Ingredientai
biskvitui:
- 200 g sviesto;
- 300 g cukraus;
- 400 g kiaušinių;
- 380 g miltų;
- 1 g druskos;
- 200 g baltymų;
- smulkintų šviežio rozmarino šakelių.
spanguolių „cremeux“:
- 527 g spanguolių tyrės;
- 158 g trynių;
- 211 g kiaušinių;
- 158 g cukraus;
- 176 g sviesto;
- 14 g želatinos;
- rozmarino šakelių.
spanguolių „kuli“:
- 450 g spanguolių tyrės;
- 150 g cukraus;
- 18 g krakmolo;
- 12 g želatinos;
- šviežio rozmarino šakelių.
musui:
- 300 g cukraus;
- 90 ml vandens;
- 165 g trynių;
- 600 g maskarponės sūrio;
- 200 g grietinėlės;
- 18 g želatinos;
- 2 šviežios rozmarino šakelės.
Iškepkite biskvitą:
1. Sviestą sumaišykite su cukrumi, sudėkite kiaušinius, smulkintą rozmariną. Supilkite miltus su druska, išmaišykite ir sudėkite plaktą baltymą.
2. Gautą masę pilkite į kepimo formą ir kepkite iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 25–30 minučių.
Pagaminkite spanguolių cremeux:
1. Paruoškite želatiną. Tyrę su rozmarino šakele kaitinkite iki virimo, kiaušinius maišykite su cukrumi. Pašildytą tyrę sumaišykite su kiaušinių tryniais. Kaitinkite iki 82 laipsnių temperatūros. Nuėmus nuo kaitlentės dėkite želatiną, atvėsinkite iki 45 laipsnių temperatūros ir papildykite sviestu.
2. Supilkite į kelis mažesnius žiedus, nei bus renkamas tortas, ir dėkite į greito užšaldymo kamerą.
Pagaminkite spanguolių kuli:
1. Paruoškite želatiną. Sumaišykite tyrę, cukrų ir krakmolą, pašildykite iki užvirimo. Nuėmus nuo kaitlentės, įmaišykite želatiną ir atvėsinkite.
2. Supilkite ant žiede paruoštos spanguolių kuli ir vėl dėkite į greito užšaldymo kamerą.
Paruoškite musą:
1. Puode pasiruoškite sirupą iš vandens ir cukraus, virkite iki 119 laipsnių temperatūros, išplakite trynius.
2. Sirupą ir trynius plakite iki purumo, supilkite želatiną, dėkite maskarponės sūrį ir atvėsinkite.
3. Sudėkite pusiau plaktą grietinėlę ir išmaišykite.
Surinkite tortą:
1. Tortą surinkite žiede. Dėkite biskvitą, tuomet paruoštą spanguolių kuli su cremeux, tuomet tepkite musą. Tortą sluoksniuokite iki norimo aukščio. Užbaikite biskvitu.
2. Padenkite maskarponės sūrio kremu.
Šį tortą pristatančio, uostamiestyje veikiančio butiko „Vanilės namai“ meniu įkvėpė jo šeimininkių kelionės į meilės miestą Paryžių. Lietuvoje Meilės vardas suteiktas šalia Druskininkų, Nemuno upėje esančiai salai. Nemuno vandenys į Meilės salą iš Pervalkos atnešė daug smėlio ir pažėrė jį dešiniame salos krante, kur susiformavo paplūdimys. Jame netruko atsirasti ir patogios persirengimo bei drabužių saugojimo patalpos.
Meilės salos paplūdimys veikė iki 1935 metų. Šio amžiaus pradžioje saloje rinkdavosi jaunimas. Saloje kurdavo laužą, šokdavo, dainuodavo, o sulaukę vidurnakčio eidavo į skirtingas salos puses. Merginos rinkdavosi kairiajame salos krante, vaikinai – dešiniajame. Tada kiekvienas leisdavo į upę savo vainiką su žvakute, prie kurio pririšdavo lentelę su savo vardu. Salos gale, kur suteka upės srovės susitikdavo ir vainikai. „Susiporavusius“ vainikus stebėdavo budintieji valtyse ir garsiai skelbdavo „laimingųjų porų“ vardus.