Ingredientai (24 cm apvaliai formai):
biskvitui:
- 16 putpelių kiaušinių (arba 4 įprasti kiaušiniai);
- 12 valg. šaukšt. cukraus;
- 8 valg. šaukšt. miltų;
- 4 valg. šaukšt. kakavos miltelių;
- 2 valg. šaukšt. krakmolo;
- 8 valg. šaukšt. šilto vandens;
- 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių.
sirupui:
- 100 ml vandens;
- 8 valg. šaukšt. cukraus;
- 1⁄4 arbat. šaukšt. mėtų esencijos.
mėtiniam kremui:
- 250 g maskarponės sūrio;
- 300 ml grietinėlės;
- 3 valg. šaukšt. cukraus;
- 10 g želatinos;
- 1⁄2 arbat. šaukšt. mėtų esencijos;
- žalių maistinių dažų.
šokoladiniam kremui:
- 100 g juodojo šokolado;
- 125 ml grietinėlės (36 proc. riebumo);
- 25 g sviesto;
- 5 g želatinos.
Iškepkite biskvitą:
1. Kiaušinius išplakite su cukrumi, palaipsniui pilkite vandenį ir plakite, kol masė taps labai puri, šviesiai geltonos spalvos.
2. Sumaišykite miltus, krakmolą, kakavą ir kepimo miltelius. Persijokite per sietelį ir suberkite į turimą kiaušinių masę. Viską labai atsargiai, lėtai išmaišykite, kad neliktų miltų gumuliukų.
3. Pilkite į kepimo popieriumi išklotą formą ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 25 min.
4. Atvėsusį biskvitą perpjaukite į 3 lakštus.
Paruoškite sirupą:
1. Sumaišykite visus sirupui skirtus produktus.
Pagaminkite mėtinį kremą:
1. Želatiną užpilkite 40 g vandens ir palikite išbrinkti.
2. Į maskarponės sūrį sudėkite cukrų, mėtų esenciją, maistinius dažus ir gerai viską išmaišykite.
3. Atskirai išplakite grietinėlę. Ją pilkite į maskarponės sūrio masę ir viską išmaišykite į vienalytę masę. Supilkite ištirpintą želatiną ir išmaišykite.
Pagaminkite šokoladinį kremą:
1. Želatiną užpilkite 25 ml grietinėlės ir palikite išbrinkti.
2. Likusią grietinėlę išplakite iki standumo ir pastatykite į šaldytuvą.
3. Šokoladą sulaužykite gabaliukais, dėkite į puodą kartu su sviestu ir ant mažos ugnies ištirpinkite. Į karštą šokoladą dėkite išbrinkusią želatiną ir maišykite, kol ištirps (jei nelabai tirpsta, pastatykite trumpam ant viryklės).
4. Šokoladinę masę atvėsinkite ir sudėkite grietinėlę, šaukštu atsargiai išmaišykite, kad grietinėlė nesukristų.
Surinkite tortą:
1. Dėkite vieną biskvitą, sulaistykite sirupu, tepkite mėtinį kremą.
2. Dėkite antrą biskvitą, sulaistykite sirupu, tepkite šokoladinį kremą, uždenkite trečiu biskvitu.
3. Visą tortą padenkite likusiu kremu. Stingdykite tortą šaldytuve.
Papuoškite tortą:
1. Sumaišykite 100 ml šalto vandens su 2 šaukšteliais kakavos miltelių.
2. Į gautą tyrelę merkite konditerinio šepetėlio galą ir braukiant per pirštą aptaškykite tortą (pradžioje išbandykite taškymo procesą ne ant torto). Puoškite mėtos lapeliais.
Mėtos ir šokolado derinį mėgstančius užbursiantį tortą pristatančio Daivos Urbonavičiūtės putpelių ūkio patirtis rodo, kad žmonės, jautrūs įprastiems kiaušiniams, juos dažnai gali sėkmingai keisti putpelių kiaušiniais. O pastarieji gaminant „elgiasi“ lygiai taip pat, kaip kiti kiaušiniai, ir su jais galima gaminti įmantriausius desertus.
Kaip desertai pritaikomi ypatingiems žmonių poreikiams, taip Druskininkuose ne vienas sveikatingumo ir pramogų objektas pritaikytas neįgaliesiems. Atnaujintame K.Dineikos sveikatingumo parke veikia sūpynės, skirtos judėjimo negalią turintiems žmonėms. Druskininkų vandens parke įrengti keltuvai į baseiną bei specialiai pirtims pritaikytas karščiui atsparus neįgaliojo vežimėlis. „Snow Arena“ neįgaliesiems siūlo išbandyti monoslidę, o Ilgio ežero pakrantėje įrengta žmonėms su judėjimo negalia reikalinga infrastruktūra.