Iš karto imu galvoti apie meduolius, karštą vyną, mandarinus ir... apie silkę! Taigi, pirmame recepte silkė derinama būtent su Kalėdų laikotarpiu itin populiariais prieskoniais.
Silkė su kalėdiniais prieskoniais
Ingredientai (8 porcijoms):
marinatui:
- 100 ml acto;
- 150 ml cukraus;
- 350 ml vandens;
- 10 kvapiųjų pipirų;
- 5 baltieji pipirai;
- 1 cinamono lazdelė;
- 15 gvazdikėlių;
- 3 kardamonų sėklytės;
- 1 žiupsnis malto muskato;
- 1 apelsinas;
- 0,5 poro;
- 0,5 morkos.
silkei:
- 4 ančiuvių filė aliejuje
- 400 g silkių filė.
Gaminimas:
1. Į puodą supilkite actą, cukrų ir vandenį.
2. Kvapiuosius ir baltuosius pipirus, cinamono lazdelę, 5 gvazdikėlius ir kardamonų sėklytes sudėkite į grūstuvę ir lengvai pagrūskite. Sudėkite į marinatą. Sudėkite ir likusius 10 gvazdikėlių.
3. Nutarkuokite pusės apelsino žievelę ir sudėkite į marinatą.
4. Porą ir morką supjaustykite plonais ritinėliais ir sudėkite į marinatą. Jį užvirkite ir palikite virti kelias minutes ant mažos kaitros. Palikite atvėsti, pvz., balkone. Marinatas turėtų būti gana šaltas.
5. Ančiuvius smukliai sukapokite. Silkės filė supjaustykite 1,5–2 cm pločio juostelėmis.
6. Stiklainyje arba stikliniame ar keraminiame inde sluoksniais dėkite daržoves iš marinato, ančiuvius ir silkes. Užpilkite šaltu marinatu ir laikykite šaldytuve 2–3 paras. Tiekite su karštomis virtomis bulvėmis arba rugine duona.
***
Silkė garstyčių padaže ant mūsų Kūčių stalo jau ne vienerius metus. Svarbiausias šios silkės elementas – garstyčios. Jei nemėgstate jų, tuomet ši silkė ne jums. O jei mėgstate, tai gamybai turite naudoti garstyčias, kurias mielai valgote šaukštais. Visa kita, tiesiog netinka.
Silkė garstyčių padaže
Ingredientai (8 porcijoms):
padažui:
- 100 ml saldžiai aštrių garstyčių (arba patys pagardinkite garstyčias ruduoju cukrumi ar medumi);
- 100 ml grūdėtųjų garstyčių (arba dvigubas kiekis saldžiai aštrių garstyčių);
- 2 valg. šaukšt. majonezo;
- 1 ryšelis krapų;
- 100 ml rapsų aliejaus.
silkei:
- 400 g silkės filė;
- 2 krapų šakelės;
- 10 laiškinių česnakų.
Gaminimas:
1. Silkės filė supjaustykite 1,5–2 cm pločio juostelėmis.
2. Sumaišykite garstyčias, majonezą, sukapotus krapus. Nuolatos sukdami garstyčias, plona srovele pilkite aliejų ir gerai išmaišykite. Sudėkite silkės gabaliukus ir išmaišykite.
3. Sukapokite likusius krapus ir laiškinius česnakus. Jais apibarstykite silkę garstyčių padaže ir palikite bent 4 valandoms įsiskonėti šaldytuve.
4. Tiekite su rugine duona arba virtomis bulvėmis.
5. Man skaniausia valgyti taip: traškią ruginę duoną aptepkite sviestu, uždėkite plonai pjaustytų virtų bulvių ritinėlių ir ant viršaus uždėkite silkės garstyčių padaže.
Miško žvėrys – tai Astos, Julės ir Linos nuotykiai nuo kebabų iki prancūzų konditerijos meno. Patyrimai ir atradimai virtuvėje, pasakojimai apie prisvilusius blynus ir kačiukų vaizdo įrašai, nuo kurių nepavyksta atplėšti akių – į tinklaraštį jos sudeda visa tai, kuo norisi (nors ir ne visada patogu) dalytis.
Tinklaraščio paskyra socialiniame tinkle „Facebook“