Ingredientai:
biskvitui:
- 4 (apie 90 g) pusiau džiovintos figos;
- 30 ml espreso kavos;
- 75 g skrudintų lazdyno riešutų;
- 200 g kambario temperatūros sviesto;
- 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
- 150 g muskovado cukraus;
- 200 g miltų;
- 1 arbat. šaukšt. sodos;
- 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
- 0,5 arbat. šaukšt. malto cinamono;
- ¼ arbat. šaukšt. gvazdikėlių;
- ¼ arbat. šaukšt. malto kardamono;
- 50 g natūralaus jogurto;
- 4 kiaušiniai.
pertepimui:
- 4 pusiau džiovintos figos;
- 80 g skrudintų lazdynų riešutų;
- 150 g figų džemo;
- 30 ml espreso kavos;
- 1 valg. šaukšt. tamsaus romo;
- 250 g sūrio „Philadelphia“;
- 300 g grietinėlės (36 proc. riebumo);
- 50 g persijotos cukraus pudros.
Iškepkite biskvitą:
1. Susmulkinkite figas, jas užpilkite espreso kava, palikite 30 min.
2. Smulkintuvu susmulkinkite lazdyno riešutus, sudėkite išmirkytas figas. Viską susmulkinkite iki vientisos masės (gali likti šiek tiek figų ir riešutų gabalėlių).
3. Muskovado cukrų gerai ištrinkite tarp pirštų, kad neliktų gabalėlių. Cukrų ir sviestą su druska sudėkite į plakiklį, gerai išmaišykite.
4. Kiaušinius sumaišykite su jogurtu, vanilės ekstraktu, lengvai paplakite šluotele. Viską supilkite į sviesto ir cukraus masę. Išmaišykite.
5. Persijokite miltus, kepimo miltelius, sodą, cinamoną, gvazdikėlius, kardamoną. Viską palengva suberkite į sviesto ir kiaušinių masę. Gerai išmaišykite.
6. Pasiruoškite tris (21 cm skersmens) kepimo skardas. Visą masę padalinkite į tris dalis ir sudėkite į skardas.
7. Kepkite 155 laipsnių krosnyje 25–30 minučių.
8. Iškeptus biskvitus palikite visiškai atvėsti.
Paruoškite pertepimą:
1. Susmulkinkite figas, jas užpilkite kava ir romu, palaikykite 30 minučių. Sudėkite smulkintus skrudintus lazdyno riešutus, figų džemą, viską susmulkinkite smulkintuvu iki vientisos masės.
2. Grietinėlę plakite plakiklio inde (šluotele) iki purumo, tuomet sudėkite sūrį ir cukraus pudrą.
Formuokite tortą:
1. Dėkite vieną biskvitą į 21 cm skardą.
2. Figų ir riešutų pertepimą padalinkite į tris lygias dalis: vieną dalį tepkite ant biskvito, kad uždengtų visą biskvitą.
3. Kremą padalinkite į dvi lygias dalis, vieną dalį dėkite ant figomis ištepto biskvito. Dėkite antrą biskvitą, tepkite figų pertepimą, dėkite sūrio kremą. Dėkite trečią biskvitą, jį aptepkite likusiu figų ir riešutų pertepimu.
4. Tortą šaldytuve laikykite ne trumpiau nei 24 val., o dar geriau – 48 val. Tuomet tortą išimkite iš skardos ir puoškite šviežiomis figomis.
Šio torto autoriai – kepyklėlių „Vanilinis dangus“ steigėjai joms suteikė tokį pavadinimą, nes norėjo jo paprasto, lietuviško, bet kartu su šiek tiek magijos ir aromato. Kepyklėlių gaminiams subtilų dangišką skonį suteikia vos matomi, bet puikiai užuodžiami magiški vanilės grūdeliai.
Magišką šviesų žaismą Druskininkų vandens parke kuria daugiau kaip 1000 šviestuvų, kuriuose beveik 3000 elektros lempučių, o elektros galia vandens parke net 6 750 kartų didesnė nei standartiniame gyvenamajame name. Per metus čia sunaudojama 7,48 gigavatvalandžių elektros energijos. Tokio kiekio vienam vidutiniam Lietuvos namų ūkiui užtektų iki 7874-ųjų metų.