Ingredientai
torto biskvitams:
- 430 g miltų;
- 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
- 2 arbat. šaukšt. cinamono;
- 3 kiaušiniai;
- 350 g cukraus;
- 210 ml saulėgrąžų aliejaus;
- 235 ml pasukų;
- 310 g smulkiai tarkuotų (6–7 vidutinių) morkų;
- 1 arbat. šaukšt. natūralaus vanilės ekstrakto (jeigu naudosite sintetinį, tuomet lašinkite tik kelis lašus);
- 180 g konservuotų ananasų (likusius galite sunaudoti pertepimui arba papuošimui);
- 150 g riešutų (tinka karijos, migdolai, lazdynų, graikiniai);
- 50 g kokoso drožlių.
pertepimui:
- 200 ml plakamosios grietinėlės;
- 1 pakelis grietinėlės standiklio (nebūtinai);
- 2 arbat. šaukšt. cukraus pudros;
- 2 arbat. šaukšt. vanilinio cukraus;
- 250 g maskarponės sūrio;
- 1 citrinos žievelės.
Iškepkite biskvitą:
1. Sumaišykite miltus, druską, cinamoną ir kepimo miltelius.
2. Morkas sutarkuokite smulkia bulvine tarka ir, jeigu jos labai sultingos, šiek tiek nusunkite.
3. Ananasus nusunkite ir susmulkinkite, sumaišykite su tarkuotomis morkomis.
4. Riešutus smulkiai sumalkite, sumaišykite su kokoso drožlėmis.
5. Kiaušinius išplakite, supilkite cukrų, aliejų, pasukas ir vanilės ekstraktą bei viską labai gerai išmaišykite plaktuvu. Tuomet suberkite miltų mišinį, viską labai gerai išplakite. Sudėkite morkas su ananasais, vėl viską gerai išmaišykite. Galiausiai riešutų ir kokoso drožlių mišinį atsargiai įmaišykite į tešlą.
6. Kepimo formą galite naudoti apvalią išimamu dugnu arba kepti per visą kepimo skardą vieną didelį biskvitą ir tuomet jį pjaustyti pageidaujama forma.
7. Išklokite kepimo formą kepimo popieriumi, šiek tiek papurkškite aliejaus, lengvai ištepkite visą formą. Jei kepate apvalioje formoje, tešlą padalinkite į 3–4 lygias dalis ir kepkite kiekvieną dalį 30 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
8. Iškepusius torto blynus labai gerai atvėsinkite.
Paruoškite kremą pertepimui:
1. Išplakite grietinėlę su cukraus pudra, standikliu (jei naudojate) ir vaniliniu cukrumi iki standžių putų. Sumaišykite su maskarponės sūriu ir citrinos žievele.
Formuokite ir puoškite tortą:
1. Sutepkite paruoštu kremu visus torto sluoksnius, taip pat šonus ir viršų.
2. Kadangi biskvitai labai mėgsta sugerti kremo drėgmę, juos pertepant galite pašlakstyti ananasų sirupu, papildomai pagardinti smulkintais ananasais kremą arba jo pasigaminti dvigubai daugiau.
3. Puoškite tortą pagal sezoną. Be cukraus masės papuošimų puikiai tiks šviežios uogos, riešutų griliažas arba šokolado drožlės.
Šio torto autoriai – Dovilė ir Mantas Bajaliai, kurių tinklaraštis „Skanios Bajalių istorijos“, kaip jie patys sako, atsirado atsitiktinai: pora norėjo pasidalinti susikaupusiomis jų kelionių akimirkomis su draugais. Fotografija – viena iš Dovilės ir Manto aistrų.
Nuotraukos gali būti ir puikia dovana! Taip fotografijos, padarytos 2014 metais metais vykusio fotografų plenero „Fotografuojantys Druskininkai“ metu, virto jubiliejiniais Druskininkų atvirukais. Jie 220-ojo kurorto jubiliejaus proga buvo išdalinti miesto gyventojams ir svečiams.