„100 tortų Lietuvai“: Skirmantės citrininis maskarponės sūrio tortas

Lietuvai minint Nepriklausomybės šimtmetį įvairiuose šalies kampeliuose netrūksta savų mažesnių progų, įsiliejančių į bendrą šventišką atmosferą. Gegužės 26-ąją Kurorto šventę organizuojantys Druskininkai įvairius restoranus, kavines, desertines ir konditerijos meistrus pakvietė skirti Lietuvos Nepriklausomybės šimtmečiui po vieną tortą – taip gimė projektas „100 tortų Lietuvai“, kurio vedle tapo kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė. Portale 15min kasdien nuo Vasario 16-osios skelbiama po vieną torto receptą. Ir taip iki pat gegužės 26-osios, kai tortų bus visas 100-as!
Citrininis maskarponės sūrio tortas
Citrininis maskarponės sūrio tortas / Asmeninio albumo nuotr.

Ingredientai:

biskvitui:

  • 1 pakuotės „Dobele“ mišinio „Šventinis tortas“.

citrininiam kremui:

  • 60 ml citrinos sulčių;
  • 2 arbat. šaukšt. tarkuotos citrinos žievelės;
  • 60 g cukraus;
  • 4 tryniai;
  • 4 g sviesto;
  • žiupsnelio druskos.

maskarponės sūrio kremui:

  • 360 ml plakamosios grietinėlės;
  • 90 g cukraus miltelių;
  • 2 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
  • 220 g maskarponės sūrio.

papuošimui:

  • 2 citrinos;
  • 1 valg. šaukšt. medaus arba auksaspalvio ar agavų sirupo;
  • 1 arbat. šaukšt. vandens.

Iškepkite biskvitą:

1. Tešlą paruoškite pagal aprašymą ant pakuotės, supilkite į riebalais pateptą 18 cm skersmens kepimo formą ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje 30–35 minutes.

2. Atvėsinkite ant grotelių ir supjaustykite į tris sluoksnius.

Paruoškite citrininį kremą:

1. Trynius išsukite su cukrumi. Supilkite citrinos sultis, suberkite žievelę, druską ir dėkite ant indo su verdančiu vandeniu, maišydami sudėkite gabalėliais supjaustytą sviestą ir kaitinkite, kol mišinys pasieks 70 laipsnių temperatūrą arba sutiršės.

2. Nukelkite nuo indo su vandeniu, uždenkite maistine plėvele ir palikite, kad atvėstų.

Pagaminkite maskarponės sūrio kremą:

1. Grietinėlę išplakite su cukraus pudra ir vanilės ekstraktu.

2. Kambario temperatūros maskarponės sūrį išplakite atskirame inde, dalimis dėkite plaktą grietinėlę ir vis plakite, kad neliktų gumuliukų.

Asmeninio albumo nuotr./Citrininis maskarponės sūrio tortas
Asmeninio albumo nuotr./Citrininis maskarponės sūrio tortas

Papuoškite tortą:

1. Citrinas supjaustykite plonais griežinėliais ir dėkite į vaisių/daržovių džiovintuvą.

2. Džiovinkite apie 1–2 valandas.

3. Prieš puošiant galima patepti medaus (sirupo) ir vandens mišiniu.

Surinkite tortą:

1. Biskvito lakštą aptepkite puse citrininio kremo, tolygiai paskleiskite ketvirtį maskarponės sūrio kremo ir uždėkite antrąjį lakštą, kurį aptepkite likusiu citrininiu kremu ir ketvirčiu maskarponės kremo.

2. Uždėkite trečiąjį lakštą ir gražiai padenkite likusiu maskarponės sūrio kremu.

3. Papuoškite džiovintomis citrinomis.

Asmeninio albumo nuotr./Citrininis maskarponės sūrio tortas
Asmeninio albumo nuotr./Citrininis maskarponės sūrio tortas

Šiuos vaisius brandinantys citrinmedžiai auga tropikų arba subtropikų šalyse. Tropiniu karščiu galima mėgautis ir Druskininkuose. Kurorte veikiančiame Vandens parke temperatūra siekia +30, o vandens baseinų vandens temperatūra – +29 laipsnius, sūkurinių vonių vandens – +36 laipsnius, vaikų erdvės vandens temperatūra – +33 laipsnius. Rekordinis oro temperatūros skirtumas vandens parko viduje ir lauke 2010 metų žiemą siekė net 60 laipsnių. O štai per 2014 m. rugpjūčio karščius viduje buvo 6-iais laipsniais vėsiau nei lauke.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis