Kepti ant grotelių tinka marinuotus įvairaus dydžio vištų, kalakutų, ančių, stručių mėsos gabalėlius, atskiras vištų dalis (sparnelius, šlauneles ir kt.). Strutieną, kalakutieną patartina marinuoti ilgiau nei vištieną. Ilgai neskrudinkite – anot patyrusių kulinarų, strutieną geriausiai kepti iki vidutinio žalumo.
1. Lygiomis dalimis sumaišykite baltąjį stalo vyną ir gazuotą mineralinį vandenį. Pagal skonį įberkite smulkintų šviežių prieskoninių žolelių (čiobrelių, mairūnų, raudonėlių, petražolių), 3 smulkintus svogūnus, žiupsnį druskos, išmaišykite.
2. Paukštienos gabalėlius gausiai apibarstykite tarkuotais imbierais, džiovintų Provanso žolių mišiniu. Apšlakstykite šviežių apelsinų ir konservuotomis svarainių sultimis, aliejumi, suspauskite (skystis mėsą turi vos semti).
3. Dubenyje sumaišykite po 2 šaukštelius maltų kmyninių kuminų ir cinamono, po šaukštelį maltos kalendros ir saldžiosios paprikos. Įpilkite 2 šaukštus aliejaus, įkrėskite 2 šaukštus skysto medaus, gerai išsukite. Įmaišykite 3–4 trintas česnako skilteles, 1 citrinos sultis, žiupsnį maltų juodųjų pipirų. Tyrele aptepkite mėsą.
4. Elektrine trintuve sutrinkite 5 kiek pasmulkintas česnakų skilteles, 3 šaukštus Dižono garstyčių, saują šviežių čiobrelių lapelių, 4 šaukštus aliejaus, šaukštą skysto medaus. Pagal skonį pagardinkite maltais juodaisiais pipirais, pasūdykite. Mase aptepkite paukštienos gabalėlius.
5. Elektrine trintuve sutrinkite 2 saujas šviežių mėlynių, sumaišykite su baltuoju sausu vynu, kad gautumėte košelę. Sukrėskite ant pasirinktais prieskoniais įtrintos mėsos, kiek pamaigykite švariomis rankomis.
6. Saują šviežių smulkintų mėtų mediniu šaukštu ištrinkite su šaukštu rudojo cukraus ir šaukšteliu druskos. Sudėkite ant smulkintos mėsos, pavoliokite ją rankomis. Gausiau pašlakstykite pasukomis, palikite pusdienį pasimarinuoti.
7. 200 ml savo sultyse konservuotų smulkintų pomidorų gerai ištrinkite su 4 šaukštais sojų padažo ir 2 šaukštais skysto medaus. Įmaišykite 3 trintas česnakų skilteles, 3 šaukštus aliejaus, tiek pat sezamų sėklų. Pagal skonį įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų, išmaišykite.
8. 8 ar 10 sunokusių kivių nulupkite, susmulkinkite. Sudėkite į dubenį su paukštienos prieskoniais pagardinta mėsa, gerai viską sumaigykite švariomis rankomis. Marinuokite ne ilgiau kaip dvi valandas.
9. Mediniu grūstuvu sugrūskite 3 saujas šviežių bruknių. Pagal skonį įberkite maltų juodųjų pipirų, druskos, šaukštą malto cinamono, įdėkite 2–3 šaukštus smulkiai tarkuotų imbierų, išmaišykite.
10. Sumaišykite šaukštą baltųjų pipirų grūdelių, žiupsnį cinamono, 2 šaukštus šviežių smulkintų čiobrelių ir 2 apelsinų smulkintą minkštimą. Įpilkite 150 ml aliejaus, 150 ml apelsinų sulčių, 3 šaukštus romo, įdėkite smulkintų svogūnų, išmaišykite.
11. Kelias česnakų skilteles sutrinkite, sumaišykite su 3 smulkintais laurų lapais, 2 šaukštais rūkytos paprikos. Mišinį išsukite su stikline raudonojo sauso vyno.
12. Saują šviežių smulkintų čiobrelių mediniu šaukštu ištrinkite su 2 šaukštais skysto medaus. Įpilkite kelis šaukštus aliejaus, tiek pat greipfrutų sulčių, pagal skonį įberkite maltų juodųjų pipirų ir druskos, gerai išsukite.
Naudinga žinoti
♦ Į bet kurios rūšies mėsos marinatą druskos geriau neberti, nes ji traukia mėsos sultis, dėl to kepsnys būna sausas. Sūdykite valandą prieš kepant.
♦ Į mėsos marinatus tinka pilti įvairių rūšių aliejus: alyvuogių, vynuogių sėklų, sezamų, ryžių branduolių ir kt. Riešutų aliejai mėsai suteikia savitą prieskonį.
♦ Prieš dedant mėsą ant grotelių ar veriant ant iešmų, prieskonius nuo jos reikia nubraukti peilio nugarėle ar medine mentele.
♦ Jei kivių, šviežių ananasų sulčių marinate paukštieną laikysite ilgiau nei 2 valandas, čirškinama virš keptų žarijų ji ims byrėti nuo grotelių ar virs košele.