1.Ryžius išvirkite sūdytame vandenyje (gali būti išvirti iš anksto). Mažais kubeliais supjaustykite vištienos filė, apkepkite keptuvėje su įkaitintu aliejumi ir atidėkite.
2.Morkas supjaustykite plonais griežinėliais, susmulkinkite svogūnus, paprikas supjaustykite kubeliais ir apkepkite storadugniame puode.
3.Į puodą sudėkite vištienos gabaliukus, pomidorų pastą, pipirus ir dar truputį pakaitinkite. Supilkite iš kubelių paruoštą sultinį ir retkarčiais pamaišydami 20 minučių troškinkite (kol mėsa bus minkšta).
4.Galiausiai įmaišykite virtus ryžius ir troškinkite dar porą minučių. Galima dar sykį pagardinti druska ir pipirais.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Ryžius išvirkite pasūdytame vandenyje, išgriebusi nuvarvinkite. Nuskustą morką sutarkuokite. Ančiuvius išgriebkite iš marinato, nusausinkite ir susmulkinkite.
2. Cukinijas nuplaukite, nusausinkite, perpjaukite horizontaliai pusiau. Peiliu ar šaukšteliu išskobkite minkštimą, susmulkinkite.
3. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą sviesto. Sudėkite smulkintus svogūnus, įberkite žiupsnį šviežių smulkintų šalavijų ir maišydama kepinkite, kol svogūnai pagels. Sudėkite smulkintą cukinijų minkštimą, tarkuotas morkas ir kepinkite apie 5 minutes.
4. Sudėkite smulkintus ančiuvius, suberkite virtus ryžius ir kelias minutes pakaitinkite. Gauta mase prikimškite išskobtas cukinijas. Dėkite į kepimo indą, apšlakstykite aliejumi. Kepkite 180 C karščio orkaitėje 15–20 minučių.
1. Ryžius išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės, įdėkite sviesto, uždenkite puodelį dangčiu ir palikite, kad atvėstų.
2. Moliūgą nuplaukite, nulupkite, minkštimą sutarkuokite smulkia trintuve ir sumaišykite su ryžių koše.
3. Į ryžių ir moliūgų masę įmuškite gerai nuplautus kiaušinius ir viską gerai išplakite elektriniu plakikliu.
4. Tada įmaišykite persijotus miltus, parmezaną, pagal skonį berkite druskos ir pipirų, dar kartą viską labai gerai išmaišykite.
5. Iš paruoštos tešlos drėgnomis rankomis formuokite nedidelius blynelius (juos galite į keptuvę krėsti ir šaukštu). Juos iš abiejų pusių gerai apkepkite karštuose riebaluose.
6. Moliūgų ir ryžių blynelius tiekite apibėrusi sausoje keptuvėje skurdintomis moliūgų sėklomis.
- Pomidorą supjaustykite labai smulkiais gabalėliais. Bazilikų šakeles sukapokite. Fetos sūrį supjaustykite nedideliais kubeliais. Česnaką sutrinkite.
- Šviežius pievagrybius švariai nuplaukite, nusausinkite. Nupjaukite jų kotelius ir juos susmulkinkite.
- Pomidorus, bazilikus, fetos sūrį, pievagrybių kotelius, česnaką suberkite į dubenėlį, pagardinkite pipirais, „Pesto“ padažu, pagal skonį pasūdykite. Išmaišykite ir sudėkite į pievagrybių kepurėles.
- Įdarytus pievagrybius apibarstykite parmezano sūriu ir dėkite į aliejumi ar sviestu išteptą kepimo skardą
- Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol grybai suminkštės.
1. Paruoškite daržoves: kopūstus supjaustykite juostelėmis, svogūnus – plonais žiedais. Ryžius nuplaukite.
2. Į storasienį puodą įpilkite aliejaus. Puodą pavartykite, kad aliejus padengtų visą dugną, ir gerai įkaitinkite ant nelabai stiprios ugnies.
3. Sudėkite svogūnus, kopūstus ir retkarčiais pamaišydami kepkite, kol daržovės suminkštės.
.4 Supilkite abiejų rūšių sultinį, suberkite ryžius, pagardinkite pipirais, muskato riešutu, uždenkite ir ant mažos ugnies virkite maždaug 20 min.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Kalmarus apšlakstykite citrinų sultimis, prieskoniais, druska, pipirais ir marinuokite 20–30 minučių. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų (2–3 šaukštus), sudėkite vieną smulkintą svogūną ir apkepkite.
2. Pomidorus kelioms sekundėms panardinkite į verdantį vandenį, nulupkite, supjaustykite kubeliais ir sudėkite į apkeptą svogūną, paskaninkite prieskoniais, pipirais bei druska.
3. Į dubenį sudėkite virtus ryžius, smulkintus kiaušinius, žalumynus, apkeptas daržoves ir viską sumaišykite. Šio įdaro prikimškite į kalmarus, galus persmeikite mediniais pagaliukais. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir vartydami apkepkite kalmarus, kol gražiai apskrus.
4. Keptuvėje įkaitinkite 2–3 šaukštus aliejaus ir apkepkite likusį smulkintą svogūną ir česnaką, tuomet sudėkite trintus konservuotus pomidorus, paskaninkite prieskoniais, pipirais ir druska. Pagal skonį įspauskite citrinų sulčių, įdėkite cukraus ir troškinkite apie 10 minučių. Į padažą sudėkite apkeptus kalmarus ir troškinkite dar 15–20 minučių.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Pagal nurodymus ant dėžutės išvirkite ryžius.
- Kol verda ryžiai, susmulkinkite morkas, papriką, svogūną, salierą ir česnaką.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir maišydami mentele pakepinkite morkas su kitais ingredientais tol, kol svogūnas pasidarys permatomas.
- Sudėkite likusius ingredientus (smulkintus brokolius, soją, imbierą, maltą papriką, žaliosios citrinos sultis ir sezamo aliejų) ir padidinkite ugnį iki maksimumo. Maišykite, kad neprisviltų ir troškinkite iki norimo brokolių minkštumo.
- Jei norite tirštesnės konsistencijos, porą šaukštų miltų sumaišykite su vandeniu ir įpilkite į troškinį, išmaišykite.
- Nukelkite keptuvę nuo ugnies, suberkite išvirusius ryžius ir išmaišykite.
- Cukinijas nuplaukite, nupjaukite kotelius ir šaukšteliu išskobkite sėklas arba perpjaukite išilgai ir išskobkite padarydami tarsi „laivelius“. Vidų pabarstykite druska.
- Svogūnus nulupkite ir supjaustykite žiedais, petražoles susmulkinkite. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir suberkite svogūnus. Kepkite, kol gražiai pageltonuos.
- Ryžius nuplaukite, nuvarvinkite ir suberkite į keptuvę su svogūnais. Išmaišykite. Pomidorus nuplaukite, du susmulkinkite ir taip pat suberkite į keptuvę. Įpilkite 150 ml karšto vandens, pagal skonį įberkite druskos bei pipirų, sumeskite smulkintas petražoles, išmaišykite ir troškinkite, kol ryžiai taps minkšti.
- Ryžių masės prikimškite cukinijas ir sudėkite jas į švarius stiklainius. Likusius pomidorus sutarkuokite stambia tarka arba sumalkite mėsmale. Supilkite į puodą ir virkite apie 15 minučių.
- Įberkite druskos, cukraus, supilkite visą nurodytą kiekį acto, sumeskite kvapiuosius pipirus ir laurų lapelius. Išmaišykite ir dar virkite apie dešimt minučių. Išvirusiu karštu pomidorų padažu užpilkite cukinijas apie du centimetrus iki stiklainio viršaus.
- Stiklainius pridenkite dangteliais, dėkite į puodą su iki 60 laipsnių pakaitintu vandeniu, užvirkite ir lengvai kunkuliuojančiame vandenyje kaitinkite 70–80 minučių (nelygu, kokio dydžio stiklainiai). Užsukite dangtelius ir palikite atvėsti.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite smulkintus svogūnus, česnakus ir kepkite apie 3 minutes. Sudėkite smulkiais kubeliais pjaustytą saliero gumbą, įpilkite 100 mililitrų virinto vandens, uždenkite ir troškinkite, kol saliero gabaliukai suminkštės, o vanduo išgaruos (apie 7 minutes).
2. Suberkite ryžius, sudėkite pjaustytus grybus ir maišydami kepkite 2–3 minutes. Supilkite vyną, leiskite jam išgaruoti ir įpilkite pusę karšto sultinio. Sumažinkite ugnį ir maišydami troškinkite dar 2–3 minutes. Kai sultinys susigers į ryžius, vėl jo pripilkite, kad ryžiai visada būtų apsemti. Pagardinkite druska, pipirais ir kartais pamaišydami troškinkite apie 15 minučių, kol ryžiai suminkštės.
3. Tiekdami kiekvieną ryžių lėkštę apibarstykite tarkuotu parmezanu ir žalumynais.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Didelėje keptuvėje įkaitinkite du šaukštus aliejaus.
- Vištos šlaunelių mėsos gabalėlius supjaustykite nedideliais kubeliais. Lengvai apibarstykite miltais. Suberkite į įkaitintą aliejų ir apkepkite apie 5-6 minutes, kol taps auksinės spalvos.
- Išimkite iš keptuvės vištos gabaliukus. Sudėkite plonomis riekelėmis supjaustytą rūkytą kiaulienos dešrą ir taip pat apkepkite apie 8 minutes. Tuomet išimkite iš keptuvės ir atidėkite į šalį ant popierinių rankšluosčių, kad sugertų riebalus.
- Paruoškite prancūzišką roux padažą. Į keptuvę supilkite pusę puodelio aliejaus. Pasiruoškite plakimo šluotelę. Lėtai į aliejų berkite miltus, nuolat maišydami šluotele. Turite gauti tirštą vientisą masę. Sumažinkite ugnį iki pačios mažiausios. Lėtai kaitinkite padažą, nuolat maišydami šluotele (tai labai svarbu!), apie 20-30 minučių – padažas turi tapti tamsios, tamsaus šokolado spalvos.
- Kai padažas tampa reikiamos tamsios spalvos, suberkite į jį kapotą svogūną, mažais gabalėliais pjaustytą papriką ir salierą. Pakaitinkite apie 5 minutes, kol suminkštės.
- Suberkite į keptuvę kapotą česnaką, raudonėlį, kajano pipirus ir lauro lapus. Pagardinkite druska bei pipirais. Gerai išmaišykite.
Astos Černės nuotr. / Ruošiant vištienos ir dešros gumbo - Lėtai supilkite sultinį (arba vandenį) ir kaitinkite, kol užvirs. Tuomet sumažinkite ugnį, uždenkite keptuvę dangčiu taip, kad liktų tarpas, ir kaitinkite dar apie valandą. Sudėkite kepintą vištieną ir kiaulienos dešrą. Išmaišykite. Kaitinkite dar 10-15 minučių.
Astos Černės nuotr. / Ruošiant vištienos ir dešros gumbo - Nuimkite keptuvę nuo ugnies. Išimkite lauro lapus. Patiekite su virtais baltais ryžiais. Prieš patiekdami, apibarstykite maltais lauro lapais, petražolėmis ir kapotais svogūnų laiškais.
Gumbo ruošė, ragavo ir aprašė Asta Černė
- Džiovintus pomidorus pasmulkinkite, apšlakstykite 50 ml vermuto, palikite brinkti.
- Svogūnus ir česnakus nulupkite, susmulkinkite, suberkite į gilią keptuvę su karštais riebalais. Kepinkite, kol svogūnai pagels.
- Suberkite ryžius, maišydama kepinkite, kol kruopos taps skaidrios, sugers inde susikaupusį skystį.
- Supilkite likusį vermutą, kaitinkite, kol ryžiai jį sugers. Supilkite pusę kiekio sultinio, kaitinkite, kol susigers į kruopas. Supilkite likusį sultinį. Įdėkite gabalėlį sviesto, išmaišykite.
- Daugiaryžį sudėkite į lėkštes, į kiekvieną įberkite džiovintų pomidorų, įdėkite po keletą šaukštelių rikotos.
- Puoškite šviežiais bazilikų lapeliais.
1.Kopūsto lapus nupjaukite. Morkas nuskuskite ir supjaustykite plonais šiaudeliais. Daržoves sudėkite į verdantį sūdytą vandenį ir virkite 10 minučių.
2.Morkas sukrėskite į elektrinio trintuvo indą, įmuškite kiaušinius, supilkite pieną ir sutrinkite. Pasūdykite, pabarstykite pipirais ir maltu muskatu.
3.Ryžius išvirkite sūdytame vandenyje. Sūrį stambiai sutarkuokite. Molinį kepimo indą ištepkite aliejumi ir išklokite kopūstų lapais. Ant jų paskirstykite sluoksnį ryžių, tada – morkų masės. Uždėkite dar vieną tokį patį sluoksnį. Paviršių pabarstykite tarkuotu fermentiniu sūriu ir saulėgrąžomis.
4.Kepkite 200 laipsnių orkaitėje 20 minučių.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė