Nesaldūs kepiniai:
1. Gilioje keptuvėje ištirpykite 2 šaukštus sviesto, trumpai apkepkite svogūnus, sudėkite moliūgų kubelius ir smulkintus pomidorus, išspauskite česnaką. Įpilkite 100 ml sultinio, užvirinkite, sumažinkite ugnį ir patroškinkite maždaug 5 min.
2. Kitoje keptuvėje įkaitintame svieste trumpai apkepkite miltus, įmaišykite pieną, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir muskatu. Nuolat maišydama virkite ant silpnos ugnies, kol padažas sutirštės, įmaišykite pusę stiklinės tarkuoto sūrio.
3. Į stiklinį ar keraminį kepimo indą sluoksniais sudėkite lazanijos lakštus ir troškintas daržoves. Daržovių sluoksnį apšlakstykite padažu. Ant viršutinio lakšto supilkite likusį sultinį ir padažą, pabarstykite tarkuotu muskatu ir sūriu. Kepkite 200ºC temperatūros orkaitėje apie 30 min.
1. Pilkite miltus ant stalo, sudėkite kubeliais pjaustytą sviestą, įberkite žiupsnelį druskos, kapokite miltus ir sviestą peiliu, kol susidarys trupiniai. Supilkite šaltą vandenį, greitai išminkykite tešlą rankomis, padarykite rutulį, susukite į plėvelę ir 30 min. palaikykite šaldytuve.
2. Per tą laiką paruoškite įdarą. Nulupkite ir nedideliais kubeliais supjaustykite moliūgą, susmulkinkite papriką ir svogūną. Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite odelę, supjaustykite kubeliais.
3. Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų, trumpai apkepkite svogūnus, sudėkite moliūgus, pomidorų ir paprikų gabalėlius, pasūdykite, pagardinkite prieskoniais, įpilkite 50 ml vandens, uždenkite ir troškinkite maždaug 10 min. Pabaigoje įmaišykite pomidorų tyrę.
4. Iš tešlos iškočiokite ploną apskritą lakštą, įklokite į skardą. Subadykite tešlos lakštą šakute, kraštus užlenkite. Pašaukite į 180°C temperatūros orkaitę, kepkite 10 min.
5. Sukrėskite įdarą ant pusiau iškepusio tešlos lakšto, pabarstykite tarkuotu sūriu, kepkite dar 10 min.
- Moliūgą ir nuskustas bulves sutarkuokite stambia (burokine) tarka.
- Svogūnus nulupkite supjaustykite, apkepkite svieste ir supilkite į tarkuotų bulvių ir moliūgų masę.
- Kiaušinius išplakite ir supilkite į masę, suberkite miltus, pagardinkite pipirais, pagal skonį pasūdykite. Išmaišykite.
- Kepimo indą ištepkite sviestu ir sukrėskite masę.
- Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 20–30 minučių. Kai apkepas bus jau beveik iškepęs, apiberkite jo viršų parmezano sūriu ir dar kelias minutes pakepkite, kol sūris išsilydys. Patiekite su mėgstamu padažu.
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C laipsnių temperatūros.
2. Supjaustykite moliūgą maždaug 1,5 cm storio griežinėliais.
3. Plačią kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, patepkite aliejumi, sudėliokite vienu sluoksniu moliūgo griežinėlius, pabarstykite druska ir pipirais ir kepkite apie 20 min., kol taps minkšti ir pradėję skrusti.
4. Į nedidelį prikaistuvį supilkite pieną, sudėkite sviestą, visą sūrį ir ant labai mažos ugnies pakaitinkite, kol sūris ištirps. Sudėkite į gautą mišinį apie 2/3 šakute sutrinto kepto moliūgo, pamaišykite, kol gausite tirštą gelsvą padažą.
5. Pagal instrukcijas ant pakuotės išvirkite makaronus, nusunkite, suberkite į didelį dubenį, ant viršaus pilkite sūrių-moliūgo padažą ir labai gerai išmaišykite.
6. Pilkite gautą makaronų masę į sviestu pateptą ir džiūvėsėliais pabarstytą kepimo formą aukštesniais kraštais. Ant viršaus padėliokite likusių kepto moliūgo gabalėlių, pabarstykite džiūvėsėliais.
7. Kepkite orkaitėje apie 15 min., kol viršus paskrus. Visai į pabaigą galite įjungti grilio funkciją.
Gratinas – tai prancūziškos virtuvės kepinys, kuris man toks skanus pats vienas, kad retai pasigendu ko nors papildomai. Klasikinis gratinas kepamas iš bulvių, tačiau nuostabus jis ir iš cukinijų, kalafiorų, baklažanų ir kitokių daržovių. O štai šis, su moliūgais, ne tik lengvai paruošiamas, bet gali būti pagamintas iš anksto (nors ir prieš dvi dienas!) iki tos vietos, kur reikia jį pašauti finaliniam iškepimui ir apskrudimui. Tad tokie iš anksto paruošiami patiekalai tikrai labai patogūs, kai norisi kuo daugiau darbų nudirbti į priekį, tada, kada turim daugiau laiko.
Šiam gratinui tiks bet kuri moliūgų rūšis, tačiau aš rekomenduoju rinktis tuos, kurie turi ypač minkštą odelę. Iškepusios jos nereikės nupjaustyti, ji tiesiog bus tinkama valgyti. Kepdami nepagailėkite rozmarinų ir čiobrelių – jie suteiks garnyrui labai žiemišką ir šventišką atspalvį.
1. Įkaitinkite orkaitę iki 210 °C laipsnių temperatūros. Didelę kepimo skardą išklokite pergamentiniu popieriumi.
2. Išdėliokite moliūgo juosteles paruoštoje skardoje ir apšlakstykite jas iš abiejų pusių aliejumi. Kepkite 20 minučių.
3. Ištraukite skardą, suberkite pjaustytus svogūnus ir česnakus, ir vėl pašovę kepkite dar 20 minučių arba kol moliūgas bus visai minkštas (iki šios vietos galite šį patiekalą pasiruošti iš anksto).
4. Sudėliokite kepto moliūgo riekeles kartu su keptais svogūnais ir česnakais, pakaitomis su sūrio juostelėmis negiliame kepimo inde. Užpilkite grietinėle, sumaišyta su muskatu, viršų pabarstykite džiūvėsėliais. Pašaukite į orkaitę ir kepikite apie 30 minučių, arba kol sūris ištirps, gratinas apskrus.
5. Prieš patiekiant pabarstykite druska ir pipirais, papuoškite čiobrelio šakelėmis.
1. Manų kruopas užpilkite pienu ir palikite 15 minučių brinkti.
2. Džiovintus abrikosus ir razinas užpilkite verdančiu vandeniu, palikite brinkti.
3. Kiaušinius išplakite su cukrumi ir druska, sudėkite varškę, pagardinkite cinamonu ir kardamonu. Į varškės masę sudėkite manus ir gerai išmaišykite.
4. Džiovintus vaisius nusausinkite, susmulkinkite ir sudėkite į varškę su moliūgo kubeliais ir riešutais.
5. Masę sukrėskite į sviestu išteptą kepimo indą, ant viršaus uždėkite kelis gabalėlius sviesto. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 20–30 minučių arba kol švelniai parus.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
Saldūs kepiniai:
1. Miltus sutrupinkite su kambario temperatūros sviestu. Įmuškite kiaušinį, supilkite cukrų, įberkite žiupsnelį druskos, sukrėskite citrinos žievelę, minkykite rankomis, kol tešla taps vientisa. Suformuokite gumulą, įvyniokite į plėvelę ir 3 val. palaikykite šaldytuve.
2. Iškočiokite iš tešlos 28 cm skersmens lakštą ir įtieskite į 24 cm skersmens apvalią skardą. Prispauskite kraštus. Lakštą subadykite šakute, užklokite folija, įberkite žirnių. Kepkite 180ºC temperatūros orkaitėje maždaug 15 min. Išberkite žirnius. Pyrago pagrindą palikite atvėsti.
3. Moliūgą nulupkite, pašalinkite sėklas, supjaustykite minkštimą dideliais kubeliais, sudėkite į skardą ir kepkite 180ºC karštumo orkaitėje apie 50 min. Keptą moliūgą nusunkite, atvėsinkite ir sutrinkite. Pyragui reikės 2 puodelių moliūgų tyrės.
4. Atskirkite kiaušinių trynius ir baltymus. Baltymus suplakite iki standžių putų. Dubenyje sumaišykite moliūgų tyrę, grietinėlę, su cukrumi išsuktus kiaušinių trynius ir prieskonius. Sukrėskite baltymus ir gerai išmaišykite.
5. Supilkite masę ant pusiau iškepusio pyrago papločio, pašaukite į 200ºC temperatūros orkaitę, kepkite 35 min., apibarstykite cukrumi ir cinamonu ir dar pakepkite 5 min. Atvėsinkite, supjaustykite ir patiekite su plakta grietinėle.
1. Nedideliais gabaliukais supjaustytą moliūgų minkštimą užpilkite puse stiklinės vandens ir ant mažos ugnies patroškinkite 30 min. Ataušusią masę sutrinkite plakikliu.
2. Mieles užpilkite šiltu pienu, įdėkite šaukštelį cukraus, šaukštą miltų ir pastatykite šiltoje vietoje, kad pakiltų.
3. Likusius miltus sumaišykite su cukrumi, supilkite mieles, sudėkite moliūgų košę ir išmaišykite. Maišydami įdėkite du trynius, supilkite ištirpintą sviestą, suberkite vanilinį cukrų, razinas, migdolus. Tešlą minkykite, kol nebelips prie rankų. Uždenkite rankšluostėliu ir palikite šiltoje vietoje.
4. Pakilusią tešlą sudėkite į skardą, viršų aptepkite su šaukštu vandens išplaktu tryniu ir 190ºC karštumo orkaitėje kepkite 1 val.
1. Trintus sausainius sumaišykite su ruduoju cukrumi ir tirpintu sviestu. Gauta mase išklokite torto formos dugną ir šiek tiek kraštus. Forma turi būti ištepta sviestu.
2. Kiaušinius iki purumo išplakite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi.
3. Varškę išmaišykite su maskarponės sūriu, varške, krakmolu ir sumaišykite su kiaušinių mase.
4. Smulkiai tarkuotą moliūgą maišant pavirkite apie 10 min.
5. Į atvėsusius moliūgus įmaišykite ciberžolės ir sumaišykite su likusia mase. Suverskite ant sausainių.
6. Dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 45 min.
7. Valgykite gerai atšaldytą. Galima papuošti avietėmis ar kitomis uogomis.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Edita Aleksandravičienė
1. Moliūgą nulupkite, supjaustykite stambiais gabalėliais, sudėkite į virtuvės kombainą, sutrinkite iki vientisos masės.
2. Į moliūgų košę įmaišykite aliejų, įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų (šaukštą cukraus atidėkite), sodą, pusę šaukštelio cinamono ir likusius prieskonius. Gerai išmaišykite. Po truputį įmaišykite miltus ir kepimo miltelius. Šaukštą cukraus sumaišykite su šaukšteliu cinamono.
3. Keksiukų kepimo formą patepkite aliejumi (galite naudoti popierines keksiukų formeles), į kiekvieną formelę įkrėskite šiek tiek tešlos, viršų pabarstykite cukrumi su cinamonu. Kepkite 180°C temperatūros orkaitėje apie 25 min. Patikrinkite mediniu pagaliuku. Kai keksiukai iškeps, neskubėkite jų traukti iš orkaitės, palikite vėsti ant grotelių.
1. Orkaitę įkaitinkite iki 170C laipsnių temperatūros. Pailgą kekso kepimo formą ištepkite riebalais (sviestu) ir pabarstykite miltais (arba išklokite kepimo popieriumi).
2. Viename dubenyje sumaišykite birius produktus: miltus, cukrų, kepimo miltelius, sodą, cinamoną ir imbierą (tik nedėkite kakavos).
3. Kitame dubenyje lengvai išplakite kiaušinius, sudėkite moliūgo piure, 3/4 kiekio kefyro, aliejų, ir viską sumaišykite. Tada dalimis dėkite sausų ingredientų mišinį ir gerai išmaišykite (neplakite, maišykite tik tol, kol susijungs ingredientai). Padalinkite tešlą į dvi dalis. Į vieną dalį tešlos supilkite likusį kefyrą ir suberkite kakavą (geriausia per sietelį, kad geriau susimaišytų), ir išmaišykite.
4. Dėkite šaukštu tešlą į kepimo skardą, vis pamaišydami šviesią tešlą su tamsia. Pabaigoje mediniu pagaliuku dar pamakaluokite per visą kekso masę, kad viduje šios dvi spalvos taip pat šiek tiek pasimaišytų, kad iškepęs keksas būtų gražesnis.
5. Pašaukite keksą į orkaitę ir kepkite apie 60-75 minutes arba, kol įbedę medinį pagaliuką, jį ištrauksite sausą.
6. Atvėsinkite pyragą ant grotelių ir tik tada pjaustykite.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 25 x 10 cm dydžio stačiakampį kepimo indą.
- Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską, cinamoną, muskatą, gvazdikėlius ir imbierą. Atidėkite į šalį.
- Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite moliūgų tyrę, alyvuogių aliejų, medų ir kiaušinius. Į plakinį suberkite miltus ir lengvai išmaišykite, kol neliks sausų miltų. Suberkite smulkintus graikinius riešutus ir dar kartą lengvai išmaišykite. Nepermaišykite.
- Paruoštą tešlą supilkite į paruoštą kepimo indą.
- Paruoškite duonos viršui skirtus produktus. Dubenėlyje sumaišykite miltus, avižinius dribsnius, cinamoną, rudąjį cukrų ir druską. Sudėkite šaltą sviestą, supjaustytą kubeliais. Trinkite tarp pirštų tol, kol gausite rupius trupinius ir neliks sausų miltų. Apibarstykite paruoštą mišinį tolygiai ant į kepimo indą supiltos tešlos.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40-45 minutes. Ar duona iškepusi, patikrinkite mediniu pagaliuku: įsmeigtas ir ištrauktas iš kepinio centro, jis turi būti švarus. Išjunkite orkaitę ir leiskite duonai 10-15 minučių pastovėti kepimo inde. Tuomet atsargiai iš jo išimkite, perkelkite ant grotelių ir visiškai atvėsinkite.
- Pjaustykite riekelėmis ir patiekite vieną ar su kreminės varškės užtepėle.