1. Išvirkite ryžius šiek tiek pasūdytame vandenyje. Nusunkite ir palikite atvėsti.
2. Nuplaukite apelsiną po tekančia vandens srove, nušveiskite šepetėliu. Smulkia trintuve nutarkuokite žieveles. Salotoms pagardinti reikės pusės šaukštelio apelsino žievelių. Perpjaukite vaisių pusiau ir išspauskite sultis.
3. Razinas nuplaukite, salierą supjaustykite griežinėliais, obuolį – plonomis skiltelėmis.
4. Dubenyje sumaišykite alyvuogių aliejų, tarkuotas apelsino žieveles, 5 šaukštus apelsinų sulčių ir šaukštą citrinų sulčių, įberkite žiupsnelį muskato, pasūdykite, pagardinkite pipirais. Sudėkite virtus ryžius, obuolius, saliero griežinėlius, razinas ir smulkintus graikinius riešutus, atsargiai išmaišykite.
1. Žiedinius kopūstus išskirstykite žiedynėliais. Žirnelius suberkite ant popierinio rankšluosčio (sugers skystį) ir palikite atitirpti. Šparagines pupeles taip pat atitirpinkite. Morkas supjaustykite 2,5 cm ilgio gabaliukais. Bulves nuskuskite ir perpjaukite į 4 dalis.
2. Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais, sudėkite į keptuvėje įkaitintą sviestą ir kepinkite, kol suminkštės. Svogūnus išgriebkite iš keptuvės, o riebalus palikite – jų dar reikės.
3. Paruoštas daržoves (išskyrus svogūnus) sumaišykite viename dubenyje, užpilkite marinatu (visus jam skirtus produktus sumaišykite) ir palikite 1 val. kambario temperatūroje.
4. Išvirkite birią ryžių košę ir palikite atvėsti.
5. Į keptuvę su sviestu suberkite recepte nurodytus prieskonius, sukrėskite daržoves su visu marinatu ir troškinkite, kol daržovės suminkštės. Jei reikia, galima įpilti šlakelį vandens.
6. Gilioje apkepo formoje ryžius susluoksniuokite su troškintomis daržovėmis. Ant viršaus sudėkite skiltelėmis supjaustytus pomidorus, keptus svogūnus, griežinėliais supjaustytus kaparius ir 170°C karštumo orkaitėje kepkite 20 min.
1. Užvirkite vandenį, pasūdykite, suberkite ryžius ir virkite neuždengę puodo ir nemaišydami 8 minutes. Suberkite šaldytus žirnelius ir virkite dar 2 minutes. Nukoškite.
2. Kol virs ryžiai, susmulkinkite papriką, juostelėmis supjaustykite kumpį ir plonytėmis riekelėmis česnako skilteles. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite papriką, česnaką ir kumpį. Kepkite 3–4 minutes.
3. Kiaušinius išplakite, pilkite į keptuvę ir kepkite, kol plakinys sukrekės. Suberkite prieskonius ir ryžius su žirneliais. Paruoštus ryžius dėkite į lėkštes ir pabarstykite smulkintais svogūnų laiškais.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių.
- Morką sutarkuokite, svogūnų laiškus ir česnaką susmulkinkite. Bazilikų lapelius suplėšykite. Į kepimo indą su dangčiu (jei jūsų indas be dangčio, uždenkite aliuminio folija) įpilkite aliejaus, suberkite daržoves, paskaninkite druska ir sojų padažu. Šaukite į orkaitę 2–3 minutėms.
- Ištraukite ir ant viršaus suberkite ryžius, tolygiai paskirstykite. Užpilkite verdančiu vandeniu (jo turi būti triskart daugiau nei ryžių). Tolygiai užberkite druskos, bet nedaug. Nemaišykite – tai svarbu. Alyvuoges užberkite ant ryžių. Uždenkite dangčiu ir šaukite į orkaitę. Kai vanduo užvirs, sumažinkite karštį iki 200–210 laipsnių ir troškinkite 15–20 minučių.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Ryžius išvirkite pasūdytame vandenyje.
2. Gilioje keptuvėje ant vidutinio stiprumo ugnies įkaitinkite aliejų, suberkite česnaką ir smulkintą imbierą, pakaitinkite apie minutę, suberkite pjaustytą kopūstą, kaitinkite apie 2–3 min., kol sušils ir sukris.
3. Keptuvę nukelkite nuo ugnies, įmaišykite svogūnų laiškus, kalendrą ir virtus ryžius. Pagardinkite sojos padažu ir sezamų aliejumi.
4. Mėgaukitės nedelsdami.
Šias salotas galite pagardinti sezamų sėklomis arba skrudintais žemės riešutais. Mėgaukitės jomis kaip lengvu vegetarišku patiekalu arba kaip garnyru prie paukštienos patiekalų.
1. Pradėkite nuo padažo. Susmulkinkite česnako skilteles ir čili pipirus, supjaustykite pomidorus kubeliais.
2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kelias minutes pakepinkite česnaką su čili. Sudėkite pomidorus, supilkite vandenį, actą, kuminą ir arbatinį šaukštelį druskos. Užvirkite, sumažinkite kaitrą ir virkite apie 20 min., kol padažas sutirštės. Nukaiskite, sudėkite kapotą kalendrą ir paragaukite, ar netrūksta druskos, pipirų ar daugiau kalendros.
3. Padažą laikykite šiltai arba atvėsinkite – jį galima valgyti ir šiltą, ir šaltą. Nepamirškite paragauti padažo prieš patiekdami, jei vartosite jį atvėsintą.
4. O dabar gaminame troškinį kosheri. Svogūnus supjaustykite plonais pusžiedžiais. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir kepkite svogūnus, kol jie gerai apskrus. Paskleiskite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius.
5. Nuplaukite lęšius, užpilkite dideliu kiekiu šalto vandens ir užvirkite. Sumažinkite kaitrą ir virkite apie 25 minutes. Nepervirkite, kad lęšiai nepavirstų į košę. Nukoškite.
6. Šaltame vandenyje gerai nuplaukite ryžius. Nukoškite ir gerai nuvarvinkite.
7. Didelėje keptuvėje ar troškintuve ištirpinkite sviestą ir suberkite nevirtus makaronus. Maišydami kepkite, kol vermišeliai įgaus auksinę spalvą. Sudėkite nuplautus ryžius ir gerai išmaišykite, kad visos kruopos pasidengtų sviestu.
8. Supilkite sultinį ar vandenį, suberkite muskato riešutą, cinamoną, 1 1/2 arbatinio šaukštelio druskos ir gerą žiupsnį šviežiai maltų juodųjų pipirų. Užvirkite, sumažinkite kaitrą, uždenkite ir virkite 12 minučių.
9. Nukaiskite, nuimkite dangtį, uždenkite keptuvę švariu medvilniniu rankšluosčiu ir vėl uždėkite dangtį. Palikite 5 minutėms.
10. Šakute supurenkite ryžius, sudėkite lęšius ir didžiąją dalį keptų svogūnų – šiek tiek pasilikite pateikimui. Paragaukite, ar netrūksta prieskonių.
11. Sudėkite ryžius į serviravimo indą ir apibarstykite likusiais kepintais svogūnais. Patiekite karštus su šaltu arba šiltu pomidorų padažu.
Pastabos:
Supaprastinimai: visas reikalas užima nemažai laiko ir šis troškinys tikrai to vertas. Bet kartais, pavyzdžiui, per atostogas ar kelionėse, galima šiek tiek pasukčiauti. Naudokite konservuotus lęšius, smulkintus konservuotus pomidorus padažui ir keptus svogūnus iš IKEA.
Nė dienos be mėsos? Tai puikus vegetariškas patiekalas, bet mažesnėmis porcijomis jis gali atlikti ir garnyro vaidmenį. Pomidorų padažą galite keisti agurkų ir pomidorų salotomis.
Makaronai: jei netyčia pamiršote jų parsinešti, galima patiekalą gaminti ir be jų, nors jie patiekalą pakylėja į kitą lygį. Vermišelius galima keisti orzo (ryžių formos makaronai), raidelėmis arba kitais smulkiais makaronais. Galima sulaužyti/sukarpyti spagečius.
Be glitimo/pieno: nedėkite makaronų o sviestą keiskite alyvuogių arba kokoso aliejumi.
1. Ryžius biriai išvirkite.
2. Smulkiai sukapotus svogūnus ir sugrūstus česnakus pakepinkite keptuvėje įkaitintame aliejuje. Tada sudėkite faršą, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir kepinkite, kol mėsa paruduos. Sudėkite pomidorų padažą, konservuotus pomidorus su visomis sultimis, gerai išmaišykite ir dar 10 min. patroškinkite.
3. Brokolius nuplikykite verdančiu vandeniu ir išskirstykite žiedynėliais.
4. Ryžius, mėsą, brokolius sumaišykite, sudėkite į riebalais pateptą apkepo indą, apibarstykite tarkuotu sūriu ir maždaug 25 min. kepkite 180ºC karštumo orkaitėje.
1. Karštame svieste pakepinkite ryžius. Kai jie dailiai apskrus, supilkite grietinėlę, viską gerai išmaišykite ir virkite apie 20 minučių. Jei bus per mažai skysčio, įpilkite dar grietinėlės arba vandens.
2. Kitoje keptuvėje be jokių riebalų pakepkite truputį cukraus, migdolų drožlių, suberkite saują vandenyje mirkytų razinų, keletą smulkintų džiovintų slyvų, persikų.
3. Viską pakaitinkite, tada įmaišykite keptus ryžius ir pagal skonį pagardinkite medumi.
1. Puode įkaitintame aliejuje pakepinkite svogūnus. Kai pasidarys skaidrūs, sudėkite brokolinius kopūstus ir maišydami kepinkite kelias minutes.
2. Konservuotą sriubą sumaišykite su pienu ir supilkite į puodą su brokoliniais kopūstais. Suberkite ryžius, gerai sumaišykite ir nukelkite nuo ugnies.
3. Viską sukrėskite į riebalais pateptą apkepo indą, viršų pabarstykite tarkuotu sūriu ir 35–40 min. kepkite 160 °C orkaitėje.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
1.Kopūsto lapus nupjaukite. Morkas nuskuskite ir supjaustykite plonais šiaudeliais. Daržoves sudėkite į verdantį sūdytą vandenį ir virkite 10 minučių.
2.Morkas sukrėskite į elektrinio trintuvo indą, įmuškite kiaušinius, supilkite pieną ir sutrinkite. Pasūdykite, pabarstykite pipirais ir maltu muskatu.
3.Ryžius išvirkite sūdytame vandenyje. Sūrį stambiai sutarkuokite. Molinį kepimo indą ištepkite aliejumi ir išklokite kopūstų lapais. Ant jų paskirstykite sluoksnį ryžių, tada – morkų masės. Uždėkite dar vieną tokį patį sluoksnį. Paviršių pabarstykite tarkuotu fermentiniu sūriu ir saulėgrąžomis.
4.Kepkite 200 laipsnių orkaitėje 20 minučių.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Atskirtus kiaušinių trynius išsukite su cukrumi ir sumaišykite su ryžiais. Įmaišykite varškę.
2. Riešutus sumalkite ir su žiupsneliu druskos bei kepimo milteliais įmaišykite į ryžių ir varškės masę.
3. Razinas nuplikykite verdančiu vandeniu, nusausinkite ir įmaišykite į masę.
4. Kiaušinių baltymus išplakite su vaniliniu cukrumi ir atsargiai išmaišykite.
5. Sukrėskite į kepimo popieriumi išklotą kepimo indą ir kepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje, kol gražiai paruduos.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. 2 stiklinėse vandens išvirkite tirštą ryžių košę. Pievagrybius nuvalykite ir smulkiai supjaustykite. Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu, perliekite šaltu, nulupkite atšokusias odeles ir supjaustykite. Paprikas, išėmus sėklas, supjaustykite smulkiais gabalėliais. Kiaušinius išplakite su druska ir prieskoniais. Sūrį sutarkuokite.
2. Ataušusius ryžius sumaišykite su kiaušinių plakiniu, sudėkite visus kitus produktus, atsargiai pamaišykite, sukrėskite į apvalią maždaug 20 cm skersmens formą ir apie pusvalandį kepkite 180°C karštumo orkaitėje. Patiekite su bet kokiu picų padažu.