„100 tortų Lietuvai“: restorano „Saula“ tinginys su baravykais ir karamelizuotų lazdyno riešutų kremu

Lietuvai minint Nepriklausomybės šimtmetį įvairiuose šalies kampeliuose netrūksta savų mažesnių progų, įsiliejančių į bendrą šventišką atmosferą. Gegužės 26-ąją Kurorto šventę organizuojantys Druskininkai įvairius restoranus, kavines, desertines ir konditerijos meistrus pakvietė skirti Lietuvos Nepriklausomybės šimtmečiui po vieną tortą – taip gimė projektas „100 tortų Lietuvai“, kurio vedle tapo kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė. Portale 15min kasdien nuo Vasario 16-osios skelbiama po vieną torto receptą. Ir taip iki pat gegužės 26-osios, kai tortų bus visas 100-as!
Tinginys su baravykais ir karamelizuotų lazdyno riešutų kremu
Tinginys su baravykais ir karamelizuotų lazdyno riešutų kremu / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Ingredientai

tinginio masei:

  • skardinė (385 g) sutirštinto pieno su cukrumi;
  • 200 g sviesto;
  • 100 g nesaldintos kakavos;
  • 50 g (72 proc.) juodojo šokolado;
  • 100 g džiovintų baravykų.

sausainiams:

  • 100 g sviesto;
  • 100 g miltų;
  • 100 g cukraus;
  • 50 ml burokėlių sulčių.

karamelizuotų riešutų kremui:

  • 200 g cukraus;
  • 200 ml vandens;
  • 100 g lazdyno riešutų;
  • 5 g druskos;
  • 200 ml 35% riebumo grietinėlės;
  • aviečių ledų patiekimui.

Kepkite sausainius:

1. Visus sausainiams skirtus ingredientus sumaišykite, išminkykite tešlą. Iškočiokite 1 cm storio lakštą.

2. 10–15 min. kepkite jį 180 laipsnių temperatūroje. Iškepusį ir atvėsusį lakštą sulaužykite.

Gaminkite tinginio masę:

1. Kondensuotą pieną, sviestą, kakavą ir šokoladą sudėkite į dubenį ir garų vonelėje ištirpinkite iki vienalytės masės.

2. Į ją sudėkite laužytus sausainius ir išmaišykite. Sudėkite į norimą formą ir palikite sustingti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tinginys su baravykais ir karamelizuotų lazdyno riešutų kremu
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tinginys su baravykais ir karamelizuotų lazdyno riešutų kremu

Pasiruoškite karamelizuotų riešutų kremą:

1. Visus kremui skirtus ingredientus, išskyrus grietinėlę, sudėkite į prikaistuvį ir ant silpnos ugnies virkite, kol cukrus išsilydys, o masė pasidarys gintaro spalvos.

2. Išpilkite masę ant silikoninio kilimėlio, palikite sustingti.

3. Sustingusią masę sumalkite virtuviniu kombainu iki pudros konsistencijos. Į ją pamažu pilkite grietinėlę ir plakite iki kol masė bus standi.

4. Tinginį patiekite papuoštą riešutų kremu, karamelizuotais baravykais ir aviečių ledais!

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Saulos“ šefas ir jo gamintas tinginys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Saulos“ šefas ir jo gamintas tinginys

Torto receptu projekte prisistatantis sostinės restoranas „Saula“ veikia patalpose, kuriose XVI–XVII a. LDK laikotarpiu buvo įsikūrusios Mažoji Gildija ir Pirklių Gildija, o aplink jas virė gyvenimas – pirklių parduotuvėlės, sandėliai, amatininkų dirbtuvėlės, karčiamos, turgūs.

XVII amžiuje, 1620 metais, istoriniuose dokumentuose minimas ir Druskininkų apylinkėse įsikūręs Švendubrės kaimas. Tai senas gatvinis kaimas, architektūrinis paminklas, saugantis ypač įdomias senąsias dzūkų sodybas su savitais aptvertais kiemais. Aplink kaimą 20 kvadratinių kilometrų plote esančios pievos išraižytos upelių ir upeliūkščių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų