1. Svieste pakepinkite smulkintas daržoves
2. Į sultinį suberkite druską, prieskonius, supjaustytas bulves bei apkepintas daržoves ir virkite apie 20 min. Galite paskaninti grietine.
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
1. Kaulus ir nuopjovas (odelė netinka, nes ji riebi) sudėkite į puodą, įpilkite vandens, užvirinkite ir pavirkite 5 min. Vandenį nupilkite, įpilkite švaraus, kad apsemtų, sudėkite nuluptas daržoves, uždenkite ir ant labai mažos ugnies virkite 2,5–3 val.
2. Gatavą sultinį nukoškite, ataušinkite iki kambario temperatūros, paskui palaikykite šaldytuve, kad sukietėtų riebalai. Visus juos nugriebkite.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Vištieną dėkite į puodą ir užpilkite šaltu vandeniu (1,5–2 l), įmeskite pipirų žirnelius, įberkite druskos, užvirinkite, nugraibykite susidariusias putas ir sumažinę ugnį pavirkite 15–20 min.
2. Tuo metu morkas supjaustykite ilgais, bet ne pernelyg plonais šiaudeliais, porus (išskyrus viršutinę žaliąją dalį) – šiaudeliais arba pusžiedžiais.
3. Pirmiausia į puodą su vištiena sumeskite morkas, joms pavirus apie 10 min. – porus. Viską dar virkite apie 7–10 min. Paragaukite, ar netrūksta druskos. Baigiant virti įberkite smulkiai kapotų petražolių ir nukelkite puodą nuo ugnies, tegul taip pastovi apie 10 min.
4. Tuo metu, kai sriuba jau baigia virti ir ilsisi išvirusi, kuskusą suberkite į dubenėlį ir užpilkite verdančiu vandeniu, kad jo dar būtų per pirštą nuo kuskuso viršaus, įberkite žiupsnį druskos, dėkite mažą gabaliuką sviesto ir uždenkite. Po 7 min. atidenkite ir gerai išpurenkite išbrinkusį kuskusą šakute.
5. Į sriubos lėkštes dėkite po kelis šaukštus kuskuso, pilkite sriubos ir priplėšykite vištienos gabaliukų.
Pirmiausia jums reikės riebios vištos iš kaimo ar ūkininko. Su paukštynų broileriais tikrai neprasisuksit – gausit birzgaliuką, o ne sriubą. O patį česnaką mėgstu šiek tiek karamelizuoti svieste, o ne iš karto sumesti į sultinį. Šafranas čia tinka neįtikėtinai gerai, o aš jo net nemėgstu, ir yra vienintelis patiekalas, dėl kurio išvis šafraną perku.
1. Pirmiausia išverdame sultinį. Į puodą sudedame visus jam skirtus ingredientus ir įpilame pusantro litro vandens. Neuždengę puodo ant mažos ugnies verdame apie pusantros valandos. Mėsa jau turi lengvai nertis nuo kaulo. Išvirus mėsą išimame, palaukiame, kol pravės, ir suplėšome gabaliukais. Atsidedame į šalį. Sultinį perkošiame.
2. Kokius 50 ml dar karšto sultinio įpilame į puodelį ir ten įberiame šafraną. Paliekame 20 minučių.
3. Verdame sriubą. Česnakus nulupame ir lengvai pakepiname ant sviesto puode, kuriame virsime sriubą. Supilame sultinį, sudedame stambiai supjaustytą kaliaropę ar saliero šaknį. Verdame 30 min. Į virimo pabaigą supilame sultinį su šafranu.
4. Sriubą sutriname smulkintuvu. Atgal sudedame suplėšytą gabaliukais vištą.
5. Patiekiame su kepinta duona, ištrinta česnaku.
- Vištieną nuplaukite ir susmulkinkite mažais gabalėliais. Česnaką nulupkite ir taip pat susmulkinkite gabalėliais.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite vištieną su česnakais.
- Morkas ir saliero gumbą nulupkite. Salierą sutarkuokite smulkiais šiaudeliais, morkas pagal skonį – galite sutarkuoti ar supjaustyti.
- Puode užkaiskite vištienos sultinį, kai užvirs, suberkite daržoves ir apkeptus vištienos gabalėlius. Kai daržovės bus beveik suminkštėjusios, suberkite vermišelius.
- Išvirusią sriubą pagardinkite kokosų pienu, ciberžolėmis, muskatu, Kajeno paprikos milteliais, pasūdykite.
1. Keptuvėje įkaitinkite kelis šaukštus aliejaus ir apkepkite faršą. Paskaninkite pipirais, druska, kariu ir vištienos prieskoniais.
2. Didesniame puode užvirkite 1,5–2 l vandens, įmeskite kelis laurų lapelius, kvapiųjų pipirų, kubelį sultinio ir sudėkite apkeptą faršą, pjaustytas morkas.
3. Sriubą virkite 10–15 minučių, tuomet suberkite pjaustytas cukinijas, paprikas ir virkite dar 10–15 minučių, kol daržovės suminkštės.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Nuplautą žiedinį kopūstą suskirstykite žiedynėliais.
2. Raudoną saldžiąją papriką perpjaukite pusiau, išskobusi sėklalizdžius, supjaustykite kubeliais.
3. Nuluptus porus supjaustykite griežinėliais.
4. Į puodą sudėkite nuplautas viščiuko šlauneles, įpilkite apie pusantro litro vandens. Kai užvirs, sumeskite laurų lapus, pipirus ir apie 20 minučių pakaitinkite. Suberkite ryžius ir virkite dar 10 minučių.
5. Šlauneles išgriebkite. Nuo kaulų nupjaustykite mėsą, susmulkinkite.
6. Keptuvėje išlydytame svieste pakepinkite porų griežinėlius. Sudėkite smulkintą mėsą ir kepinkite dar kelias minutes. Suverskite į puodą su ryžiais, išmaišykite, luktelėkite, kol užvirs.
7. Sumeskite smulkintus žiedinius kopūstus, paprikas ir virkite, kol daržovės suminkštės. Pagal skonį įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų. Tiekiant tinka užbalinti liesa grietinėle.
1. Į maltą vištieną įmuškite kiaušinį, pasūdykite, pagardinkite prieskoniais, gerai išmaišykite. Drėgnais delnais suformuokite nedidelius kukulius, apvoliokite džiūvėsėliuose ir iš visų pusių apkepkite įkaitintame aliejuje. Sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nusivarvėtų.
2. Nulupkite ir susmulkinkite svogūną. Morkas ir saliero stiebą supjaustykite griežinėliais, bulves – šiaudeliais.
3. Į puodą įdėkite šaukštą sviesto, kai riebalai nustos putoti, suberkite svogūnus ir vis pamaišydama kepkite, kol gabalėliai įgaus geltoną atspalvį. Sudėkite morkų ir salierų griežinėlius, dar šiek tiek pakepkite. Supilkite sultinį, užvirinkite, sudėkite bulves. Virkite, kol daržovės suminkštės. Baigdama virti sudėkite į sriubą vištienos kukulius. Jei reikia, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir kapotais žalumynais.
Plačiau skaitykite: Vakarienei – šilta sriuba!
1. Iš pradžių išvirkite ryžių spagečius. Išvirusius juos nupilkite šaltu vandeniu ir atidėkite.
2. Į didelį puodą supilkite vištienos sultinį, įberkite maždaug 8 arbat. šaukšt. nulupto ir smulkiai supjaustyto imbiero, česnaką ir griežinėliais supjaustytus svogūnus. Vištienos sultinį užvirkite ir palikite lengvai virti ant vidutinės ugnies.
3. Tuomet į sultinį supilkite sojos padažą, įberkite žiupsnelį druskos, čili paprikos ir smulkiai pjaustytą vištienos filė. Sriubą 5 minutes virkite ant vidutinės ugnies.
4. Praėjus nurodytam laikui, suberkite į sriubą ryžių spagečius, puodą nukelkite nuo ugnies ir prieš patiekdami palaikykite uždengtą dar 5 minutes.
1. Vištieną ir citrinžoles nuplaukite, sudėkite į puodą, užpilkite vandeniu ir pasūdykite. Vandeniui užvirus puodą uždenkite ir virkite 45–50 min. ant nesmarkios ugnies. Tada vištieną išgriebkite į lėkštę, o citrinžoles išmeskite. Į sultinį sumeskite šafranus.
2. Juoduosius pipirus, kalendrų sėklas, kuminus sugrūskite. Svogūnus ir česnakus nulupkite. Kartu su imbierais elektriniu trintuvu sutrinkite iki tyrės, sumaišykite su sugrūstais prieskoniais ir sudėkite į keptuvę su įkaitintu žemės riešutų aliejumi. Pamaišydami kepkite ant vidutinės kaitros maždaug 5 minutes.
3. Šį mišinį ir nuo kaulų atskirtą, pasmulkintą vištieną be odelių sudėkite į sultinį. Užvirinkite ir virkite maždaug 10 minučių. Suberkite makaronus ir dar pavirkite 4–5 minutes. Pagardinkite žaliųjų citrinų sultimis ir paragaukite – jei norisi, dar pasūdykite.
4. Į dubenėlius išdalinkite makaronus ir vištieną iš sriubos, įdėkite po kiaušinio puselę, užpilkite sultinio, pagardinkite kalendrų lapeliais ir keliais lašais sezamų aliejaus. Patiekite su žaliosios citrinos skiltele.