„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

„100 tortų Lietuvai“: Druskininkų „Romnesos“ šakotis

Lietuvai minint Nepriklausomybės šimtmetį įvairiuose šalies kampeliuose netrūksta savų mažesnių progų, įsiliejančių į bendrą šventišką atmosferą. Gegužės 26-ąją Kurorto šventę organizuojantys Druskininkai įvairius restoranus, kavines, desertines ir konditerijos meistrus pakvietė skirti Lietuvos Nepriklausomybės šimtmečiui po vieną tortą – taip gimė projektas „100 tortų Lietuvai“, kurio vedle tapo kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė. Portale 15min kasdien nuo Vasario 16-osios skelbiama po vieną torto receptą. Ir taip iki pat gegužės 26-osios, kai tortų bus visas 100-as!
Šakotis
Šakotis / Kepyklos archyvo nuotr.

Ingredientai:

  • 60 kiaušinių;
  • 2 kg aukščiausios rūšies kvietinių miltų;
  • 1,5 kg cukraus;
  • 1,5 kg sviesto;
  • 900 g grietinės;
  • 10 g vanilinio cukraus.

Paruoškite šakočio masę:

1. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų.

2. Sviestą išsukite su cukrumi bei vaniliniu cukrumi. Maišykite, kol cukrus ištirps. Sudėkite kiaušinių trynius.

3. Palaipsniui berkite miltus, maišant, kol gausis vientisa masė. Tada supilktie grietinę ir vėl išmaišykite iki vientisos masės.

4. Baltymus išplakite ir lėtai sudėkite į tešlą.

Iškepkite šakotį:

1. Kepimo formą-veleną apvyniokite kepimo popieriumi ir virvele, aptepkite sviestu. Sukdami veleną pilkite tešlą, kad pasidengtų visas ritinėlis.

2. Tešlą pilkite sluoksniais, vis sukant. Kartais padarykite staigesnius judesius tam, kad gautųsi rageliai – spygliai. Taip kepkite, kol sunaudosite visą paruoštą tešlą.

Iš nurodyto kiekio ingredientų iškepamas 70 cm aukščio šakotis, kurio svoris apie 5 kg.

Kepyklos archyvo nuotr. /Šakočiai
Kepyklos archyvo nuotr. /Šakočiai

Šakočio receptu pasidalinusiai ir projekte „100 tortų Lietuvai“ dalyvaujančiai įmonei „Romnesa“ priklauso ir didžiausio pasaulyje šakočio rekordas. 2015 m. iškepto milžiniško šakočio aukštis – 372 cm, apimtis storiausioje vietoje – 302 cm, svoris – 85,8 kg. Tai sunkiausias, aukščiausias ir storiausias šakotis Lietuvoje, kuris kepė vieną valandą ir keturiasdešimt minučių.

Rekordinio šakočio kepimui buvo suprojektuota ir pagaminta speciali įranga: keturių metrų ilgio malkomis kūrenama krosnis, 4 m ilgio ir apie 1,5 m pločio skarda tešlai bei 3,7 m aukščio kūgis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs