Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„100 tortų Lietuvai“: konditerės Alinos Baškardinos „Napoleonas“

Lietuvai minint Nepriklausomybės šimtmetį įvairiuose šalies kampeliuose netrūksta savų mažesnių progų, įsiliejančių į bendrą šventišką atmosferą. Gegužės 26-ąją Kurorto šventę organizuojantys Druskininkai įvairius restoranus, kavines, desertines ir konditerijos meistrus pakvietė skirti Lietuvos Nepriklausomybės šimtmečiui po vieną tortą – taip gimė projektas „100 tortų Lietuvai“, kurio vedle tapo kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė. Portale 15min kasdien nuo Vasario 16-osios skelbiama po vieną torto receptą. Ir taip iki pat gegužės 26-osios, kai tortų bus visas 100-as!
Konditerės Alinos Baškardinos gamintas tortas
Konditerės Alinos Baškardinos gamintas tortas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Ingredientai:

lakštams:

  • 500 g miltų;
  • 250 g sviesto;
  • 300 g grietinės;
  • 5 g druskos;
  • 5 cukraus;
  • 1 kiaušinis.

kremui:

  • 500 ml pieno;
  • 250 g cukraus;
  • 200 g sviesto;
  • 5 kiaušiniai.

pertepimui:

  • bruknių uogienės.
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Konditerės Alinos Baškardinos gamintas tortas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Konditerės Alinos Baškardinos gamintas tortas

Iškepkite lakštus:

1. Miltus kapokite su šaltu sviestu. Svarbu, nelieskite tešlos rankomis. Kai jau susiformuoja stambūs trupiniai, supilkite grietinę, išplaktą su kiaušiniu, druska ir cukrumi. Viską toliau kapokite peiliu.

2. Dėkite tešlą į šaldytuvą parai.

3. Kitą dieną tešlą supjaustykite vienodomis dalimis į bent 7–10 lakštų. Juos labai plonai iškočiokite.

4. Kiekvieną lakštą kepkite 200 laipsnių temperatūroje po 10 min., kol įgaus auksinę spalvą.

Paruoškite kremą:

Užvirkite pieną kartu su cukrumi. Į verdantį pieną dėkite sviestą ir suplaktus kiaušinius bei maišant virkite kremą, kol jis sutirštės. Atvėsinkite.

Surinkite tortą:

Formuokite tortą: ant lakšto dėkite kremą, vėl lakštą, vėl kremą. Ties torto viduriu vieną lakštą pertepkite bruknių uogiene. Baigus formuoti, visą tortą aptepkite kremu ir apibarstykite trupiniais.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Konditerė Alina Baškardina ir jos gamintas tortas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Konditerė Alina Baškardina ir jos gamintas tortas

Druskininkuose, kur jau šį šeštadienį, gegužės 26 d., vyks projekto „100 tortų Lietuvai“ finalinis renginys, iš kitų išsiskiria miesto savivaldybės pastatas. Jo istorinis pavadinimas – daktaro Bujakovskio namas. Šis daktaras priklausė kurorto turtingiausiųjų dešimtukui. Manoma, kad mūrinė Bujakovskio vila buvo pastatyta XIX a., pabaigoje – XX a., pradžioje. Tuo metu tai buvo vienaaukštis pastatas ir tik vėliau, išlaikant visas originalias stogo – kupolo formas buvo pastatytas viršutinis namo aukštas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?