„100 tortų Lietuvai“: desertų butiko „Vanilės namai“ lietuviškų spanguolių ir rozmarinų tortas

Lietuvai minint Nepriklausomybės šimtmetį įvairiuose šalies kampeliuose netrūksta savų mažesnių progų, įsiliejančių į bendrą šventišką atmosferą. Gegužės 26-ąją Kurorto šventę organizuojantys Druskininkai įvairius restoranus, kavines, desertines ir konditerijos meistrus pakvietė skirti Lietuvos Nepriklausomybės šimtmečiui po vieną tortą – taip gimė projektas „100 tortų Lietuvai“, kurio vedle tapo kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė. Portale 15min kasdien nuo Vasario 16-osios skelbiama po vieną torto receptą. Ir taip iki pat gegužės 26-osios, kai tortų bus visas 100-as!
Desertų butiko „Vanilės namai“ spanguolių ir rozmarinų tortas
Desertų butiko „Vanilės namai“ spanguolių ir rozmarinų tortas / Iljos Sivakovo nuotr.

Ingredientai

biskvitui:

  • 200 g sviesto;
  • 300 g cukraus;
  • 400 g kiaušinių;
  • 380 g miltų;
  • 1 g druskos;
  • 200 g baltymų;
  • smulkintų šviežio rozmarino šakelių.

spanguoliųcremeux“:

  • 527 g spanguolių tyrės;
  • 158 g trynių;
  • 211 g kiaušinių;
  • 158 g cukraus;
  • 176 g sviesto;
  • 14 g želatinos;
  • rozmarino šakelių.

spanguolių „kuli“:

  • 450 g spanguolių tyrės;
  • 150 g cukraus;
  • 18 g krakmolo;
  • 12 g želatinos;
  • šviežio rozmarino šakelių.

musui:

  • 300 g cukraus;
  • 90 ml vandens;
  • 165 g trynių;
  • 600 g maskarponės sūrio;
  • 200 g grietinėlės;
  • 18 g želatinos;
  • 2 šviežios rozmarino šakelės.

Iškepkite biskvitą:

1. Sviestą sumaišykite su cukrumi, sudėkite kiaušinius, smulkintą rozmariną. Supilkite miltus su druska, išmaišykite ir sudėkite plaktą baltymą.

2. Gautą masę pilkite į kepimo formą ir kepkite iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 25–30 minučių.

Iljos Sivakovo nuotr. /Spanguolių ir rozmarinų tortas
Iljos Sivakovo nuotr. /Spanguolių ir rozmarinų tortas

Pagaminkite spanguolių cremeux:

1. Paruoškite želatiną. Tyrę su rozmarino šakele kaitinkite iki virimo, kiaušinius maišykite su cukrumi. Pašildytą tyrę sumaišykite su kiaušinių tryniais. Kaitinkite iki 82 laipsnių temperatūros. Nuėmus nuo kaitlentės dėkite želatiną, atvėsinkite iki 45 laipsnių temperatūros ir papildykite sviestu.

2. Supilkite į kelis mažesnius žiedus, nei bus renkamas tortas, ir dėkite į greito užšaldymo kamerą.

Pagaminkite spanguolių kuli:

1. Paruoškite želatiną. Sumaišykite tyrę, cukrų ir krakmolą, pašildykite iki užvirimo. Nuėmus nuo kaitlentės, įmaišykite želatiną ir atvėsinkite.

2. Supilkite ant žiede paruoštos spanguolių kuli ir vėl dėkite į greito užšaldymo kamerą.

Paruoškite musą:

1. Puode pasiruoškite sirupą iš vandens ir cukraus, virkite iki 119 laipsnių temperatūros, išplakite trynius.

2. Sirupą ir trynius plakite iki purumo, supilkite želatiną, dėkite maskarponės sūrį ir atvėsinkite.

3. Sudėkite pusiau plaktą grietinėlę ir išmaišykite.

Surinkite tortą:

1. Tortą surinkite žiede. Dėkite biskvitą, tuomet paruoštą spanguolių kuli su cremeux, tuomet tepkite musą. Tortą sluoksniuokite iki norimo aukščio. Užbaikite biskvitu.

2. Padenkite maskarponės sūrio kremu.

Iljos Sivakovo nuotr. /Spanguolių ir rozmarinų tortas
Iljos Sivakovo nuotr. /Spanguolių ir rozmarinų tortas

Šį tortą pristatančio, uostamiestyje veikiančio butiko „Vanilės namai“ meniu įkvėpė jo šeimininkių kelionės į meilės miestą Paryžių. Lietuvoje Meilės vardas suteiktas šalia Druskininkų, Nemuno upėje esančiai salai. Nemuno vandenys į Meilės salą iš Pervalkos atnešė daug smėlio ir pažėrė jį dešiniame salos krante, kur susiformavo paplūdimys. Jame netruko atsirasti ir patogios persirengimo bei drabužių saugojimo patalpos.

Meilės salos paplūdimys veikė iki 1935 metų. Šio amžiaus pradžioje saloje rinkdavosi jaunimas. Saloje kurdavo laužą, šokdavo, dainuodavo, o sulaukę vidurnakčio eidavo į skirtingas salos puses. Merginos rinkdavosi kairiajame salos krante, vaikinai – dešiniajame. Tada kiekvienas leisdavo į upę savo vainiką su žvakute, prie kurio pririšdavo lentelę su savo vardu. Salos gale, kur suteka upės srovės susitikdavo ir vainikai. „Susiporavusius“ vainikus stebėdavo budintieji valtyse ir garsiai skelbdavo „laimingųjų porų“ vardus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis