1. Salotas suplėšykite, braškes supjaustykite į keturias dalis, fetą - kubeliais.
2. Viską sudėkite į lėkštę. Apšlakstykite iš vyno acto, aliejaus, šlakelio vandens ir Provanso žolelių sumaišytu padažu.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Špinatus nuplaukite, nusausinkite, nugnybkite kotelius, didesnius – suplėšykite.
2. Uogas nuplaukite, nusausinkite, išvalykite, supjaustykite ketvirčiais. Išplakite grietinėlę.
3. Į indelius sudėkite špinatus, braškes, į stiklines – kompoto, plaktos grietinėlės, riešutų ir po rabarbaro stiebą. Valgykite sykiu iš abiejų indų.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Salotas nuplaukite, nusausinkite, didesnes suplėšykite ir išdėliokite lėkštelėse. Braškes nuplaukite, nusausinkite, perpjaukite per pusę ir išdėliokite ant salotų.
- Iš citrinos sulčių, sojų padažo, medaus, aliejaus ir acto užmaišykite padažą, juo apšlakstykite salotas ir braškes.
- Rūkytą sūrį sudėkite į kepimo indą, keliose vietose įpjaukite ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Truputį atvėsinkite, į įpjovas įpilkite po truputį balzaminio padažo. Atvėsintą sūrį išdėliokite ant paruoštų salotų. Skanu valgyti braškių džemu aptepta skrudintos baltos duonos riekele.
- Braškes nuplaukite, nusausinkite, nuskabykite ir perpjaukite per pusę, didesnes – į keturias dalis.
- Gražgarstes nuplaukite, labai gerai nusausinkite ir išdėliokite lėkštėse. Avokadus nulupkite, perpjaukite per pusę, pašalinkite kauliuką, apšlakstykite šviežiai spaustomis citrinų sultimis, kad nepatamsėtų, ir supjaustykite kubeliais. Kriaušę nulupkite, perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklalizdžius ir supjaustykite skiltelėmis.
- Avokado kubelius, kumpio griežinėlius, braškių puseles ir kriaušių skilteles išdėliokite ant salotų, ant viršaus berkite druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų. Salotas apliekite padažu, paruoštu iš apelsino ir citrinos sulčių, klevų sirupo, aliejaus, druskos ir juodųjų pipirų.
- Salotų lapus kruopščiai nuplaukite, nuvarvinkite ir sudėkite į lėkštę, sudėkite nuplautas braškes (didesnes perpjaukite pusiau ar į keturis dalis), gabaliukais supjaustykite mėsą, nektarinus.
- Iš majonezo, jogurto, druskos, pipirų ir aitriųjų paprikų sumaišykite padažą.
- Jį galima patiekti atskirame indelyje.
- Varškę sudėkite į trintuvą ir sutrinkite iki vienalytės masės, į ją įberkite cukraus, įdėkite vanilės ir įmuškite kiaušinį.
- Viską gerai išplakite.
- Varškės masę sumaišykite su virtomis ir sutrintomis bulvėmis, įmaišykite miltus ir krakmolą.
- Minkoma tešla, jei ji limpa prie rankų galima įberti dar šiek tiek miltų.
- Iš tešlos formuokite rutuliukus į kiekvieno vidų įdėkite po braškę (galite naudoti ir šaldytas braškes).
- Virtinukus sudėkite į verdantį vandenį ir virkite ~5 minutes.
- Braškių padažui:
- Visus ingredientus sudėkite į smulkintuvą ir susmulkinkite. Jei trūksta, galima įberti dar šiek tiek cukraus.
- Virtinukai patiekiami su braškių padažu.
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
- Braškes gerai nuplaukite, nusausinkite.
- 3-4 braškes atidėkite į šalį, visas kitas berkite į elektrinį plakiklį. Į jį taip pat suberkite cukrų, supilkite pieną.
- Suplakite iki vientisos masės.
- Likusias nesutrintas braškes perpjaukite į kelias dalis ir įmaišykite į šaltsriubę, papuoškite jos viršų. Patiekdami į sriubos vidurį dėkite šaukštą vanilinių ledų arba plaktos grietinėlės. Puoškite mėtos šakele.
Procesas toks, jog paprasčiau nebūna: dėkite, pilkite, berkite visus ingredientus į elektrinį trintuvą ir įjungę didžiausią galingumą sutrinkite iki vientisos tyrės. Palikite šaldytuve porai valandų, kad atšaltų.
Supilstykite į dubenėlius ar stiklines, galite papuošti braškių ketvirčiais, šviežių mėtų, bazilikų ar petražolių lapeliais. Prie sriubos idealiai tiks traškus prancūziškas batonas.
1. Į puodą supilkite apelsinų sultis, vandenį, suberkite cinamoną, kuminą ir druską. Užvirkite, tuomet suberkite perlinį kuskusą. Virkite apie 10 minučių, nukaiskite ir palaikykite uždengę dar penkias minutes.
2. Dabar galite iškart maišyti su kitais ingredientais ir valgyti šiltas salotas, arba atvėsinkite ir turėsite šaltas.
3. Persikus ir nektarinus nukaulinkite ir supjaustykite gan stambiais gabalėliais. Keptuvę su dviem šaukštais aliejaus įkaitinkite ir apkepkite kaulavaisių gabalėlius.
4. Braškes nuplaukite ir supjaustykite ketvirčiais, baziliką sukapokite.
5. Dubenyje sumaišykite visus padažo ingredientus, tuomet suberkite išvirusį kuskusą, keptus kaulavaisius, braškes bei bazilikus. Paragaukite, ar pakanka prieskonių.
Kruopos: galite naudoti smulkų kuskusą, jį pakanka užpilti verdančiu skysčiu ir palikti pastovėti 10 minučių. Vienam puodeliui smulkaus kuskuso pakanka vieno puodelio skysčio. Galite naudoti bulgurą, miežines ar kitas mėgstamas kruopas.
Kaulavaisiai: tinka visi kaulavaisiai, taip pat vyšnios, trešnės. Koreguokite žaliosios citrinos sulčių kiekį padaže priklausomai nuo vaisių ar uogų rūgštumo. Uogų (braškių, šilauogių) aš niekuomet nekepu, man jos skanesnės neapdorotos.
Žolelės: čia tiktų šviežios mėtos arba šiek tiek šviežio šalavijo. Viskas priklauso nuo jūsų fantazijos.
1. Iš vanilinio cukraus, sviesto, miltų ir grietinėlės sūrio užminkykite tešlą. Padarykite rutulį, suvyniokite į popierių ir laikykite valandą šaldytuve.
2. Iš tešlos iškočiokite maždaug 2 mm storio lakštą. Formele išspauskite 3 cm skersmens skritulius. Sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 8–10 minučių, kol gražiai pagels. Ištraukę atvėsinkite.
3. Iš vanilės ankščių išimkite šerdis. Pieną užvirinkite, sudėkite šerdis, suberkite cukrų ir ryžių dribsnius. Virkite kelias minutes, nukaiskite ir uždengę palikite 20 minučių (vis pamaišykite), kad išbrinktų ryžiai. Atvėsinkite.
4. Braškes nuplaukite, supjaustykite griežinėliais. Ant paplotėlių uždėkite po šaukštelį ryžių masės, ant jos – po griežinėlį braškių. Pabarstykite kapotomis pistacijomis.
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“
1. Sausainius sudėkite į storą polietileninį maišelį arba suvyniokite į lininį rankšluostį ir sutrinkite kočėlu (ne visai smulkiai).
2. Trupinius sudėkite į dubenį, apšlakstykite desertiniu vynu, išmaišykite.
3. Į litro talpos indą sudėkite pusę kiekio išmirkusių trupinių, tolygiai paskirstykite.
4. Pusę kiekio braškių su milteliniu cukrumi gerai sutrinkite šakute ir supilkite ant sausainių masės.
5. Maskarponę išsukite, įmaišykite plaktą grietinėlę. Jei mišinys per tirštas, įmaišykite truputį pieno.
6. Ant sausainių ir trintų braškių inde uždėkite pusę maskarponės masės. Taip sluoksniais sudėkite visus mišinius.
7. Ant deserto viršaus uždėkite sveikų arba perpus perpjautų uogų. Laikykitešaldytuve, kol sustings. Patiekti šaltą.
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“
1. Braškes perpjaukite pusiau, jei uogos didelės – į keturias dalis. Kivius nulupkite ir supjaustykite.
2. Smulkiai sukapokite žoleles ir sumaišykite su medumi bei jogurtu. Jei medus sukietėjęs, įstatykite jį į karšto vandens vonelę. Medus suskystės, bet nepraras maistinių savybių.
3. Uogas ir kivius sudėkite į indą, užpilkite jogurto padažu ir atsargiai išmaišykite. Valandą laikykite šaltoje vietoje.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Sutrupinkite sausainius, supjaustykite braškes.
2. Ištirpinkite sviestą ir palaukite, kol atvės.
3. Sumaišykite sausainius su cukrumi, kakava, tirpintu sviestu ir grietine. Suberkite braškes.
4. Apvalų indą išklokite maistine plėvele, supilkite sausainių mišinį ir palaikykite per naktį.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Kuskusą suberkite į indą ir užpilkite vedančiu vandeniu. Palikite 20 min. išbrinkti.
2. Į kuskusą suberkite cinamoną ir medų, smulkintus migdolus, braškes. Išmaišykite ir dėkite į desertinius indelius. Skanaus!
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
- Braškes atšildykite, iki vientisos masės išplakite elektriniu plakikliu su ruduoju cukrumi, citrinos sultimis ir nutakuota citrinos žievele, tada pertrinkite per sietelį, kad neliktų sėklyčių.
- Želatiną užpilkite šaltu vandeniu, išbrinkinkite ir ištirpinkite puodelyje virš garų.
- Maskarponės sūrį išplakite su milteliniu cukrumi ir vanilės sėklomis, palengva pildami plonyte srovele įplakite braškių tyrę ir želatiną.
- Atskirame inde grietinėlę suplakite iki standumo, tada labai atsargiai kabindama šaukštu iš apačios į viršų įmaišykite ją į maskarponės ir braškių masę.
- Putėsius išdėliokite į dailius indelius ir per naktį palaikykite šaldytuve.
- Tiekite papuošusi šaldytomis uogomis ir mėtų lapeliais (nebūtinai).
Pagaminsite per 30 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).
1. Į plaktuvą sudėkite braškes ir medų, gerai suplakite. Tada supilkite jogurtą ir pridėkite daug ledukų, dar kartą suplakite. Tiekite tuoj pat. Puoškite braškėmis.
Knyga „Gaivieji gėrimai“ |
Receptas iš knygos „Gaivieji gėrimai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Gerai prinokusias braškes nuplaukite, nusausinkite ir sudėkite į emaliuotą indą. Užpilkite vandeniu ir kaitinkite, kol užvirs, nuimkite nuo ugnies.
2. Po 10 minučių braškes perkoškite. Į braškių sultis sudėkite medų, cukrų, citrinų rūgštį ir gerai išmaišykite. Paragaukite: jei trūksta saldumo, pridėkite dar cukraus ar medaus. Leiskite 1–2 valandas pastovėti.
3. Tuomet gėrimą išpilstykite į tamsius butelius – neperpildykite, palikite 7–10 centimetrų nuo viršaus. Į butelius įmeskite po kelias razinas ir sandariai užsukite. Laikykite butelius šaltoje vietoje 7–10 parų. Jei norite girą gerti greičiau, butelius pirmas 2 paras laikykite šiltoje, kitas 2 paras – šaltoje vietoje.
Knyga „Gaivieji gėrimai“ |
Receptas iš knygos „Gaivieji gėrimai“, kulinarė Asta Žvikevičienė