12 nuostabių patiekalų iš Prancūzijos: nuo kišų iki slyvų apkepo

Prancūzija turi begalę ikoniškų, visame pasaulyje išpopuliarėjusių patiekalų. Tiesą sakant, kiekvienas šios šalies regionas turtingas savomis kulinarinėmis tradicijomis. Taigi, kol Lietuvoje vėsuma maišosi su šiluma, pririnkome patiekalų, daugeliui iš kurių prireiks orkaitės. Šią vasarą ją įjungti ne taip ir baisu – šiluma ir sotesnis maistas puikiai tiks.
Prancūziškas troškinys „ratatouille“
Prancūziškas troškinys „ratatouille“ / Vida Press nuotr.
Crepes Suzette
Receptas: Blyneliai su istorija „Crepes Suzette“
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 72
Receptas
Ingredientai
Miltai: 100.00 g (tešlai)
Cukrus: 80.00 g (40 g tešlai ir 40 g apelsinų sviestui ir dar šiek tiek apibarstymui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (tešlai)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (tešlai)
Kiaušinių tryniai: 1.00 vnt. (tešlai)
Apelsinai: 1.00 vnt. (nutarkuotos žievelės; perpus tešlai ir apelsinų sviestui)
Pienas: 250.00 ml (tešlai)
Sviestas: 110.00 g (50 g tešlai ir 60 g kambario temperatūros apelsinų sviestui)
Aliejus: 3.00 valg. š. (kepimui)
Apelsinų sultys: 80.00 ml (apelsinų sviesto)
Brendis: 2.00 valg. š. (galima keisti ir konjaku)
Likeris: 60.00 ml („Grand Marnier“ (bet puikiai tinka ir „Cointreau“))
Kaip gaminti
  • Miltus, cukrų, druską, kiaušinį, kiaušinio trynį ir apelsino žievelę sudėkite į dubenį, pamažu pildami pieną maišytuvu išplakite tešlą.
  • Keptuvėje ištirpkite sviestą ant vidutinės ugnies. Gaminsime – beurre noisette. Kaitinkite, kol sviestas pasidarys gražios auksinės spalvos ir pradės skleisti malonų riešutų aromatą. Palikite kelioms minutėms atvėsti, supilkite į tešlą ir išmaišykite. Tešlą palikite „pailsėti“ 30 minučių. Iškepkite lietinius.
  • Sviestą, cukrų ir apelsino žievelę gerai išsukite. Supilkite apelsinų sultis ir išmaišykite.
  • Pusę lietinio ištepkite apelsinų sviestu (dėkite apie 1 arbat. šaukšt.), perlenkite per pusę ir dar kartą per pusę. Ir tą patį padarykite su visais likusiais.
  • Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir ištepkite sviestu. Sudėkite lietinius, apibarstykite cukrumi. Orkaitėje įjunkite „grilio“ funkciją, lietinius įkiškite į viršutinę orkaitės lentyną ir kepkite 3–5 minutes, priklausomai nuo jūsų orkaitės. Cukrus turi ištirpti, o lietiniai apskrusti.
  • Mažoje keptuvėje užkaiskite brendį ir „Cointreau“. Alkoholį uždekite (tik atsargiai, kad nenusidegintumėte ar nesukeltumėte gaisro namie) ir palaukite, kol ugnis užges. Iš karto užpilkite ant šiltų lietinių. Leiskite pastovėti kelias minutes, kad sirupas susigertų į lietinius, ir dėkite į lėkštes.
Suskleisti
Kalafiorų apkepas „gratin“
Receptas: Prancūziškas kalafiorų apkepas „gratin“
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.3 / 16
Receptas
Ingredientai
Žiediniai kopūstai: 1.00 vnt. (apie 600 g)
Vanduo: 400.00 ml
Sviestas: 40.00 g (ir dar šiek tiek kepimo indui patepti)
Miltai: 75.00 g (ir dar + vienas šaukštas)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (baltymai atskirti nuo trynių)
Pienas: 100.00 ml
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Džiūvėsiai: 2.00 valg. š. (maltų; pabarstymui)
Kaip gaminti

Tačiau jei norėtųsi lengvesnės vegetariško gratino versijos, siūlau pasinaudoti proga, kol vis dar turime šviežių kalfiorų. O tiems, kam vegetariška vakarienė didelio susižavėjimo nekelia, primenu, kad gabalėlis kumpio nepagadino dar nė vieno daržovių patiekalo!

1. Kalafiorą supjaustykite žiedeliais ir virkite pasūdytame vandenyje (300 ml) apie 5 min. Nusausinkite, tačiau neišpilkite vandens, kuriame kalafioras virė.

2. Įkaitinkite orkaitę iki 200 C laipsnių temperatūros.

3. Sviestą ištirpinkite puode, supilkite miltus ir išmaišydami, kol gausite tirštą masę (ji vadinasi roux). Nenuklėlę puodo nuo ugnies, dalimis pilkite atidėtą karštą vandenį, kuriame virė kalafioras, vis plakdami ir maišydami, kad masė nebūtų su tešlos trupiniais. Supilkite pieną, ir toliau maišykite, plakite, kad masė būtų kuo tolygesnė, puresnė. Įberkite muskato riešuto, druskos ir pipirų.

4. Nukelkite nuo ugnies ir palikite porą minučių šiek tiek atvėsti. Įmaišykite kiaušinių trynius, vis intensyviai maišydami. Sudėkite apvirtus kalafiorus ir vėl viską gerai sumaišykite.

 

5. Ištepkite sviestu karščiui atsparaus kepimo indo dugną ir kraštus ir pabarstykite džiūvėsiais (arba kynva dribsniais).

6. Baltymus išplakite iki standžių putų ir juos atsargiai įmaišykite į kalafiorų masę. Viską sukrėskite į paruoštą kepimo indą, viršų pabarstykite džiūvėsiais (arba kynva dribsniais), galite dar užmesti kokį gabalėlį sviesto ant viršaus. Kepkite 40 minučių, kol labai gražiai paruduos.

7. Skanus ir karštas, tik ką iš krosnies, ir atvėsęs, rytojaus dieną!

Suskleisti
Prancūziškas skrebutis su riešutų sviestu ir bananais
Receptas: Prancūziškas skrebutis su riešutų sviestu ir bananais
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
2.3 / 3
Receptas
Ingredientai
Bananai: 2.00 vnt. (maži)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (nedideli)
Duona: 4.00 riekės (sviestinės šviesios)
Pienas: 80.00 ml
Cukrus: 1.00 arbat. š. (arba kito saldiklio)
Cinamonas: 0.50 arbat. š.
Vanilės ekstraktas: 0.50 arbat. š.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Riešutų sviestas: 2.00 valg. š.
Klevų sirupas: 70.00 ml
Riešutai: 1.00 sauja (mėgstamų; papuošimui)
Kaip gaminti

1. Išplakite kiaušinius, pieną, cinamoną, vanilę ir cukrų (ar kitą saldiklį).

2. Pasiruoškite bananus. Perpjaukite pusiau ir kepkite perpjauta puse žemyn keptuvėje su išlydytu sviestu. Taip pat įpilkite į keptuvę šaukštelį klevų sirupo ar medaus. Kepkite, kol karamelizuosis.

3. Plakinyje po vieną pamirkykite duonos riekeles (po keletą minučių) ir kepkite keptuvėje ant išlydyto sviesto, kol abi riekelių pusės gražiai apskrus.

4. Galiausiai, sluoksniuokite sumuštinį – ant apkeptų duonos riekelių tepkite riešutų sviestą ir per vidurį dėliokite karamelizuotus bananus. Galite papildomai apšlakstyti klevų sirupu. Abi riekeles šiek tiek suspauskite. Puoškite smulkintais riešutais ar mėgstamais džiovintais vaisiais. Patiekite aplieję medumi, plakta grietinėle ar mėgstama uogiene.

Suskleisti
Kišas su cukinijomis
Receptas: Kišas su cukinijomis ir sūriais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 7
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 3.00 vnt. (nedidelės)
Porai: 1.00 vnt.
Krapai: 1.00 žiupsnelis (džiovintų)
Balzaminis actas: 1.00 valg. š.
Grietinėlė: 200.00 ml
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Parmezano sūris: 100.00 g
Kreminis sūris: 3.00 valg. š. (su mėlynuoju pelėsiu)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Riekelėmis supjaustyti cukinijas bei porą. Įkaitintoje keptuvėje su alyvuogių aliejumi šiek tiek apkepinti porą. Tuomet sudėti cukinijas. Apkepinti ir įberti džiovintų krapų, druskos ir užpilti šlakelį balzamiko acto. Palikti pasitroškinti kelias minutes.

2. Į atskirą puodą įpilti grietinėlę, įmušti kiaušinius ir išplakti iki vientisos masės. Sūrio kremą su mėlynojo pelėsio sūriu paminkštinti ir sudėti į kiaušinio masę. Taip pat įpilti parmezano sūrį, žiupsnelį pipirų ir viską gerai permaišyti.

3. Kepimo formą ištepti sviestu ir apibarstyti miltais. Ją iškloti tešlos lakštais. Suberti cukinijas, užpilti kiaušinių ir sūrio mase.

Kepti orkaitėje 165°C temperatūroje temperatūroje (su ventiliatoriaus režimu) 35 min.

Suskleisti
Bulvių apkepas
Receptas: Prancūziškas bulvių apkepas „Gratin Dauphinois“
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.7 / 54
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 1.00 kg (nelabai krakmolingų)
Sviestas: 100.00 g
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Laurų lapai: 3.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Nuskuskite bulves ir supjaustykite jas itin plonais griežinėliais – idealu, jei pažvelgus į tokį griežinėlį, jis net šiek tiek persišviestų. Sviestą išlydykite. Česnakus labai smulkiai sukapokite ar sutrinkite.

2. Į keraminį ar stiklinį indą įpilkite porą šaukštų lydyto sviesto ir klokite sluoksnį bulvių, užpilkite šaukštą lydyto sviesto, pabarstykite druska, prieskoniais, česnakais ir vėl klokite sluoksnį bulvių. Taip suklokite visas bulves, vis sulaistydami sviestu ir pabarstydami prieskoniais.

3. Viršutinį sluoksnį vėl apliekite sviestu, papuoškite lauro lapais ir dėkite į karštą orkaitę – ji turi būti įkaitusi iki 200 °C. Kepkite 45–50 min., kol apskrus viršus.

4. Jei norite daugiau skonio, kiekvieną bulvių sluoksnį galite pabarstyti trupučiu tarkuoto sūrio – tinka parmezanas, čederis ar „žementalis“.

Suskleisti
Troškinys „ratatouille“
Receptas: Prancūziškas troškinys „ratatouille“
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.0 / 32
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 1.00 vnt. (mažas, smulkiai supjaustytas)
Cukinijos: 2.00 vnt. (mažos; geriau, jei viena bus geltonoji, kita žalioji, bet tinka ir vienodos)
Baklažanai: 1.00 vnt. (mažas)
Pomidorai: 3.00 vnt. (geriau mėsingesni, pvz., slyviniai)
Česnakai: 2.00 skiltelės (smulkiai sukapoto)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Konservuoti pomidorai: 1.00 vnt. (skardinė konservuotų savo sultys (geriau nuluptų ir kapotų))
Paprikos: 2.00 vnt. (viena raudonoji, kita geltonoji)
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (šviežiai maltų)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (šviežių arba džiovintų (galima keisti ar maišyti su raudonėliais))
Kaip gaminti

1. Pirmiausia imkitės baklažano – reikės atsikratyti prigimtinio jo kartumo. Nuplaukite, skersai supjaustykite plonyčiais (4–5 mm storio) griežinėliais, pabarstykite druska ir palikite 15–20 min. Vėliau druską nuplaukite šaltu vandeniu – viskas, baklažanai paruošti naudoti.

2. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.

3. Cukinijas, pomidorus supjaustykite tokio pat storio riekelėmis, kaip ir baklažanus, nupjaukite paprikų viršų, išimkite sėklas ir supjaustykite žiedais.

4. Į apvalios (geriau – stiklo ar keramikos) kepimo formos dugną supilkite konservuotus pomidorus, berkite susmulkintus svogūnus, kapotą česnaką, pilkite 2 šaukštus aliejaus, berkite po gerą žiupsnį druskos ir pipirų. Štai ir paruoštas troškinio „paklotas“.

5. Dabar imkitės sluoksniuoti daržoves – klokite jas laikydamiesi to paties ritmo, pvz., riekelė cukinijos, baklažano, pomidoro, vėl cukinijos, tada paprikos ir vėl iš pradžių. Suklokite viską, ką supjaustėte.

6. Apšlakstykite gautą kompoziciją likusiu alyvuogių aliejumi, vėl berkite druskos, pipirų, čiobrelių (jei šviežių, tuomet tik pasmulkintų lapelių).

7. Pridenkite kepimo formos viršų kepimo popieriumi ar folija ir dėkite į orkaitę. Kepkite 50 min., tada nuimkite popierių ar foliją ir pakepkite dar 10–20 min., kol daržovės bus minkštutėlės.

Suskleisti
Normandiška tarta
Receptas: Normandiška tarta su kamambero sūriu ir bulvėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 17
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 5.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Svogūnai: 2.00 vnt. (nedideli)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Grietinė: 5.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kamambero sūris: 400.00 g
Kaip gaminti

1. Apvalią tartos formą išklokite sluoksniuota tešla, pabadykite dugną šakute.

2. Bulves išvirkite su lupenomis, atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite griežinėliais.

3. Svogūnus supjaustykite plonomis juostelėmis.

4. Orkaitę įkaitinkite iki 200 C.

5. Sviestą ištirpinkite keptuvėje ir kepkite svogūnus, kol suminkštės. Suberkite į paruoštos tartos tešlos dugną. Ant viršaus išdėliokite bulvių griežinėlius.

6. Kiaušinius išplakite šakute, įmaišykite grietinę, pasūdykite ir pagardinkite pipirais. Užpilkite ant bulvių.

7. Sūrį supjaustykite griežinėliais ir išdėliokite ant viršaus.

8. Kepkite įkaitusioje orkaitėje 35 min. Ištraukus iš orkaitės leiskite pastovėti 10 min. ir mėgaukitės su žaliomis salotomis. Ši tarta bus gardi ir visai atvėsusi.

Jei negalite be mėsos, į šią tartą įkomponuokite gerą saują smulkiai pjaustytų lašinukų, labai tiks parūkyti. Berkite juos ant svogūnų, tada sudėliokite bulvių griežinėlius ant viršaus.

Suskleisti
Kišas su špinatais
Receptas: Kišas su špinatais
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 20 min.
3.5 / 30
Receptas
Ingredientai
Miltai: 150.00 g
Sviestas: 100.00 g (ir 2 valg. š. įdarui)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (ir 2 vnt. įdarui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (ir įdarui taip pat)
Špinatai: 400.00 g (pakelis šaldytų, įdarui)
Pienas: 240.00 ml (įdarui)
Sūris: 150.00 g (fermentinio, įdarui)
Varškės sūris: 150.00 g (įdarui)
Porai: 1.00 vnt. (įdarui)
Salierai: 2.00 vnt. (lapkočiai, įdarui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (½ šaukštelio maltų, įdarui)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (¼ šaukštelio maltų muskatų riešutų, įdarui)
Kaip gaminti

1. Miltus sumaišykite su druska, ant viršaus užtarkuokite šaltą sviestą ir pirštais trinkite, kol neliks sausų miltų. Tada viduryje padarykite duobutę, supilkite išplaktą kiaušinį ir mentele maišykite, kol tešla pradės lipti į vieną gumulą. Jį suspauskite, suvyniokite į plėvelę ir bent 30 min. palaikykite šaldytuve.

2. Atšalusią tešlą iškočiokite į 0,5 cm storio lakštą, perkelkite į apvalią kepimo formą, subadykite šakute ir 180°C karštumo orkaitėje kepkite apie 15 min.

3. Paruoškite įdarą: pagal nurodymus ant pakuotės apvirkite špinatus. Supilkite į sietelį ir palikite nuvarvėti. Salierus ir porus supjaustykite griežinėliais ir keptuvėje išlydytame svieste kepkite, kol suminkštės. Ataušinkite ir sumaišykite su špinatais.

4. Ant praaušusio pyrago pagrindo sutrupinkite varškės sūrį, sukrėskite špinatų masę, o ant viršaus suberkite tarkuotą fermentinį sūrį.

5. Kiaušinius išplakite su pienu, druska, pipirais, muskatų riešutais ir supilkite ant pyrago. 175°C karštumo orkaitėje kepkite 45 min.  

Suskleisti
Vyne troškintas viščiukas 
Receptas: Prancūziškas „Coq au Vin“, arba vyne troškintas viščiukas
10 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.8 / 13
Receptas
Ingredientai
Viščiukas: 2.00 vnt. (naminiai jauni (1,4–1,8 kg kiekvienas), padalinti porcijomis)
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š. (arba pagal skonį)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Šoninė: 2.00 riekės (rūkytos, supjaustytos plonais griežinėliais)
Morkos: 4.00 vnt. (supjaustytos kubeliais; ir dar reikės jaunų arba supjaustytų šiaudeliais patiekimui)
Svogūnai: 2.00 vnt. (supjaustyti kubeliais)
Vynas: 720.00 ml (sauso baltojo)
Vištienos sultinys: 1.20 l (naminio)
Žolelės: 1.00 ryšel. (virtuviniu siūlu surištos kelios šakelės petražolių, čiobrelių ir lauro lapas)
Sviestas: 3.00 valg. š. (patiekimui)
Bulvės: 20.00 vnt. (mažų; patiekimui)
Pievagrybiai: 225.00 g (patiekimui)
Perliniai svogūnėliai: 1.00 sauja (marinuotų; patiekimui)
Kaip gaminti

Aš paprastai šį prancūzišką klasikinį patiekalą gaminu su baltuoju vynu – padažas išeina gaivesnis ir lengvesnis. Tačiau jei norite kažko dar sotesnio, galite analogišką troškinį gaminti su jautiena (bet tada ją troškinkite raudoname vyne!), arba net ir žvėriena (ech, čia toms laimingosioms, kurių šeimos vyrai taiklias akis turi ir po miškus laksto!)

Šiam troškiniui, jei norite kuo autentiškesnio skonio, jums prireiks perlinių svogūnų. Šviežių perlinių svogūnų Lietuvoje dar neteko matyti… Užtai prekybos centruose galima rasti marinuotų, ir jie čia kuo puikiausiai dera. Šviežios jaunos morkytės – gražu ir skanu, tačiau naudokite ir tradicines, tik jas supjaustykite stambesniais šiaudeliais.

1. Nuplautas ir gerai nusausintas viščiuko dalis pabarstykite rupia druska ir pipirais. Įkaitinkite orkaitę iki 175C laipsnių temperatūros.

2. Dideliame troškintuve įkaitinkite aliejų ir jame apkepinkite šoninės juosteles. Kai jos apskrus, išimkite ir atidėkite į šalį. Į troškintuvą sudėkite vištienos gabalėlius (prireiks kelių partijų jiems visiems apkepti, neperkraukite puodo, antraip vištiena ne keps, o troškinsis). Kepinkite ant vidutinės ugnies kiekvieną pusę, kol gražiai apskrus (užtruksite apie 10–12 minučių kiekvienai partijai), apkepusius gabalėlius atidėkite į šalį. Saugokite, kad troškintuvo dugnas nepradėtų svilti – jei taip nutiks, išplaukite jį ir vėl kepkite. Jei to nepadarysite, troškinys įgaus kartumo.

 

3. Kai apkepsite visą mėsą, į likusius riebalus sudėkite pjaustytas morkas ir svogūnus, ir kepinkite apie 5 minutes maišydami, kol daržovės lengvai suminkštės, karamelizuosis. Supilkite vyną ir mediniu šaukštu gerai pagramdykite troškintuvo dugną, kad atitirptų prikepę vietos. Kai vynas užvirs, nukelkite troškintuvą nuo ugnies. Sudėkite apkepintus viščiuko gabalėlius ir supilkite sultinį (tiek, kad apsemtų visą vištieną). Įmerkite bouquet garni, uždenkite troškintuvą ir pašaukite į orkaitę. Troškinkite apie 1,5 valandos (arba ilgiau, tokiu atveju mėsa taps dar minkštesnė).

4. Kol vištiena troškinasi orkaitėje, pasiruoškite priedus. Bulves išvirkite pasūdytame vandenyje. Morkas trumpai apvirkite šlakelyje pasūdyto vandens (2–4 min, priklauso nuo to, kokio jaunumo morkos), tada išgriebkite ir iškart panardinkite į ledinį vandenį, kad nustotų virti ir išsaugotų skaisčią spalvą. Nusausinkite. Pievagrybius nuplaukite, supjaustykite stambesniais gabalėliais ir apkelinkite svieste.

5. Išimkite troškinį iš orkaitės. Išgriebkite ir išmeskite bouquet garni. Sudėkite į troškintuvą apkepintus ir atidėtus šoninės gabalėlius, morkas, perlinius svogūnus ir pievagrybius ir dar pakaitinkite (orkaitėje arba ant viryklės) 2 minutes. Paragaukite, ar netrūksta druskos, pipirų, ir patiekite su virtomis bulvėmis.

Suskleisti
Slyvų apkepas
Receptas: Aromatingas prancūziškas slyvų apkepas
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
4.0 / 10
Receptas
Ingredientai
Slyvos: 400.00 g (be kauliukų, supjaustytų perpus ar ketvirčiais)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (dideli, kambario temperatūros)
Miltai: 70.00 g
Cukrus: 50.00 g (ir dar šiek tiek viršui apibarstyti)
Grietinėlė: 60.00 ml
Pienas: 180.00 ml (riebaus)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Vanilės ekstraktas: 0.50 arbat. š.
Konjakas: 1.50 valg. š. (arba brendžio)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200ºC laipsnių temperatūros. Kepimo indo dugną ir šonus gerai ištepkite sviestu, suberkite slyvas vienu sluoksniu.

2. Dubenyje suplakite kiaušinius, miltus, cukrų, grietinėlę, druską ir apie trečdalį pieno. Maišykite, kol masėje neliks gumuliukų, o tada supilkite likusį pieną, alkoholį (jei naudojate) ir vanilės ekstraktą.

3. Gautą mišinį užpilkite ant slyvų kepimo inde ir dėkite į orkaitę. Kepkite apie 20 min., užtenka, kad kepinio centras bus kiek sutvirtėjęs, perkepti neverta.

4. Išimkite iš orkaitės, leiskite minutę-kitą pravėsti, tada viršų pabarstykite atidėtu cukrumi. Kepinį tiekite karštą ar kambario temperatūros, atšalęs jis vis dar valgomas, bet nebe toks skanus.

Suskleisti
Karštas šokoladas
Receptas: Paryžietiškas karštas šokoladas
4 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.6 / 18
Receptas
Ingredientai
Pienas: 500.00 ml (3,25 proc. riebumo)
Juodasis šokoladas: 130.00 g (kuo kokybiškesnio, susmulkinto)
Rudasis cukrus: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Pakaitinkite pieną nedideliame puode.

2. Kai pienas bus pakankamai karštas, nuimkite puodą nuo ugnies, suberkite šokoladą ir maišykite, kol jis ištirps. Jei norite tirštesnio gėrimo, grąžinkite puodą ant ugnies ir ant labai mažo karščio pakaitinkite apie 2–3 minutes, tik nepamirškite maišyti!

3. Paragaukite ir jei trūksta saldumo, suberkite cukrų ir pamaišykite, kad ištirptų.

4. Šis skanėstas tampa dar geresnis kelias valandas pastovėjęs, o tada pakaitintas ir išpilstytas į nedidukus puodelius. Labai tinka ant kiekvienos porcijos viršaus užberti kelis kokybiškos druskos dribsnius.

Suskleisti
Plikytos tešlos riestės su maskarpone
Receptas: Plikytos tešlos riestės su maskarpone
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.7 / 31
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 100.00 g
Pienas: 120.00 ml
Vanduo: 120.00 ml
Miltai: 150.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis (0,5 arbat. š.)
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Maskarponės sūris: 200.00 g (įdarui)
Miltelinis cukrus: 1.00 valg. š. (įdarui)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š. (įdarui)
Aguonos: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Į puodą supilkite pieną, sudėkite smulkintą kambario temperatūros sviestą, suberkite druską. Statykite ant ugnies. Kai užvirs, maišydama kaitinkite, kol ištirps sviestas. Ugnį sumažinkite. Toliau maišydama suberkite miltus. Kaitinkite (nenustokite maišyti!), kol tešloje neliks gumulėlių ir ji atšoks nuo puodo sienelių.
  2. Nukelkite nuo ugnies. Į pravėsusią tešlą po vieną įmuškite kiaušinius. Masę sukrėskite į konditerinį švirkštą ar maišelį. Kepimo popieriumi ištiestoje skardoje sukite maždaug dviejų pirštų pločio juostas ratu taip, kad jų galai susiliestų. Dėkite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 15 minučių. Temperatūrą sumažinkite iki 160 laipsnių ir kepkite dar 15 minučių. Apie 10 minučių palaikykite išjungtoje orkaitėje.
  3. Maskarponę gerai ištrinkite su abiejų rūšių cukrumi ir aguonomis. Sukrėskite į švarų konditerinį švirkštą. Juo į kiekvieno pyragėlio vidų per apačią įšvirkškite masės (prieš tai kepinukus kur nors įpjaukite). Apibarstykite milteliniu cukrumi.      
Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis