Agurką nulupkite ir supjaustykite plonais ritinėliais. 


4. Aitriąją papriką supjaustykite ritinėliais. Jei norite mažiau aštrumo, pašalinkite sėklytes. 


5. Krapų viršunėles sukapokite. 


6. Stiklainyje arba stikliniame ar keraminiame inde sluoksniais dėkite agurkus, silkes, aitriąsias paprikas ir krapus. Užpilkite šaltu marinatu ir laikykite šaldytuve 2 paras. Tiekite su karštomis virtomis bulvėmis.

Suskleisti
Upėtakiai su porais ir krapų padažu
Receptas: Upėtakiai su porais ir krapų padažu
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 22
Receptas
Ingredientai
Upėtakiai: 3.00 vnt. (po 250g)
Porai: 300.00 g
Sviestas: 2.00 valg. š. (1 - padažui)
Druska: 2.00 žiupsnelis (žuviai ir padažui)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Peletrūnas: 1.00 arbat. š. (0.5 džiovinto)
Žuvies sultinys: 1.00 st. (tirpus - padažui)
Grietinė: 3.00 valg. š. (padažui)
Miltai: 1.00 valg. š. (padažui)
Krapai: 1.00 sauja (pluoštelis - padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Kaip gaminti

1. Išvalytas žuvis pasūdykite, pabarstykite peletrūnais ir sudėkite ant sviestu patepto folijos lakšto. Folijos kraštus gerai užspauskite ir kepkite 180 °C orkaitėje 20 min.

2. Paruoškite padažą: į gilioje keptuvėje ištirpintą sviestą suberkite miltus, atskieskite šaltu sultiniu, užvirinkite, nukelkite nuo ugnies, sudėkite grietinę, suberkite susmulkintus krapus (kelias šakeles palikite papuošti), pasūdykite, pagardinkite pipirais.

3. Paruoškite porus: žalius lapus nupjaukite, baltąją dalį supjaustykite 5 cm dydžio gabalėliais ir virkite pasūdytame ir pasaldintame vandenyje 5 min.

4. Porus išgriebkite, sudėkite į karščiui atsparų indą, užpilkite puse padažo ir kepkite orkaitėje (šalia žuvų) 15 min.

5. Iš folijos išvyniotus upėtakius sudėkite į lėkštes, apipilkite likusiu padažu, papuoškite krapų šakelėmis. Šalia sudėkite troškintų porų garnyrą.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Marinuota lašiša su krapais
Receptas: Marinuota lašiša su krapais
10 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.0 / 22
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 1.00 kg (šviežios filė, be odos)
Krapai: 1.00 sauja (0,5 puodelio smulkintų ir 2 valg.š. smulkintų - padažui)
Druska: 3.00 valg. š. (geriau naudoti jūros)
Cukrus: 3.00 valg. š. (2 valg. š - lašišai ir 1 arbat. š. - padažui)
Pipirai: 1.00 valg. š. (maltų baltųjų)
Alyvuogių aliejus: 5.00 valg. š. (padažui)
Garstyčios: 2.00 valg. š. (padažui)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (trynys - padažui)
Citrinos: 1.00 vnt. (1 arbat. š. sulčių - padažui)
Kaip gaminti

1. Krapus, druską, cukrų ir pipirus sumaišykite. Šiuo mišiniu ištrinkite lašišą, suvyniokite į plėvelę ir 2–3 dienoms padėkite į šaldytuvą. Žuvį supjaustykite plonais griežinėliais ir patiekite su padažu.

2. Paruoškite padažą: garstyčias išplakite su tryniu, cukrumi, citrinų sultimis. Toliau plakdami lėtai supilkite aliejų (turi išeiti majonezo tirštumo masė). Baigdami plakti suberkite krapus.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Suskleisti
Bulvių ir žuvies apkepas
Receptas: Lašišų ir bulvių apkepas su krapais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.9 / 37
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 1.50 kg (virtų, atvėsintų)
Lašiša: 700.00 g (filė)
Kiaušiniai: 5.00 vnt.
Pienas: 250.00 ml
Grietinėlė: 250.00 ml (neriebios)
Sviestas: 200.00 g
Krapai: 1.00 sauja
Kaip gaminti

1. Virtas bulves supjaustykite maždaug 0,5 cm storio riekelėmis. Panašaus storio gabaliukais supjaustykite ir lašišą.

2. Į nedidelę, tačiau geriau gilesnę skardą pakaitomis klokite bulvių ir lašišos sluoksnius (apatinis ir viršutinis sluoksniai turėtų būti bulvių), kiekvieną sluoksnį pabarstykite trupučiu druskos ir pipirų.

3. Dubenyje lengvai paplakite kiaušinius, pieną ir grietinėlę ir supilkite šį mišinį ant bulvių-lašišos sluoksniuočio.

4. Kepkite apkepą iki 175 °C įkaitintoje orkaitėje 45–60 min, kol viršus bus gražiai geltonas.

5. Baigiant kepti apkepui keptuvėje ištirpinkite sviestą ir pridėkite kuo daugiau smulkiai kapotų krapų. Šiuo padažu užpilkite į lėkštes išdėliotą apkepą.

Suskleisti
Saldžiarūgščiai agurkai su krapais
Receptas: Saldžiarūgščiai agurkai su krapais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 142
Receptas
Ingredientai
Krapai: 1.00 sauja
Agurkai: 3.00 kg
Vanduo: 1500.00 ml (marinatui)
Svogūnai: 2.00 vnt. (marinatui)
Juodieji pipirai: 1.00 valg. š. (žirneliai - marinatui)
Actas: 200.00 ml (9 proc. galima ir daugiau, pagal skonį - marinatui)
Cukrus: 200.00 g (marinatui)
Kaip gaminti
  1. Į puodą supilkite vandenį, actą, cukrų, pipirus, sumeskite nuluptus ir žiedais supjaustytus svogūnus.
  2. Užkaiskite ir maišydami, kad ištirptų cukrus, užvirkite. Palikite atvėsti.
  3. Krapus nuplaukite ir susmulkinkite. Agurkus nuplaukite, supjaustykite griežinėliais ir dėkite į paruoštus stiklainius, sluoksniuodami su smulkintais krapais.
  4. Užpilkite atvėsintu marinatu, pridenkite dangteliais (neužsukite) ir palaikykite dvi dienas.
  5. Tuomet marinatą nupilkite, užvirkite, atvėsinkite ir vėl užpilkite agurkus. Sandariai užsukite dangtelius.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis