1. Elektriniame maišytuve gerai išsukite visus ingredientus.
2. Paruoštą tepamą sūrelį palikite šaldytuve bent keturioms valandoms.
3. Patiekite jį su alyvuogėmis, duonos lazdelėmis, ar daržovių šiaudeliais.
1. Česnaką, vyną arba vištienos sultinį, citrinos sultis ir krapus suberkite į nedidelį puodą ir kaitinkite ant vidutinio kaitrumo ugnies apie 2 minutes.
2. Sumažinę ugnį į ruošiamą padažą įpilkite grietinėlę ir garstyčias. Virkite kol padažas pradės tirštėti, tuomet nuimkite nuo ugnies ir sudėkite gabaliukais supjaustytą sviestą.
3. Galiausiai įberkite pipirus ir druską.
1. Avokadą nulupkite, išimkite kaulą. Salotų lapelius nuplaukite, nusausinkite ir suplėšykite. Visas daržoves ir avokadą supjaustykite mažyčiais kubeliais.
2. Daržoves, avokadus ir salotų lapelius išdėliokite į keturias salotines, įdėkite po šaukštelį ikrų ir kelias krevetes.
3. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite majonezą su citrinų sultimis, įberkite pipirų, jei reikia, pasūdykite. Ant paruoštų salotų dėkite po šaukštą majonezo ir gausiai pabarstykite krapais, papuoškite žaliosios citrinos skiltele.
Krapais galima gardinti vėžiagyvius, lašišą, troškintą žuvį, paukštienos, varškės patiekalus, salotas, sriubas, padažus.
1. Išvirkite bulves – jei naudojate nedidukes naujo derliaus, galite net neskusti, jei seno, tuomet nuskuskite ir supjaustykite, kad būtų vienodo dydžio. Kai išvirs, leiskite atvėsti.
2. Dideliame dubenyje, kuriame maišysite mišrainę, sumaišykite jogurtą, grietinę, citrinos sultis, vyno actą, krapus, druską ir pipirus.
3. Šiaudeliais sutarkuokite ar itin plonai supjaustykite agurkus, nusunkite sultis, kiek tik įmanoma. Sudėkite į jogurto mišinį.
4. Kai bulvės bus atvėsusios, supjaustykite jas vienodais gabalėliais – labai smulkiai nereikia, maždaug kąsnio dydžio. Sudėkite į dubenį su jogurto-agurkų padažu ir gerai išmaišykite. Paragaukite, ar netrūksta druskos. Valgykite iškart, o jei šiek tiek lieka, mišrainė gali išbūti šaldytuve porą dienų.
Daugiau skonio šiai mišrainei galite suteikti įdėdami trupintos fetos, riekelėmis pjaustytų žaliųjų alyvuogių, šviežių mėtų. O gal ir patys sugalvosite, kas dar tiktų.
1. Nedideliame indelyje sumaišykite visus užpilui skirtus ingredientus (išskyrus pipirus), paplakite šluotele, kad skysčiai susimaišytų.
2. Keptuvėje įkaitinkite šiek tiek alyvuogių aliejaus ar ghi sviesto ir suberkite morkas. Retkarčiais pavartydami kepkite jas po 4–5 min. iš kiekvienos pusės, kol suminkštės, šiek tiek paskrus.
3. Į didelį dubenį suberkite pupeles, kiek pravėsusias morkas, pilkite užpilą ir leiskite 10 min. pastovėti. Tuomet darsyk išmaišykite, suberkite krapus, riešutus, šviežiai maltus pipirus, vėl išmaišykite ir patiekite.
4. Ši soti mišrainė bus skani ir kitą dieną (nors migdolai ir kiek praras traškumą), ji tinkama ir dėti į pietų dėžutę.
1. Puode sumaišykite marinato produktus ir kaitinkite, kol cukrus ištirps. Uždenkite puodą ir palikite atvėsti, pvz., balkone. Marinatas turėtų būti pakankamai šaltas.
2. Silkės filė supjaustykite 1,5–2 cm pločio juostelėmis.
3. Agurką nulupkite ir supjaustykite plonais ritinėliais.
4. Aitriąją papriką supjaustykite ritinėliais. Jei norite mažiau aštrumo, pašalinkite sėklytes.
5. Krapų viršunėles sukapokite.
6. Stiklainyje arba stikliniame ar keraminiame inde sluoksniais dėkite agurkus, silkes, aitriąsias paprikas ir krapus. Užpilkite šaltu marinatu ir laikykite šaldytuve 2 paras. Tiekite su karštomis virtomis bulvėmis.
1. Išvalytas žuvis pasūdykite, pabarstykite peletrūnais ir sudėkite ant sviestu patepto folijos lakšto. Folijos kraštus gerai užspauskite ir kepkite 180 °C orkaitėje 20 min.
2. Paruoškite padažą: į gilioje keptuvėje ištirpintą sviestą suberkite miltus, atskieskite šaltu sultiniu, užvirinkite, nukelkite nuo ugnies, sudėkite grietinę, suberkite susmulkintus krapus (kelias šakeles palikite papuošti), pasūdykite, pagardinkite pipirais.
3. Paruoškite porus: žalius lapus nupjaukite, baltąją dalį supjaustykite 5 cm dydžio gabalėliais ir virkite pasūdytame ir pasaldintame vandenyje 5 min.
4. Porus išgriebkite, sudėkite į karščiui atsparų indą, užpilkite puse padažo ir kepkite orkaitėje (šalia žuvų) 15 min.
5. Iš folijos išvyniotus upėtakius sudėkite į lėkštes, apipilkite likusiu padažu, papuoškite krapų šakelėmis. Šalia sudėkite troškintų porų garnyrą.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Krapus, druską, cukrų ir pipirus sumaišykite. Šiuo mišiniu ištrinkite lašišą, suvyniokite į plėvelę ir 2–3 dienoms padėkite į šaldytuvą. Žuvį supjaustykite plonais griežinėliais ir patiekite su padažu.
2. Paruoškite padažą: garstyčias išplakite su tryniu, cukrumi, citrinų sultimis. Toliau plakdami lėtai supilkite aliejų (turi išeiti majonezo tirštumo masė). Baigdami plakti suberkite krapus.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Virtas bulves supjaustykite maždaug 0,5 cm storio riekelėmis. Panašaus storio gabaliukais supjaustykite ir lašišą.
2. Į nedidelę, tačiau geriau gilesnę skardą pakaitomis klokite bulvių ir lašišos sluoksnius (apatinis ir viršutinis sluoksniai turėtų būti bulvių), kiekvieną sluoksnį pabarstykite trupučiu druskos ir pipirų.
3. Dubenyje lengvai paplakite kiaušinius, pieną ir grietinėlę ir supilkite šį mišinį ant bulvių-lašišos sluoksniuočio.
4. Kepkite apkepą iki 175 °C įkaitintoje orkaitėje 45–60 min, kol viršus bus gražiai geltonas.
5. Baigiant kepti apkepui keptuvėje ištirpinkite sviestą ir pridėkite kuo daugiau smulkiai kapotų krapų. Šiuo padažu užpilkite į lėkštes išdėliotą apkepą.
- Į puodą supilkite vandenį, actą, cukrų, pipirus, sumeskite nuluptus ir žiedais supjaustytus svogūnus.
- Užkaiskite ir maišydami, kad ištirptų cukrus, užvirkite. Palikite atvėsti.
- Krapus nuplaukite ir susmulkinkite. Agurkus nuplaukite, supjaustykite griežinėliais ir dėkite į paruoštus stiklainius, sluoksniuodami su smulkintais krapais.
- Užpilkite atvėsintu marinatu, pridenkite dangteliais (neužsukite) ir palaikykite dvi dienas.
- Tuomet marinatą nupilkite, užvirkite, atvėsinkite ir vėl užpilkite agurkus. Sandariai užsukite dangtelius.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė