„100 tortų Lietuvai“: Žeimelio žemės ūkio mokyklos tortas „Kava prie kavos“

Lietuvai minint Nepriklausomybės šimtmetį įvairiuose šalies kampeliuose netrūksta savų mažesnių progų, įsiliejančių į bendrą šventišką atmosferą. Gegužės 26-ąją Kurorto šventę organizuojantys Druskininkai įvairius restoranus, kavines, desertines ir konditerijos meistrus pakvietė skirti Lietuvos Nepriklausomybės šimtmečiui po vieną tortą – taip gimė projektas „100 tortų Lietuvai“, kurio vedle tapo kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė. Portale 15min kasdien nuo Vasario 16-osios skelbiama po vieną torto receptą. Ir taip iki pat gegužės 26-osios, kai tortų bus visas 100-as!
Tortas „Kava prie kavos“
Tortas „Kava prie kavos“ / Mokyklos archyvo nuotr.

Ingredientai:

biskvitui:

  • 250 g cukraus;
  • 280 g miltų;
  • 40 g kakavos;
  • 4 sunokę bananai;
  • 1 arbat. šaukšt. sodos;
  • 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 2 kiaušiniai;
  • 100 g lydyto sviesto;
  • 2 valg. šaukšt. grietinės;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilinio cukraus;
  • druskos.

kavos skonio kremui:

  • 700 g kreminės „President“ varškės;
  • 300 g plakamosios grietinėlės;
  • 4 valg. šaukšt. tirpios kavos;
  • 40 ml vandens;
  • 35 g želatinos.

uogų sluoksniui:

  • 600 g vyšnių;
  • 30 ml vandens;
  • 12 g krakmolo;
  • 100 g cukraus.

šokolado tirpiniui:

  • 300 g juodojo šokolado;
  • 15 valg. šaukšt. pieno;
  • 100 g sviesto.

Iškepkite biskvitą:

1. Orkaitę įkaitinkite iki 170 laipsnių.

2. Kiaušinius plakite iki baltumo su cukrumi, druska ir vaniliniu cukrumi.

3. Sviestą išlydykite ir atvėsinkite. Bananus sutrinkite iki tyrės. Į grietinę įmaišykite sodą. Sausus produktus persijokite.

4. Į gerai išplaktą kiaušinių masę, plakant, pilkite bananų tyrę, grietinę, plona srovele – sviestą. Tuomet dalimis pilkite sausų produktų mišinį ir išmaišykite mentele.

5. Pilkite į kepimo formą ir kepkite tol, kol į biskvitą įkišus ir ištraukus medinį iešmelį, jis bus sausas.

Paruoškite kavos skonio kremą:

1. Užplikykite ir atvėsinkite kavą. Užpilkite ant želatinos. Išbrinkusią želatiną ištirpinkite karšto vandens vonelėje.

2. Grietinėlę išplakite. Dar karštą želatiną pilkite plona srovele į kreminę varškę intensyviai maišant, kad želatina nesušoktų į gumulėlius. Dalimis įmaišykite grietinėlę. Saldumą koreguokite ragaujant: jei trūksta, įsijokite cukraus pudros.

Paruoškite uogas:

1. Vyšnias pavirkite su cukrumi, vandenyje išmaišykite krakmolą ir, intensyviai maišant, supilkite į vyšnių masę. Trumpai pakaitinkite, kol ims tirštėti. Atvėsinkite.

Paruoškite šokolado tirpinį:

1. Šokoladą ištirpinkite garų vonelėje, išmaišykite iki vientisos masės, atvėsinkite.

Surinkite tortą:

1. Biskvitą supjaustykite į 4 dalis.

2. Į torto formą atsegamais šonais dėkite vieną biskvito lakštą. Jį aplaistykite šokolado tirpiniu, dėkite kremo. Palaikykite šaldytuve, kol ims stingti. Dėkite atvėsintą vyšnių masę, ant jos – biskvitą, šokolado tirpinį, kremą. Kartokite: biskvitas, šokolado tirpinys, kremas, biskvitas.

3. Tortą laikykite šaldytuve per naktį. Išimkite iš formos, aptepkite lydytu šokoladu arba apliekite viršų tuo pačiu šokolado tirpiniu.

Mokyklos archyvo nuotr. /Tortas „Kava prie kavos“
Mokyklos archyvo nuotr. /Tortas „Kava prie kavos“

Tortą pristatanti Žeimelio žemės ūkio mokykla dalyvauja įvairiuose projektuose. Pagal vieną iš jų ši Šiaurės Lietuvos profesinė mokykla apšiltino pastatą, pagal kitą – įrengė šiltinimo katilinę.

Pastatų renovacija – sritis, kurioje daug pasiekę ir Druskininkai. Šių metų vasarį Būsto energijos taupymo agentūros paskelbtoje Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos įgyvendinimo ataskaitoje Druskininkai pagal renovuotų namų skaičių užima pirmąją vietą tarp mažesniųjų savivaldybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis