Ingredientai (10 asm.)
gaminimas 60 min./kepimas 60 min.
biskvitams:
- 150 g medaus;
- 120 g rudojo cukraus;
- 80 g sviesto;
- 3 kiaušiniai;
- 500 g miltų;
- 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 1 apelsino nutarkuota žievelė.
kremui:
- 150 g obuolių tyrės;
- 400 g riebios grietinės;
- 400 ml plakamosios grietinėlės;
- 80 g miltelinio cukraus;
- rūgščių apelsinų sulčių.
Gaminimas:
1. Medų, cukrų ir sviestą ištirpinkite. Šiek tiek pravėsinkite, įmuškite kiaušinius, sudėkite apelsinų žievelę. Išmaišykite ir suberkite persijotus su kepimo milteliais miltus. Užmaišykite tešlą. Ji bus labai minkšta, tad dėkite ją į šaldytuvą mažiausiai nakčiai.
2. Kočiokite plonai ir išpjaukite norimos formos lakštus. Pageidautina, kad turėtumėte tokios pat formos tortinę. Kepkite lakštus, kol gražiai apskrus.
3. Aplyginkite lakštus dantytu peiliu pagal formą. Nuopjovas sutrinkite, persijokite, jei trupinių mažoka, sutrupinkite dar vieną–du lakštus.
4. Plakite grietinę su grietinėle ir persijotu milteliniu cukrumi, kol sutvirtės. Įmaišykite obuolių tyrę. Paragaukite, jei reikia – įpilkite apelsinų sulčių. Maždaug stiklinę kremo atidėkite viršui ir šonams aptepti.
5. Tortinę formą išklokite maistine plėvele. Dėkite į ją torto lakštą, sluoksniuokite su kremu, stengdamiesi užpildyti juo visus šonus. Paskutinis sluoksnis turi būti tešlos lakšto. Uždenkite maistine plėvele, ant viršaus uždėkite lygią lentelę. Dėkite į šaldytuvą trumpiausiai nakčiai.
6. Išimkite tortą iš formos, aptepkite kremu, apibarstykite trupiniais. Puoškite, kaip norite.
Puošimui:
- Trupinius, skirtus pabarstyti, būtina persijoti. Geriausiai tam tinka gana stambus metalinis sietelis. Raštus galima padaryti persijojus trupinius per skirtingo stambumo sietelius.
- Trupinius galima „nudažyti“ kakava arba šiek tiek pakepti, kad skirtųsi spalvos. Skirtingų spalvų trupiniais galima užbarstyti raštus per trafaretą.
- Tortus galima puošti sausainiais. Juos iškepkite iš tos pačios tešlos. Sausainiai gali būti palaidi arba juos galima prieš kepant užmauti ant medinių iešmelių. Juos galite pasirinkti skirtingo ilgo.
Šį įspūdingą medaus tortą pristato Elžbieta Monkevič, VMG žurnalo „Verdu ir kepu“ vyr. redaktorė ir kulinarinių knygų autorė. Torto receptas – iš knygos „Verdu ir kepu“ saldžiai, o jo bus galima paragauti gegužės 26 dieną Druskininkų kurorto šventėje. Pasirodo, Elžbieta su savo vyru susipažino Druskininkuose ir šiam miestui jaučia ypatingus sentimentus.
Druskininkai – meilės miestas ir labai populiari vieta vestuvėms! 2017 m. Druskininkuose susituokė 203 poros. Druskininkai ypatingi ne tik savo grožiu ir jaukumu, čia sukurta puiki aplinka organizuoti gražiausias šventes, todėl kasmet santuokų skaičius didėja. Tad nieko keisto, kad santuokas Druskininkuose renkasi ne tik druskininkiečiai – tuoktis kurorte nori jaunavedžiai iš visos Lietuvos. Druskininkus savo vestuvėms pasirinko ir žinomi Lietuvos žmonės: Irūna Puzaraitė, Rolandas Mackevičius, Anatolijus Oleinikas ir kiti.