12 daržovių sriubų norintiems atsigauti po šventinio maisto gausos

Norom nenorom Kalėdos daugelyje namų vis dar būna prisivalgymo iki soties ar gal net persivalgymo dienos. Tai iš dalies suprantama – kaip gi neparagavus tų visų išsiilgtų, kartais tik kartą per metus ruošiamų skanėstų, ypač jei jie gaminti pagal legendinius giminės receptus. Tad atokvėpiui po švenčių lėkštė lengvos sriubos padės bent šiek tiek pailsėti.
Kreminė žiedinių kopūstų sriuba su pupelėmis
Kreminė žiedinių kopūstų sriuba su pupelėmis / Vida Press nuotr.
Porų sriuba
Receptas: Porų sriuba
3 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
2.4 / 11
Receptas
Ingredientai
Porai: 400.00 g (baltoji dalis)
Bulvės: 4.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Vištienos sultinys: 2.00 l (natūralus)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Pievagrybiai: 10.00 vnt.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Sūris: 50.00 g (parmezanas)
Grietinėlė: 200.00 ml
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Krapai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Petražolės: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Porą nuplaukite, supjaustykite griežinėliais. Svogūną ir česnakus nulupkite, susmulkinkite.

2. Pievagrybius nuplaukite, nulupkite, susmulkinkite.

3. Keptuvėje karštame svieste pakepinkite svogūnus ir česnakus. Kai šie suminkštės, suberkite porus, pievagrybius ir apie 10 min. patroškinkite ant silpnos ugnies.

4. Į gilesnį puodą supilkite sultinį, suberkite kubeliais pjaustytas bulves ir virkite 15–20 minučių, tada sukrėskite svogūnų, porų ir pievagrybių troškinį, sriubą pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais bei kapotais žalumynais (truputį jų palikite papuošti) ir iki vientisos masės išplakite elektriniu plakikliu.

5. Į sriubą įmaišykite grietinėlę, išpilstykite ją į lėkštes, berkite po truputį parmezano ir žalumynų.

6. Tiekite su mėgstamos baltos duonos riekele. 

Suskleisti
Morkų sriuba
Receptas: Morkų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.2 / 31
Receptas
Ingredientai
Morkos: 6.00 vnt.
Bulvės: 3.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Petražolės: 1.00 vnt. (ryšulėlis)
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Kaip gaminti

1. Paruoškite daržovių sultinį. Nulupkite daržoves. Vieną morką išvirkite nepjaustytą, kitas morkas ir bulves supjaustykite plonais griežinėliais.

2. Puode ištirpinkite sviestą, sudėkite morkas, pabarstykite druska ir 10 min. pakepinkite ant silpnos ugnies, vis pamaišykite. Sudėkite bulves, supilkite pusę sultinio. Virkite, kol suminkštės daržovės.

3. Sutrinkite sriubą virtuvės kombainu, supilkite atgal į puodą su likusiu sultiniu. Užvirinkite, pagardinkite pipirais.

4. Virtą morką sutarkuokite smulkia trintuve. Įpilkite į lėkštę sriubos, įdėkite šaukštą tarkuotų morkų, pabarstykite kapotomis petražolėmis.

Kulinaro patarimas. Morkų sriubai pagardinti iki putų suplakite 150 ml grietinėlės, sumaišykite su šaukšteliu tarkuotų krienų, pagal skonį pasūdykite. Įpylusi į lėkštę sriubos, ant viršaus užkrėskite šaukštą grietinėlės.

Suskleisti
Avokadų sriuba
Receptas: Avokadų sriuba
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.5 / 100
Receptas
Ingredientai
Avokadai: 2.00 vnt. (dideli sunokę)
Vištienos sultinys: 200.00 ml
Grietinėlė: 200.00 ml (neriebios)
Pomidorai: 1.00 vnt. (arba saldžioji paprika)
Citrinos: 1.00 vnt. (1 arbat. š. sulčių)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Petražolės: 1.00 vnt. (ryšulėlis)
Karis: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Nulupkite avokadus, perpjaukite pusiau, išimkite kaulą, sutrinkite minkštimą šakute arba elektriniu grūstuvu. Apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepajuoduotų.

2. Virtuviniu kombainu sumaišykite avokadų tyrę su grietinėle ir atvėsintu sultiniu. Jei neturite kombaino, suplakite sriubą šluotele ir pertrinkite per sietelį, kad susidarytų vienodo tirštumo masė. Pasūdykite pagal skonį, pagardinkite pipirais.

3. Prieš tiekdama atšaldykite sriubą. Išpilstykite į lėkštes, ant viršaus uždėkite po šaukštą kubeliais pjaustytų pomidorų arba saldžiųjų paprikų, apšlakstykite aliejumi, papuoškite kapotomis šviežiomis petražolėmis.

Suskleisti
Kopūstų sriuba su citrinomis
Receptas: Kopūstų sriuba su citrinomis
5 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.5 / 37
Receptas
Ingredientai
Kopūstai: 500.00 g (pusė kopūsto gūžės)
Morkos: 2.00 vnt.
Salierai: 1.00 vnt. (pusė saliero gumbo)
Kaliaropės (2 nedidelės) 300.00 g
Bulvės: 4.00 vnt.
Obuoliai: 2.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Petražolės: 1.00 vnt. (pluoštelis šviežių šakelių)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt.
Prieskonių mišinys 1.00 valg. š.
Vanduo: 2.00 l
Kaip gaminti

1. Kopūstus supjaustykite juostelėmis, kaliaropes ir morkas – plonais griežinėliais, bulves – šiaudeliais, salierą stambiai sutarkuokite. Visas daržoves sudėkite į puodą ir apšlakstykite aliejumi. Įpilkite 2 l verdančio vandens ir virkite 15 min.

2. Obuolius supjaustykite skiltelėmis. Susmulkinkite petražoles. Citriną nuplikykite verdančiu vandeniu ir nenuluptą supjaustykite plonyčiais griežinėliais. Viską sudėkite į apvirtą sriubą, įdėkite šaukštą prieskonių mišinio, uždenkite ir dar 10 min. pavirkite.

3. Nuo ugnies nukeltą sriubą galite paskaninti mėgstamais prieskoniniais žalumynais.

Suskleisti
Trinta cukinijų ir morkų sriuba
Receptas: Trinta cukinijų ir morkų sriuba
3 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.5 / 74
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 300.00 g
Morkos: 2.00 vnt. (nedidelės)
Bulvės: 2.00 vnt. (nedidelės)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Duona: 100.00 g (kelios riekės baltos sumuštinių duonos)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Morkas ir bulves nuskuskite, stambiai supjaustykite. Cukiniją nulupkite, išimkite sėklas, supjaustykite stambiais kubeliais. Svogūną nulupkite ir perpjaukite pusiau.

2. Sudėkite į puodą morkas bei bulves, užpilkite vandeniu (galite naudoti sultinį) ir virkite kol suminkštės. Tada sudėkite cukinijų gabalėlius bei svogūną ir pavirkite dar kelias minutes. Pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite pipirais.

3. Kol verda daržovės, supjaustykite duoną kubeliais ir trumpai apkepkite aliejuje.

4. Išvirusias daržoves sutrinkite blenderiu.

5. Sriubą išpilstykite į lėkštes, užberkite skrudintų duonos kubelių, papuoškite turimais žalumynais.

 

Suskleisti
Žirnelių sriuba su krevetėmis
Receptas: Žirnelių sriuba su krevetėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
4.2 / 12
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 2.00 vnt. (šalotiniai svogūnėliai)
Čiobreliai: 1.00 vnt. (šakelė ir lapelių)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Šaldyti žirneliai: 800.00 g (arba žali)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Vynas: 100.00 ml (baltas)
Daržovių sultinys: 600.00 ml
Grietinė: 3.00 valg. š. (riebi)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Krevetės: 12.00 vnt. (didelės)
Kaip gaminti

1.Svogūnus susmulkinkite ir su čiobrelių lapeliais patroškinkite aliejuje. Suberkite žirnelius, šiek tiek paskaninkite druska ir cukrumi, supilkite vyną, truputį pavirkite.

2.Supilkite sultinį ir virkite 15–20 minučių. Išsukite iki purumo ir pertrinkite. Įmaišykite grietinę, pagardinkite druska ir pipirais.

3.Krevetes pakepinkite alyvuogių aliejuje, apibarstykite druska ir pipirais.

4.Sriubą išpilstykite į lėkštes ir į kiekvieną įdėkite tris krevetes. Papuoškite šviežiais čiobreliais.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Trinta burokų sriuba su imbieru
Receptas: Trinta burokų sriuba su imbieru
2 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
4.3 / 24
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Morkos: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Bulvės: 1.00 vnt. (nedidelė)
Salierai: 1.00 vnt. (1/4 vidutinio dydžio saliero šaknies)
Obuoliai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio, rūgštesnis)
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Daržovių sultinys: 1.00 vnt. (kubelis)
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (miltelių pagal skonį)
Imbieras: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Daržoves supjaustykite panašaus dydžio kubeliais, užpilkite sultiniu, kad apsemtų, ir virkite apie 30 – 40 min.

2. Pagardinkite prieskoniais ir sutrinkite trintuvu iki vientisos masės. Skanaus!

Receptas iš tinklaraščio „Saulėta virtuvė“

Suskleisti
Trinta brokolių sriuba
Receptas: Trinta brokolių sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.8 / 21
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 3.00 vnt. (3 - 4)
Sviestas: 40.00 g
Vynas: 2.00 valg. š. (balto)
Grietinėlė: 200.00 ml
Jogurtas: 80.00 g (natūralus)
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Bulves nuskuskite, smulkiai supjaustykite, suberkite į verdantį pasūdytą vandenį ir truputį pavirkite. Suberkite nuplautus ir supjaustytus brokolius, virkite, kol daržovės suminkštės. Įdėkite sviesto, supilkite vyną, grietinėlę ir virkite dar apie 5 minutes.

2. Sriubą (saują brokolių palikite) ištrinkite per sietelį ir atvėsinkite. Tyrę išplakite su jogurtu, paskaninkite citrinų sultimis, druska, pipirais. 

3. Sriubą išpilstykite į dubenėlius, įdėkite smulkiai supjaustytų virtų brokolių. 

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Suskleisti
Morkų sriuba su apelsinų sultimis
Receptas: Morkų sriuba su apelsinų sultimis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.2 / 9
Receptas
Ingredientai
Morkos: 4.00 vnt. (didelės)
Salierai: 1.00 vnt. (gabalėlis gumbo)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Svogūnai: 1.00 vnt.
Imbieras: 1.00 vnt. (gabalėlis šviežio)
Apelsinai: 2.00 vnt.
Vanduo: 1.00 l
Daržovių sultinys: 2.00 vnt. (2 kubeliai ekologiško)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų - pagal skonį)
Saulėgrąžos: 1.00 valg. š. (pagal skonį - lukštentų)
Grietinė: 3.00 valg. š.
Sezamų aliejus: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Imbierą nuskuskite, smulkiai sutarkuokite. Svogūnus ir česnakus nulupkite, susmulkinkite. Nuskustas morkas ir salierą sutarkuokite šiaudeliais. Nuo pusės verdančiu vandeniu nuplikyto apelsino nutarkuokite žievelę, iš abiejų vaisių išspauskite sultis.

2. Saulėgrąžas paskrudinkite sausoje keptuvėje.  Į puodą storu dugnu įpilkite šaukštą sezamų aliejaus. Kai įkais, sudėkite smulkintus svogūnus bei česnakus ir maišydama kepinkite 2–3 minutes. Sudėkite tarkuotus imbierus, suberkite tarkuotą apelsinų žievelę ir kepinkite dar porą minučių. Sudėkite tarkuotas morkas, salierus ir maišydama kepinkite 5–7 minutes.

3. Supilkite vandenį, sumeskite smulkintus sultinio kubelius, išmaišykite. Virkite dar 5–7 minutes. Galiausiai pagal skonį įberkite maltų juodųjų pipirų, jei reikia, pasūdykite. Nukėlusi nuo ugnies, sutrinkite elektriniu plakikliu. Išpilstykite į dubenėlius, į kiekvieną įkrėskite po šaukštą grietinės. Įberkite skrudintų saulėgrąžų.  

Suskleisti
Paprikų sriuba
Receptas: Paprikų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
4.2 / 27
Receptas
Ingredientai
Vištienos sultinys: 1500.00 ml
Bulvės: 300.00 g
Paprikos: 4.00 vnt. (2 - raudonos ir 2 - geltonos)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Morkos: 1.00 vnt.
Juodieji pipirai: 3.00 vnt. (žirneliai)
Bri sūris: 150.00 g (minkšto)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Jogurtas: 2.00 valg. š. (natūralaus)
Pipirniai: (grūdeliai - papuošimui) 3.00 vnt.
Kaip gaminti
  1. Saldžiąsias paprikas ir aitriąją papriką perpjaukite per pusę, išimkite sėklytes.
  2. Saldžiąsias paprikas guldykite į riebalais pateptą skardą ir kepkite apie 10 min.
  3. Perliekite šaltu vandeniu, atvėsinkite ir nulupkite odelę.
  4. Aitriąją papriką sukapokite.
  5. Svogūną supjaustykite griežinėliais, česnaką sutraiškykite ir pakepinkite karštuose riebaluose.
  6. Į puodą supilkite vištienos sultinį, sumeskite pjaustytas bulves, tarkuotą morką, pipirų grūdelius, viską pasūdykite, pagardinkite pipirais ir virkite apie 20 min.
  7. Sriubą suplakite.
  8. Atskirame indelyje elektriniu plakikliu sutrinkite raudoną papriką su jogurtu ir kambario temperatūros sūriu.
  9. Masę įmaišykite į sriubą.
Suskleisti
Kopūstų sriuba
Receptas: Kopūstų sriuba
3 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.3 / 44
Receptas
Ingredientai
Kopūstai: 200.00 g
Krapai: 2.00 valg. š.
Špinatai: 100.00 g
Svogūnai: 2.00 vnt.
Morkos: 2.00 vnt.
Kaip gaminti
  1. Visas daržoves susmulkinkite, užliekite vandeniu ir virkite iki kol suminkštės.
  2. Pagardinkite prieskoniais ir žalumynais. Labiausiai tinka šviežias imbieras, anyžiai, petražolės, česnakas, krienai. Jeigu trūksta skonio, galite vos pasūdyti.  
Suskleisti
Moliūgų sriuba
Receptas: Moliūgų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.2 / 157
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 500.00 g (muskatinio)
Svogūnai: 1.00 g (didesnis)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Sultinys: 750.00 ml (naminio daržovių arba jautienos)
Grietinėlė: 100.00 ml (riebios)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Aliejus: 5.00 valg. š.
Bazilikai: 3.00 vnt. (lapelių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Moliūgą nuplaukite, nulupkite, susmulkinkite.
  2. Česnakus ir svogūną nulupkite, 2 skilteles pakepinkite svieste su svogūnu, kitas dvi palikite.
  3. Svogūnų ir česnakų troškinį krėskite į puodą su sultiniu, sumeskite moliūgo kubelius ir virkite apie 20 min., kol moliūgas suminkštės.
  4. Puodą nukelkite nuo viryklės. Likusias česnako skilteles sugrūskite su bazilikų lapeliais, sumaišykite su aliejumi, viską pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir supilkite į sriubą.
  5. Sriubą išplakite elektriniu plakikliu, pagardinkite grietinėle.
  6. Trintą moliūgų sriubą galite paskaninti skrudintos duonos skrebučiais, moliūgų sėklomis, mėlynųjų pelėsių sūriu.
Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų