TAIP PAT SKAITYKITE: Ji24.lt pasiūlymas – kukulių puota ne tik mėsamėgiams, bet ir vegetarams
1. Gilioje keptuvėje ar troškintuve įkaitinkite aliejų ir pakepinkite trintą česnaką, kol šiek tiek pagels.
2. Sukrėskite pomidorų tyrę, konservuotus kukurūzus, pupeles, suberkite prieskonius, smulkiai supjaustytą aitriosios paprikos ankštį (tik nepadauginkite – jei nemėgstate aštriai, įberkite tik mažą žiupsnelį) ir vis pamaišydama troškinkite apie 15-20 minučių.
3. Prieš baigdama troškinti pagal skonį pasūdykite. Jei skonis pernelyg rūgštus, galite įberti šie tiek cukraus. Dar 1-2 minutes patroškinkite.
4. Troškinį patiekite apibarstytą tarkuotu brandintu sūriu. Skanu su balta skrudinta česnakine duona.
- Bulves išvirkite su lupena, nupilkite vandenį, bulves ataušinkite. Kol bulvės aušta, pasiruoškite varškę: sudėkite į dubenį, užpilkite jogurtu ir grietine, pasūdykite, suberkite raudonėlį arba mairūną, juoduosius pipirus. Viską gerai išmaišykite ir pertrinkite šakute.
- Bulves nulupkite, sudėkite į dubenį, sugrūskite bulvių trintuve (galite sumalti mėsmale), pasūdykite. Sudėkite krakmolą ir bulvių tešlą išminkykite rankomis. Padalinkite tešlą į 10 lygių dalių, jei įmanoma, padalinkite varškę taip pat.
- Iš tešlos gabalėlio suformuokite blynelį, dėkite šaukštą varškės įdaro, užlenkite tešlos kraštus ir suformuokite „žemaičių blyną". Įkaitinkite keptuvę ir supilkite aliejų arba lydytą sviestą. Kepkite blynus iš abiejų pusių kol gardžiai apskrus. Patiekite dar karštus su grietine arba grietinės ir sviesto padažu.
Receptas iš tinklaraščio „Jogos mityba“
1. Bulves nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu ir pasūdytame vandenyje išvirkite su lupenomis.
2. Išgriebtas bulves atvėsinkite, perpjaukite išilgai ir atsargiai, kad nepažeistumėte žievės, šaukšteliu išskobkite šiek tiek viduriuko.
3. Išskobtą bulvių masę susmulkinkite ir sumaišykite su šakute maigyta feta, tepamuoju varškės sūreliu, kapotais žalumynais (dalį palikite papuošti) ir česnakais. Įdarą pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
4. Į kiekvieną bulvę krėskite po šaukštą sviesto, tada berkite smulkintų juodųjų alyvuogių ir saulėje džiovintų pomidorų.
5. Ant viršaus krėskite sūrio įdaro.
6. Įdarytas bulves sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite vidutinio karštumo orkaitėje apie 15 min.
7. Tiekite užbarsčiusi kapotų svogūnų laiškų.
Garsi ir populiari Užkaukazėje ir rytinėje Europos dalyje sriuba, ypač mėgstama vyrų. Stipri, aštri, rūgšti, soti ir įsimenamo skonio. Originali „charčo“ verdama su aviena, tačiau šis receptas adaptuotas vegetarinei jogos mitybai. Tam, kad išvirtume skanią sriubą, nereikia mėsos nuoviro, sriubai skonį suteikia prieskoniai. Vietoje rūgščių slyvų „tkemali“, paprastai naudojamų šiai sriubai virti, pagardinsime ne mažiau rūgščiomis džiovintomis raugerškių uogomis. Jų ieškokite profesionaliose prieskonių parduotuvėse, vaistinėse ar vasarą prisirinkite slėniuose ir išsidžiovinkite patys. Svogūnus ir česnakus pakeis asafetida, mėsos riebalus - išvalytas lydytas sviestas „ghee“. Be galo skani ir labai greitai paruošiama sriuba.
Atkreipkite dėmesį: jei norite švelnesnės sriubos, nedėkite aštriosios paprikos ankšties, užteks tik juodųjų pipirų.
1. Užkaiskite sriubai skirtą puodą ir įdėkite 2 šaukštus išvalyto lydyto sviesto „ghee“. Kai sviestas įkais, suberkite asafetidą ir įmeskite lauro lapus. Po keliolikos sekundžių suberkite išplautus ir išdžiovintus ryžius. Kepkite maišydami kelias minutes ant vidutinės ugnies, kol ryžiai pabals ir pradės skleisti riešutų aromatą.
2. Užpilkite verdančiu vandeniu, įberkite šaukštelį druskos, sumažinkite ugnį, uždenkite ir virkite 15-20 minučių, kol ryžiai visiškai išvirs.
3. Tuo metu į verdantį vandenį kelioms minutėms pamerkite pomidorus, išgriebkite, perliekite šaltu vandeniu ir nunerkite odelę. Išimkite kotelių vietas ir supjaustykite kubeliais.
4. Užkaiskite gilią keptuvę ir įdėkite 2 šaukštus išvalyto lydyto sviesto „ghee“. Kai sviestas įkais, įmeskite džiovintą aštriąją papriką, suberkite raugerškį ir paprikos dribsnius.
5. Kepkite prieskonius keliolika sekundžių ir sukrėskite pomidorus. Išmaišykite ir uždenkite. Troškinkite pomidorus 5-7 minutes.
6. Keptuvę atidenkite, pasūdykite likusia druska, suberkite juoduosius pipirus ir cukrų. Kepkite pomidorus atvirame puode dar 5-7 minutes retkarčiais pamaišydami.
7. Supilkite pomidorų tyrę į išvirusius ryžius ir išmaišykite. Sudėkite prieskonines žoleles. Išmaišykite, užvirkite ir po minutės nukaiskite. Prieš patiekiant išgriebkite laurų lapus ir aitriosios paprikos ankštį.
8. Patiekite su šlakeliu grietinės, duona ir šviežiu brinzos sūriu. Sriuba aušdama tirštėja.
Receptas iš tinklaraščio „Jogos mityba“
1. Didelėje keptuvėje iki aukso spalvos apkepkite smulkiai pjaustytus svogūnus. Tuomet suberkite smulkintus grybus ir saujelę tarkuotos morkos (dalį pasilikite, nes reikės vėliau).
2. Šį mišinį kepkite 5–6 minutes. Suberkite virtus ryžius. Viską gerai sumaišykite, pagardinkite druska, pipirais ir kepkite apie porą minučių. Įdaras jau paruoštas.
3. Paėmusi paprikas atsargiai nupjaukite jų viršūnėles ir išimkite sėklas. Sudėkite įdarą.
4. Įdarytas paprikas sudėkite į orkaitėms skirtą kepimo indą (geriau, kad jis būtų uždengiamas; jei tokio neturite, galite naudoti gilesnę kepimo formą ir uždengti ją folija). Į indą įpilkite tiek vandens, kad būtų apsemta maždaug 3 cm paprikų apačios.
5. Viską apibarstykite likusia tarkuota morka ir daržovėms skirtais prieskoniais. Šaukite indą į 180 ºC orkaitę ir kepkite 30 minučių.
6. Tuomet ištraukite indą, kiekvieną papriką apibarstykite tarkuotu sūriu, supilkite pomidorų tyrę ir dar 10 minučių kepkite atidengtame inde.
Patarimas! Ryžiais ir daržovėmis įdarytas paprikas galima valgyti ir kaip atskirą patiekalą, ir kaip puikų garnyrą prie mėsos patiekalų.
Šaltinis: JI24.lt
1. Gilioje keptuvėje ištirpykite 2 šaukštus sviesto, trumpai apkepkite svogūnus, sudėkite moliūgų kubelius ir smulkintus pomidorus, išspauskite česnaką. Įpilkite 100 ml sultinio, užvirinkite, sumažinkite ugnį ir patroškinkite maždaug 5 min.
2. Kitoje keptuvėje įkaitintame svieste trumpai apkepkite miltus, įmaišykite pieną, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir muskatu. Nuolat maišydama virkite ant silpnos ugnies, kol padažas sutirštės, įmaišykite pusę stiklinės tarkuoto sūrio.
3. Į stiklinį ar keraminį kepimo indą sluoksniais sudėkite lazanijos lakštus ir troškintas daržoves. Daržovių sluoksnį apšlakstykite padažu. Ant viršutinio lakšto supilkite likusį sultinį ir padažą, pabarstykite tarkuotu muskatu ir sūriu. Kepkite 200ºC temperatūros orkaitėje apie 30 min.
- Perpjaukite pusiau baklažanus ir dėkite perpjautomis pusėmis žemyn į keptuvę. Apkepkite abi puses po 2 min. ir, apibarsčius pipirais ir druska, įtrinkite sutraiškyto česnako.
- Išskaptuokite baklažanus nesuplėšydami baklažano odelės.
- Keptuvėje apkepkite sukapotus svogūnus, petražoles ir raudonėlį. Įdėkite į masę išskaptuotą baklažanų vidurį, įpilkite išsunktas citrinų ir apelsinų sultis ir leiskite pasitroškinti 2 min. Sudėkite supjaustytas kubeliais likusias daržoves ir leiskite minutę pasitroškinti ant silpnos ugnies.
- Paruoštą įdarą sudėkite į baklažanų laivelius ir dėkite į 180 laipsnių Celsijaus orkaitę kepti 15 min.
- Patiekite su apelsino griežinėliu.
Recepto autorė Viktorija Ramašauskaitė
1. Svogūnus, pievagrybius, pomidorus smulkiai supjaustykite, česnakus sugrūskite ir viską 5–10 min. patroškinkite keptuvėje įkaitintame aliejuje.
2. Ant kiekvieno paplotėlio uždėkite po 2 šaukštus įdaro, pabarstykite tarkuotu sūriu, susukite į ritinėlį ir užlenkite kraštelius.
3. Paruoštus ritinėlius sudėkite į skardą ir trumpam įkiškite į karštą orkaitę (kol išsilydys sūris).
Patarimas. Šiam patiekalui galite nusipirkti paruoštų paplotėlių arba išsikepti pati (ruoškite pagal takų receptą, tik orkaitėje laikykite trumpiau, nes buritų paplotėliai neturi būti traškūs). Galite ir pagudrauti: įdarą susukti į paprasčiausius lietinius blynus.
Plačiau skaitykite: Idėjos meksikietiškam vakarėliui
- Pagal nurodymus ant dėžutės išvirkite ryžius.
- Kol verda ryžiai, susmulkinkite morkas, papriką, svogūną, salierą ir česnaką.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir maišydami mentele pakepinkite morkas su kitais ingredientais tol, kol svogūnas pasidarys permatomas.
- Sudėkite likusius ingredientus (smulkintus brokolius, soją, imbierą, maltą papriką, žaliosios citrinos sultis ir sezamo aliejų) ir padidinkite ugnį iki maksimumo. Maišykite, kad neprisviltų ir troškinkite iki norimo brokolių minkštumo.
- Jei norite tirštesnės konsistencijos, porą šaukštų miltų sumaišykite su vandeniu ir įpilkite į troškinį, išmaišykite.
- Nukelkite keptuvę nuo ugnies, suberkite išvirusius ryžius ir išmaišykite.
- Tešlą atšildykite kambario temperatūroje, kaip nurodyta ant pakuotės, ir palengva, kad nesulūžtų, išvyniokite ant paruoštos stačiakampės kepimo skardos. Plačiu teptuku ant jos užtepkite pusę kiekio padažo. Jį pagaminsite rikotą kelis kartus pertrynusi per sietelį ir elektriniu plakikliu išmaišiusi su grietine, išspaustomis česnako skiltelėmis, druska, pipirais ir pomidorų padažu.
- Porus ir špinatus kelis kartus labai kruopščiai nuplaukite po tekančiu vandeniu, špinatų kotelius nuskabykite, lapus suplėšykite, o porus supjaustykite griežinėliais. Ant padažu aptepto picos lakšto pirmiausia paskleiskite porų griežinėlius, tada berkite špinatų ir išdėliokite per pusę perpjautas alyvuoges. Viską pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
- Gerai atšaldytą sūrį smulkesne arba stambesne trintuve užtarkuokite ant picos su špinatais ir porais, tolygiai paskirstykite. Galite iš karto pirkti jau sutakuotą sūrį, bet kulinarai sako, kad šviežiai sutarkuotas gaminys bus kvapesnis ir gardesnis.
- Paruoštą picą apšlakstykite likusiu rikotos, grietinės ir česnakų padažu ir pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite uždengusi folija apie 20 min. Tada foliją nuimkite ir dar 5 minutes pakepkite, kad sūris dailiai apskrustų. Tiekite supjausčiusi vidutinio dydžio gabaliukais. Tokią picą gardu valgyti ir karštą, ir šaltą.
1.Svogūnus ir česnakus nulupkite, supjaustykite kubeliais ir pakepinkite puode su aliejumi. Supilkite vyną ir užvirkite.
2.Supilkite pomidorų sultis, konservuotus pomidorus, įberkite druskos, Kajeno pipirų, saldžiosios paprikos ir virkite apie 10 minučių.
3.Suberkite raudonėlius, sriubą nukelkite nuo ugnies ir sutrinkite. Tiekite su grietine ir bazilikais.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Svogūną ir česnaką smulkiai supjaustykite, morką supjaustykite griežinėliais ir sudėkite į kepimo indą, pašlakstykite aliejumi ir 180 C karštumo orkaitėje kepkite maždaug 10 min.
- Cukinijas ir baklažaną supjaustykite griežinėliais, paprikas juostelėmis. Sudėkite į kepimo indą su morkomis, pabarstykite Provanso žolelėmis, druska, pipirais ir dar pašlakstykite aliejumi.
- Kepkite, kol daržovės suminkštės, tuomet supilkite pomidorų tyrę ir palikite išjungtoje orkaitėje. Nedideliame prikaistuvyje išlydykite sviestą, suberkite miltus, truputį pakepinkite ir supilkite sultinį, pamaišykite, tada supilkite grietinėlę.
- Kai padažas sutirštės, suberkite pusę sūrio. Stačiakampę kepimo skardą patepkite aliejumi, dugną išklokite lakštiniais, užpilkite sūrio padažo ir keletą šaukštų keptų daržovių, tada vėl dėkite makaronų lakštus.
- Taip sluoksniuokite, kol baigsis produktai. Paskutinis sluoksnis turi būti sūrio padažo, ir gana storas, kad kepant makaronai nesudžiūtų.
- Paviršių pabarstykite džiūvėsių ir sūrio mišiniu. Kepkite180 C karštumo orkaitėje apie valandą arba kol peilis lengvai smigs per lakštinius.
Atkreipkite dėmesį:
- Daržoves galite pasirinkti kokias norite, tačiau žalios spalvos paprika šiam receptui yra būtina.
- Padažo tirštumą reguliuokite skysčio kiekiu - jei padažas pasirodytų per tirštas, įpilkite dar šiek tiek vandens.
Ruošimo eiga:
- Sojos kubelius užpilkite nurodytu kiekiu vandens, pasūdykite 0,5 šaukštelio druskos ir užkaiskite. Virkite 5-7 minutes, nukaiskite ir nukoškite. Kubelių nuoviro neišpilkite - jo prireiks padažui ruošti.
- Pomidorą panardinkite minutei-dviem į verdantį vandenį, perliekite šaltu vandeniu, nunerkite odelę ir supjaustykite smulkiais kubeliais.
- Gilioje didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Į įkaitusį aliejų suberkite kmynus arba kmyninį kuminą, aitriąją papriką ir skrudinkite keliolika sekundžių kol kmynai patamsės. Suberkite asafetidą ir saldžiosios paprikos miltelius.
- Dar po keliolikos sekundžių sudėkite morkas, paprikas, šparagines pupeles ir gerai išmaišykite. Sumažinkite ugnį, keptuvę uždenkite, troškinkite daržoves apie 7-10 minučių. Troškindami kartkartėmis pamaišykite. Suberkite sojų kubelius.Viską išmaišykite ir kepkite, kol lengvai apskrus. Suberkite miltus. Kepkite turinį nuolat maišydami, kol miltai tolygiai padengs daržoves ir miltai pradės tamsėti.
- Po kelių minučių sudėkite pomidorus. Kepkite maišydami, kol pomidorai išsileis. Supilkite sojos kubelių nuovirą, pasūdykite ir suberkite cukrų bei džiovintas petražoles. Padažas akimirksniu sutirštės.
- Keptuvę uždenkite ir troškinkite guliašą dar kelias minutes. Nukaiskite, kai daržovės visiškai suminkštės. Pabarstykite smulkiai sukapotais krapais. Patiekite dar karštą su virtomis bulvėmis arba kitokiu mėgstamu garnyru bei salotomis. Guliašą galite pagardinti šaukšteliu grietinės.
Receptas iš tinklaraščio JOGOS MITYBA
1. Išvirkite birią ryžių košę. Smulkiai supjaustykite svogūnus, česnakus sugrūskite. Salierus supjaustykite šiaudeliais.
2. Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų, jame ištirpinkite sviestą ir pakepinkite svogūnus bei česnakus. Sudėkite visas kitas daržoves, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir maišant kepinkite maždaug 3 min.
3. Tada supilkite sultinį, uždenkite ir troškinkite dar 10 min. Sudėkite ryžius ir troškinkite, kol ryžiai sugers visą skystį. Papuoškite pjaustytais svogūnų laiškais.
TAIP PAT SKAITYKITE: Vegetarizmas: 10 populiariausių mitų