Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„100 tortų Lietuvai“: kepyklėlės „Le poète“ tortas „Laisvės skonis“

Lietuvai minint Nepriklausomybės šimtmetį įvairiuose šalies kampeliuose netrūksta savų mažesnių progų, įsiliejančių į bendrą šventišką atmosferą. Gegužės 26-ąją Kurorto šventę organizuojantys Druskininkai įvairius restoranus, kavines, desertines ir konditerijos meistrus pakvietė skirti Lietuvos Nepriklausomybės šimtmečiui po vieną tortą – taip gimė projektas „100 tortų Lietuvai“, kurio vedle tapo kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė. Portale 15min kasdien nuo Vasario 16-osios skelbiama po vieną torto receptą. Ir taip iki pat gegužės 26-osios, kai tortų bus visas 100-as!
Tortas „Laisvės skonis“
Tortas „Laisvės skonis“ / Kepyklėlės archyvo nuotr.

Ingredientai:

biskvitui:

  • 52 g kiaušinių baltymų;
  • 25 g cukraus;
  • 100 g kiaušinių;
  • 52 g cukraus pudros;
  • 18 g miltų;
  • 15 g tirpinto sviesto;
  • 40 g migdolų miltų.

traškiam migdolų sausainiui:

  • 75 g smulkaus rudojo cukraus;
  • 75 g migdolų riešutų miltų;
  • 75 g miltų;
  • 65 g cukraus;
  • 62 g sviesto.

braškių želė:

  • 110 g braškių tyrės;
  • 30 g cukraus su pektinu;
  • 8 g medaus;
  • 6 g želatinos;
  • 2 g citrinų sulčių.

maskarponės sūrio putėsiui:

  • 185 g maskarponės sūrio;
  • 225 g grietinėlės;
  • 30 g kiaušinių trynių;
  • 55 g cukraus;
  • 4 g želatinos;
  • 20 g pieno;
  • 1 valg. šaukšt. skystos vanilės.

Iškepkite biskvitą:

1. Išplakite kiaušinius su cukraus pudra ir migdolų miltais. Supilkite tirpintą sviestą ir persijotus miltus, atsargiai išmaišykite. Išplakite baltymus su cukrumi ir atsargiai įmaišykite į prieš tai suplaktą masę.

2. Supilkite gautą masę į kepimo formą ir kepkite iki 210 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10 min.

Iškepkite traškų migdolų sausainį:

Visus ingredientus sumaišykite ir kepkite iki 180 laipsnių įkitintoje orkaitėje apie 10–12 min.

Paruoškite braškių želė:

Braškių tyrę sumaišykite su cukrumi, kuris turi pektino, medumi, ir užvirkite. Virkite apie 2 minutes. Nukėlus nuo ugnies, supilkite citrinos sultis, sudėkite želatiną ir viską išmaišykite.

Pagaminkite maskarponės sūrio putėsį:

1. Trynius išmaišykite su cukrumi.

2. Pieną pakaitinkite iki 50 laipsnių, supilkite sumaišytus trynius su cukrumi. Virkite iki 82 laipsnių. Įmaišykite želatiną. Atvėsinkite.

3. Įmaišykite maskarponės sūrį, vanilę ir pusiau standžiai plaktą gietinėlę.

Surinkite tortą:

1. Į apvalią skardą įpilkite maskarponės sūrio putėsių, įdėkite šaldytą braškių želė ir vėl užpilkite putėsių, įdėkite traškius sausainius.

2. Užbaikite pilti putėsius ir ant viršaus uždėkite biskvitą.

3. Palikite per naktį stingti šaldytuve.

Kepyklėlės archyvo nuotr. /Tortas „Laisvės skonis“
Kepyklėlės archyvo nuotr. /Tortas „Laisvės skonis“

Dalindamiesi torto receptu, jo autoriai – „Le poète“ kepyklėlės įkūrėjai, atkreipė dėmesį į iš šokolado pagamintas torto dekoracijas. Plačia šokoladine juosta juostas tortas – tarsi gynybinė pilies siena, sauganti ir tausojanti mūsų Laisvės skonį, o į obuolio simbolį sutalpinti dideli ir šilti palinkėjimai Lietuvai, atėję iš mūsų protėvių, kurie tikėjo, kad obuolys tai – gyvenimo, meilės, vaisingumo ir grožio simbolis.

Poetiškai tortą pristatantys torto autoriai priminė apie Druskininkuose dvejus paskutiniuosius savo gyvenimo metus praleidusį žymų Vilniaus filomatų draugijos narį, baltarusių tautosakos rinkėją, poetą, Adomo Mickevičiaus geriausią draugą ir jo poemos „Gražina“ redaktorių Joną Čečiotą. Sunkiai sirgdamas jis gyveno su seserimi mažame namelyje, anot J. Kraševskio — „visų apleistas skurdžius, kaip Ruso“. Mirė jis 1847 m. ir palaidotas Ratnyčios kaimo kapinėse. Šio žymaus kultūros ir demokratinio judėjimo veikėjo kūrybos palikime — ir šeši Nemuno krašto valstiečių liaudies dainų rinkiniai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“
Reklama
„Energus“ dviratininkų komandos įkūrėjas P.Šidlauskas: kiekvienas žmogus tiek sporte, tiek versle gali daugiau
Reklama
Visuomenės sveikatos krizė dėl vitamino D trūkumo: didėjanti problema tarp vaikų, suaugusiųjų ir senjorų