Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2 įdomūs patiekalai: Nicos salotomis įdarytas batonas ir šviesios duonos pudingas

Vasario 5-ąją, kai Lietuvoje minima Duonos diena, nebūtina savarankiškai minkyti tešlos ir kepti duonos (nors, jei turite laiko, kodėl gi ne!). Galima pasiruošti skanų patiekalą, kuriam naudojama jau iškepta pirktinė duona ar batonas.
Duonos pudingas
Duonos pudingas / Vida Press nuotr.

Kaip rašoma prekybos tinklo IKI pranešime žiniasklaidai, lietuviai vis drąsiau renkasi įdomesnių skonių duoną. Pastebimas ir vis labiau populiarėjantis sveikesnės duonos pasirinkimas – žmonės darosi smalsesni, domisi įvairiapuse mityba.

Tiesa, nepaisant ilgalaikių ar trumpalaikių tendencijų, populiariausi duonos gaminiai neužleidžia pozicijų. Kaip pastebi minėto tinklo komunikacijos vadovė Indrė Baltrušaitienė, jau daug metų perkamiausių sąraše laikosi prancūziški batonai, naminė duona, čiabata ir duona su saulėgrąžomis. „Žinoma, populiarumo sulaukia ir naujienos, tačiau kol kas jos nepralenkia tradiciniais tapusių gaminių. Pastebime, kad taip pat populiarėja visų grūdo dalių ruginių miltų ir bemielės duonos“, – sako ji.

Duonos dienos proga maisto ekspertė Nijolia Juchnevič siūlo išbandyti receptus, kurių pagrindiniu ingredientu gali tapti prancūziškas batonas arba itališka čiabata.

Prancūziškas batonas, įdarytas Nicos salotomis

Ingredientai:

  • 3 kiaušiniai;
  • 130 g konservuoto tuno alyvuogių aliejuje;
  • 1 didelis prancūziškas batonas;
  • 2 valg. šaukšt. majonezo;
  • 12 baziliko lapelių;
  • 12 kalamata alyvuogių (be kauliukų);
  • 8 ančiuvių filė puselės;
  • 1 šalotinis svogūnas, sumulkintas;
  • 3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 1 valg. šaukšt. baltojo vyno acto;
  • 0,5 arbat. šaukšt. Dižono garstyčių.

Gaminimas:

1. Kietai išvirkite kiaušinius, nulupkite ir supjaustykite ketvirčiais.

2. Kol verda kiaušiniai, ingredientus užpilui sumaišykite su šiek tiek druskos ir aliejumi nuo tuno.

3. Prancūzišką batoną įpjaukite per visą ilgį, tačiau neperpjaukite iki galo, kad atsiverstų tarsi knyga. Dalį duonos iš viršutinės dalies išplėškite pirštais, kad būtų daugiau vietos įdarui. Apatinę dalį padenkite česnakiniu užpilu. Tuną sumaišykite su majonezu ir užtepkite ant duonos. Tada sudėkite pomidorus, bazilikus, alyvuoges, kiaušinius ir ančiuvius.

4. Prancūzišką batoną tvirtai suvyniokite į kepimo popierių ar maistinę plėvelę ir palikite šaltoje vietoje per naktį. Supjaustykite riekelėmis arba padalinkite į keturias dalis.

Vida Press nuotr./Sumuštinis su prancūzišku batonu
Vida Press nuotr./Sumuštinis su prancūzišku batonu

Itališkos čiabatos pudingas

Ingredientai:

  • kepaliukas (500 g) šviesios čiabatos;
  • 500 g džiovintų vaisių (razinų, džiovintų spanguolių, ananasų cukatų);
  • 1,5 arbat. šaukšt. cinamono;
  • 600 ml pieno;
  • 2 dideli kiaušiniai;
  • 140 g šviesaus „Muscovado“ cukraus;
  • 1 citrinos nutarkuota žievelė;
  • 100 g ištirpinto sviesto;
  • 2 valg. šaukšt. cukraus.

Gaminimas:

1. Paplėšykite duoną gabaliukais, sudėkite į didelį indą ir sumaišykite su vaisiais bei cinamonu. Supilkite pieną ir viską labai gerai išmaišykite. Duoną galima patraiškyti tarp pirštų, kad neliktų didesnių gabalų.

2. Įmaišykite plaktus kiaušinius, „Muscovado“ cukrų, citrinos žievelę (jei naudojate). Viską gerai išmaišykite ir palikite masę 15 min., kad išbrinktų.

3. Įkaitinkite orkaitę iki 160–180°C laipsnių temperatūros. Kepimo skardą ištepkite sviestu ir padenkite kepimo popieriumi. Įmaišykite ištirpintą sviestą į pudingo masę, supilkite viską į skardą, apibarstykite cukrumi.

4. Kepkite 1,5 val., kol apskrus ir taps auksinės spalvos. Jei pudingas skrunda per greitai, galima kepti uždengus folija. Išėmę iš orkaitės, išverskite kepinį iš skardos ir nuimkite popierių. Supjaustykite ir patiekite šiltą.

Vida Press nuotr./Duonos pudingas
Vida Press nuotr./Duonos pudingas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs