Ingredientai:
grikių biskvitui su šokoladu:
- 90 g sviesto;
- 100 g juodojo šokolado;
- 4 kiaušiniai;
- 100 g rudojo cukraus;
- 20 g vanilinio cukraus;
- 40 g grikių miltų;
- 30 g smulkintų migdolų.
grikių biskvitui:
- 6 kiaušiniai;
- 150 g cukraus;
- 10 g druskos;
- 10 g vanilinio cukraus;
- 130 g grikių miltų;
- 10 g kepimo miltelių.
ožkos sūrio kremui:
- 50 g ožkos sūrio;
- 150 g grietinėlės;
- 5 g želatinos.
šokoladiniam kremui:
- 200 g grietinėlės;
- 100 g juodojo šokolado;
- 50 g cukraus.
midaus sirupui:
- 100 g midaus;
- 100 g cukraus;
- 200 g vandens;
- 5 g čiobrelių.
Iškepkite grikių biskvitą su šokoladu:
1. Sviestą išlydykite su šokoladu vandens vonelėje.
2. Kiaušinius išplakite su cukrumi. Viską kartu sumaišykite.
3. Sudėkite sausus ingredientus ir išmaišykite tešlą.
4. Supilkite į kepimo formą ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol iškeps. Atvėsinkite ir supjaustykite lakštais.
Iškepkite grikių biskvitą:
1. Baltymus išplakite su cukrumi, trynius – su druska. Sudėkite likusius sausus produktus ir išmaišykite tešlą.
2. Supilkite ją į kepimo formą ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol iškeps. Atvėsinkite ir supjaustykite lakštais.
Išvirkite midaus sirupą:
1. Lėtai užvirinkite vandenį su cukrumi. Šiek tiek nugarinkite, kol cukrus pradės rusti. Sudėkite čiobrelius ir supilkite midų, užkaitinkite ir, nukėlę nuo ugnies, atvėsinkite.
2. Paruoštu sirupu sudrėkinkite grikių biskvitą.
Paruoškite šokoladinį kremą:
1. Išlydykite juodąjį šokoladą. Grietinėlę išplakite su cukrumi. Į ją maišydami supilkite šokoladą.
Paruoškite sūrio kremą:
1. Sūrį išsukite iki purumo. Atskirai išplakite grietinėlę. Į ją supilkite ištirpintą želatiną. Viską švelniai sumaišykite.
Surinkite tortą:
1. Paruoštu šokoladiniu kremu pertepkite vieną torto sluoksnį. Sūrio kremu sutepkite likusius sluoksnius bei dekoruokite tortą.
Šiuo tortu projekte prisistatantis restorano „Ertlio namas“ šeimininkas – šefas Tomas Rimydis jį dekoravo obuolių ikrais, kuriuos galima keisti obuolių žele ir auksu. Pasak vieno geriausių Lietuvoje šefų – auksas, naudojamas baroko laikų virtuvėje, parodydavo, kiek turtingas tų namų šeimininkas. Norėdamas atskleisti lietuviškos virtuvės turtus, jos skonių įvairovę bei supažindinti lietuvius ir užsienio svečius su šalies kulinarine praeitimi, T.Rimydis prieš metus atidarė restoraną „Ertlio namai“. Jame jau gimė ne viena šiuolaikiška autentiškų viduramžių, renesanso ir baroko epochų patiekalų interpretacija – jomis lankytojai kviečiami mėgautis pažintinių vakarienių metu.
Grikių tortas su midumi, ožkos sūriu ir migdolais – XVII a. Bonos Sforzos į tuometinę Lietuvą atvežto torto interpretacija, tik tuo metu jis buvo be saldžių įdarų. Moderni torto forma su saldžiais pertepimais į šalį atkeliavo jau XIX–XX a. pradžioje.
Tuo metu Druskininkuose buvo populiarios „arbatėlės“, piknikai gamtoje. Dažnai tiesiog Ratnyčios pakrantėje, tik ką išgėrus vandens, ryte ar vakare buvo sustatomi virtuvai arbatai ir čia pat, ant žolės, šokama. XIX a. Druskininkų poilsiautojai, be šokių, koncertų ir spektaklių, žaisdavo tenisą ir kroketą.