Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„100 tortų Lietuvai“: druskos karalienės tortas su sūria karamele ir šokoladiniu kremu

Tiek tortų, kiek jų Druskininkuose buvo gegužės 26-ąją, šis kurortas, galbūt dar nematė. Skaičiuojant 100-ąją dieną po Vasario 16-osios, kai Lietuva oficialiai minėjo Valstybės atkūrimo šimtmečio jubiliejų, Druskonio ežero pakrantėje rinkosi projekto „100 tortų Lietuvai“ dalyviai, suburti kulinarinių knygų autorės, tinklaraštininkės Renatos Ničajienės. 15min skelbia dar keletą receptų, kurie viršijo projekto sumanytojos planus – tortų receptais panoro pasidalinti per 100 dalyvių!
Tortas su sūria karamele ir šokoladiniu kremu
Tortas su sūria karamele ir šokoladiniu kremu / Asmeninio albumo nuotr.

Ingredientai:

biskvitui:

  • 200 g cukraus pudros;
  • 250 g baltymų;
  • 60 g cukraus;
  • 200 g miltų.

sūriai karamelei:

  • 130 g cukraus;
  • 10 g gliukozės;
  • 20 g medaus;
  • 70 g grietinėlės;
  • 80 g sviesto;
  • žiupsnelis druskos.

šokoladinio kremo pertepimui:

  • 400 g sviesto;
  • 160 g pieno;
  • 200 g cukraus;
  • 120 g kakavos miltelių.
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Aušra Česnulevičienė
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Aušra Česnulevičienė

Iškepkite biskvitą:

Baltymus išplakite su cukrumi. Miltus persijokite su cukraus pudra. Viską kartu sumaišykite ir kepkite 190 laipsnių temperatūroje apie 15–20 min.

Paruoškite karamelę:

1. Grietinėlę pakaitinkite su medumi.

2. Atskirai ištirpinkite cukrų su gliukoze, įberkite žiupsnelį druskos. Tirpinkite iki rudos spalvos.

3. Palaipsniui maišant, į cukrų supilkite karštą grietinėlę. Įmaišykite sviestą. Viską atvėsinkite.

Pagaminkite šokoladinį kremą:

1. Kiaušinius ištrinkite kartu su cukrumi. Pieną pakaitinkite ir supilkite ant kiaušinių, nuolat maišykite. Masę kaitinkite iki 82 laipsnių. Viską atvėsinkite.

2. Sviestą gerai išplakite ir po truputį kremą sudėkite į sviestą.

Surinkite tortą:

Išsikepkite penkis biskvitus. Pirmą biskvitą ištepkite karamele, kitus tris – kremu, dar vieną – karamele ir likusį biskvitą – kremu. Tortą per naktį laikykite šaldytuve. Skanaus!

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./„100 tortų Lietuvai“ degustacija Druskininkuose
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./„100 tortų Lietuvai“ degustacija Druskininkuose

Šį skambaus pavadinimo tortą, kartu su „Le poète“ kepyklėle pristato Druskininkuose gyvenantys ir kuriantys menininkai Aušra ir Tauras Česnulevičiai. Jų šeimos įkurtos Druskos studijos svečius pasitinka pati Druskos karalienė. Apie save menininkai sako: „Gyvename sūriai iki saldumo. Mūsų kūrybinių druskinėjimų idėja slypi pačiame miesto pavadinime, kurorto istorijoje.“

Pačių Druskininkų istorijoje, kaip dalijasi Druskininkų miesto muziejaus darbuotojai, reikšmingi 1937 metai, kai buvo minimas kurorto 100-ųjų metų jubiliejus. Tais metais, Vilniaus universiteto rektoriaus V.Stanevičiaus pasiūlymu, žymiausi kurorto mineralinio vandens šaltiniai pavadinti lietuviškais Vytauto, Birutės, Undinės, Aušros, o pats giliausias (330 m) – maršalo J.Pilsudskio vardu, taip pat pradėtas leisti laikraštis lenkų kalba „Druskininkų balsas“.

{gallery|151716|15

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais