Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„100 tortų Lietuvai“: konditerijos gerbėjos Nijolės Katinienės jogurtinis tortas „Šokoladinė miško uoga“

Lietuvai minint Nepriklausomybės šimtmetį įvairiuose šalies kampeliuose netrūksta savų mažesnių progų, įsiliejančių į bendrą šventišką atmosferą. Gegužės 26-ąją Kurorto šventę organizuojantys Druskininkai įvairius restoranus, kavines, desertines ir konditerijos meistrus pakvietė skirti Lietuvos Nepriklausomybės šimtmečiui po vieną tortą – taip gimė projektas „100 tortų Lietuvai“, kurio vedle tapo kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė. Portale 15min kasdien nuo Vasario 16-osios skelbiama po vieną torto receptą. Ir taip iki pat gegužės 26-osios, kai tortų bus visas 100-as!
Jogurtinis tortas „Šokoladinė miško uoga“
Jogurtinis tortas „Šokoladinė miško uoga“ / Asmeninio albumo nuotr.

Ingredientai:

šokoladiniam pagrindui:

  • 75 g miltų;
  • 100 g cukraus;
  • 125 ml karšto vandens;
  • 30 g kakavos miltelių;
  • 1/2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 1/2 arbat. šaukšt. sodos;
  • 1 kiaušinis;
  • 30 g tirpinto sviesto;
  • cukraus pudros.

kremui:

  • 250 g maskarponės sūrio;
  • 200 ml riebios grietinėlės plakimui;
  • 200 ml miško uogų jogurto;
  • šaldytų miško uogų ir cukraus (pagal skonį);
  • 10–15 g želatinos.

Iškepkite šokoladinį pagrindą:

1. Iki vientisos masės sumaišykite miltus, cukrų, kakavą, kepimo miltelius, sodą ir karštą vandenį. Įmaišykite kiaušinį ir sviestą.

2. Pusę tešlos supilkite į riebalais pateptą 20x20 cm dydžio kepimo skardą.

3. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30–35 minutes.

4. Ataušinkite ir pabarstykite cukraus pudra.

5. Tą patį padarykite su kita puse tešlos arba kepkite iš visos masės ir padalinkite pagrindą pusiau.

Paruoškite kremą:

1. Želatiną užpilkite nedideliu kiekiu vandens išbrinkimui.

2. Grietinėlę išplakite iki standžios masės, maskarponės sūrį sumaišykite su jogurtu, trintomis uogomis ir cukrumi (dėkite pagal skonį). Atsargiai sumaišykite su išplakta grietinėle.

3. Želatiną kaitinkite tol, kol ji gražiai ištirps, sumaišykite su kremo mase.

Surinkite tortą:

1. Tortą rinkite atsegamoje formoje, prieš tai jos kraštus iškloję kepimo popieriumi. Dėkite šokoladinį pagrindą, ant viršaus tepkite kremo, vėl pagrindą ir užbaikite kremu.

2. Puoškite uogomis.

Asmeninio albumo nuotr./Jogurtinis tortas „Šokoladinė miško uoga“
Asmeninio albumo nuotr./Jogurtinis tortas „Šokoladinė miško uoga“

Su šiuo tortu projekte dalyvaujanti informacinių technologijų mokytoja Nijolė Katinienė mėgsta išbandyti visokius kepinius, desertus bei sako esanti smalsi konditerijos gerbėja.

Smalsius istorijos gerbėjus atvykti į Druskininkus traukia ir viena iš svarbiausių architektūrinių bei istorinių Dzūkijos vertybių – Leipalingio dvaras, pirmą kartą rašytiniuose šaltiniuose paminėtas 1503 metais. Daugiau nei 200 metų (iki pat 1742 m.) jį valdė garbinga Sapiegų giminė. Po to dvaro savininkai keitėsi, o XIX a. pradžioje Leipalingis atiteko Kruševskių giminei. Būtent ji pastatė ištaigingus ir puošnius dvaro rūmus. Vėliau dvaro savininkams ir vėl keičiantis, paskutiniuoju dvaro savininku tapo Košica, dvarą pralošęs Monte Karlo kazino.

Dvaras kurį laiką buvo apleistas, tačiau 2015 metais atgimė. Tuomet dvaras buvo rekonstruotas, o jame įsikūrė biblioteka, Leipalingio mokyklos kraštotyros muziejus, čia bendruomenė organizuoja leipalingiečiams svarbius renginius, šventes, edukacines programas. Dvaras ir vėl klesti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais