Reikėtų pridurti, kad ne tik patiekalai su faršu gali būti įdomesni. Iš įprastai paruošto faršo galima kepti orkaitėje nedidukus kukuliukus, pasmeigti juos ant pagaliuko, o šalia patiekti kelių rūšių padažo – bus puikus vakarėlio užkandis. Tokius kukulius su daržovėmis galima suverti ant iešmelio ir kepti ant laužo ar orkaitėje. Skanu ir gražu. Arba patį faršą paruošti kitaip – naujai, netradiciškai. Iš jo pagaminti net tradiciniai maltiniai bus tarsi naujas, dar neragautas patiekalas.
APIE TAI PLAČIAU SKAITYKITE STRAIPSNYJE „KULINARINĖS IDĖJOS: KAIP PASIRUOŠTI ĮVAIRAUS SKONIO MĖSOS FARŠO“.
Na, o dabar jums siūlome dešimt receptų. Išsirinkite ir išmėginkite!
1. Paruoškite mėsos faršo padažą. Gilioje keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite smulkintą svogūną, gabalėliais pjaustytą morką, išspauskite česnaką, trumpai pakepinkite.
2. Kai daržovės suminkštės, sudėkite faršą, uždenkite dangčiu ir patroškinkite.
3. Stiklinėje sumaišykite 100 ml baltojo vyno, 100 ml vandens ir pomidorų padažą. Supilkite mišinį į keptuvę. Pagardinkite padažą prieskoninėmis žolelėmis ir pipirais, pasūdykite. Nebedenkite dangčio, kad nugaruotų skysčio perteklius. Kepkite apie 20 min., kol padažas sutirštės.
4. Kitoje keptuvėje paruoškite bešamelio padažą. Trumpai pakepinkite miltus, įmaišykite sviestą, pamažu supilkite pieną, maišydama kaitinkite, kol padažas ims tirštėti, suberkite tarkuotą sūrį, pasūdykite, pagardinkite muskatu.
5. Lazaniją kepkite stikliniame arba keraminiame inde. Jo dugną patepkite sūrio padažu, dėkite sluoksnį lazanijos lakštų, ant viršaus – sluoksnį mėsos faršo padažo, tada vėl sluoksnį lakštinių ir sluoksnį sūrio padažo. Toliau sluoksniuokite, kol indas bus beveik pilnas. Viršuje turi būti sūrio padažo sluoksnis. Ant viršaus užbarstykite tarkuoto parmezano.
6. Kepkite 220°C temperatūroje apie 40 minučių. Prieš patiekdama leiskite pastovėti bent 10 min.
1. Puode įkaitinkite aliejų, suberkite smulkintus svogūnus, maišydama pakepinkite porą minučių, įspauskite česnaką, suberkite aitriosios paprikos miltelius, dar pakepkite 1 min. Sudėkite faršą, nuolat maišykite, kad faršo gabalėliai nesušoktų, kepkite, kol mėsa pakeis spalvą.
2. Suberkite kubeliais pjaustytą papriką ir smulkintus pomidorus, supilkite sultinį, pasūdykite. Užvirinkite, sumažinkite ugnį, virkite 30 min.
3. Baigdama virti sudėkite nusunktas pupeles ir kukurūzus, pagardinkite sriubą pipirais, jei reikia, dar pasūdykite, pavirkite 5 min. Tiekite su baltos duonos riekele.
Kulinaro patarimas. Jei mėgstate aštriai, į sriubą įmaišykite smulkintą aitriosios paprikos ankštį.
Plačiau skaitykite: Vakarienei – šilta sriuba!
1. Kalakutienos faršą apkepkite keptuvėje su smulkintais svogūnais ir česnakais, paskaninkite vištienos prieskoniais, pipirais, pasūdykite.
2. Į pravėsusį faršą sudėkite išmirkytas razinas, supilkite grietinėlę, sudėkite sūrį ir gerai išmaišykite.
3. Obuolių viršūnėles su koteliais nupjaukite, vidų išskobkite ir susmulkinkite, sudėkite į faršą. Į obuolius pridėkite faršo, sustatykite į aliejumi pateptą kepimo skardą ir kepkite 170°C karštumo orkaitėje apie 20 min.
1. Česnakus nulupkite, susmulkinkite, kol dailiai pagels, pakepinkite aliejuje.
2. Faršą sumaigykite šakute, pabarstykite maltos mėsos prieskoniais, sumeskite į keptuvę ir ant mažos ugnies kepinkite, kol patamsės.
3. Tada sukrėskite gerai nuvarvintą daržovių mišinį, pomidorų padažą ir dar 8 minutes pakaitinkite, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
4. Paprikas išvalykite, supjaustykite juostelėmis. Pomidorus nuplaukite, supjaustykite skiltelėmis.
5. Ant papločių krėskite po kelis šaukštus kepinto faršo, tada berkite smulkintų svogūnų, pomidorų gabalėlių, tarkuoto sūrio, išdėliokite skirtingų spalvų paprikų juosteles.
6. Tortilijas susukite voleliu ir kelioms minutėms, kad sušiltų ir išsilydytų sūris, pašaukite į karštą orkaitę. Tiekite su bazilikų lapeliais.
1. Elektriniu maišytuvu sumaišykite kiaušinius, pieną, druską, faršą, įpilkite šaukštelį augalinio aliejaus. Gautą masę supilkite į keptuvėje ištirpintą sviestą ir kepkite. Keptuvę būtinai uždenkite dangčiu. Po kelių minučių masę apverskite ir apkepkite kitą pusę.
2. Pievagrybius apkepinkite kitoje keptuvėje, paskui sumaišykite su šiaudeliais supjaustytu agurku, susmulkintu česnaku, grietine, smulkintomis petražolėmis.
3. Ant vienos omleto pusės sudėkite įdarą, užklokite jį kita omleto puse, keptuvę uždenkite dangčiu ir palaikykite porą minučių. Pabarstykite svogūnų laiškų.
Plačiau skaitykite: Džeimso Bondo valgiaraščio ypatumai
1. Džiūvėsėlius užpilkite pienu ir brinkinkite maždaug 10 minučių.
2. Į faršą įmaišykite druską, piene brinkintus džiūvėsėlius, įmuškite kiaušinį, įberkite pipirų. Gerai išminkykite faršą, kad mėsa būtų ganėtinai sulipusi.
3. Nuplaukite paprikas, pašalinkite sėklas ir smulkiai supjaustykite. Stambia trintuve sutarkuokite cukiniją. Smulkiai supjaustykite svogūną.
4. Į faršą įminkykite daržoves. Suformuokite apskritus kepsnelius.
5. Keptuvėje ištirpinkite riebalus. Kai riebalai pagels ir nustos putoti, sudėkite maltinukus ir kepkite po 3–4 minutes iš abiejų pusių.
6. Patiekite maltinukus su virtomis bulvėmis, jų koše arba makaronais.
1. Įkaitinkite keptuvėje alyvuogių aliejų, suberkite smulkintą svogūną, druską ir juoduosius pipirus. Troškinkite, kol svogūnai taps gelsvi. Paskui sudėkite špinatus ir 10–15 min. pakaitinkite.
2. Gautą masę sukrėskte į dubenį ir sudėkite kalakutienos faršą, suberkite džiūvėsėlius, įmuškite kiaušinį, supilkite vištienos sultinį, Vusterio padažą. Viską gerai sumaišykite.
3. Orkaitę įkaitinkite iki 160 °C, kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Pusę masės perkelkite į kepimo formą ir pabarstykite mėgstamu sūriu. Ant viršaus sudėkite likusią faršo dalį.
4. Kepkite 1 val. 15 min. Patiekite karštą. Skanaukite su šviežiomis daržovėmis.
Kulinaro patarimas. Lieknėjantys kalakutienos „duoną“ gali kepti be sūrio. Jį keiskite mėgstamomis daržovėmis.
Plačiau skaitykite: Kulinarinė pamokėlė: ruošiame kalakutienos „duoną“ su sūriu
1.Perlines kruopas išvirkite vandenyje, pagardinkite druska. Morkas nuskuskite ir supjaustykite kubeliais.
2.Nulupkite ir susmulkinkite svogūną. Morkas, svogūnus ir faršą apkepkite keptuvėje su įkaitintu aliejumi, pagardinkite druska, pipirais.
3.Sudėkite pjaustytus pomidorus ir pakaitinkite dar 3–4 minutes. Viską iš keptuvės sukrėskite į puodą su perlinėmis kruopomis, gerai išmaišykite ir dar 5 minutes troškinkite.
4.Tiekite apibarstę smulkintomis petražolėmis.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Sviestą ištirpinkite. Pieną šiek tiek pašildykite, sumaišykite su trintomis mielėmis, cukrumi ir leiskite pakilti. Į didesnį dubenį suberkite miltus, padarykite duobutę ir supilkite pakilusias mieles, įmuškite kiaušinio trynį, įberkite žiupsnelį druskos, supilkite sviestą ir užminkykite tešlą. Tešlą uždenkite lininiu ar drobiniu rankšluosčiu ir leiskite pastovėti 30–40 minučių, kad pakiltų.Tešlą perminkykite ir vėl uždenkite, kad pakiltų.
2. Keptuvėje apkepinkite smulkintus svogūnus, tuomet sudėkite faršą, paskaninkite prieskoniais ir nuolat maišydami iškepkite. Į pravėsusią masę sudėkite kubeliais pjaustytus kiaušinius ir gerai išmaišykite.
3. Iš tešlos formuokite nedideles bandeles, į vidų įdėkite faršo. Bandeles sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir leiskite 15–20 minučių pakilti. Tada aptepkite kiaušinio plakiniu ir apibarstykite sezamų sėklomis. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 20–30 minučių, kol gražiai parus.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Nuo kopūsto gūžės nuimkite 8–10 lapų ir pavirkite kelias minutes sūdytame vandenyje, tik žiūrėkite, kad neištižtų. Lapus pravėsinkite ir nupjaukite storesnę koto dalį. 6–8 lapus suklokite į aliejumi pašlakstytą kepimo skardą su tuščiu viduriu, galite naudoti ir keksams skirtą skardą. Kopūsto lapus dėkite taip, kad užeitų vienas ant kito, ir palikite vieną kraštą ilgesnį, kad būtų galima užkloti faršo įdarą.
2. Faršą sumaišykite su smulkiai tarkuota morka, svogūnu ir plikytais smulkintais špinatais, likusiais smulkintais kopūstlapiais. Į faršą sudėkite grietinę, įmuškite kiaušinį, paskaninkite žolelėmis, pipirais ir druska.
3. Viską gerai išmaišykite ir sudėkite ratu ant kopūsto lapų. Lapų galus užlenkite. Vyniotinį užpilkite maždaug ½ stiklinės sultinio, uždenkite folija ir kepkite 160 laipsnių orkaitėje 40–50 minučių. Likus kepti 10 minučių foliją nuimkite, kad vyniotinis gražiai apskrustų.
4. Prie šio patiekalo galite paruošti grietinės ir sviesto ar grybų padažo. Padažą užpilkite ant iškepto vyniotinio ir dar kepkite kelias minutes, kad įsigertų.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Kambario temperatūros sviestą sumaišykite su žalumynais, druska ir pipirais. Rankomis formuokite pailgą dešrelę ir dėkite valandai į šaldiklį.
2. Kiaulienos faršą labai gerai sumaišykite su smulkintu svogūnu, žalumynais, kmynais, pipirais, druska, sojų padažu ir leiskite pusvalandį pastovėti, kad prieskoniai įsigertų.
3. Paruoštą faršą padalykite į keturias dalis ir šlapiomis rankomis formuokite pailgus pjausnius. Pjausnius aptepkite aliejumi, sudėkite ant grotelių ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 25 minutes. Tiekdami ant pjausnių uždėkite po griežinėlį sviesto su žalumynais.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Faršą apkepkite su pjaustytu svogūnu ir smulkintu česnaku, pagardinkite mėsos prieskoniais, pipirais ir druska.
2. Baklažaną supjaustykite kubeliais, taip pat apkepkite keptuvėje, paskaninkite pipirais ir druska, apšlakstykite citrinų sultimis. Fermentinį sūrį sumaišykite su majonezu ir žalumynais.
3. Į aliejumi apšlakstytą kepimo formą dėkite vieną tortiliją, tada sluoksnį faršo ir aptepkite majonezo padažu. Taip sluoksniuokite visas tortilijas. Viršutinę tortiliją aptepkite tik majonezo padažu. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Faršą apkepkite keptuvėje su smulkintu svogūnu, pagardinkite prieskoniais, smulkintais žalumynais ir druska. Kiaušinį išplakite su pienu ir iškepkite omletą.
2. Faršą sumaišykite su fermentiniu sūriu, majonezu ir kubeliais pjaustytu omletu.
3. Ant 4 riekelių užtepkite faršo įdaro, uždėkite likusias 4 riekeles ir gerai prispauskite. Kiaušinį išplakite su pienu.
4. Sumuštinius panardinkite į kiaušinio plakinį, sudėkite į aliejumi pašlakstytą kepimo skardą ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 20 minučių.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Baklažanus supjaustykite griežinėliais, pabarstykite prieskoniais, apšlakstykite aliejumi ir sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą. Baklažanus kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 8 minutes.
2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite smulkiai pjaustytą svogūną, česnaką, kalakutienos faršą ir maišydami gerai apkepkite, pagardinkite vištienos prieskoniais, pipirais ir druska. Į kepimo indą, pašlakstytą aliejumi, sudėkite baklažanų griežinėlius, ant jų dėkite faršo, pabarstykite sūriu. Tada vėl dėkite baklažanų, faršo, sūrio. Ant viršaus – pomidorų griežinėlių. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 10–15 minučių, kol sūris išsilydys. Tiekite kaip karštąjį patiekalą ar užkandį.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
- Kokoso drožles sumaišykite su paprikos milteliais ir druska. Įkaitinkite keptuvę ant kaitrios ugnies, suberkite kokoso drožles ir pakepinkite vis vartydami, kad nesudegtų, bet paskleistų malonų kvapą. Atidėkite į šalį atvėsti.
- Ananasą sumalkite virtuviniu kombainu. Jei labai daug sulčių dalį nupilkite ir išgerkite. Į faršą sudėkite prieskonius, žoleles, česnaką, trintą ananasą, įkulkite kiaušinius ir viską gerai išminkykite.
- Imkite truputį faršo, formuokite kukulius, apvoliokite pakepintose kokoso drožlėse ir dėkite ant kepimo popieriumi ištiestos kepimo skardos. Taip padarykite su visu faršu.
- Dėkite kukulius kepti į orkaitę apie 20-25 minutes 170 laipsnių temperatūroje. Tiekite su šviežiomis mėgiamomis salotomis, žirnelių piure, ar kitais pagardais.
Receptas iš tinklaraščio KEISTAI PAPRASTA
! DAUGIAU PATIEKALŲ SU FARŠU RECEPTŲ RASITE ČIA.