Ingredientai:
duonai:
- 200 g ruginio raugo;
- 300 g ruginių (700 arba 815 tipo) miltų;
- 200 g kvietinių (550D tipo) miltų;
- 50 g ruginio salyklo;
- 4 g sausų mielių;
- 200 ml pieno;
- 100 g lydyto sviesto;
- 1 kiaušinis;
- 15 g druskos;
- 30 g cukraus.
kremui:
- 400 ml grietinėlės;
- 200 ml natūralaus jogurto;
- 200 ml grietinės (30 proc. riebumo);
- 70 g cukraus;
- 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
- 8 želatinos lapelių arba 20 gramų želatinos.
pienių medui:
- 500 pienių žiedų be kotelių (rinkite saulėtą dieną atokioje nuo miesto pievoje);
- 1 kg cukraus;
- 100 g citrinos sulčių.
karamelizuotiems duonos trupiniams:
- 50 g sviesto;
- 70 g cukraus;
- 20 g gliukozės miltelių;
- 120 g džiovintų duonos trupinių.
pienių vandens želei:
- pienių vandens (likusio nuo nusunktų pienių);
- 20 cukraus;
- 50 g citrinos sulčių;
- 2 g agaro;
- 2 lapelių želatinos arba 5 g želatinos miltelių.
tortui:
- valgomų miško žolelių;
- 200 g trumpavaisių lietuviškų agurkų;
- jaunų mažų pienių žiedų.
Iškepkite duoną:
1. Mieles ištirpinkite piene.
2. Sviestą, cukrų, kiaušinį ir pieną lėtai maišykite maišyklėje su spiraliniu sraigtu apie 1 minutę.
3. Sudėkite miltus, salyklą, raugą, lėtai maišykite, kol susijungs visos tešlos dalys.
4. Sudėkite druską ir maišykite didesniu greičiu, kol tešla suformuos tešlos „kamuolį“, pradės lipti ant spiralės. Jei tešla neatlipo nuo puodo sienelių, reiškia tešlą reikia perminkyti arba trūksta miltų. Tešla turi nelipti prie rankų.
5. Perkelkite tešlą į kitą dubenį, suformuokite kamuolį ir uždenkite plėvele, pastatykite šiltai vienai valandai. Taip pat tešlą galite palikti 16–18 valandų šaldytuve, ilgai šaltai fermentacijai.
6. Ant miltais pabarstyto paviršiaus išminkykite tešlą, suformuokite norimą formą, perkelkite į aliejumi išteptą kepimo formą. Palikite vietos formoje tešlos kilimui.
7. Palikite kilti apie valandą.
8. Kepkite pastoviu režimu 190 laipsnių temperatūroje, kol apskrus. Daug kas priklauso nuo formos dydžio, tad vadovaukitės kepinio vidaus temperatūra, kuri iškepus turi siekti 96 laipsnius.
9. Iškepusią duoną perkelkite ant grotelių ir palikite atvėsti.
Paruoškite kremą:
1. 100 ml grietinėlės išbrinkinkite želatiną.
2. 300 ml grietinėlės išplakite su cukrumi iki standumo.
3. Ištirpinkite želatiną ir sumaišykite ją su jogurtu ir grietine.
4. Atsargiai, kad nesukristų, įmaišykite grietinėlę ir palikite sustingti.
Pagaminkite pienių medų:
1. Surinktus pienių žiedus paskleiskite ant audinio, kad neliktų vabalų.
2. Užmerkite pienes litre vandens ir palikite parai.
3. Nusunkite, bet vandens neišpilkite.
4. Ant pienių užpilkite 2 litrus vandens, užvirinkite ir garinkite iki 1 litro.
5. Sumaišykite su cukrumi, citrinos sultimis ir virkite apie valandą, kol sirupas pasidarys medaus, gintaro spalvos.
Paruoškite karamelizuotus duonos trupinius:
1. Ištirpinkite sviestą.
2. Sudėkite cukrų, gliukozę, kaitinkite, kol užvirs.
3. Sumaišykite su duonos trupiniais ir paskleiskite skardoje ant kepimo popieriaus.
4. Kepkite 12 min. 180 laipsnių temperatūroje, kol apskrus ir karamelizuosis.
Pagaminkite pienių vandens želė:
1. Užmerkite želatiną.
2. Išgarinkite pienių vandenį iki 200 ml.
3. Pienių vandenį sumaišykite su citrinos sultimis, agaru ir užvirinkite.
4. Į karštą vandenį sudėkite išbrinkusią želatiną, išmaišykite ir perpilkite į skardelę. Šį etapą reikia atlikti greitai, nes skystis su agaru greitai stingsta.
5. Palikite sustingti, išpjaukite formą.
Surinkite tortą:
1. Užmerkite plonai pjaustytus agurkus ir pienių žiedus pienių meduje, palikite mirkti valandai.
2. Supjaustykite duoną (galima išspausti norimos formos žiedus arba tepti visą kepalą), sulaistykite pienių medumi.
3. Dėdite agurkus, tepkite kremu.
4. Viršų apibarstykite karamelizuota duona, „pasodinkite“ pienes iš medaus ir žoleles.
5. Baigtą tortą perkelkite ant pienių vandens želė.
Daugiau konditerės Kristinos Liukaitytės desertų idėjų skelbiama „Instagram“ paskyroje „frame_food“, o gyvai pamatyti ir paragauti šio, ypatingai ryškaus, vasaros žiedais ir sodriu duonos aromatu kvepiančio torto bus galima jau šį šeštadienį, gegužės 26 d., Druskininkuose, kur 18 val. prasidės projekto „100 tortų Lietuvai“ baigiamasis renginys.
Jo dalyviai rinksis ir savo tortus pristatys Druskonio ežero pakrantėje. Tai vienas iš daugelio vaizdingų Druskininkų krašto vandens telkinių. Tuo tarpu 1958-aisiais patys Druskininkai buvo tapę Venecija. Po kurortą žmonės plaukiojo laiveliais. Tų metų žiemą iškrito gausybė sniego, o staiga atšilus orams ir iš Baltarusijos Pinsko balų plūstelėjus vandeniui, tirpstantis sniegas ir ledas užliejo Druskininkus. 1958-ųjų metų balandį beveik iki stogo buvo apsemtas senųjų gydyklų ansamblis (dabartinis viešbutis „Royale“). Tuomet vandens lygis pakilo daugiau kaip 10 metrų ir nuo dabartinės savivaldybės laiptų jis telkšojo vos už pusantro metro.