Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 sočių karštųjų patiekalų su avinžirniais: nuo sriubos ar kario iki maltinukų

Iš avinžirnių ruošiamas humusas, jų beriama į salotas, kai norima, kad šios būtų sotesnės. Tačiau šaltą dieną, kai ilgimės sušildančio maisto, su avinžirniais verta virti sriubas, aromatingus troškinius, o gal juos sumalti ir kepti vegetariškus maltinukus. Išsirinkite receptą, gaminkite ir sušilkite!
Indiško stiliaus avinžirnių troškinys
Indiško stiliaus avinžirnių troškinys / 123RF.com nuotr.
Avinžirnių sriuba
Receptas: Avinžirnių sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.2 / 88
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Kuminai: 2.00 arbat. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 4.00 skiltelės
Avinžirniai: 200.00 g (išmirkyti)
Tahini (sezamų sėklų pasta):(½ puodelio) 1.00 puodelis
Daržovių sultinys: 4.00 puodelis
Sultys: 3.00 valg. š. (citrinų)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Sudėkite kuminus į alyvuogių aliejų ir pakaitinkite kelias minutes storadugniame puode. Pridėkite svogūnų bei česnako ir troškinkite 5-7 minutes.
  2. Suberkite mirkytus avinžirnius, sudėkite sezamų sėklų pastą ir gerai išmaišykite. Virkite 30-40 minučių.
  3. Kai sriuba baigs virti, supilkite šviežiai spaustas citrinų sultis, pagardinkite druska ir pipirais. Skanaukite į sveikatą.
Suskleisti
Karštosios avinžirnių salotos
Receptas: Karštosios avinžirnių salotos
6 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.6 / 78
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 400.00 g
Avinžirniai: 200.00 g
Cukinijos: 2.00 vnt.
Paprikos: 1.00 vnt. (saldžioji raudona)
Fetos sūris: 100.00 g
Alyvuogių aliejus: 5.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg. š. sulčių)
Prieskoniniai žalumynai: 3.00 valg. š. (susmulkintų petražolių, mėtų, svogūnų laiškų,krapų ir pan.)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Kaip gaminti

1.  Avinžirnius išvirkite pagal nurodymus ant pakuotės.

2 Paruoškite daržoves: svogūną nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis, cukinijas – griežinėliais, papriką, išvalius sėklas, – dideliais kvadratėliais, pomidorus perpjaukite pusiau. Daržoves sudėkite į negilią skardą, apibarstykite pipirais, apšlakstykite dviem šaukštais aliejaus ir atsargiai pamaišykite. Kepkite 200 °C orkaitėje 30 min. (po 15 min. pamaišyti).

3. Likusį aliejų išplakite su citrinų sultimis ir prieskoniniais žalumynais.

4. Iš orkaitės išimtas daržoves 5 min. aušinkite, paskui sudėkite į dubenį, sumaišykite su išvirusiais avinžirniais ir fetos kubeliais. Apipilkite paruoštu padažu ir iš karto patiekite.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė  

Suskleisti
Avinžirnių karis
Receptas: Avinžirnių karis
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.3 / 31
Receptas
Ingredientai
Avinžirniai: 1.00 st. (sausų arba 2 indeliai konservuotų)
Aliejus: 1.00 valg. š. (kokosų arba kitokio)
Svogūnai: 1.00 vnt. (supjaustytas gabaliukais)
Imbieras: 1.00 valg. š. (tarkuotos imbiero šaknies)
Česnakai: 0.50 valg. š. (sutarkuoto)
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Kardamonas: 2.00 vnt. (kardamono pumpurai (išimtos sėklytės))
Karis: 2.00 arbat. š. (geltonojo)
Kuminai: 1.00 arbat. š.
Paprikos: 1.00 arbat. š. (saldžiosios)
Aitrioji paprika: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Pomidorai: 1.00 vnt. (indelis konservuotų savo sultyse)
Pomidorų pasta: 0.50 st.
Druska: 0.50 arbat. š.
Kokosų pienas: 150.00 ml (ir dar šiek tiek patiekimui)
Kalendros: 1.00 sauja (šviežios; patiekimui)
Kaip gaminti

1. Išmirkytus avinžirnius virkite pasūdytame vandenyje apie 1–1,5 val, arba kol jie taps minkšti. Neišpilkite vandens, kuriame avinžirniai virė.

2. Dideliame puode storu dugnu įkaitinkite aliejų ir apkepinkite svogūnus. Įberkite šaukštelį druskos, suberkite tarkuotus imbierus ir česnakus ir toliau kepinkite maišydami apie 2 min., kol viskas gražiai apskrus. Tada suberkite visus prieskonius ir toliau pakepinkite maišydami minutę kitą. Jei ima svilti ir sausėti, įpilkite kelis šaukštus vandens, kuriame virė avinžirniai.

3. Suverskite į puodą pomidorus kartu su sultimis, taip pat pomidorų pastą, ir maišydami troškinkite ant nedidelės ugnies apie 5 min. Sudėkite avinžirnius ir įpilkite pusę stiklinės skysčio, kuriame jie virė (jei naudojate konservuotus – sudėkite į puodą konservuotus avinžirnius kartu su jų skysčiu ir papildomai įpilkite pusę stiklinės verdančio vandens), troškinkite ant vidutinės ugnies apie 20 min, ne visai sandariai uždengę puodą.

4. Supilkite kokosų pieną, gerai išmaišykite ir troškinkite karį ant nedidelės ugnies dar 10–15 min.

5. Patiekite su virtais ryžiais, kapotomis kalendromis ir trupučiu kokosų pieno.

Pastaba: *Išmirkius turėtumėte gauti apie 2 stiklines avinžirnių.

Suskleisti
Avinžirnių ir špinatų karis
Receptas: Labai greitas avinžirnių ir špinatų karis
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.1 / 14
Receptas
Ingredientai
Avinžirniai: 1.00 vnt. (skardinė arba 240 g virtų)
Pomidorų tyrė: 200.00 g (arba pomidorų savo sultyse (tinka ir smulkinti, ir nesmulkinti))
Svogūnai: 0.50 vnt.
Kokosų pienas: 0.50 st. (pilno riebumo)
Česnakai: 4.00 skiltelės
Kokosų aliejus: 1.00 valg. š. (arba lydyto sviesto ghi)
Pankolių sėklos: 1.00 žiupsnelis (maltų arba nesmulkintų)
Kalendros sėklos: 1.00 žiupsnelis (maltų arba nesmulkintų)
Kario prieskoniai: 1.00 arbat. š. (galima berti ir 2)
Kajeno pipirai: 1.00 žiupsnelis
Vanduo: 0.50 st.
Špinatai: 150.00 g (šviežių)
Jogurtas: 3.00 valg. š. (graikiško; arba kokosų jogurto veganinei alternatyvai)
Lavašas: 2.00 vnt. (papločiai)
Kalendros: 2.00 valg. š. (smulkintos šviežios)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite prikaituvį arba keptuvę, dėkite sviestą ghi arba kokosų aliejaus, suberkite visus prieskonius. Berkite smulkintą česnaką bei svogūną, pakepinkite keletą minučių arba kol svogūnas taps permatomas ir švelniai apskrus.

2. Supilkite kokosų pieną, pomidorų tyrę, berkite avinžirnius ir dosnų žiupsnį druskos. Troškinkite uždengę maždaug 25 minutes, tuomet įmaišykite jogurtą ir špinatus (jei troškinys darosi per tirštas, bet kada galite įpilti šiek tiek vandens).

3. Troškinkite ant nedidelės ugnies dar 5 minutes arba kol špinatai suminkštės. Troškiniui pravėsus, pasūdykite pagal skonį.

4. Patiekite su skrudinta duonele. Aš naudojau lavašą, bet čia puikiai tiks ir pita duonelė arba indiškas naan’as. Jei kvietinių produktų vartoti nenorite, patiekite šį troškinį su virtais lęšiais bei kynva ar ryžiais.

5. Dekoruokite sausoje keptuvėje paskrudintais anakardžiais ir šviežia kalendra.

Pastabos:

  • Veganinei versijai graikišką jogurtą keiskite kokosų jogurtu arba jogurto nenaudokite.
  • Šis troškinys yra be glitimo.
  • Problemų sprendimas: jei nenorite naudoti kokosų pieno, keiskite jį grietinėle arba augalinės kilmės grietinėlės alternatyva, pvz.: anakardžių arba ryžių grietinėle. Jei šiam troškiniui nenaudosite kreminės konsistencijos švelniai saldaus ingrediento, jis bus skystas ir ganėtinai rūgštus. Jei troškinys jums šiek tiek per rūgštus nors viską darėte pagal receptą, galite įmaišyti šaukštą klevų sirupo arba įpilkite truputį daugiau kokosų pieno ar grietinėlės. Taip pat galite nedėti jogurto, nes šis irgi prisideda prie patiekalo rūgštumo.
Suskleisti
Tailandietiškas karis su moliūgais, pupelėmis ir avinžirniais
Receptas: Tailandietiškas karis su moliūgais, pupelėmis ir avinžirniais
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.2 / 16
Receptas
Ingredientai
Avinžirniai: 0.50 vnt. (indelio konservuotų)
Pupelės: 0.50 vnt. (indelio konservuotų)
Kokosų pienas: 200.00 ml
Raudonojo kario pasta: 1.00 arbat. š. (jei neturite, pakeiskite šaukšteliu tarkuotos imbiero šaknies ir šaukšteliu trinto česnako)
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis, smulkiai supjaustytas)
Moliūgai: 300.00 g (supjaustyto mažo kąsnio kubeliais)
Ciberžolė: 0.50 arbat. š.
Sultinys: 0.50 st. (arba vandens)
Čili pipiras: 1.00 g (pagal skonį)
Žuvies padažas: 1.00 valg. š. (arba pagal skonį)
Špinatai: 1.00 sauja (didelė; jaunų)
Kaip gaminti

1. Puode storu dugnu arba gilesnėje keptuvėje pakaitinkite 2 šaukštus kokosų pieno kartu su raudonojo kario pasta (arba, jei neturite – tarkuotą imbiero šaknį ir trintus česnakus).

2. Suberkite svogūnus ir moliūgus, ir maišydami kaitinkite porą minučių. Suberkite ciberžoles ir papriką, supilkite likusį kokosų pieną, suberkite konservuotus avinžirnius ir pupeles, įpilkite sultinio, ir virinkite ant nedidelės ugnies, kol moliūgas taps minkštas (priklausomai nuo moliūgo rūšies, užtruksite apie 8-15 minučių). 

3. Pačioje pabaigoje sudėkite špinatus, sumaišykite, ir nukelkite nuo ugnies. Jei trūksta sūrumo, įpilkite žuvies padažo (arba įberkite druskos).

4. Patiekite su virtais ryžiais, pabarstę čili pipirais, kalendrų lapeliais, ir pašlakstę laimo sultimis.

*Jei naudosite ne konservuotas pupeles ir avinžirnius, o džiovintas, jas užmerkite iš vakaro, o tada išvirkite pasūdytame vandenyje, kol taps minkštos.

Suskleisti
Baklažanų ir avinžirnių tadžinas
Receptas: Baklažanų ir avinžirnių tadžinas su abrikosais ir apelsinais
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.1 / 10
Receptas
Ingredientai
Baklažanai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Avinžirniai: 70.00 g (džiovintų)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Imbieras: 30.00 g (šviežio)
Konservuoti pomidorai: 1.00 vnt. (skardinė)
Prieskoniai: 2.00 arbat. š. (Raz el hanout (žemiau rasite receptą, kaip jo pasigaminti patiems))
Druska: 0.50 arbat. š.
Harisa: 1.00 arbat. š.
Apelsinai: 1.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Bulgur kruopos: 150.00 g
Citrinos: 0.50 vnt.
Mėtos: 15.00 g (šviežių)
Kalendros: 15.00 g (šviežių)
Kaip gaminti

1. Iš vakaro užmerkiame avinžirnius, išbrinkę jie turėtų sverti dvigubai daugiau.

2. Svogūną supjaustome smulkiais kubeliais ir dedame į įkaitintą keptuvę su šiek tiek aliejaus, kad svogūnas pradėtų kepti. Kepame ant vidutinės ugnies, kol apskrus, tada dedame smulkintą česnaką ir smulkia tarka sutarkuotą imbierą. Kartu suberiame prieskonius ir pakepiname kelias minutes, kad prieskoniai atsiskleistų, tačiau svarbu per daug nesuskrudinti česnako.

3. Pilame skardinę pomidorų ir dar tiek pat vandens – patogu tai daryti ta pačia skardine. Beriame avinžinius ir verdame.

4. Baklažaną susipjaustome didesniais kubeliais. Įkaitiname kitą keptuvę kiek tik galime ir dedame baklažano kubelius į sausą labai karštą keptuvę bei gerai apskrudiname iš visų pusių. Taip per kelis kartus apkepiname visą baklažaną.

5. Kai išverda avinžirniai, į juos dedame apkepintą baklažaną, į 4 dalis supjaustytus džiovintus abrikosus, nutarkuojame apelsino žievelę ir išspaudžiame apelsino sultis. Įdedame druskos ir harisos pastos. Paverdame apie 15 minučių.

 

6. Bulgurą užpilame verdančiu vandeniu (vandens turi būti 1 cm virš kruopų) ir uždengiame dangčiu sandariai 10–15 minučių, kol jos išbrinks ir nebeliks vandens. Pilame alyvuogių aliejaus ir druskos, išspaudžiame pusę citrinos.

7. Į lėkštes dedame bulguro kruopas, ant jų baklažanų ir avinžirnių troškinį bei apibarstome smulkintomis mėtomis ir kalendromis.

Prieskonių mišinys Raz El Hanout

Ingredientai:

  • 2 valg. šaukšt. kumino sėklų;
  • 2 valg. šaukšt. kalendros sėklų;
  • 1 valg. šaukšt. cinamono;
  • 2 arbat. šaukšt. džiovinto imbiero;
  • 1 arbat. šaukšt. ciberžolės;
  • 1 arbat. šaukšt. juodųjų pipirų;
  • sėklos iš 8 kardamono ankščių.

Gaminimas:

Viską porą minučių pakepiname įkaitusioje keptuvėje ir tada viską sumalame arba susmulkiname grūstuvėlyje.

Suskleisti
Veganiškas plovas
Receptas: Veganiškas plovas su avinžirniais ir spanguolėmis
1 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
2.7 / 19
Receptas
Ingredientai
Ryžiai: 0.30 puodelis (nevirtų rudųjų)
Morkos: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt. (mažytis)
Avinžirniai: 0.30 puodelis (konservuotų)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Pomidorų pasta: 2.00 arbat. š.
Garstyčios: 0.50 arbat. š. (grūdėtųjų)
Vanduo: 0.40 puodelis
Ciberžolė: 0.25 arbat. š.
Kario prieskoniai: 0.25 arbat. š.
Vištienos prieskoniai: 0.25 arbat. š.
Sojos padažas: 0.50 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Bazilikai: 1.00 žiupsnelis (džiovintų)
Kaip gaminti

1. Ryžius užkaičiame virti ir, kol jie verda, nuskutame morką, ją supjaustome šiaudeliais, nulupame svogūną, smulkiai supjaustome.

2. Morką ir svogūną pakepiname keptuvėje su šiek tiek aliejaus. Bebaigiant kepti, sudedame smulkiai supjaustytą česnaką, pomidorų pastą, visus prieskonius ir viską dar 2–3 min. pakepame.

3. Į keptuvę su daržovėmis sudedame išvirusius ryžius, avinžirnius, pilame vandenį, sojos padažą, išmaišome ir paliekame ant nedidelės kaitros dar kelioms minutėms. Galiausiai įmaišome spanguoles.

Suskleisti
Pomidorinis avinžirnių troškinys
Receptas: Pomidorinis avinžirnių troškinys
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.8 / 58
Receptas
Ingredientai
Avinžirniai: 300.00 g
Pomidorai: 250.00 g (konservuotų savo sultyse - geriausia smulkintų)
Rūkytos dešrelės:(mėgstamų) 2.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Kmynai: 1.00 žiupsnelis
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (miltelių)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kalendros: 10.00 g (ryšulėlis lapelių (nebūtina))
Aliejus: 3.00 valg. š. (kepimui)
Kaip gaminti
  1. Avinžirnius užmerkite ir palikite per naktį išbrinkti. Išbrinkusius išskalaukite ir išvirkite. 
  2. Svogūnus, česnakus ir dešreles susmulkinkite ir suberkite į keptuvę su įkaitusiu aliejumi. Trumpai apkepkite.
  3. Sukrėskite į keptuvę pomidorų tyrę, įberkite kmynų, aitriųjų pipirų, pagal skonį pasūdykite. Jei padažas rūgštokas, įberkite žiupsnelį cukraus. Patroškinkite.
  4. Sukrėskite avinžirnius ir dar šiek tiek patroškinkite (geriau uždengtu keptuvės dangčiu), vis pamaišydami.
  5. Prieš tiekdami galite pabarstyti smulkintais šviežios kalendros lapeliais.
Suskleisti
Avinžirnių maltinukai
Receptas: Avinžirnių maltinukai
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.3 / 176
Receptas
Ingredientai
Avinžirniai: 400.00 g
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt. (pusė)
Burnočiai: 4.00 valg. š. (galima keisti linų sėmenimis)
Sūris: 100.00 g (brandintas)
Miltai: 125.00 g
Krapai: 2.00 valg. š.
Karis: 2.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Aliejus: 5.00 valg. š. (kepimui)
Kaip gaminti

1. Avinžirnius iš vakaro pamerkite.

2. Išmirkusius išvirkite ir sutrinkite trintuve kartu su vandeniu, kuriame virė. Suberkite smulkintą svogūną, kapotus krapus, tarkuotą sūrį, burnočių sėklas, miltus, karį, pagal skonį pasūdykite. Masę gerai išmaišykite. Ji turi būti tokia, kad suformuoti maltinukai nebyrėtų. Jei prastai limpa, įpilkite šiek tiek vandens, įberkite miltų. Sudrėkinkite delnus ir suformuokite maltinukus. Kepkite įkaitusiame aliejuje, kol gražiai apskrus. Iškeptus gerai nusausinkite.

3. Tiekite su mėgstamu padažu.

Suskleisti
Veganiški paplotėliai
Receptas: Avinžirnių ir daržovių kepsneliai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
3.7 / 36
Receptas
Ingredientai
Avinžirniai: 250.00 g
Morkos: 2.00 vnt.
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Porai: 1.00 vnt.
Svogūnai: 0.50 vnt.
Špinatai: 1.00 sauja
Žolelės: 1.00 sauja (mėgstamų šviežių; pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Avinžirnius pamerkite iš vakaro, kad gerai išbrinktų, ir kitą dieną išvirkite. Dažniausiai jie išverda per 50 minučių.

2. Kol avinžirniai verda, sutarkuokite morkas, supjaustykite porą, svogūną, česnaką ir viską trumpai patroškinkite keptuvėje. Troškinimo pabaigoje suberkite špinatus.

3. Smulkintuvu sutrinkite išvirtus avinžirnius. Dėkite juos, patroškintas daržoves ir kiaušinius į dubenį, berkite kapotų žalumynų, druskos, pipirų ir gerai išmaišykite.

4. Drėgnomis ar aliejuotomis rankomis formuokite kepsnelius. Juos sudėkite į kepimui paruoštą indą, išklotą kepimo popieriumi, ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie pusvalandį.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai