1.Svogūną, česnako skilteles nulupkite, susmulkinkite ir apkepkite aliejuje. Sudėkite konservuotus pomidorus, cukrų, supilkite balzaminį actą.
2.Keptuvę uždenkite ir ant mažos ugnies troškinkite 8 minutes. Pagardinkite druska, Kajeno pipirais ir malta saldžiąja paprika.
3.Į pomidorų padažą keptuvėje įmuškite kiaušinius, uždenkite ir ant mažos ugnies kaitinkite 3 minutes, kol apkeps baltymai.
4.Ant iškeptos kiaušinienės patrupinkite sūrio ir pabarstykite petražolėmis.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Svogūną nulupkite ir supjaustykite, pomidorą susmulkinkite. Keptuvėje ištirpinkite sviestą. Suberkite svogūnus ir kepinkite, kol lengvai apskrus.
2. Įmuškite kiaušinius. Maišydami kepkite ant vidutinės ugnies. Užberkite smulkinto pomidoro ir fetos, pagardinkite pipirais. Kepkite, kol sūris išsilydys.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Įkaitinkite keptuvę su aliejumi, įmuškite kiaušinius.
- Pabarstykite sumac prieskoniais, druska, pipirais.
- Uždenkite keptuvę ir palikite kepti ant nedidelės ugnies.
- Jei nemėgstate skysto kiaušinio, kepkite iki kietesnio vidurio, nors norint teisingos kiaušinienės, reikėtų kepti mažau.
- Kol kepa, nuskuskite agurkus, supjaustykite juostelėmis ir užmalkite sezamo sėklų.
- Kiaušiniai iškepti. Dėkite viską į lėkštę, dar kartą užmalkite sezamo sėklų per visą lėkstę ir megaukitės marokietiška kiaušiniene.
Receptas iš tinklaraščio „Ievos receptai“
- Svogūną susmulkinkite ir suberkite į keptuvėje įkaitintą aliejų.
- Kiek pakepinę, dėkite smulkiais kubeliais supjaustytus saulėje džiovintus pomidorus.
- Kepkite vis pamaišydami.
- Kol keps, pasiruoškite kiaušinius – baltymus atskirkite nuo trynių.
- Į trynius įberkite maltos aitriosios paprikos ir baziliko. Išmaišykite.
- Į baltymus įberkite druskos ir plakite, kol susidarys standžios putos.
- Patarimas: jei svogūnai ir pomidorai iškeps greičiau, nei pasiruošite kiaušinius, tiesiog nukelkite juos nuo ugnies.
- Ant kepintų svogūnų ir pomidorų masės supilkite trynius ir plaktus baltymus.
- Sumažinkite ugnį ir, lėtai maišydami, kepkite, kol gražiai apskrus.
Receptą atsiuntė Gintarė
- Puodelį (250 ml) plonai ištepkite aliejumi. Įmuškite kiaušinius, supilkite pieną ir suplakite šakute. Suberkite smulkiai supjaustytas kumpio riekeles, tarkuotą fermentinį sūrį, pagardinkite druska, pipirais ir džiovintomis itališkomis žolelėmis. Maišykite šakute, kol visi produktai gerai išsimaišys.
- Kepkite mikrobangų krosnelėje minutę. Išimkite ir pamaišykite šakute. Tuomet kepkite dar 2 minutes, kol kiaušiniai bus iškepti, sutvirtėję.
- Jei norite, apibarstykite dar saujele tarkuoto fermentinio sūrio. Patiekite nedelsdami, karštą. Skanaus!
- IŠKEPKITE OMLETĄ. Kiaušinius, pieną ir miltus šluotele išplakite iki vientisos masės.
- Svogūną susmulkinkite, česnaką sukapokite labai mažais gabalėliais, o špinatus nuplaukite ir sukapokite. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus. Suberkite svogūną ir pakepinkite, kol gabalėliai taps skaidrūs. Suberkite česnaką ir pamaišydami kaitinkite dar minutę. Išimkite iš keptuvės ir atidėkite į šalį.
- Švarioje keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus. Supilkite kiaušinių plakinį, ant jo tolygiai paskleiskite kepintas daržoves ir špinatus. Apibarstykite druska ir pipirais. Kai matysite, kad kiaušiniai ima tvirtėti, atsargiai mentele apverskite omletą ir apkepkite iš kitos pusės, kol taip pat gražiai apskrus. Iškepusį omletą supjaustykite gabalėliais.
- PARUOŠKITE SUMUŠTINĮ. Duonos riekeles paskrudinkite skrudintuve ar orkaitėje. Atvėsinkite ir aptepkite tepamu sūreliu. Ant vienos iš riekelių paskleiskite rukolos salotas, ant šių dėkite supjaustyto omleto gabalėlius. Ant omleto išdėliokote pomidorų griežinėlius ir užvožkite antra skrudinta duonos riekele. Lengvai paspauskite delnais.
- Patiekite sumuštinį iš karto arba suvyniokite į kepimo popierių ir įsidėkite į darbo pietų dėžutę. Skanaus!
- Pomidorą, porą ir krapus susmulkinkite.
- Kiaušinius gerai iki putų išplakite. Supilkite grietinėlę, suberkite sūrį, smulkintas daržoves. Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir gerai išmaišykite.
- Į keksiukams kepti skirtą skardelę ar formeles gražiai įklokite po riekelę kumpio, suformuokite tarsi krepšelį ir į jo vidų pripilkite kiaušinio masės.
- Kepkite apie 15–20 min. 180 laipsnių orkaitėje.
- Į dubenį sudėkite kiaušinius, druską ir pipirus. Viską gerai išplakite elektriniu plaktuvu. Sudėkite smulkiai tarkuotą sūrį ir dar kartą išplakite.
- Špinatus nuplaukite ir gerai nusausinkite. Galite tiesiog stipriai rankomis suspausti, tarsi išgręžti.
- Špinatus supjaustykite, sudėkite į kiaušinio plakinį ir gerai išmaišykite.
- Papriką supjaustykite smulkiais kubeliais.
- Kepimo formą patepkite sviestu. Ant jos dugno paskleiskite pusę paprikos kubelių, tuomet sudėkite visą špinatų ir kiaušinių masę, tolygiai paskirstykite ir užberkite likusius paprikos kubelius. Ant viršaus užberkite šiek tiek tarkuoto sūrio.
- Kepkite 180 C laipsnių orkaitėje apie 35 min., arba kol ompletas gražiai apskrus ir taps standus. Patiekite iš karto.
Jei šio omleto iš kart nesuvalgysite – galite ji pašildyti mikrobangų krosnelėje arba valgyti ir šaltą.
1. Kiaušinius išplakite su pienu, tarkuotu sūriu, miltais bei prieskoniais.
2. Suberkite į kiaušinių plakinį smulkintus žalumynus – špinatus ir svogūnų laiškus. Gerai išmaišykite ir supilstykite į keksiukų formeles. Ant viršaus išdėliokite riekelėmis pjaustytus pomidoriukus, o jei norite – ir baltos duonos kubelius.
4. Kepkite iki 150 °C įkaitintoje orkaitėje apie 15–25 min.
1. Kiaušinius gruzdinkite karštame aliejuje, kol įgaus auksinę spalvą. Nusausinkite ir atidėkite į šoną.
2. Keptuvėje įkaitinkite 3 šaukštus aliejaus ir minutę-dvi maišydami pakepinkite (sauté) svogūnus, česnakus, imbierą bei ciberžolės miltelius. Pridėkite čili pipirus ir maišykite, kol pipirai suminkštės. Pridėkite vandenį, actą, cukrų ir druską. Pakepinkite kol padažas suminkštės.
3. Patiekite kiaušinius apipiltus karštu padažu. Bus aštru. Jei norite dar aštriau – iš čili pipirų neišimkite sėklų.
1. Išvirkite grikius. Berkite kruopas į prikaistuvį, užpilkite vandeniu ir užvirkite. Sumažinkite karštį ir virkite, kol grikiai bus išvirę, tačiau dar nesukritę – tai užtruks apie 15 min. Nusunkite ir uždengę atidėkite į šalį.
2. Paruoškite daržoves. Nulupkite svogūną, morką ir šias daržoves bei saliero stiebą supjaustykite labai mažais gabaliukais. Keptuvėje įkaitinkite gabaliuką sviesto ir berkite supjaustytas daržoves. Kepinkite jas maišydami 5–7 min., kol suminkštės. Nuimkite keptuvę nuo ugnies ir įmaišykite į daržoves jau išvirtus grikius bei smulkiai sukapotas petražoles. Įpilkite truputį sojos padažo.
3. Išvirkite kiaušinius. Imkite labai nedidelį puodą ir pripilkite jį vandens. Įmuškite kiaušinį į mažą dubenėlį (būkite atsargūs ir „nepaleiskite“ trynio). Vos tik vanduo puode užvirs, supilkite kiaušinį į vandenį ir, naudodami du šaukštus, stenkitės, kad baltymas neišsiskaidytų ir liktų prie trynio. Kiaušinis pamažu ims virti ir tvirtėti. Dabar šaukštus galite išimti ir pavirti kiaušinį dar porą minučių. Kai keletą kartų išbandysite šį virimo būdą, patys galėsite tiksliau nustatyti virimo laiką – mums reikia išimti kiaušinį iš vandens dar tada, kol trynys ims kietėti – norime, kad jis būtų skystas. Išgriebkite kiaušinį kiaurasamčiu ir dėkite ant lėkštės.
4. Dėkite paruoštų grikių su daržovėmis į lėkštes, ant viršaus „užsodinkite“ po kiaušinį, pašlakstykite trupučiu sojos padažo ir pabarstykite rupiai maltais juodaisiais pipirais.
Pastabos:
- Aš mėgstu šiam patiekalui naudoti sojos padažą su sumažintu druskos kiekiu, jo skonis subtilesnis, švelnesnis.
- Kiaušinius galite virti ir naudodami „sūkurio“ metodą. Vos tik vanduo puode užvirs, naudodami bet kokį ilgesnį virtuvės įrankį imkite jį intensyviai į vieną pusę maišyti ir taip suformuokite sūkurį. Žaibiškai ištraukite įrankį ir muškite į susidariusį sūkurį kiaušinį – besisukantis vanduo neleis kiaušiniui išskysti, kol jis sutvirtės. Palaukite, kol kiaušinis išvirs, ir išgriebkite iš vandens.
1. Visus marinato ingredientus gerai išmaišykite.
2. Užvirkite vandenį, atsargiai įleiskite kiaušinius ir virkite 7 minutes. Tuomet kiaušinius sudėkite į šaltą vandenį, geriausia su ledukais, kad sustabdytumėte virimą (bet į šį triuką aš žiūriu pro pirštus, tiesiog atšaldau šaltame vandenyje).
3. Kai kiaušiniai atvėsta, juos nulupkite ir sudėkite į marinatą. Laikykite nuo 2 iki 6 val. Kuo ilgiau laikysite, tuo sūresni bus. Tiesa, kiaušiniai turi būti visiškai panirę marinate – paspauskite juos kokia mažesne lėkšte.