Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

17 kepinių su slyvomis: pasilepinkite keksiukais, pyragais, apkepais

Slyvos – ir džiovintos, ir šviežios – nuostabios kepinių gardintojos: pilnos skonio, kvapnios, o iškepus šios kaulavaisių savybės tik sustiprėja. Kol šviežių slyvų sezonas nesibaigė, pasilepinkite kvapniais, drėgnais ir aromatingais kepiniais bei desertais!
Keksiukai su slyvomis
Keksiukai su slyvomis / Fotolia nuotr.
Obuolių ir slyvų trupiniuotis be glitimo
Receptas: Obuolių ir slyvų trupiniuotis be glitimo
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
2.8 / 30
Receptas
Ingredientai
Obuoliai: 4.00 vnt. (nulupta odele, išimtomis sėklomis, supjaustyti gabalėliais)
Slyvos: 8.00 vnt. (be kauliukų, supjaustytos gabalėliais)
Šilauogės: 1.00 sauja (šviežių arba šaldytų)
Vanilės ekstraktas: 0.25 arbat. š.
Citrinos sultys: 0.50 valg. š. (šviežių)
Kokosų palmių cukrus: 4.50 valg. š. (1,5 obuolių sluoksniui ir 3 trupiniams)
Cinamonas: 1.50 arbat. š. (1 obuolių sluoksniui ir 0,5 trupiniams)
Krakmolas: 1.00 valg. š. (nepilnas)
Avižiniai dribsniai: 100.00 g (be glitimo; trupiniams)
Kukurūzų miltai: 50.00 g (galite keisti avižų miltais; trupiniams)
Kokosų aliejus: 80.00 g (trupiniams)
Druska: 2.00 žiupsnelis (trupiniams)
Migdolai: 2.00 valg. š. (plokštelių arba skaldytų; trupiniams)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 190°C (be vėjelio funkcijos);

2. Į dubenį sudėkite obuolius, slyvas, šilauoges, viską pašlakstykite citrinų sultimis ir vanilės ekstraktu, tada pabarstykite cukrumi, cinamonu ir krakmolu. Lengvai išmaišykite, kad vaisiai pasidengtų prieskoniais ir cukrumi. Išdėliokite šią masę į atskiras kepimo formeles arba į vieną didesnį kepimo indą. Paspauskite šaukštu palygindami paviršių.

3. Avižinius dribsnius, kukurūzų miltus, cukrų, kokosų aliejų, cinamoną ir druską sudėkite į elektrinį maisto smulkintuvą ir viską gerai išsukite, kad gautumėte vientisą drėgną masę. Ją sudėkite ant paruoštų vaisių, šaukštu paspausdami ir palygindami viršų, kad pasidengtų vienodu sluoksniu. Tada ant viršaus suberkite migdolų plokšteles arba skaldytus migdolus.

4. Kepkite apie 40–50 minučių, arba kol visas viršus paruduos, apskrus.

5. Patiekite desertą šiltą, su ledais arba jogurtu, šviežiomis uogomis (arba be jų), papuošę mėtos lapeliais...

Suskleisti
Suflė su slyvomis
Receptas: Suflė su slyvomis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.2 / 11
Receptas
Ingredientai
Pienas: 1.00 st.
Manai: 4.00 valg. š.
Cukrus: 4.00 arbat. š.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Sviestas: 4.00 arbat. š.
Slyvos: 4.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Piene (šaukštą palikite) išvirkite pusiau tirštą manų košę.

2. Cukrų ištrinkite su kiaušinio tryniu, šaukštu pieno ir sviestu. Sudėkite nuluptas ir sutrintas slyvas, įmaišykite manų košę.

3. Į trynio ir manų masę sukrėskite iki putų išplaktą kiaušinio baltymą. Atsargiai išmaišykite.

4. Apskritas kepimo formeles patepkite riebalais ir į jas supilkite paruoštą masę. Formeles statykite į puodą su vandeniu ir virkite 180 laipsnių orkaitėje 35–40 minučių. Suflė turi iškilti ir paruduoti.  

Knyga „Uogos“
Knyga „Uogos“

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Uogos“

Suskleisti
Slyvų skanėstas
Receptas: Slyvų skanėstas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
3.3 / 19
Receptas
Ingredientai
Slyvos: 600.00 g (500–600 g)
brendis arba viskis 4.00 valg. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Rudasis cukrus: 1.00 st. (ir 1 šaukštas rudojo cukraus (atskirai))
Miltai: 1.00 st.
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Pienas: 125.00 ml
Sviestas: 20.00 g (lydytas)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Miltelinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Iš slyvų išimkite kauliukus ir supjaustykite į keturias dalis ar pusiau. Sudėkite į indą. Įberkite šaukštą rudojo cukraus, cinamono, supilkite brendį. Išmaišykite ir palikite pastovėti apie 15 minučių.

2. Užmaišykite tešlą: kiaušinius išsukite su ruduoju ir vaniliniu cukrumi. Po truputį suberkite miltus. Pilkite sviestą, pieną, nuo slyvų susidariusį skystį ir viską gerai išplakite.

3. Platų indą ar kelis nedidelius ištepkite sviestu, sudėkite slyvas ir viską užpilkite tešla.

4. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 20–25 minutes. Slyvų skanėstą vėsinkite apie 15 minučių, tuomet gausiai apibarstykite miltiniu cukrumi.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Blynai su slyvomis
Receptas: Blynai su slyvomis
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.2 / 38
Receptas
Ingredientai
Slyvos: 800.00 g
Sviestas: 2.00 valg. š. (ištirpintas)
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Pasukos: 200.00 ml
Miltai: 150.00 g
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Cukrus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Grietinė: 4.00 arbat. š.
Aliejus: 2.00 valg. š.
Miltelinis cukrus: 2.00 valg. š. (blynams pabarstyti)
Kaip gaminti

1. Slyvas perpjaukite pusiau, jei labai didelės supjaustykite griežinėliais.

2. Kiaušinius išplakite su pasukomis, įmaišykite ištirpintą ir atvėsintą sviestą.

3. Miltus, kepimo miltelius, cukrų ir druską išmaišykite, suberkite į kiaušinių masę ir išplakite.

4. Į įkaitintą keptuvę įpilkite šiek tiek aliejaus. Tešlos ketvirtį įpilkite ir įspauskite slyvų puselių.

5. Kai apkeps, apverskite ir dar pakepkite 2-3 min.

Patiekite apibarstytus cukraus pudra ir su grietine. Pagal skonį galima naudoti ir mėgstamą sirupą.

Skanaus!

Recepto autorė Jurgita Ostanina

Suskleisti
Keksiukai su slyvomis
Receptas: Keksiukai su slyvomis
6 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.6 / 13
Receptas
Ingredientai
Slyvos: 1.00 vnt. (nedidelis stiklainis konservuotų)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Vynuogių kauliukų aliejus 50.00 ml
Cukrus: 100.00 g
Miltai: 180.00 g
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Romas 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (pagal skonį nutarkuotų žievelių)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Kaip gaminti

1. Slyvas išimkite iš stiklainio, labai gerai nuvarvinkite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, išimkite kauliukus, supjaustykite skiltelėmis, pabarstykite cinamonu ir pašlakstykite romu.

2. Kiaušinius iki vientisos purios masės išplakite su cukrumi, tada supilkite aliejų.

3. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, vanilinį cukrų, druską, suberkite nutarkuotas citrinos žieveles.

4. Miltų mišinį plakdama elektriniu plakikliu po truputį įmaišykite į kiaušinių masę.

5. Tešlą pilkite į specialias silikonines arba popierines keksiukų formeles užpildydama ne daugiau kaip pusę jų tūrio.

6. Ant keksiukų viršaus dėkite slyvų griežinėlių.

7. Keksiukus kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 25 min.

Suskleisti
Pyragaičiai su slyvomis ir grietinėle
Receptas: Pyragaičiai su slyvomis ir grietinėle
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val. 30 min.
1.5 / 4
Receptas
Ingredientai
Miltai: 410.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Vanilinis cukrus: 60.00 g (4 pakeliai)
Grietinė: 150.00 g
Sviestas: 275.00 g
Cukrus: 150.00 g
Slyvos: 750.00 g
Krakmolas: 2.00 valg. š.
Sultys: 3.00 valg. š. (apelsinų)
Grietinėlė: 400.00 ml
Standiklis: (grietinėlės) 2.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Į gilų indą išsijokite 250 g miltų ir kepimo miltelius. Įmaišykite du pakelius vanilinio cukraus, grietinę ir 175 g kambario temperatūros sviesto. Užminkykite tešlą, suvyniokite į foliją ir 2 valandas laikykite šaldytuve. Kapodami plačiu peiliu sumaišykite likusius miltus, 75 g cukraus, pusę šaukštelio vanilinio cukraus ir 100 g sviesto. Padarytus trupinius taip pat atšaldykite.

2. Slyvas perpjaukite pusiau, išimkite kauliukus, supjaustykite gabalėliais ir sumaišykite su 75 g cukraus, puse šaukštelio vanilinio cukraus. Virkite ant vidutinės ugnies 5 minutes. Sudėję krakmolą ir supylę apelsinų sultis, maišydami užvirinkite. Nukelkite nuo viryklės ir atvėsinkite.

3. Atšalusią tešlą padalykite į keturias lygias dalis. Iš kiekvienos iškočiokite 24 cm skersmens lakštą, padėkite ant sviestinio popieriaus ir subadykite šakute. Kiekvieną lakštą apibarstykite tešlos trupiniais. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje po 12–15 minučių.

4. Viršutinį iškepusį lakštą padalykite į 6 lygias dalis, jį ir likusius atvėsinkite. Į grietinėlę supilkite standiklį, suberkite likusį vanilinį cukrų ir gerai išplakite.

5. Tris lakštus aptepkite slyvų uogiene, paskui – grietinėle ir sudėkite vieną ant kito. Viršų apdėliokite supjaustyto lakšto gabalėliais. Pyragą pusvalandį laikykite šaltai. Supjaustykite aštriu peiliu.

Knyga „Uogos“
Knyga „Uogos“

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Uogos“

Suskleisti
Paplotėliai su  slyvomis
Receptas: Paplotėliai su slyvomis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.0 / 11
Receptas
Ingredientai
Cukrus: 50.00 g
Mielės: 1.00 arbat. š. (sausos)
Pienas: 170.00 ml (drungnas)
Miltai: 300.00 g
Druska: 2.00 g (1/2 arbat. š.)
Alyvuogių aliejus: 50.00 ml
Slyvos: 1.00 st. (pjaustytų šviežių arba išmirkytų džiovintų)
Kardamonas: 3.00 g (1/2 arbat. š. - maltas)
Kaip gaminti

1. Dubenyje išmaišykite mieles, cukrų ir pieną. Palaikykite, kol ims rastis burbuliukų.

2. Tuomet suberkite miltus, druską, aliejų ir mediniu šaukštu sumaišykite iki vientisos masės.

3. Minklę 20–25 minutes minkykite rankomis, kol taps elastinga, dėkite į aliejumi išteptą indą ir palikite 20 minučių, kad pakiltų.

4. Slyvas apibarstykite kardamonu ir lengvai pamaišykite.

5. Pakilusią tešlą padalykite į dvi dalis ir iškočiokite papločius.

6. Į jų vidurį sukrėskite slyvas, padalytas per pusę. Tešlos kraštus užlenkite. Paplotėlius dėkite į kepimo popieriumi ištiestą skardą ir apie pusvalandį kildykite.

7. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20–25 minutes.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė.

Suskleisti
Slyvų galeta
Receptas: Slyvų galeta
12 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
3.7 / 19
Receptas
Ingredientai
Miltai: 210.00 g
Druska: 5.00 g
Cukrus: 60.00 g (50 g tešlai ir 1 arbat. š. viršui)
Sviestas: 115.00 g (šaltas)
Pienas: 60.00 ml (šaltas)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (1 trynys tešlai ir 1 kiaušinis viršui aptepti)
Slyvos: 7.00 vnt. (didelės, gerai prinokusios, apie 700 g)
Citrinos: 1.00 vnt. (½ citrinų sulčių)
Rudasis cukrus: 100.00 g
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Kukurūzų krakmolas: 1.00 valg. š.
Lazdynų riešutai: 1.00 sauja (saujelė smulkintų – įdarui ir 2 valg. š. – viršui)
Kaip gaminti

PARUOŠKITE TEŠLĄ

  1. Dubenyje sumaišykite miltus, druską ir cukrų. Sudėkite šaltą, gabalėliais supjaustytą sviestą ir išmaišykite. Trinkite tarp pirštų tol, kol susidarys trupiniai.
  2. Kitame dubenėlyje išplakite pieną su kiaušinio tryniu. Supilkite į tešlos trupinius ir išmaišykite, kol trupiniai sukibs. Jeigu matote, kad jie per sausi ir nekimba, tuomet įpilkite dar šlakelį šalto pieno.
  3. Perkelkite tešlą ant lygaus ir švaraus miltais pabarstyto paviršiaus. Dar šiek tiek lengvai paminkykite ir suformuokite plokščią tešlos apskritimą. Suvyniokite į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve apie 30–60 minučių.

PARUOŠKITE ĮDARĄ

  1. Slyvas nuplaukite, perpjaukite per pusę ir išimkite kauliukus. Supjaustykite skiltelėmis ir apšlakstykite jas citrinų sultimis.
  2. Į tą patį dubenį su slyvomis suberkite 70 g rudojo cukraus ir šaukštelį vanilinio cukraus. Išmaišykite ir palikite pastovėti apie 20 minučių.
  3. Kitame dubenėlyje sumaišykite likusius 30 g rudojo cukraus, kukurūzų krakmolą ir smulkintus lazdynų riešutus.

PARUOŠKITE GALETĄ

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros.
  2. Pasiruoškite lakštą kepimo popieriaus, šiek tiek pabarstykite jį miltais. Išimkite iš šaldytuvo atšalusią tešlą, perkelkite ant kepimo popieriaus ir iškočiokite į daugiau ar mažiau taisyklingą 30–35 cm skersmens apskritimą.
  3. Tešlos apskritimo viduryje berkite cukraus, kukurūzų krakmolo ir smulkintų lazdynų riešutų mišinį. Paskleiskite tolygiai po visą tešlos lakšto centrą, palikdamos maždaug 5 cm pločio švarius tešlos kraštelius. Ant viršaus gražiai išdėliokite slyvų skilteles. Stenkitės nuo skiltelių nuvarvinti didžiąją dalį susidariusio sirupo, antraip dėl jo pertekliaus galetos tešla nebus trapi. Galetos paviršių apibarstykite cukrumi ir smulkintais lazdynų riešutais.
    Astos Černės nuotr. / Gaminant slyvų galetą
    Astos Černės nuotr. / Gaminant slyvų galetą
  4. Tešlos kraštelius užlenkite į vidinę pusę. Dubenėlyje išplakite kiaušinį ir aptepkite juo užlenktus tešlos kraštus. 
  5. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių, kol tešlos kraštai taps gražios aukso spalvos, o slyvų įdaras ims „burbuliuoti“. Jeigu matote, kad kepimo metu tešlos kraštai ima per daug ruduoti, uždenkite galetą lakštu folijos.
  6. Patiekite šiltą ar kambario temperatūros, supjaustytą gabalėliais. Galite tiekti su kaušeliu ledų ar mėgstamu kremu.
Suskleisti
Slyvų apkepas
Receptas: Aromatingas prancūziškas slyvų apkepas
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
4.0 / 10
Receptas
Ingredientai
Slyvos: 400.00 g (be kauliukų, supjaustytų perpus ar ketvirčiais)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (dideli, kambario temperatūros)
Miltai: 70.00 g
Cukrus: 50.00 g (ir dar šiek tiek viršui apibarstyti)
Grietinėlė: 60.00 ml
Pienas: 180.00 ml (riebaus)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Vanilės ekstraktas: 0.50 arbat. š.
Konjakas: 1.50 valg. š. (arba brendžio)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200ºC laipsnių temperatūros. Kepimo indo dugną ir šonus gerai ištepkite sviestu, suberkite slyvas vienu sluoksniu.

2. Dubenyje suplakite kiaušinius, miltus, cukrų, grietinėlę, druską ir apie trečdalį pieno. Maišykite, kol masėje neliks gumuliukų, o tada supilkite likusį pieną, alkoholį (jei naudojate) ir vanilės ekstraktą.

3. Gautą mišinį užpilkite ant slyvų kepimo inde ir dėkite į orkaitę. Kepkite apie 20 min., užtenka, kad kepinio centras bus kiek sutvirtėjęs, perkepti neverta.

4. Išimkite iš orkaitės, leiskite minutę-kitą pravėsti, tada viršų pabarstykite atidėtu cukrumi. Kepinį tiekite karštą ar kambario temperatūros, atšalęs jis vis dar valgomas, bet nebe toks skanus.

Suskleisti
Pyragas su morengu
Receptas: Slyvų pyragas su morengine karūna
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.7 / 27
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 125.00 g (kambario temperatūros, supjaustyto kubeliais)
Cukrus: 285.00 g (100 g tešlai ir 185 g morengui)
Citrinos: 1.00 vnt. (nutarkuota žievelė)
Kiaušinių tryniai: 3.00 vnt. (dideli)
Miltai: 125.00 g
Kepimo milteliai: 1.50 arbat. š.
Druska: 2.00 žiupsnelis (po žiupsnį tešlai ir morengui)
Vanilės ekstraktas: 2.00 arbat. š. (po šaukštelį tešlai ir morengui)
Pienas: 80.00 ml
Slyvos: 450.00 g (mėlynos ar raudonosios slyvos, sunokusios, bet dar tvirtos)
Migdolai: 60.00 g (riekelių; morengui)
Kiaušinio baltymas: 140.00 g (apie 3,5 baltymo; morengui)
Baltojo vyno actas: 1.00 arbat. š. (morengui)
Kukurūzų krakmolas: 1.00 arbat. š. (morengui)
Kaip gaminti

1. Iki 170 °C įkaitinkite orkaitę.

2. Paskleiskite ant kepimo skardos migdolų riekeles ir pakepinkite apie 10 min., kol bus švelniai rusvos, stebėkite, kad nesudegtų, nes tai gali įvykti labai greitai. Atidėkite, kad atvėstų.

3. Padidinkite temperatūrą iki 185 °C. Kvadratinę (kraštinė 20 cm) arba apvalią (skersmuo 23 cm) kepimo formą (nuimamais kraštais) išklokite kepimo popieriumi.

4. Elektriniu plaktuvu arba mediniu šaukštu dideliame dubenyje išsukite sviestą, cukrų ir citrinos žievelę, kol masė bus puri ir balsva. Sukdami po vieną dėkite kiaušinio trynius ir sukite, kol kiekvienas jų gerai įsimaišys į masę.

5. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską, o tada viską įsijokite į sviesto-kiaušinių-trynių masę. Suberkite ir kokoso drožles bei išmaišykite. Galiausiai, lėtai maišydami, supilkite pieną ir vanilės ekstraktą.

 

6. Sudėkite gautą gana tirštą tešlą į kepimo formą, švelniai palyginkite paviršių. Dėkite į orkaitę ir kepkite 25 min. – kol į centrą įsmeigtas medinis pagaliukas ištraukus bus švarus.

5. Kol kepa pagrindas, paruoškite slyvas. Perpjaukite perpus, pašalinkite kauliukus, o tada kiekvieną pusę padalinkite į 4 dalis – iš vienos slyvos turi išeiti 8 gabaliukai.

6. Kai pagrindas bus iškepęs, išimkite iš orkaitės, o temperatūrą padidinkite iki 200 °C. Sudėliokite slyvas ant pagrindo vienu sluoksniu, perpjautąja puse į apačią. Atsispirkite pagundai slyvų pridėti per daug, nes jos „paleis“ per daug sulčių.

7. Dabar metas ruošti morengą. Į elektrinį plaktuvą (arba dubenį, jei plaksite paprasta šluotele) dėkite baltymus, berkite druską ir pradėkite plakti. Kai susiformuos minkštos baltos putos, po šaukštą berkite cukrų ir nepaliaujamai plakite – turite gauti labai standžias, blizgias putas, kurios iš dubens neiškristų net jį apvertus. Supilkite vanilės ekstraktą, actą ir kukurūzų miltus, išmaišykite. Galiausiai suberkite migdolų riekeles ir vėl švelniai pamaišykite.

8. Šaukštu dėkite morengo masę ant pagrindo, apdėlioto slyvomis, stenkitės tolygiai apdėlioti, o paviršių galite kiek „pašiaušti“. Dėkite į orkaitę, sumažinkite temperatūrą iki 180 °C ir kepkite apie 35 min. – kol morengo viršus bus rusvas ir sukietėjęs. Išimkite iš orkaitės ir leiskite atvėsti apie 30 min., tik tada nuimkite formos kraštus. Dabar galite nuimti ir kepimo popierių ir dėti ant serviravimo padėklo ar lėkštės.

Suskleisti
Pyragas su slyvomis
Receptas: Mielinis slyvų pyragas su riešutais
10 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.8 / 23
Receptas
Ingredientai
Miltai: 560.00 g (380 g tešlai ir 180 g trupiniams)
Pienas: 180.00 ml (tešlai)
Mielės: 40.00 g (tešlai)
Cukrus: 6.00 valg. š. (2 šaukštai tešlai ir 4 šaukštai trupiniams)
Sviestas: 180.00 g (80 g tešlai ir 100 g šalto trupiniams)
Lazdynų riešutai: 70.00 g (tešlai pabarstyti)
Slyvos: 1.00 kg (kietesnių prinokusių; slyvų sluoksniui)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (slyvų sluoksniui)
Rudasis cukrus: 4.00 valg. š. (slyvų sluoksniui)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (trupiniams)
Migdolai: 50.00 g (tinka ir migdolų riekelės ar skiltelės; trupiniams)
Kaip gaminti

1. Pirmiausia pagaminkite mielinę tešlą. Į didelį dubenį persijokite miltus, padarykite centre duobutę, į ją sudėkite mieles, berkite šaukštelį cukraus ir porą šaukštų šilto pieno, ištrinkite mieles, cukrų, pieną iki skystos tyrelės, o tuomet užberkite trupučiu miltų. Statykite dubenį į šiltą vietą 15-ai minučių – viduryje turi susidaryti kauburėlis (t.y. mielės „pabus“).

2. Į dubenį su miltais ir „pabudusiomis“ mielėmis supilkite likusį šiltą pieną, išmaišytą su likusiu cukrumi bei tešlai skirtą išlydytą sviestą (nekarštą!). Viską sumaišykite, o tuomet pradėkite minkyti. Turite išminkyti elastingą ne pernelyg kietą tešlą (papildomų miltų geriau neberti). Uždenkite dubenį su išminkyta tešla švariu rankšluosčiu ir padėkite šiltai maždaug 40–50 min., tegul tešla pakyla.

3. Slyvas nuplaukite, supjaustykite ketvirčiais išimdami kauliukus. Keturkampę (maždaug 20x25) ar ovalią kepimo skardą aukštesniais kraštais pabarstykite miltais.

4. Kai mielinė tešla pakils, darsyk gerai ją perminkykite ir iškočiokite iki 1 cm storio „blyno“ – stačiakampio ar ovalaus, priklausomai nuo to, kokią kepimo skardą naudosite. Išklokite tešla skardą suformuodami neaukštus kraštelius.

5. Mielinės tešlos pagrindą pabarstykite kapotais lazdyno riešutais, o tada klokite slyvų ketvirčius, kad padengtų visą tešlą, išskyrus kraštelius. Pabarstykite slyvų sluoksniui skirtu ruduoju cukrumi ir cinamonu.

6. Pagaminkite viršui skirtus saldžius trupinius. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir cukrų. Tuomet suberkite kubeliais supjaustytą šaltą sviestą ir greitai pirštų galais sutrinkite sviestą su miltais – turite gauti riebius rupius trupinius. Dirbkite greitai, kol sviestas neišskydo ir vietoje trupinių negavote tešlos.

7. Gautus trupinius tolygiai užberkite ant slyvų, o viršų dar pabarstykite kapotais migdolais (ar migdolų plokštelėmis).

8. Dėkite pyragą į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę (kaitinimas iš viršaus bei apačios, be ventiliatoriaus funkcijos) ir kepkite 40 min.

9. Atvėsinkite ir skanaukite. Šis pyragas išlieka skanus dvi dienas.

Suskleisti
Slyvų pyragas
Receptas: Slyvų pyragas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.8 / 13
Receptas
Ingredientai
Slyvos: 15.00 vnt.
Sviestas: 150.00 g
Cukrus: 1.00 st.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Miltai: 1.00 st.
Pienas: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Slyvas nuplaukite, perpjaukite pusiau, pašalinkite kaulus, odelę įpjaukite.

2. Kambario temperatūros sviestą supjaustykite kubeliais, sudėkite į dubenį, suberkite cukrų ir vanilinį cukrų, gerai išsukite, kad beveik nebesijaustų cukraus grūdelių. Supilkite pieną, įberkite žiupsnelį druskos, įmuškite kiaušinį, išmaišykite. Dalimis suberkite miltus ir kepimo miltelius. Maišykite, kol neliks miltų gumuliukų. Tešla turi būti tiršta.

3. Nedidelį stiklinį ar keraminį karščiui atsparų indą patepkite sviestu, sukrėskite tešlą, tolygiai paskirstykite, ant viršaus išdėliokite slyvų puseles, įspauskite.

4. Kepkite pyragą 180°C temperatūros orkaitėje, kol pakils ir apskrus. Patikrinkite mediniu pagaliuku, ar iškepė. Atvėsinkite, supjaustykite gabalėliais ir tiekite vieną arba su vaniliniais ledais.

Suskleisti
Biskvitinis pyragas
Receptas: Biskvitinis slyvų pyragas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.1 / 15
Receptas
Ingredientai
Slyvos: 500.00 g (šviežių)
Rudasis cukrus: 2.00 valg. š.
Sviestas: 150.00 g (kambario temperatūros)
Cukrus: 150.00 g
Miltai: 300.00 g
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnis)
pakelis 1.00 vnt.
Citrinos: 1.00 vnt. (tarkuotų pusės citrinos žievelių)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Slyvas nuplaukite, nusausinkite, perpjaukite pusiau, išimkite kaulus ir supjaustykite stambiais griežiniais.

2. Sviestą su cukrumi išsukite iki purumo.

3. Kiaušinius sudėkite į plakti skirtą indą ir elektriniu plakikliu išplakite iki putų. Atsargiai sumaišykite su cukraus ir sviesto mase.

4. Suberkite vanilinį cukrų, druską, tarkuotas citrinų žieveles ir gerai išmaišykite. Toliau maišydama suberkite su kepimo milteliais sumaišytus miltus (nepamirškite persijoti per sietelį). Jei tešla pernelyg tiršta, atskieskite grietinėle arba pienu. Sukrėskite ją į nepridegančią kepimo formą.

5. Smulkintas slyvas apibarstykite ruduoju cukrumi ir išmaišykite. Gražiai išdėliokite ant tešlos pyrago viršaus. Kepkite 180°C karštumo orkaitėje apie 40 minučių.

Suskleisti
Slyvų tortas
Receptas: Slyvų tortas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.2 / 10
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 6.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 330.00 g
Džiūvėsiai: 50.00 g (malti)
Krakmolas: 2.00 valg. š.
Miltai: 200.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (0,5 arbat. š.)
Slyvos: 5.00 vnt. (didelės, mėlynosios)
Aviečių sirupas: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Kiaušinių trynius ir baltymus atskirkite. Baltymus atvėsinkite ir su trupučiu druskos plakite tol, kol susidarys standžios putos.

2. Trynius su 250 g cukraus sukite, kol virs puria mase. Suberkite maltus džiūvėsius, krakmolą, miltus, įberkite kepimo miltelių ir gerai išmaišykite.

3. Į tešlą sudėkite išplaktus baltymus ir atsargiai išmaišykite.

4. Slyvas nuplaukite, perpjaukite pusiau, išimkite kauliukus. Kepimo formą pabarstykite džiūvėsiais, supilkite tešlą. Ant jos sudėkite slyvų puseles, palaistykite trupučiu aviečių sirupo. Kepkite 175 laipsnių orkaitėje 35–40 minučių.  

Knyga „Uogos“
Knyga „Uogos“

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Uogos“

Suskleisti
Tortas su slyvomis
Receptas: Tortas su slyvomis
4 asmenims
Pagaminsite per 4 val.
3.2 / 11
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (biskvitui)
Vanduo: 2.00 arbat. š. (karštas - biskvitui)
Cukrus: 160.00 g (60 g - biskvitui ir 100 g - kremui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (biskvitui)
Miltai: 100.00 g (biskvitui)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (0,5 arbat. š. - biskvitui)
Vynas: 250.00 ml (raudonas - kremui)
Slyvos: 700.00 g (kremui)
Želatina: 20.00 g (kremui)
Grietinėlė: 500.00 ml (35 proc. riebumo - kremui)
Krakmolas: 1.00 valg. š. (kremui)
Sultys: 150.00 ml (apelsinų - kremui)
Šokoladas: 50.00 g (baltas - kremui)
Kaip gaminti

1. Kiaušinius, vandenį, cukrų ir druską išplakite elektriniu plaktuvu. Įmaišykite miltus su kepimo milteliais. Tešlą sukrėskite į riebalais pateptą formą, išlyginkite. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 22–25 minutes.

2. Iš slyvų išimkite kauliukus. 500 g uogų 10 minučių kaitinkite su 250 ml vyno ir 75 g cukraus. Ištrinkite pro sietelį. Išbrinkintą želatiną ant silpnos ugnies kaitinkite, kol išsileis, ir supilkite į tyrę. Palikite atvėsti.

3. Grietinėlę atšaldykite ir plakite elektriniu plaktuvu, kol pasidarys standi. Krakmolą išmaišykite su puse stiklinės apelsinų sulčių.

4. Grietinėlę sudėkite į slyvų tyrę ir šaukštu atsargiai išmaišykite. Likusias uogas pakaitinkite su likusiomis apelsinų sultimis, vynu ir cukrumi. Užvirinkite, suberkite krakmolą ir maišydami kaitinkite, kol sutirštės.

5. Iškepusį biskvitą įdėkite į lėkštę. Uždėkite nusegamą kepimo formos dalį, sukrėskite kremą ir išlyginkite. Laikykite 3 valandas šaldytuve, kad sustingtų. Formą atsargiai nusekite.

6. Baltąjį šokoladą supjaustykite drožlėmis. Suminkštėjusias likusias slyvas išdėliokite ant torto viršaus, palaistykite atvėsusiu vyno užpilu, pabarstykite šokolado drožlėmis.  

Knyga „Uogos“
Knyga „Uogos“

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Uogos“

Suskleisti
Slyvų pyragas
Receptas: Slyvų pyragas, kuriame karaliauja vaisiai, o ne tešla
8 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.1 / 14
Receptas
Ingredientai
Miltai: 250.00 g (tešlai)
Varškė: 230.00 g (rinkitės šlapesnę; tešlai)
Sviestas: 170.00 g (tešlai)
Druska: 1.00 arbat. š. (smulkios; tešlai)
Slyvos: 900.00 g (geriausiai tinka mėlynosios; įdarui)
Rudasis cukrus: 0.50 st. (įdarui ir dar šiek tiek viršui pabarstyti)
Krakmolas: 30.00 g (miltų ir krakmolo mišinio lygiomis dalimis; įdarui)
Kardamonas: 0.50 arbat. š. (įdarui)
Vanilės ekstraktas: 0.50 arbat. š. (įdarui)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (kiek paplaktas; viršui patepti)
Kaip gaminti

1. Visus tešlai skirtus ingredientus sudėkite į didelį dubenį ir labai greitai užminkykite minkštą, prie rankų nelimpančią tešlą. Jei varškė sausesnė, ir tešla nesusiklijuoja, įpilkite apie 1 šaukštą kefyro, pieno arba vandens.

2. Suformuokite iš tešlos rutulį, įsukite į maistinę plėvelę ir palikite pastovėti šaldytuve mažiausiai 2 valandas.

3. Per tą laiką paruoškite slyvų įdarą: išimkite slyvų kauliukus ir supjaustykite jas ketvirčiais. Pabarstykite cukrumi ir prieskoniais. Palikite pastovėti. Prieš pat kepant įmaišykite miltų ir krakmolo mišinį.

4. Atšaldytą tešlą padalinkite į 2 dalis. Vieną iškočiokite labai plonai ir išklokite kepimo formos, skirtos kepti tartas, dugną ir kraštus (23cm skersmens). Supilkite slyvų įdarą, o ant viršaus sudėliokite norimą raštą iš likusios tešlos juostelių (galite viršų uždengti kitu iškočiotu tešlos lakštu, tik prapjaukite keletą ertmių, kad garuotų kepdamas įdaras).

 

5. Padėkite taip paruoštą pyragą į šaldytuvą, kol kais orkaitė (apie 15 min). Prieš pat kepant visą paviršių patepkite kiaušinio plakiniu ir pabarstykite ruduoju cukrumi.

6. Įkaitinkite orkaitę iki 200 C. Kepkite pyragą apie 50 minučių, geriausia žemesnėje orkaitės dalyje, kad iškeptų pyrago apačia. Taip pat, jei jūsų kepimo forma su išimamu dugnu, patarčiau apvynioti visą apačią aliuminio folija, kad kepant neprasiskverbtų sultys ir nepradėtų lašėti. Jei kepant matote, kad viršus ima pernelyg tamsėti, uždenkite pyragą aliuminio folijos lakštu, tačiau netrumpinkite kepimo laiko.

7. Pyragą pilnai atvėsinkite prieš pjaunant, kad įdaras bebūtų pernelyg skystas.

Suskleisti
Trupininis slyvų ir varškės pyragas
Receptas: Trupininis slyvų ir varškės pyragas
6 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.3 / 33
Receptas
Ingredientai
Slyvos: 700.00 g (įvairių rūšių be kauliukų; įdarui)
Rudasis cukrus: 5.00 valg. š. (2 šaukštai įdarui ir 3 šaukštai tešlai)
Varškė: 150.00 g (trupiniams)
Miltai: 150.00 g (kvietinių self-raising (jeigu neturite, papildomai dėkite 1 nubrauktą arbat. šaukšt. kepimo miltelių); trupiniams)
Sviestas: 170.00 g (trupiniams)
Migdolai: 90.00 g (trupiniams)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (trupiniams)
Ledai: 6.00 valg. š. (arba jogurto; patiekimui (tačiau galite ir netiekti))
Kaip gaminti

Pyragas skanus ir su viena slyvų rūšimi, bet tikrai verta sumaišyti ir kelias skirtingas jų rūšis – tada išeina platesnė skonių, tekstūrų ir spalvų skalė.

Kepimui naudojau šiek tiek platėjantį keraminį kepimo indą – dugno skersmuo 20 cm, viršaus – 25 cm, aukštis – 4,5 cm.

1. Įkaitiname orkaitę iki 190 laipsnių, režimas – su vėjeliu.

2. Supjaustome slyvas (vieną slyvą į 4–6 dalis) ir sudedame jas į puodą, kartu beriame du šaukštus rudojo cukraus. Kaitiname ant vidutinės ugnies 15 minučių.

3. Kol slyvos minkštėja, pasiruošiame trupinius. Elektriniame smulkintuve (blenderyje) sumalame migdolus iki miltų birumo ir beriame į didelį dubenį, ten pat beriame 3 šaukštus rudojo cukraus, nutarkuojame trečdalį muskato riešuto, persijojame miltus ir per tą patį sietelį šaukštu pertriname varškę. Iš šaldytuvo išimtą sviestą sutarkuojame per burokinę tarką į tą patį dubenį.

 

4. Rankomis papurename visus dubenyje esančius ingredientus ir tada pradedame trinti tarp rankų. Taip darome kol susiformuoja trupiniai – užtruksite kelias minutes. Nepersistenkite, kad išliktų maži sviesto gabaliukai.

5. Į kepimo indą supilame slyvas ir ant viršaus beriame trupinius, juos tolygiai paskirstome. Kepame 30 minučių – paskutines penkias minutes stebime, kad per daug neapskrustų viršus.

6. Pyragą valgome šiltą, su ledais arba jogurtu (jogurtą galima saldinti arba nesaldinti klevų sirupu). Iš pradžių atrodys, kad slyvos plaukia, bet, kepiniui šiek tiek pravėsus, arba kai jis visai atšąla, skysčio nebelieka.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas