1. Aitriosios paprikos ankštį perpjaukite per pusę, išvalykite sėklytes ir smulkiai sukapokite.
2. Svogūną susmulkinkite ir pakepinkite gilioje keptuvėje svieste, kol dailiai pagels.
3. Į keptuvę sumeskite smulkintus porus ir pakaitinkite, kad šiek tiek suminkštėtų. Tada suberkite miltus ir nuolat maišydama kaitinkite, kol miltai sugers visą skystį, bet jokiu būdu neparuduos, nes sriuba apkars.
4. Keptuvę nukelkite nuo ugnies, daržovių mišinį supilkite į indą, užpilkite sultiniu ir iki vientisos masės išplakite elektriniu plakikliu.
5. Skystį pilkite į puodą su karštu pienu, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, peletrūnais arba čiobreliais ir užvirkite.
6. Baravykus nuvalykite, supjaustykite nedideliais gabalėliais, sumeskite į sriubą ir dar 10 min. pavirkite, tada supilkite grietinėlę.
7. Sriubą tiekite su bri sūrio kubeliais ir baltos duonos skrebučiu.
- Džiovintus grybus užmerkite nedideliame kiekyje vandens ir palikite 3 valandas, kad išmirktų.
- Tada nuspauskite ir supjaustykite kubeliais, bet skysčio neišpilkite.
- Bulves nulupkite, supjaustykite kubeliais, sumeskite į puodą su vištienos sultiniu ir virkite ant mažos ugnies, kol suminkštės.
- Svogūną ir česnaką nulupkite, sukapokite, kol dailiai pagels, pakepinkite 2 šaukštuose sviesto, tada suberkite džiovintus grybus, apie 10 min. patroškinkite ir suverskite į puodą su bulvėmis.
- Ten pat supilkite nuo džiovintų grybų likusį skystį. Sriubą užvirinkite, pagal skonį berkite druskos ir pipirų, apie 10 min. pavirkite.
- Suberkite čiobrelius, įmaišykite grietinėlę, maskarponę, kelias minutes pakaitinkite ir viską iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu.
- Šviežius baravykus nuvalykite, šiek tiek pasmulkinkite, pasūdykite, pagardinkite druska ir pipirais, pakepinkite likusiame svieste, apibarstykite kapotomis petražolėmis, maltais riešutais ir po lygiai išdalykite į dubenėlius su sriuba.
1. Žirnius mirkykite per naktį.
2. Supilkite į puodą vandenyje (1,5 l) ištirpintą sultinį, dėkite lauro lapus ir žirnius. Virkite, kol žirniai suminkštės.
3. Kitame puode (įpilkite tiek vandens, kad tik šiek tiek apsemtų) virkite baravykus ir moliūgus tol, kol jie taps minkšti.
4. Žirniams suminkštėjus, sudėkite supjaustytas bulves, morkas ir svogūną.
5. Išvirus moliūgui ir grybams, sutrinkite juos iki vientisos, šilkinės masės (naudokite tik tiek nuo virimo likusio vandens, kad būtų įmanoma tolygiai sutrinti, bet ne visą).
6. Kai puode, kuriame verdate žirnius ir daržoves, viskas bus išvirę, supilkite į jį trintus moliūgus ir leiskite viskam šiek tiek pavirti (apie 2 min.).
7. Dėkite žviežių žalumynų ir patiekite.
1. Užkaisti puodą su 1 l vandens, įdėti trečdalį morkos, trečdalį svogūno ir trečdalį saliero stiebo. Kai vanduo užvirs įberti druskos, pipirų ir persilado prieskonių, sumažinti kaitrą ir virti sultinį.
2. Likusias daržovių dalis supjaustyti labai smulkiais kubeliais.
4. Gilesnėje keptuvėjė įkaitinti alyvuogių aliejų ir suberti susmulkintas daržoves. Pakepinti 3-5 minutes (priklausomai nuo to, kokio kietumo daržoves mėgstate). Tada suberti norimo dydžio supjaustytas voveraites, išmaišyti ir dar viską pakepinti 3-5 minutes. Sudėti plonai riekelėmis supjasutytus 3 baravykus, išmaišyti ir pakepinti 3-5 minutes.
5. Ketvirtąjį baravyką supjaustyti išilgai per visą kotą ir galvą riekelėmis. Apvolioti jas miltuose ir apkepinti gerai įkatintoje keptuvėjė su alyvuogių aliejumi ir žiupsneliu persilado prieskonių. Apskrudusias riekelės išimti iš keptuvės ir padėti ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų aliejaus perteklius.
6. Baltą duoną supjaustyti riekelėmis, apšlakstyti alyvuogių aliejumi ir pabarstyti druska bei maltais juodaisiais pipirais. Riekeles apskrudinti ant grotelių iki 200°C įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių.
7. Ant apkepintų daržovių ir grybų mišinio užpilti pusę išvirusio sultinio, išmaišyti. Gautą sriubą išpilstyti į dubenėlius ir dar užpilti atskirai sultinio. Dekoruoti apskrudusiomis baravykų riekelėmis ir patiekti su skrudinta balta duona.
1. Grikius išvirkite vištienos sultinyje ir palikite, kad išbrinktų.
2. Baravykus atšildykite ir susmulkinkite.
3. Svogūną ir česnakus nulupkite, susmulkinkite, iki dailiai pagels, pakepinkite svieste.
4. Į svogūnų masę sudėkite baravykus, kelias minutes pakaitinkite ant silpnos ugnies, tada supilkite grietinėlę ir dar kiek pakaitinkite atviroje keptuvėje, kad dalis skysčio nugaruotų.
5. Grikius išdalykite į kelias lėkštes ir užpilkite grietinėlės ir baravykų padažu.
6. Tiekite apibarsčiusi kapotais žalumynais, su salotinės sultenės lapeliais.
1. Baravykus nuvalykite, nuplaukite, susmulkinkite, apie 10 min. pakepinkite svieste, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
2. Svogūną ir česnakus susmulkinkite. Pirmiausia aliejuje pakepinkite svogūnus, tada suberkite kapotus česnakus, kai jie dailiai pagels, supilkite maždaug trečdalį sultinio, suberkite ryžius ir vis pamaišydama kaitinkite ant silpnos ugnies, kol ryžiai sugers visą skystį. Tada pilkite vyną, kai ryžiai sugers ir jį – dalį likusio sultinio, kai ir šis susigers, supilkite visą ir maišydama kaitinkite ant silpnos ugnies, iki ryžiai išsitroškins.
3. Galiausiai į rizotą įmaišykite baravykus, sūrį, krapus, pagardinkite pipirais ir tiekite.
1. Paruoškite marinatą: sutarkuokite imbierą, sumaišykite su austrių padažu, garstyčiomis, aliejumi, pagardinkite cukrumi ir citrinų sultimis.
2. Lašišų kepsnelius nuplaukite, nusausinkite, pamerkite į marinatą ir palikite kelioms valandoms, kad pasimarinuotų.
3. Marinuotą lašišą nuvarvinkite, dėkite ant folijos, kepsnelius apšlakstykite viskiu, apibarstykite citrinų žievelėmis, foliją kruopščiai užsukite ir kepkite ant grotelių apie 6 minutes, tada foliją praskleiskite ir dar porą minučių pakepkite, kad žuvies paviršius šiek tiek apkeptų. Įsidėmėkite: lašišos jokiu būdu negalima perkepti. Gaminant garuose ji bus gatava po 10 minučių, o karštoje orkaitėje iškeps per 7 minutes.
4. Tiekite su svieste troškintais ir grietinėle pagardintais porais ir baravykais.
Pagaminsite per 40 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).
1.Svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Morkas, salierų lapkočius ir svogūnų laiškus nuvalykite, nuplaukite ir smulkiai supjaustykite.
2.Keptuvėje išlydykite riebalus, sudėkite gabaliukais pjaustytą mėsą ir gerai apkepinkite. Pasūdykite, pabarstykite pipirais. Sudėkite morkas, salierus, svogūnų laiškus ir kepinkite 2 minutes. Įmaišykite pomidorų pastą, laurų lapelį, čiobrelius ir kadagių uogas.
3.Supilkite 400 ml vyno ir uždengę troškinkite apie 40 minučių. Jei reikia, dar įpilkite vyno. Grybus nuvalykite ir supjaustykite riekelėmis. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite grybus ir kepinkite 3–4 minutes.
4.Pasūdykite, pabarstykite pipirais. Sudėkite sviestą, petražoles ir kaitinkite, kol sviestas išsilydys. Į lėkštes dėkite guliašo, ant viršaus – keptų grybų. Tiekite su bulvių koše.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Pirmiausiai paruoškite lašišą: ją nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite gabalėliais, sudėkit į plokščią indą, pagal skonį pabarstykite druska, cukrumi ir apliekite marinatu, paruoštu iš tarkuotų imbierų, pusės citrinos sulčių, nutarkuotos citrinos žievelės, viskio, 2 šaukštų aliejaus ir krienų.
- Indą su lašiša uždenkite maistine plėvele ir bent per naktį pamarinuokite.
- Kininį kopūstą išskirstykite lapais ir pakepinkite šaukšte aliejaus.
- Pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite pipirais.
- Avokadą nulupkite, išimkite kauliuką, kiek pasmulkinkite ir apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepatamsėtų.
- Dar šaltus baravykus supjaustykite plonyčiais griežinėliais, apšlakstykite aliejumi, berkite druskos, pipirų, jeigu norite, galite labai saikingai užspausti citrinos sulčių.
- Į lėkštes dėkite kininio kopūsto lapų, lašišų gabalėlių ir baravykų griežinėlių.
- Ant viršaus paskleiskite avokado griežinėlių.
- Pagaminsite per 40 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).
Pasiruošiame įdarą :
- Įpilkite į keptuvę šlakelį alyvuogių aliejaus ir pakepinkite kubeliais pjaustytą šoninę.
- Dėkite į keptuvę svogūną.
- Sudėkite pjaustytus šviežius grybus (jei šaldyti, staigiai išimtus atšildome šalto vandens vonelėje ir iškart nuspaudę vandenį dedame į karštą keptuvę ).
- Kepkite apie 15 minučių, kol gražiai apkeps grybai. Įdaras paruoštas.
Gaminame bulvių masę:
- Sutarkuokite bulves.
- Pieną užvirinkite ir supilkite į tarkius, pagardinkite druska pagal skonį.
- Į čenakines pilkite sluoksnį tarkių, tuomet dėkite sluoksnį keptų baravykų, ir vėl sluoksnį tarkių.
- Dėkite čenakines į įkaitintą iki 200 laipsnių orkaitę. Dėkite be dangtelių („kugeliukai“ kyla, tad kils su dangteliu; be to, kur kas skaniau, kai apskrunda viršus). Kepkite apie pusantros valandos.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Rūta B.
1. Bulves su lupena (panašaus dydžio) gerai nuplauname, užpilame vandeniu ir verdame. Svarbu, kad vanduo vos burbuliuotų.
2. Iš anksto pasiruoškite viską, ką dėsite į bulves – miltus, susitarkuokite parmezaną, atskirkite kiaušinio trynius, labai labai smulkiai susismulkinkite rozmarinus.
3. Bulvėms išvirus ir jas nusunkus reikia iš karto lupti kol, jos karštos. Aš įsmeigiu šakutę, vienoj rankoj šakutė su pasmeigta bulve, o kita ranka lupu. Iš karto nulupus, reikia išspausti per bulvių spaustuką. Labai svarbu visa tai daryti greitai, kol bulvės dar karštos.
4. Į šiltas bulves sudėkite visus priedus – rozmariną, parmezaną, miltus, kiaušinio trynius, druskos ir pipirų – keliais judesiais suminkykite tešlą. Tik susikabino į vieną gumulą ir dėkite į šalį.
5. Atsipjovus gabalą, iškočiokite ploną vamzdelį ir jį sukapokite nedideliais gabalėliais. Tada gabalėlius dėkite ant šakutės ir spausdami sukite nuo jos. Suformuotus virtinius šiek tiek apibarstykite miltais ir dėkite 20–30 minutėms į šaldytuvą.
6. Įkaitiname orkaitę iki 200 laipsnių (režimas – su vėjeliu).
7. Supjaustome moliūgą 3x3 cm gabalėliais, svogūną supjaustome į keturias dalis ir per pusę perjauname česnaką. Supjaustytas daržoves dedame į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi, dedame rozmariną, apšlakstome tyru alyvuogių aliejumi ir, užbarstę druskos ir pipirų, rankomis tolygiai paskirstome ir dedame kepti į įkaitusią orkaitę. Kepame apie 30 minučių.
8. Visas iškepusias daržoves, išskyrus rozmariną, supilame į puodą, įdedame sviesto, įpilame šlakelį karšto vandens (pilame po nedaug) ir trintuvu sutriname iki vientisos masės.
9. Iš turimų baravykų išsirenkame gražiausią ir jį supjaustome išilgai – papuošimui. Likusius supjaustome nedideliais gabalėliais. Įkaitiname keptuvę, išlydome sviestą su šlakeliu tyro alyvuogių aliejaus ir apkepame išilgai supjaustytus baravykus. Apkepus sudedame ant popierinio rankšluosčio ir užbarstome druska, šviežiai grūstais juodaisiais pipirais.
10. Užkaičiame didelį puodą vandens ir šiam užvirus, sudedame gnocchi. Kai iškils į paviršių, išgriebkite.
11. Į jau naudotą keptuvę sudedame likusius baravykus ir apkepiname, bet ne per daug. Užbarstome druskos ir pipirų. Kiaurasamčiu sudedame gnocchiį keptuvę ir dar pakepame porą minučių.
12. Į lėkštės vidurį dedame moliūgų tyrę, ant viršaus baravykus su gnochi, užtarkuojame parmezano ir uždedame keptą baravyką ant viršaus.
- Grybus nuvalykite, nuplaukite ir išvirkite pasūdytame vandenyje.
- Pomidorus supjaustykite skiltelėmis, svogūnus – žiedais, morkas sutarkuokite.
- Daržoves sumaišykite su druska, užpilkite kelis šaukštus aliejus ir troškinkite ant nedidelės ugnies. Po kiek laiko supilkite actą, smulkiai pjaustytus krapus ir dar patroškinkite 10 minučių.
- Daržoves sumaišykite su grybais ir sudėkite į stiklainius. Laikykite šaltai.
- Grybus nuplaukite, nuvalykite ir virkite 15-20 minučių pasūdytame vandenyje.
- Po virimo palikite grybus nuvarvėti ir apdžiūti, kol gaminsite marinatą.
- Suberkite į vandenį druską, cukrų, pipirus, krapus ir užvirinkite. Tada supilkite actą ir gautame marinate virkite grybus, kol jie nusileis ant dugno.
- Viską supilstykite į stiklainius, užsukite ir apverskite.
- Grybus nuvalykite ir virkite 30-40 minučių, nukoškite.
- Po to virkite antrą kartą pasūdytame vandenyje su prieskoniais 30 minučių ir vėliau dėkite į stiklainius bei užpilkite sūrymu, kuriame virė. Stiklainius užsukite ir apverskite.