„100 tortų Lietuvai“: sveikuolių obuolių tortas su granola

Lietuvai minint Nepriklausomybės šimtmetį įvairiuose šalies kampeliuose netrūksta savų mažesnių progų, įsiliejančių į bendrą šventišką atmosferą. Gegužės 26-ąją Kurorto šventę organizuojantys Druskininkai įvairius restoranus, kavines, desertines ir konditerijos meistrus pakvietė skirti Lietuvos Nepriklausomybės šimtmečiui po vieną tortą – taip gimė projektas „100 tortų Lietuvai“, kurio vedle tapo kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė. Portale 15min kasdien nuo Vasario 16-osios skelbiama po vieną torto receptą. Ir taip iki pat gegužės 26-osios, kai tortų bus visas 100-as!
Sveikuolių obuolių tortas su granola
Sveikuolių obuolių tortas su granola / Asmeninio albumo nuotr.

Ingredientai:

pagrindui:

  • 2 valg. šaukšt. kokosų aliejaus;
  • 1 arbat. šaukšt. stevijos miltelių;
  • 150 g avižų dribsnių;
  • 2 obuoliai;
  • 2 arbat. šaukšt. cinamono;
  • 2 valg. šaukšt. džiovintų spanguolių.

obuolių sluoksniui:

  • 4 obuoliai;
  • 100 ml sojų pieno;
  • 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
  • 1 valg. šaukšt. stevijos miltelių;
  • 1 arbat. šaukšt. agaro miltelių;
  • šlakelis vandens.

granolai:

  • 80 g avižų dribsnių;
  • 2 valg. šaukšt. kokosų aliejaus;
  • 2 valg. šaukšt. medaus;
  • 2 arbat. šaukšt. cinamono;
  • žiupsnelis druskos;
  • 4 valg. šaukšt. džiovintų uogų (spanguolių, razinų);
  • 2 valg. šaukšt. lazdyno riešutų.

Paruoškite granolą:

1. Kokosų aliejų, medų, cinamoną ir druską šiek tiek pakaitinkite, kol viskas ištirps.

2. Dubenyje sumaišykite avižų dribsnius su smulkintais lazdyno riešutais.

3. Paruoštą medaus, kokoso aliejaus ir prieskonių mišinį sumaišykite su avižų dribsniais ir riešutais.

4. Gautą masę sukrėskite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite 170 laipsnių temperatūroje apie 30 minučių. Kepdami keletą kartų pamaišykite, kad granola tolygiai apskrustų.

5. Kai granola šiek tiek atvės, įmaišykite džiovintas spanguoles ir razinas.

Iškepkite torto pagrindą:

1. Obuolius nulupkite, supjaustykite ir smulkintuvu sutrinkite iki vientisos masės.

2. Stevijos miltelius berkite į kokosų aliejų ir šiek tiek pakaitinkite. Gautą mišinį sumaišykite su trintais obuoliais, avižomis, cinamonu bei džiovintomis spanguolėmis.

3. Paruoštą lipnią masę sukrėskite į kepimo popieriumi išklotą apvalią torto formą (18x18 cm dydžio), šiek tiek suspauskite ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 20 min., kol viršus taps auksinės spalvos.

Paruoškite obuolių sluoksnį:

1. Kol keps torto pagrindas, paruoškite obuolių sluoksnį. Nulupkite obuolius, supjaustykite ir kaitinkite, kol suminkštės. Smulkintuvu sutrinkite obuolius iki vientisos masės, įpilkite sojų pieno, suberkite stevijos miltelius.

2. Agaro miltelius sumaišykite su šlakeliu vandens bei citrinos sultimis ir nuolat maišydami užvirkite, kad ištirptų. Gautą mišinį supilkite į paruoštą obuolių masę ir gerai išmaišykite.

Formuokite ir puoškite tortą:

1. Dar nepravėsusią obuolių masę pilkite į formą ant iškepto torto pagrindo. Nespėjus sustingti obuolių sluoksniui, pilkite paruoštą granolą.

2. Palaukite, kol tortas sustings. Puoškite šviežiais obuoliais, riešutais, cinamono lazdelėmis. Ant viršaus pabarstykite cinamono ir stevijos miltelių.

Asmeninio albumo nuotr./Sveikuolių obuolių tortas su granola
Asmeninio albumo nuotr./Sveikuolių obuolių tortas su granola

Šio torto receptu pasidalijusi ir projekte dalyvaujanti Asta Jarutienė domisi ir gamina sveikus desertus bei sau kelia iššūkį – jeigu smaližiauti, tai tik sveikai.

Rūpintis sveikata skatina ir druskininkiečių bei miesto svečių itin mėgstama vieta – istorinis K.Dineikos sveikatingumo parkas, po rekonstrukcijos iškilmingai atidarytas 2015 metų vasarą. Šį sveikatingumo parką Druskininkuose įkūrė Lenkijos diktatoriaus Juzefo Pilsudskio gydytoja Eugenija Levicka, į Lenkijos okupuotus Druskininkus atvykusi apie 1920-uosius metus. Skatinusi gydymą saule, judesiu ir vandeniu, E.Levicka įkūrė Sveikatingumo parką. Tuomet parke kasdien apsilankydavo apie 3 tūkstančiai lankytojų. Po įkūrėjos mirties sunykusį parką atgaivino žymus gydytojas Karolis Dineika, papildydamas jį kurortinio gydymo naujovėmis: buvo įrengti soliariumai, pėdos taškų akupresūros baseinas, kaskados su termoprocedūrine, vertikalios vonios ir kt. Parkui ir vėl sunykus, jis buvo atnaujintas 2015 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis