„100 tortų Lietuvai“: medaus tortas „Mėtų aromate ir gintarų blizgėjime“

Lietuvai minint Nepriklausomybės šimtmetį įvairiuose šalies kampeliuose netrūksta savų mažesnių progų, įsiliejančių į bendrą šventišką atmosferą. Gegužės 26-ąją Kurorto šventę organizuojantys Druskininkai įvairius restoranus, kavines, desertines ir konditerijos meistrus pakvietė skirti Lietuvos Nepriklausomybės šimtmečiui po vieną tortą – taip gimė projektas „100 tortų Lietuvai“, kurio vedle tapo kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė. Portale 15min kasdien nuo Vasario 16-osios skelbiama po vieną torto receptą. Ir taip iki pat gegužės 26-osios, kai tortų bus visas 100-as!
Medaus tortas „Mėtų aromate ir gintarų blizgėjime“
Medaus tortas „Mėtų aromate ir gintarų blizgėjime“ / Asmeninio albumo nuotr.

Ingredientai

biskvitui:

  • 200 g cukraus;
  • 300 g medaus (dirbtinio arba natūralaus);
  • 250 g sviesto;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnis cinamono, muskato, juodųjų pipirų, gvazdikėlių, imbiero;
  • 4 kiaušiniai;
  • 350 g miltų;
  • 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių.

kremui:

  • 500 g grietinėlės (36 proc. riebumo);
  • 300 g grietinės (30 proc. riebumo);
  • 100 g cukraus;
  • žiupsnis vanilinio cukraus;
  • 1 citrinos sultys;
  • 1 citrinos žievelė.

biskvitų sulaistymui:

  • 250 ml arbatos su medumi.
Asmeninio albumo nuotr./Medaus tortas „Mėtų aromate ir gintarų blizgėjime“
Asmeninio albumo nuotr./Medaus tortas „Mėtų aromate ir gintarų blizgėjime“

Iškepkite biskvitus:

1. Ant kartono nusibraižykite Gediminaičių stulpus, išsikirpkite.

2. Į vidutinio dydžio puodą sudėkite cukrų, medų, sviestą, druską, prieskonius. Kaitinkite ant silpnos ugnies maišydami, kol gausite vientisą masę ir ji užvirs. Nuimkite nuo ugnies.

3. Į atvėsusią masę supilkite išplaktus kiaušinius.

4. Miltus išsijokite ir sumaišykite su kepimo milteliais. Suberkite miltus į plakinį iš gerai išmaišykite. Tešla turėtų būti grietinės tirštumo.

5. Kepimo popieriumi ištieskite kepimo skardą, ant popieriaus nusibraižykite kvadratą (tokio dydžio, kokie bus Gediminaičių stulpai (nuotraukoje – 27x26 cm)). Pilkite trečdalį paruoštos biskvito tešlos į „kvadratą“ ir tolygiai paskleiskite. Kepkite 190 laipsnių temperatūroje apie 15 minučių. Tą patį atlikite su likusia tešla – iškepkite likusius 2 biskvitus.

6. Biskvitams atvėsus, pagal trafaretą išsipjaukite formas.

Asmeninio albumo nuotr./Medaus tortas „Mėtų aromate ir gintarų blizgėjime“
Asmeninio albumo nuotr./Medaus tortas „Mėtų aromate ir gintarų blizgėjime“

Paruoškite kremą:

1. Į dubenį sudėkite visus ingredientus – grietinėlę, grietinę, cukrų, citrinos sultis ir citrinos žievelę. Plakite elektriniu plaktuvu, kol gausite standžią masę.

Formuokite tortą:

1. Kiekvieną biskvitą sulaistykite arbata su medumi ir pertepkite kremu.

2. Palikite tortą šaldytuve nakčiai. Prieš patiekdami – dekoruokite.

Asmeninio albumo nuotr./Medaus tortas „Mėtų aromate ir gintarų blizgėjime“
Asmeninio albumo nuotr./Medaus tortas „Mėtų aromate ir gintarų blizgėjime“

Fotokulinarės, tinklaraščio „Kartą virtuvėje“ autorės Loretos Pikšrytės-Jankauskienės torto forma atkartoja Gediminaičių stulpus. Jų atvaizdas ar skulptūra puošia ne vieną Lietuvos kampelį.

A.Česnulio sodybą, įsikūrusią šalia Druskininkų, puošia visas skulptūrų ir poilsio parkas. A.Česnulio unikalūs drožiniai garsūs visame pasaulyje. Jo skulptūros, stogastulpiai, koplytstulpiai puošia ne tik įvairias Lietuvos, bet ir užsienio vietas, o menininko pagaminti kūriniai eksponuoti Vokietijoje, Vengrijoje, Armėnijoje, Indijoje, Graikijoje, Prancūzijoje, Rusijoje, Latvijoje, Lenkijoje. Vieno geriausių Dzūkijos skulptorių sodyboje esantys medžio drožiniai ir kompozicijos – tai tik dalis autoriaus kūrybos per 30 metų. Kieme stovi paties šeimininko suręstas vėjo malūnas, o nuo jo, Ratnyčėlės upelio link, driekiasi unikali Rūpintojėlių siena.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis