Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 valandų orkaitėje kepamas kumpis – pietums, salotoms ir tortilijoms: kaip mėsą pagaminti sultingesnę?

Namuose jau kvepia Kalėdomis. Laikas tarsi pradeda bėgti lėčiau: languose raminančiai mirksint spalvingoms lemputėms, su šeimos nariais puošiame kalėdinį medį, pakuojame dovanas. Neišvengiame ir vienos pagrindinių temų – ką gi įdomesnio šįkart patiekti su šventinio stalo vaišėmis. Ką nors sotaus, bet būtinai – gardaus. Kažką neįprasto, bet nenutolstančio nuo Kalėdų dvelksmo.
Druska ir Pipirai 9
Vidas Nadzeika ir Kristina Kanišauskaitė-Šaltmerė

Išeitį sufleruoja naujausias kulinarinės laidos „Druska ir pipirai“ epizodas. Jame kiaulienos kumpį gabale ruošia mėsos technologas Vidas Nadzeika ir 15min žurnalistė Kristina Kanišauskaitė-Šaltmerė.

Šį patiekalą pradėti gaminti galite Kalėdų išvakarėse, pertraukėlėse tarp silkių pataluose dekoravimo ir kisieliaus virimo.

Neišsigąskite instrukcijų: nors šį kumpį ruošite bemaž 48 valandas, rankų darbo patiekalui prireiks itin nedaug. O visa kita atliks... šaldytuvas ir orkaitė.

Plėšomu tapęs kumpis tiks ne vien kaip pagrindinis patiekalas kalėdiniam vaišių stalui. Tą pačią technologiją puikiai pritaikysite gamindami kiaulieną ar paukštieną, kurią ataušusią plėšysite į salotas, o susmulkinę riekelėmis – pagardinsite tortilijas ar sumuštinius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kiaulienos kumpis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kiaulienos kumpis

Ingredientai:

  • 800 g kiaulienos kumpio

Sūrymui:

  • 100 g šviežiai spaustų apelsinų sulčių
  • 400 g vandens
  • 35 g druskos
  • 15 g cukraus
  • 2 g lauro lapų
  • 2 g kvapniųjų pipirų
  • 4 g keturių pipirų mišinio
  • 4–5 vnt. gvazdikėlių
  • 8 g cinamono žievelės
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kiaulienos kumpis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kiaulienos kumpis

Marinavimui:

  • 5 g prieskonių mišinio su šaltalankiais ir apelsinais
  • 7 g citrininių pipirų

Gaminimas:

  • Iš išvardintų ingredientų susimaišykite sūrymą ir jame apie parą laiko marinuokite kumpį.
  • Išėmę iš sūrimo, kumpį įtrinkite prieskoniais ir marinuokite dar 10–12 val.
  • Į kepimo skardą įpilkite truputį vandens. Kumpį dėkite į kepimo maišelį, tada – į skardą ir apie 10 val. kepkite apie 80°C temperatūroje. Baigdami kepti, dar 15–20 min. temperatūrą orkaitėje pakelkite iki 190°C.
  • Patiekite kumpį su patinkančiu padažu, daržovėmis ar garnyru (bulvėmis, ryžiais, grikiais)

Skanaus!

VIDEO: „Druska ir pipirai“: kaip plėšomą kumpį gardžiai paruošti namų virtuvėje?

Daugiau kulinarinės laidos „Druska ir pipirai“ epizodų bei receptų rasti galite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“
Reklama
„Energus“ dviratininkų komandos įkūrėjas P.Šidlauskas: kiekvienas žmogus tiek sporte, tiek versle gali daugiau
Reklama
Visuomenės sveikatos krizė dėl vitamino D trūkumo: didėjanti problema tarp vaikų, suaugusiųjų ir senjorų